Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, yacenty napisał(a):

Mylisz się, tutaj dzieją się cuda - dosłownie.

Mimo ze mam stosunkowo blisko do Kędzierzyna to często nawóz przyjeżdża z Puław.
Do Puław mam 3x dalej niż do Kędzierzyna.

A najlepsze jest to, że ostatnio najlepszą cenę za RSM zrobiła mi firma z pomorskiego i towar przyjechał z Puław, mimo, że jak pisałem wcześniej do Kędzierzyna 3x bliżej i faktury też mogły wystawić duże firmy dystrybucyjne z bardzo bliskiej okolicy, ale tu albo nie mają limitów na nawóz, albo mają cenę taką ze się nie uśmiecha kupować. Dlatego pytamy w 3-5 firm. Staramy sie dogadać w 2-3 rolników i kupić całe auto, wtedy jest dużo taniej i szybciej kupić towar.

Z doświadczenia wiem że każdy dystrybutor chce mieć w koło komina najwyższe ceny i ma chęć podbijania rynków obcych odległych i dlatego stara prawda się sprawdza towar wraz z transportem traci na cenie im dalej tym atrakcyjniej -oczywiście nie dotyczy to towarów masowych typu wapno kreda 

A czy nawóz z Puław jedzie 300 km na północ czy południe to koszt jest za 300 km 

Opublikowano

Puławy maja magazyn w Człuchowie , do 100 km transport nic nie kosztuje , na styk sie łapie ,ale to zakup od dystrybutora Puław, ostatnie lata najtaniej mają

2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Mylisz się, tutaj dzieją się cuda - dosłownie.

Mimo ze mam stosunkowo blisko do Kędzierzyna to często nawóz przyjeżdża z Puław.
Do Puław mam 3x dalej niż do Kędzierzyna.

A najlepsze jest to, że ostatnio najlepszą cenę za RSM zrobiła mi firma z pomorskiego i towar przyjechał z Puław, mimo, że jak pisałem wcześniej do Kędzierzyna 3x bliżej i faktury też mogły wystawić duże firmy dystrybucyjne z bardzo bliskiej okolicy, ale tu albo nie mają limitów na nawóz, albo mają cenę taką ze się nie uśmiecha kupować. Dlatego pytamy w 3-5 firm. Staramy sie dogadać w 2-3 rolników i kupić całe auto, wtedy jest dużo taniej i szybciej kupić towar.

Miałem na myśli inport, polskie rządzą się innymi prawami ,

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tylko właśnie zdarza się że jest problem żeby wsiąść dużą ilość na raz, dla jednego to często za dużo, a chętnych do spółki też nie tak łatwo znaleźć. Wiadomo że jeżeli bierzesz ilości tirowe to mogą nie dość że z daleka przywieźć to i cenę negocjować.  Dlatego trzeba mieć swoich ludzi, ewentualnie kupić więcej jak cena naprawdę promocyjna, bo różnica może być kosmiczna.

dlatego np rsm kupiłem na dwa sezony :P
polifoskę, kizeryt, polidap kupujemy do spółki w 2-3

Ten sam diler cały samochód polifoski sprzedal nam 250zł taniej na tonie, niż gdybyśmy to wzieli od niego z placu jako 3 niezależnych rolników.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, jahooo napisał(a):

Ja też zamawiam całe auto kizerytu, bo u niektórych sprzedawców ceny już po 1700-1750 tona

Wysoka cena kizerytu wynika z ograniczonej dostępności na rynku,  z jakiego powodu występuje to zjawiskowo nie wiadomo, przed świętami cena oscylowała w granicach 1350 netto, osobiście ze względu na brak dostępności kizerytu zdecydowałem się na zakup siarczanu magnezu z Siarkopolu w cenie 1000 zł netto.

47 minut temu, jahooo napisał(a):

Edytowane przez bizon1994
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Ten sam diler cały samochód polifoski sprzedal nam 250zł taniej na tonie, niż gdybyśmy to wzieli od niego z placu jako 3 niezależnych rolników.

