Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał(a):

właśnie zamówiłem nawozy pod kukurydzę. Takie ceny nawózów dostałem:

sól potasowa - 1650 netto
kizeryt - 1500 netto.

Powiat świdnicki, zakupy detaliczne - łącznie 7 ton. Wspomniane ceny już z dostawą na gospodarstwo.

Ile kizerytu sypniesz pod kuku ?

Opublikowano
soltys48 napisał:

Pod co Chcesz go dawać?

trifosgran? pod koniec stycznia jak będzie jakiś przymrozek chce dać na zboża i łąki a potem jeszcze w podsiewacz pod kukurydzę. co o nim myślicie?

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Marl napisał(a):

Wartość tych 160 zl to dziś słabe zakupy w wiejskim markecie Dino...

Niestety:/ 

Ale ja wolę mieć 160 niż być komuś dłużny 160

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

No jak nie wygrała?

Nasze rolnictwo i przemysł już dogorywają.🤷‍♂️

Stal zbrojeniowa po 2300. Która Huta wytrzyma konkurencję przy kosztach energii i limitach CO2?

Zresztą, oni robią na naszej energii za friko za którą dodatkowo opłacamy ekoharacze.

Ot chichot.

Nawet bażant z hodowli wypuszczony do lasu ma większy instynkt przetrwania niż  dzisiaj nasze społeczeństwo.

Lata temu sensacją była sekta Jima Jonesa i zastanawianie się jak doszło do masowego samobójstwa 900 osób. 

Dziś miliony idą w podobnym kierunku.

Dodaj do tego kopalnie, ostatnio czytałem wniosek. Niemcy chcą wydobywać niby ich złożę na naszym terytoriumn,  złożyli wniosek w tej sprawie do naszego ministerstwa 🤦‍♂️u nas chcą zamykać ten sektor 😬

Jutro jadę rozeznać sytuacje z nawozami .

A żeby było ciekawiej...na nawozy vat 8% do końca marca. Potem ponoć na 23% słyszeliście o tym?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Gro kopalń na Górnym Śląsku założyły 🇩🇪, więc jak najbardziej mają do tego prawo. Pod ich jurysdykcją zakłady te "rozkwitały", a tzw. "polskie rządy" doprowadziły je do plajty 😎

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Potem ponoć na 23% słyszeliście o tym?

CHYBA PRZEDŁUŻONE NA 8 .  ale to już od dawna jest system zamiast wprowadzić na stałe 8 % .

Opublikowano

A jeśli 200 lat temu w niemczech

9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

A żeby było ciekawiej...na nawozy vat 8% do końca marca. Potem ponoć na 23% słyszeliście o tym?

ten co  ma nawozy w Katowicach-Szopienicach, to mi mówił że te ceny z olx +8%vat ... i nie sypią bezpośrednio do  rozsiewaczy

Opublikowano
13 minut temu, radzioRS napisał(a):

Po wyborach prezydenckich podniosą vat na razie nie będą wkurzać Rolnika

do tego wprowadzą definicję "aktywnego rolnika" i około pół miliona gospodarstw nie dostanie dopłat, zwrotu akcyzy za paliwa i innego rodzaju wsparcia

jak u was z dostępnością nawozów ? bo u mnie, LKS, dość cienko

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 14:23, yacenty napisał(a):

Panowie dajcie sobie luzu z tymi politycznymi debatami, one nie mają bezpośredniego wpływu na ceny w poszczególnych regionach.

Bezpośredniego wpływu to może i nie mają (choć tu by można się zastanawiać ) ale pośredni to jak najbardziej , bo wezmy gaz czy inne surowce to ceny skaczą pod dyktando polityki światowej i spekulantów w białych kołnierzykach , a dalej to się przenosi na inne produkty,  między innymi ceny nawozów , 

• Root Admin
Opublikowano

Dokładnie, ale ten temat zostawmy cenom nawozów a nie naszym ocenom z czego wynikają i czyjej polityki. Szukając ceny kizerytu guzik mnie obchodzi co Niemcy zrobili w 1933roku. Interesuje mnie cena nawozu tu i teraz. Do politykowania i analizowania są inne tematy u nas na forum

• Like 5
Opublikowano
36 minut temu, jahooo napisał(a):

do tego wprowadzą definicję "aktywnego rolnika" i około pół miliona gospodarstw nie dostanie dopłat, zwrotu akcyzy za paliwa i innego rodzaju wsparcia

lza są tyko polidapu brak, a ten akurat mi potrzebny

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, wilkołak napisał(a):

Aktywny rolnik to taki co ma faktury sprzedaży , powinno sie dołączać do dopłat , prościej nie idzie tego zrobić

Dobry pomysł . Niech dopłaty dadzą dla aktywnych a pseudorolnicy i działkowicze niech idą na etat albo socjal.

Opublikowano

Jeszcze  jest/ będzie kryterium % dochodu z rolnictwa i jezeli ktos pracuje poza to nie mógłby jego dochód/ zarobek przekraczac  45-55 % dochod 

No i jest mowa o reformie tego archaicznego podatku rolnego i zastąpieniu go dochodowym. Duzi rolnicy gdyby wpadli w próg 32% podatku to by raczej nue byli zadowoleni.

Saletra ze "wschodu" po 1590 saletrosan 26 polski 1750

Jest brak polidap 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

I bardzo dobrze, te pół miliona wydmuszek ( a pewnie jest ich więcej ) służących do bycia na KRUSie zlikwidować

Edytowane przez STIG13
  • Like 1