Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

Jak kilka tygodnie temu słyszałem, że we francji juz jada z mlekiem na biogaz to mówilem "bajki opowiadają". Teraz coraz bliżej tego u nas. 

Surowiec na 1 kg masła można kupić za 12 złotych. Dokladnie rok temu było to 36 zł. To już nie dramat... 

Ale uśmiechajmy się brygado, problemu nie ma.

A co ma uśmiechanie do ceny mleka . Tusk ma ci dołożyć ? Bardzo dobrze że spada cena trochę chłopy ochłoną a poza tym sami sobie dołki pod sobą kopiemy . Chociaż politykę mam w d*pie to dodam że w 2014 za uśmiechających średnia cena była 1.5 zł a za nie uśmiechających w 2016 0.98 groszy. Także takie pisanie z d*py o uśmiechaniu to tyle warte co nic . 

4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

🤔🤔

Tylko Wielka Barcelona

Oki bo na real jest ktoś o identycznym nicku

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał(a):

A co ma uśmiechanie do ceny mleka . Tusk ma ci dołożyć ? Bardzo dobrze że spada cena trochę chłopy ochłoną a poza tym sami sobie dołki pod sobą kopiemy . Chociaż politykę mam w d*pie to dodam że w 2014 za uśmiechających średnia cena była 1.5 zł a za nie uśmiechających w 2016 0.98 groszy. Także takie pisanie z d*py o uśmiechaniu to tyle warte co nic . 

Oki bo na real jest ktoś o identycznym nicku

Baryłka poniżej 60dol dolar poniżej 3.6zl to powiedz tam komu trzeba że może już dość okradania ludzi pracy i całej gospodarki bo tak się w nieskończoność nie da. 

To nie jest przypadek że nic nie sprzyja, niskie ceny w eksporcie, mocny złoty = tanie waluty obce już nawet na tym nie możemy zyskać.  Mądra i niezależna Szwajcaria robi wszystko aby osłabiać swoją walutę po to aby import się nie opłacał a zyskiwać na eksporcie. Oczywiście za xhwile jakiś mądry powie ale ropę importujemy będzie droga I TAK KUXXA JEST DROGA!!!!

• Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Szwajcaria robi wszystko aby osłabiać swoją walutę

powiedz to ludziom co wzieli kredyty we frankach ,jak frank z 2 zł zdrożał na 4,5 zł to sie nazywa umocnienie a nie osłabienie 

Opublikowano

A może to wszystko to spekulacja jakiegoś zjeba z wall street. Przecież produkcja mleka jest bardzo stała i przewidywalna. Nikt z d*py nagle nie ocenił na koniec roku o kurde ile mamy zapasów trzeba ceny ciąć. O połowę. Ja jebie 

• Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

powiedz to ludziom co wzieli kredyty we frankach ,jak frank z 2 zł zdrożał na 4,5 zł to sie nazywa umocnienie a nie osłabienie 

Dopoki franek nie przekracza 5zl to oni i tak sa na plus

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kampl napisał(a):

A może to wszystko to spekulacja jakiegoś zjeba z wall street. Przecież produkcja mleka jest bardzo stała i przewidywalna. Nikt z d*py nagle nie ocenił na koniec roku o kurde ile mamy zapasów trzeba ceny ciąć. O połowę. Ja jebie 

Sytuacja nie jest ciekawa . Ludzi na świecie przybywa 0.7 0.8 procenta z tego większość to część Afryki której nie stać na produkty mleczne a jak już to bardzo tanio . Reszta świata przybywa wolno oprócz Indii. Wzrost produkcji mleka na świecie to 1.5 2 procent czyli potężne miliardy litrów  mleka . Wszystkie czołowe kraje unii Polska Francja Niemcy Holandia mają po 4-6 procent wzrostu rocznego to samo Wielka Brytania Argentyna np 10 procent Chiny Indie Rosja USA  też duże wzrosty .  W samym USA prawdopodobnie przybyło 200 tys sztuk dojnych w rok . Trzeba dodac że kraje jak USA Brazylia Argentyna nowa Zelandia Rosja mają wielkie pole do popisu jeszcze w produkcji mleka . Tania Ziemia duże działki co oznacza mniejsze koszty do tego możliwość całorocznego wypasu co bardzo mocno obniża koszty . A wszyscy wieszcza jeszcze mocniejszy 26 rok także nikt nie będzie płacił drogo jak wie że kupi tanio za nie długo . Taka Polska 42 miejsce względem ludności na świecie a 11 w produkcji mleka i rośnie . Można powiedzieć że mamy szczęście że zachód odbiera od nas dużo towaru . Między 2015 a 25 produkcja na świecie wzrosła o 25 procent a ludność już nie 

Edytowane przez alfa
  • Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Czyli uważasz że polityka czy politycy nie mają wpływu na gospodarkę czy rolnictwo . To chociaż kto podpisał nową umowę między Unią a USA . Czy rok temu umowę o wolnym handlu między Unią a Nową Zelandią . Dlatego jak by politycy byli naprawdę mądrymi ludziom . I brali konsekwencję na siebie za swoje działanie a my byśmy na ich wymuszali odpowiedzialność to może by było inaczej. Jest takie powiedzonko jak ktoś się nie interesuje polityką, to polityka się interesuje nim.

