Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem, że są juz określone wymogi bioasekuracyjne w gospodarstwie o których w komunikatach podaje weterynaria, nie muszę mówić że za uchybienia stwierdzone w protokole pokontrolnym będą stwierdzane odmowy wypłaty odszkodowań..

Zwierzęta z poza stref zarażonych Orbana i Fico jadą nadal przez określonych 10 przejść granicznych- ręce opadają w takiej sytuacji na ostrzu noża, przecież miał być całkowity zakaz importu

Opublikowano
6 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Tam co niektórzy w tej książeczce to wydajności z kosmosu mają , a jak z nimi pogadać to końca z końcem dowiązać nie mogą , to gdzie ta kasa z tych 12 tyś wydajności na szuwarze i kilu osypki .

Średnia w stosunku krajowym to ok 9600, w dwóch województwach średnia to ponad 10tys, dziesiątki powiatów gdzie średnia z całego powiatu przekracza 10tys to te 12 tys jest jak najbardziej realnym i możliwym do osiągnięcia wynikiem. Masz oznaczenie R że weryfikacja z mlekiem skupowym. 

Jak się czyta niektóre wypowiedzi to mam wrażenie że dla niektórych każdy kto jest pod oceną nie robi nic innego jak siedzi i kombinuje jak zootechnika oszukać. Chyba niektórym ciężko przełknąć że inni się rozwijają bo najlepiej liczyć komuś zamiast zająć się swoim. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Unexpected napisał(a):

Czytałem, że są juz określone wymogi bioasekuracyjne w gospodarstwie o których w komunikatach podaje weterynaria, nie muszę mówić że za uchybienia stwierdzone w protokole pokontrolnym będą stwierdzane odmowy wypłaty odszkodowań..

Zwierzęta z poza stref zarażonych Orbana i Fico jadą nadal przez określonych 10 przejść granicznych- ręce opadają w takiej sytuacji na ostrzu noża, przecież miał być całkowity zakaz importu

kto mówił że całkowity zakaz? wczoraj słuchałem ministra to tylko mówił o zakazie ze stref zapowietrzonych Węgier i Słowacji 

Opublikowano (edytowane)

@MKrajes Ja nikomu nie liczę , ale jak ktoś sam ci mówi , że ma średnią ze zbiornika 25 litrów a w książeczce ma 11500 to co ma tą wydajność czy nie ma ? 

Znam wiele obór gdzie praca hodowlana jest na wysokim poziomie , żywienie tak samo i jakoś po 11 tyś nie mają , a ci co szuwar dają , kryją bykiem po 20 zł , pełnoporcjówka 18% , to mają po 12 tyś , o co tu chodzi .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

@MKrajes Ja nikomu nie liczę , ale jak ktoś sam ci mówi , że ma średnią ze zbiornika 25 litrów a w książeczce ma 11500 to co ma tą wydajność czy nie ma ? 

Znam wiele obór gdzie praca hodowlana jest na wysokim poziomie , żywienie tak samo i jakoś po 11 tyś nie mają , a ci co szuwar dają , kryją bykiem po 20 zł , pełnoporcjówka 18% , to mają po 12 tyś , o co tu chodzi .

No te wyniki z książki i z miesiąca można o kant...

Ludzie sami naciągają, podsypują pod pysk, opóźniają doje itd

W okolicy jeszcze lepiej wyszło, kupił sobie całe stado i w książce ma wydajność 

Tylko że czy takiego można nazwać hodowcą, jeśli ktoś osiąga wydajność 12tys ze swoich sztuk ciężką pracą hodowlaną może się trochę zdenerwować 

• Like 1
Opublikowano

Pytanie do dostawców z polmleku, jaką macie cenę przy odstawieniu 10tys l na miesiąc bo wszędzie powyżej 2 złotych w innych mleczarniach a ja ledwo 1.75brutto. ostatnio był u.mnie Inter milk proponował mi cenę 2.20 . Poleca ktoś ta firmę? 

Opublikowano

Nowe amerykańskie cła dotkną polski sektor mleczarski. "Musimy być gotowi"

2 kwietnia 2025 prezydent USA Donald Trump ogłosił nową ustawę o wzajemnych taryfach celnych, nakładającą dodatkową 20% opłatę na towary z UE, która ma wejść w życie już 9 kwietnia. UE i USA łączą długotrwałe, wzajemnie korzystne stosunki handlowe w dziedzinie rolnictwa, zbudowane na uzupełniających się mocnych stronach. Nie ominą również produktów mleczarskich.

Tramp + pryszczyca = cena mleka około 1 zł. ?????

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

A na co tu się denerwować doicie dla sąsiada czy dla siebie? 

👍 jak widać nie każdy 🤦

radekz200 napisał:

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko opisuje jak to wygląda z tą oceną 

Sm Ryki 20913l Tł 4.38 Bi 3.30

Cena 2.32 Brutto rr

Karol gonisz sławka i dobrze 👍

ciebie ja gonię 🤭😁

Może dojarka se kiedy kupię 🤭

dojca miało być 🤦 słownik ....

Opublikowano
4 minuty temu, gonia_ napisał(a):

2 kwietnia 2025 prezydent USA Donald Trump ogłosił nową ustawę o wzajemnych taryfach celnych, nakładającą dodatkową 20% opłatę na towary z UE, która ma wejść w życie już 9 kwietnia. UE i USA łączą długotrwałe, wzajemnie korzystne stosunki handlowe w dziedzinie rolnictwa, zbudowane na uzupełniających się mocnych stronach. Nie ominą również produktów mleczarskich.

Polska to taki kraj że sobie poradzi

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, gonia_ napisał(a):

kryzysy były są i będą, a dawno nie było nie ma co siać paniki 

• Like 2
Opublikowano

Powinnyśmy raczej się martwić nową umową handlową która to jest negocjowana z ukrainą i dotyczy żywności i która to jest właściwe negocjowana  w tajemnicy i ma być dopiero uiowniona po wyborach . To ujawniła dziennikarka z radia RMF bo władza się boiy protestów rolników przed wyborami. Czy realizacji podpisanej umowy z merkosór przez Unię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v