Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Elon napisał(a):

tym chyba polega hodowla żeby wyhodować. Drogie byki z katalogu nie zawsze są dobre. Czasem warto bawić się średniakami.

O łorawiok. Dawno cię nie było. Pokasowali ci w końcu te inne konta?

Opublikowano
27 minut temu, grzesiu napisał(a):

Ale jaka masz skalę importu kosztów (np gaz paliwo) a ile chciałbyś eksportować produktu gotowego. Gdzie gaz i paliwo to jakaś cześć kosztów.  

Ja dobrze rozumiem, że niższy kurs jest stymulatorem gospodarki dla exporterów. Polska w wymianie handlowej w 2024 wyszła prawie na zero. Już nie eksportujemy nie wiadomo ile. To do nas sprzedaje się większość gotowych produktów na których zarabiają sąsiednie kraje. Fajnie dla eksportera jak kurs dolara kręcił by się koło 5 zł. Tylko na stacji benzynowej, rachunku z PGNiG, w salonie samochodowym czy maszyn rolniczych nie było by tych cen jak dziś. 

Opublikowano

Nie chcę bym czarnowidzem , ale przy kursie euro 4.1 to będziemy zalewani towarami z Europy . Dziś sprawdziłem notowania w UE . Okazuje się że mleko w Polsce jest droższe niż w Niemczech itd .. 

Podejrzewam że rynek rolny się załamie i mleko również. Sam mam rozpoczęte wieloletnie inwestycje ale  Obstawiam że 3 kwartał tego roku, może zacząć się kiepsko ....

Opublikowano
44 minuty temu, Dream1990 napisał(a):

Ja dobrze rozumiem, że niższy kurs jest stymulatorem gospodarki dla exporterów. Polska w wymianie handlowej w 2024 wyszła prawie na zero. Już nie eksportujemy nie wiadomo ile. To do nas sprzedaje się większość gotowych produktów na których zarabiają sąsiednie kraje. Fajnie dla eksportera jak kurs dolara kręcił by się koło 5 zł. Tylko na stacji benzynowej, rachunku z PGNiG, w salonie samochodowym czy maszyn rolniczych nie było by tych cen jak dziś. 

Dlatego trzeba robić wszystko żeby być konkurencyjnym w eksporcie i mieć dodatnia wymianę handlową.  Tak jak piszesz eksport zrównał się z importem a to za sprawą rządów i w tym roku będziemy mieli już ujemny wynik wymiany co jest tragedia dla naszej gospodarki i dla branży mlecznej która to 40% produkcji musi wyrzucić poza granice kraju. Tak jak @Akardin pisze aby to się nie spełniło ale sa ku temu wszystkie przesłanki. 

Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Więc tak jak napisałeś tylko ci się zdaje....

Skoro tak mówisz to pewnie tak. Ale przyznanj że tłuszcz w maksie 4.5 lepiej jest wynagradzany, to samo jest  białkiem 3.8. Dodatkowo ładniejszy stosunek wtedy jest, co ma wpływ też na zdrowotność. Ale to chyba dla ciebie jest za trudne by pojąć.

Opublikowano

Dla nas (mleczarzy) najlepszy kurs euro to powyżej 4.5 a najlepiej jakby 5 zł osiągnął . Już nie piszcie o maszynach zachodnich itd bo to nie ma sensu. Zobaczycie zaraz jak mleko się owali o +-40 groszy.

Prosty przykład że świniami z Niemiec gdzie teraz jadą po 1.2 -1.4euro ...   Przy wysokim kursie nie stanowiło by to zagrożeń a tak swiniarze są w czarnej d*pie i na chwilę obecną nie widzę trendu by się to odwróciło.... 

Sprawa ucichła ale ogólnie mamy rząd nieudaczników który zawiera nawet kontrakty na KPO w euro . Nie robiąc wymiany handlowej walut.... 

Mam nadzieję że NBP ogarnie sytuację bo ma do tego dużo instrumentów. 

Glapinski mimo krytyki jest chyba najlepszym prezesem NBP... 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Elon napisał(a):

Skoro tak mówisz to pewnie tak. Ale przyznanj że tłuszcz w maksie 4.5 lepiej jest wynagradzany, to samo jest  białkiem 3.8. Dodatkowo ładniejszy stosunek wtedy jest, co ma wpływ też na zdrowotność. Ale to chyba dla ciebie jest za trudne by pojąć.

Oj kolega pod gorkę miał .... i to bardzo 4.5 i 3.8 to tylko najlepiej płacone z cennika przedewszystkim rasa krów i dzień laktacji zdrowa ktowa nie daje takich parametrów i dalej lepiej jest opłacalne sprzedawać te same kilogramy tluszczu i białka tylko w większej ilości litrów jak tego nie kumasz to na lekcjię ekonomi ...🙋‍♂️😛

Co do zdrowotności to nie narzekam ... weterynarz na herbatę nie przyjeżdża a i żywieniowiec  nie mówi by zmieniać stado pod oceną to monitorowanie jest ....

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Akardin napisał(a):

Mam nadzieję że NBP ogarnie sytuację bo ma do tego dużo instrumentów. 

Glapinski mimo krytyki jest chyba najlepszym prezesem NBP... 

Nie ogarnie bo Jastrząb ułożył się z obecnymi i temat trybunału dla niego ucichł. Tfuskowi o to chodzi wspomagać swoich braci .... 

Także teraz niech każdy sobie policzy ile jest w dupe na tonie ziarna, kg wołowiny, wieprzowiny nie mówiąc o mleku bo GDT może sobie rosnąć a tu będzie tylko taniej. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Nie ogarnie bo Jastrząb ułożył się z obecnymi i temat trybunału dla niego ucichł. Tfuskowi o to chodzi wspomagać swoich braci .... 

Także teraz niech każdy sobie policzy ile jest w dupe na tonie ziarna, kg wołowiny, wieprzowiny nie mówiąc o mleku bo GDT może sobie rosnąć a tu będzie tylko taniej. 

a ile do przodu na tym co importuje, maszyny, paliwa, smary, części, wakacje,.samochody, smartfony, wszystko co z chin ściągamy 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Niemiecki rząd sprzyja importowi a nie jak być powinno czyli exportowi.  Teraz pomyśleć sobie ze dziś euro byłoby 4.5-4.7 ile więcej kasy by spłynęło? O ile nasze przedsiębiorstwa byłyby konkurencyjne w eksporcie? 

Rząd Szwajcarii celowo osłabia  franka aby więcej eksportować niż importować . 

wielu ekonomistów twierdzi ze optmalny kurs do euro to 4, 2 zł ,+,- 10 gr wachania wiec teraz jest idealnie .  Szwajcaria jest eksporterem głownie dóbr mało przydatnych zwykłym ludziom , chyba ze brylanty kupujesz 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jakoś propagandę trzeba robić gdy nie potrafi się kosztów utrzymać w ryzach w molochach. Jak euro było drogie czy szło w górę to nikt nam nie podwyższał ceny bo giełdy w dół szły. Teraz euro spadło o kilka groszy a giełdy cały czas w górę i mają być obniżki bo notowania na giełdach są nie ważne . Jakbym prezesów Orlenu słuchał. Narracja jaka im aktualnie potrzebna 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

a ile do przodu na tym co importuje, maszyny, paliwa, smary, części, wakacje,.samochody, smartfony, wszystko co z chin ściągamy 

Jakoś nie widzę żeby paliwa na stacji staniały a baryłka 75dol, maszyny to aby był program i od razu cena w górę, wczasy? No właśnie na tym powinno nam zależeć żeby ludzie nie latali za granicę yylko bawili się konsumowali u nas w kraju a tanie waluty nam w tym nie pomagają. (branża usług) pierwsza branża która nakręca gospodarkę bo tam potrzeba rąk do pracy. 

Mi od strony zawodowej również jest na rękę tanie euro, szefowie zacieraja ręce bo importują w euro a sprzedają w zł także albo zarobią więcej lub mają lepsza ofertę. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Dla mnie najlepsza cena mleka było by w granicach 1 zł. Przeczekał bym z obecnym kapitałem ok 2 lata a później ziemia za darmo by była .... 

Dla mnie najlepsza cena mleka było by w granicach 1 zł. Przeczekał bym z obecnym kapitałem ok 2 lata a później ziemia za darmo by była .... 

Mleko po 1 zł

Świnie po 3 zł 

Pszenica po 500 

I 90% rynku znika a później eldorado 🤣🤣🤣

A mówiąc o kosztach to nie będę przytaczał swoich ale są ludzie którym teraz zostaje10-15 groszy z litra.  Ja nie ogarniam jak tak można gospodarzyć ... I to ilości małe ...

Potwierdzi ktoś info ? Że Piątnica jest zainteresowana kupnem Łap....

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
12 godzin temu, Akardin napisał(a):

Mleko po 1 zł

Świnie po 3 zł 

Pszenica po 500 

A mówiąc o kosztach to nie będę przytaczał swoich ale są ludzie którym teraz zostaje10-15 groszy z litra.  Ja nie ogarniam jak tak można gospodarzyć ... I to ilości małe ...

Bierzesz coś 🤔 może pezestań bo nie zdrowo 🤦

Opublikowano
13 godzin temu, Akardin napisał(a):

Mleko po 1 zł

Świnie po 3 zł 

Pszenica po 500 

Ale netto czy brutto te ceny?😁

• Haha 3
Opublikowano
W dniu 15.02.2025 o 18:47, jarecki napisał(a):

Nie , z Wyszkowa przezutowiec ale ma chyba umowę z mlekowita i dla niej chyba skupuje 

A ten mleks to wgl jeszcze funkcjonuje? U nas na wiosce ci którzy oddawali do mleksa, to teraz ich poprzejmowalo chyba " Łozorko " i płaci dużo lepiej mniejszym od polmleku. Z tego co słyszałem to te Łozorko wynajęło linie w starej ostrovi i robi tam mozzarelle.

Znajomy chciał się przenieść z polmleku do nich , to nie chcieli, bo dostawców z polmleku nie biorą.

Opublikowano
1 minutę temu, Primula94 napisał(a):

Znajomy chciał się przenieść z polmleku do nich , to nie chcieli, bo dostawców z polmleku nie biorą.

A to chyba dlatego że Łazorko sam odstawia do nich mleko. 

Opublikowano
13 minut temu, Primula94 napisał(a):

A ten mleks to wgl jeszcze funkcjonuje?

Własciciel mleks ma w Wyszkowie kilka sklepów , piekarnie , masarnie i pewno jeszcze kilka innych działalnosci a samochód ich widuje na dk 50 jezdzą gdzieś za Mińsk Maz. po mleko 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Własciciel mleks ma w Wyszkowie kilka sklepów , piekarnie , masarnie i pewno jeszcze kilka innych działalnosci a samochód ich widuje na dk 50 jezdzą gdzieś za Mińsk Maz. po mleko 

a kto jest teraz właścicielem?