A dlaczego uważasz że politycy są niemądrzy? Jak myślisz komu wypada sprzyjać? 5% rolników wolisz zadowolić czy 95% konsumentów? Oni wiedzą co zrobić by rolnictwo miało się lepiej. Ale czy inni (czyli te 95%) tego chca? Nie. Nikt z własnej woli nie pójdzie do sklepu i kupi mleko po 10zl bo rolników wypadałoby wesprzec

Opublikowano
5 minut temu, alfa napisał(a):

Sytuacja nie jest ciekawa . Ludzi na świecie przybywa 0.7 0.8 procenta z tego większość to część Afryki której nie stać na produkty mleczne a jak już to bardzo tanio . Reszta świata przybywa wolno oprócz Indii. Wzrost produkcji mleka na świecie to 1.5 2 procent czyli potężne miliardy litrów  mleka . Wszystkie czołowe kraje unii Polska Francja Niemcy Holandia mają po 4-6 procent wzrostu rocznego to samo Wielka Brytania Argentyna np 10 procent Chiny Indie Rosja USA  też duże wzrosty .  W samym USA prawdopodobnie przybyło 200 tys sztuk dojnych w rok . Trzeba dodac że kraje jak USA Brazylia Argentyna nowa Zelandia Rosja mają wielkie pole do popisu jeszcze w produkcji mleka . Tania Ziemia duże działki co oznacza mniejsze koszty do tego możliwość całorocznego wypasu co bardzo mocno obniża koszty . A wszyscy wieszcza jeszcze mocniejszy 26 rok także nikt nie będzie płacił drogo jak wie że kupi tanio za nie długo . Taka Polska 42 miejsce względem ludności na świecie a 11 w produkcji mleka i rośnie . Można powiedzieć że mamy szczęście że zachód odbiera od nas dużo towaru 

Tylko ciekawe, czy te wzrosty to realne fizyczne litry, czy tylko cyferki w tabelkach mające ogromny wpływ na cenę.

Opublikowano
19 minut temu, kampl napisał(a):

A dlaczego uważasz że politycy są niemądrzy? Jak myślisz komu wypada sprzyjać? 5% rolników wolisz zadowolić czy 95% konsumentów? Oni wiedzą co zrobić by rolnictwo miało się lepiej. Ale czy inni (czyli te 95%) tego chca? Nie. Nikt z własnej woli nie pójdzie do sklepu i kupi mleko po 10zl bo rolników wypadałoby wesprzec

kupowali masło po 8 zł i wszyscy żyli to są grosze na miesiąc w budżecie człowieka 

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

ale jak ograniczać koszty, mały ma mniejsze, a duży stęka i chce dopłat za ilość bo ma większe koszty to może w tym jest coś nie tak🤔🤔

Prąd, gaz, paliwo, podatki

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

Jeśli mleko staje się tańsze od wody w butelce, a jest dużo bardziej wartościowe to co innego jak nie spekulacja?

• Like 1
Opublikowano

Wartościowe nie wartościowe. To jest ciul. Wyobraź sobie że wbijasz szpadel w ziemię i wybija ci woda źródlana. Teraz tylko szykować butelki i odlewać. A tutaj musisz wyżywic krowę i koło niej całe dnie lazic. Mleko chłodzić sprzętu ile, placu ile. I k**wa taniej od wody 

• Like 4
Opublikowano
12 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Najwięksi dostawcy od lidera zmieniają mleczarnie, czyżby te obniżki były już za duże dla największych?

A jakie to ma znaczenie czy są za duże czy nie za duże? Jeśli inna mleczarnia daje kilka czy kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie więcej za tą samą gównianą robotę. Ojebała Mlekovita prawie 40 groszy w dwa miesiące i na co Ci rolnicy mają czekać? Aż ich prezes zacznie napierdalać kijem?

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

Dokładnie kolego, dokładnie. Mam wrażenie, że my prosto z nadprodukcji wejdziemy w niedobory, wystarczy zobaczyć co się dzieje we Francji 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Czemu od razu 10? Wystarczy że nie będzie szło po 1.5zl.

Swoją drogą sojowe mleczka to po 7-10zl stoją i ludzie biorą. A tam 95% wody.

• Like 2
Opublikowano

E to może będą przyjmować w mlekowicie jak odchodzą ludzie. Kurde tak Teraz myślę to jak by mlekowita utrzymała te 2/1.90 zł i jak bym przeszedł tam z Polmleku to mnie by obniżki nie dotknęły 🤭😂 bo u mnie 2.10.wychodzilo przed obniżkami to tyle to idzie przeżyć 😂

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, dantur96 napisał(a):

E to może będą przyjmować w mlekowicie jak odchodzą ludzie. