Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) 

29 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Ja mam cf 155 xc

Zgadza się 4 cylindrowy 107 koni lata u mnie już 4 lata z tym sprzętem

Własną hydraulika robi robotę. 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Niby kawał ale ma własną hydraulikę i od biedy ciągnik 100 km to targa na 13 nożach. Szału z wydajnością nie ma bo max 20 belek zrobi na godzinę ale zrobi. Oczywiście zgniot na max.  Jak poluzować zgniot lub wyłączyć noże to idzie kilka więcej zrobić  takim ciągnikiem. Nie jest to jakaś super wydajna prasoowijarka bo przeniesienie belki z komory na stół owijania trwa dużo dłużej niż w mchale ale ja jestem zadowolony. Większym ciągnikiem (150km) bez problemu robię te 30 bel na godzinę. Tyle że przy ciągniku 150 km mam włączone 26 noży. To towar jest konkretnie pocięty. Belki 130-135 cm kręcę. Jak trochę mokrzejszy towar to po tonie mają belki. Dodam że bardzo mokrego nie robię 

konkretnie pocięte to po sieczkarni ,potem przyczepa a po prasie jak teraz mam porównanie przyczepa bela to dwa światy

PS niebieski język Podlasie, dwie gminy obok maja potwierdzony od dziś, teraz już z górki......

Opublikowano

Zależy kto czego oczekuje i co chce osiągnąć. Mi tam pocięcie na te 4.5 -5 cm wystarcza. Teoretycznie przynajmniej tak powinno wyjść. 120 cm : 26 noży = 4.6 cm. W przyczepie nie wiem jakiej szerokości jest rotor ale pewnie 1.8-2 m podzielić przez 40 noży to też teoretycznie wychodzi podobna długość cięcia. 
U ciebie w mchale jak kojarzę jest 15 noży. Więc 120 cm: 15 noży = 8 cm. Więc się nie dziwię że widzisz różnice pomiędzy przyczepą a prasa. Bo to prawie 2 razy krócej pocięty materiał. 
A sieczkarnia to wiadomo. Nie ma co porównywać 

Opublikowano
28 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) 

Własną hydraulika robi robotę. 

Jak dla mnie to kazda maszyna posiadająca wom powinna mieć własną hydraulikę 

Opublikowano
Godzinę temu, pawlak2507 napisał(a):

Ja mam cf 155 xc

Zgadza się 4 cylindrowy 107 koni lata u mnie już 4 lata z tym sprzętem

Jakiej marki 

26 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

konkretnie pocięte to po sieczkarni ,potem przyczepa a po prasie jak teraz mam porównanie przyczepa bela to dwa światy

PS niebieski język Podlasie, dwie gminy obok maja potwierdzony od dziś, teraz już z górki......

U Was? O masz. Jakie gminy czy wioski bo znam wiochy tam 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.01.2025 o 17:27, czareczek85 napisał(a):

czy miał ktoś z was doświadczenie z prasoowijarką Kuhn FBP 3135?

1 minutę temu, Primula94 napisał(a):

Mam taką chyba od 2017roku. Kupiona nowa, pierwsza czy druga w Polsce i faktycznie była droższa od Michale.

Porównać do innych nie mogę , bo to pierwsza prasa jaką zacząłem robić. Zrobione chyba jakieś 7-8tys. W tym roku wymieniony jeden łańcuch i sprzęgło na podbieraczu. Kiedyś jeden napinacz walnął. 

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
27 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

To już praktycznie cała Polska będzie w strefie. Chociaż zaświadczeń na sprzedaż bydła nie trzeba będzie brać bo wszyscy w stefie będą. 
Ma fb gośc pisał że dostał mandat że nie mial takiego zaświadczenia. A ja się pytałem u siebie to nic nie wiedzą o zaświadczeniach mimo iż jestem w strefie 

Opublikowano

Ile tego mandatu?bo wczoraj sprzedałem krowę i jałówkę 

Rozumiem że nie istotne że przemieszczanie odbywa się w strefie a nie ze strefy po za nią?

Opublikowano
4 minuty temu, DanielFarmer napisał(a):

tutaj mój powiatowy napisał że w tych gminach badanie przed przemieszczeniem i dopiero po 30 dniach sprzedaż, fajnie

W gminach gdzie wykryli potrzebne badanie? 

1 minutę temu, Pablo16 napisał(a):

Rozumiem że nie istotne że przemieszczanie odbywa się w strefie a nie ze strefy po za nią?

jest różnica. W strefie nie musisz. Chyba że coś się zmieniło 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

tutaj mój powiatowy napisał że w tych gminach badanie przed przemieszczeniem i dopiero po 30 dniach sprzedaż, fajnie

Jakie gminy? Bo rodzinę tam mam sporo. Na stronie weterynari nic nie ma

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)

A nie jest przypadkiem strefa obszar w promieniu 100 km od miejsca potwierdzenia wirusa? W Polsce mamy 4 czy 5 przypadków potwierdzonych a w strefie jest pół Polski. Teraz jak wykryli na Podlasiu to będzie z 3/4 Polski w strefie . 
6 przypadków jednak do dziś 

IMG_3889.png

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
5 godzin temu, Pablo16 napisał(a):

Niby facet pisał że 100zl dostał ale zdziwiony za co bo nic o takim przepisie nie wiedział...

Opublikowano
9 godzin temu, DanielFarmer napisał(a):

nie potwierdzony tylko znajdują się w strefie a to wielka różnica

• Like 2
Opublikowano

Jeszcze odnośnie Krone. Oprócz tego że ma własną hydraulikę to w razie np dostania się jakiegoś ciała obcego do komory i blokowania pasów lub walców. Można odłączyć za pomocą jednej dźwigni całkowicie napęd podbieracza, rotora i komory prasy. A za pomocą hydrauliki otworzyć komorę i usunąć przeszkodzę. Dwa razy z tego korzystałem 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, DanielFarmer napisał(a):

W Śniadowie? Bo jakieś płoty chodzą od poniedziałku, że wykryli.

Moje dzisiaj z rana pojechały na Tykocin 

Ok. Nie było pytania.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Jeszcze odnośnie Krone. Oprócz tego że ma własną hydraulikę to w razie np dostania się jakiegoś ciała obcego do komory i blokowania pasów lub walców. Można odłączyć za pomocą jednej dźwigni całkowicie napęd podbieracza, rotora i komory prasy. A za pomocą hydrauliki otworzyć komorę i usunąć przeszkodzę. Dwa razy z tego korzystałem 

Oooo to o tym mówiłem że kuhn to ma. Super sprawa prasa się zapcha odłącza się rotor puszcza siatkę na bele wyrzuca i jak duży zator to bez problemu materiał wchodzi do pustej Komory