Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko co piszecie przez ostatnią stronę, to niestety prawda. Też parę razy próbowałem kupić tira na dwóch czy trzech i zawsze lipa. Odkąd były te dopłaty na nawozy i trza fakturę mieć to już nawet nie poruszam takiego tematu.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

To jest właśnie ta zawiść. Dlatego nigdy w rolnictwie nie będzie jedności 

Dobrze piszesz, szkoda wielka że takie głupie jeszcze te niektóre ludziska.

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, Badwolf napisał(a):

Wszystko co piszecie przez ostatnią stronę, to niestety prawda. Też parę razy próbowałem kupić tira na dwóch czy trzech i zawsze lipa. Odkąd były te dopłaty na nawozy i trza fakturę mieć to już nawet nie poruszam takiego tematu.

A w czym problem? Bierzesz auto na pół i dostajesz 2 faktury. Dla ciebie i dla kolegi.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał(a):

A w czym problem? Bierzesz auto na pół i dostajesz 2 faktury. Dla ciebie i dla kolegi.

Jacku, niektórym kretynom tego nie wytłumacysz, będa dzielić włos na czworo. Ja stracę, ale somsiad złodziej nie zarob

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Nie chcę tu publicznie się zagłębiać w tą sprawę... Każdy mniej więcej wie, jak wygląda współpraca ryczałtowca z vatowcem. I potem ludzie faktur nie mieli, żeby co do wniosku wkleić. Co do faktur osobnych to już jest mniej atrakcyjne finansowo. Poza tym dochodzą aspekty jakie tu koledzy wymienili wyżej. Ciężko jest się dogadać i znaleźć ludzi, którzy mają kasę i z Tobą kupią. Połowę rolników co jest na vacie i ich znam, bierze nawozy na kredyt. W ostatnich latach liczba rośnie 

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

dalej nie rozumiem co ma wspolnego 2 faktury na pół samochodu jak ktoś jest na vacie i na ryczałcie. Ten argument do mnie nie przemawia, oczywiscie kluczowa tu jest kwestia dogadania się

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

dalej nie rozumiem co ma wspolnego 2 faktury na pół samochodu jak ktoś jest na vacie i na ryczałcie. Ten argument do mnie nie przemawia, oczywiscie kluczowa tu jest kwestia dogadania się

To ma wspólnego ze VAT brali pół na pół kiedyś, poza tym przy tych 500 + do nawozu, się nacieli i zaczęły się z tego powodu niesnaski.  Jak nie rozumiesz tego i argumentów kolegów wyżej to nie pomogę.

Opublikowano (edytowane)

Z roku na rok jest mniej małych i średnich. Z roku na rok więcej ludzi bierze na kredyt nawozy i środki. Jak biorą na kredyt to nie szuka się ofert nie wiadomo jakich tylko się bierze gdzie Cię znają i gdzie dadzą. Jak mam dogadać takie coś, jak koledzy co kilka lat temu wstecz kupowali za kasę, jej nie mają? Do tego chęci też spadły jak popłynęli wtedy na fakturach

Edytowane przez Badwolf
  • Root Admin
Opublikowano

no to u nas jeszcze chłopaki kupują za gotówkę, albo na 3 miesiecny termin, poki co to tez nie jest problem. Niektóre nawozy tak kupujemy ze jeden pół auta płaci na przelewie 14 dniowym, a drugi na 90 dniowym, oczywiście on drożej płaci bo ma kredytowanie wliczone w cene.

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

no to u nas jeszcze chłopaki kupują za gotówkę, albo na 3 miesiecny termin, poki co to tez nie jest problem. Niektóre nawozy tak kupujemy ze jeden pół auta płaci na przelewie 14 dniowym, a drugi na 90 dniowym, oczywiście on drożej płaci bo ma kredytowanie wliczone w cene.

U mnie niektóre punkty to wymagają jeszcZe żebyś kontrakt podpisał np na rzepak. Kupujecie tak u znanych sobie dilerów czy po kraju ofert szukacie?

Opublikowano

kiedyś byłem świadkiem jak dwóch kolegów chciało po 10 l z BASF jakiegoś drogiego środka a był tylko w 20l opakowaniach i nie mogli się dogadać jak to podzielić argumenty

- bo ty będziesz miał śmietanę a ja wodę

-a jak ty będziesz miał 100 ml więcej to ja będe stratny 

a na zakupy przyjechali razem 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Dziwisz się ?

1 godzinę temu, v11 napisał(a):

kiedyś byłem świadkiem jak dwóch kolegów chciało po 10 l z BASF jakiegoś drogiego środka a był tylko w 20l opakowaniach i nie mogli się dogadać jak to podzielić argumenty

- bo ty będziesz miał śmietanę a ja wodę

-a jak ty będziesz miał 100 ml więcej to ja będe stratny 

a na zakupy przyjechali razem 

Środki BASF nie występują w 20 litrowych "bańkach",więc powiem Ci po naszymu... "niy dupc" 🤣🤣🤣

Opublikowano
6 minut temu, boogie7 napisał(a):

Dziwisz się ?

No teraz mnie to już nie dziwi. Kiedyś mnie dziwiło to... Agencja puszcza programy i premiuje grupy. Jak ciężko w kilku się na tira zmówić, to dzień do grupy...Jedyną grupą producencka jaką znam stanowią bracia i ojciec. I też bywa różnie u nich bo już synowe są i coraz trudniej się dogadać.