6 tyś. zł na aucie opuscił i jescze pewnie coś zarobił. to jest biznes 

Opublikowano

Bo tego auta nawet na placu nie ogląda i nic go to nie kosztuje poza fakturą i kilkoma telefonami, jak u mnie - auto szło bezpośrednio z zagranicy do mnie

• Root Admin
Opublikowano

Tu jest tylko przerzucanie faktur. Rsm kupiony w firmie z pomorskiego. Faktura dla nich a przyjechał transportem wynajętym przez Azoty Puławy. Dla mnie wygoda bo tylko pokazałem gdzie stoi zbiornik na rsm i zapytałem czy zrobić kawę na czas rozładunku.

Opublikowano

tyle że ci mniejsi zawsze widzą problem we wspólnym zakupie nawet jak widzą fv to jeszcze uważają że ten który załatwiał ich okradł -z daleka od wspólnych zakupów wole stracić niż zaoszczędzić z idiotami -już to cwiczyłem dawno temu 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, v11 napisał(a):

tyle że ci mniejsi zawsze widzą problem we wspólnym zakupie nawet jak widzą fv to jeszcze uważają że ten który załatwiał ich okradł -z daleka od wspólnych zakupów wole stracić niż zaoszczędzić z idiotami -już to cwiczyłem dawno temu 

Dlatego kupuję ze sprawdzoną ekipą

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

Idioci już się odsiali, zostali ci sprawdzeni 

Tylko trzeba być też sprawdzonym organizatorem i brać od pewnej firmy towar

Opublikowano
43 minuty temu, anto napisał(a):

6 tyś. zł na aucie opuscił i jescze pewnie coś zarobił. to jest biznes 

Chyba nie wiesz na czym to polega. Kto trochę już handluje to woli zarobić 1000 zł na samochodzie ( wykonaniu telefonu i podpisaniu faktury ) niż przywozić na plac , magazynować i kilka razy przewalać. A niech cos się w trasie z samochodem stanie albo nawóz rozsypie i już kasa w plecy. A tak w ciągu kilku minut tysiaczek bez żadnych kosztów i pracy wpływa. 

16 minut temu, v11 napisał(a):

Tak w większości przypadków niestety jest. Wszyscy mali na ryczałcie i jak płody sprzedają i mają wyższą cenę to jest ok względem tego co jest na VAT. Ale jak coś zakupić to wtedy ty im jeszcze VAT oddaj bo przecież sobie odliczysz. 
Ja tam też mam dwóch znajomych z którymi robię jakieś interesy. Przy kupnie nawozów zawsze pytam czy są chętni. Obdzwonia wszystkich i kupują potem ze mną całe auto jak pasuje. np najtaniej mieli w detalu korn kali za 1660 zł brutto, biorąc ze mna cały samochód zakupili po 1470 brutto. 

• Like 4
Opublikowano

na śląsku ni uja przepłacą sami po to żeby drugi nie kupił taniej a jak jeden weźmie 15t a dwóch po 5 to wypominają temu co 15 że zaoszczędził trzy razy tyle - niech se kupią wielbłądy (po naszemu kamele ) i zostaną poganiaczami 

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

Bo tego auta nawet na placu nie ogląda i nic go to nie kosztuje poza fakturą i kilkoma telefonami, jak u mnie - auto szło bezpośrednio z zagranicy do mnie

Dokładnie, zamawiając koncentraty które bezpośrednio jadą do gospodarstwa to na palecie 825 kg jest 80-100 złotych i dealer nawet nie zamawia tylko FV przerzuci.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To jest właśnie ta zawiść. Dlatego nigdy w rolnictwie nie będzie jedności 

Prędzej Atlantydę odnajdą niż tu będzie zgoda😂 nikt cię tak w chu.. nie załaduje, nikt nie oszuka jak inny polak😂 zamówienie auta w kilku? Żeby ten .... się na mnie dorabiał? Klasyka

Jak napisali kiedyś:

,,Ja z nim w zgodzie? - Mocium panie,
Wprzódy słońce w miejscu stanie!
Wprzódy w morzu wyschnie woda,
Nim tu u nas będzie zgoda!"

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 1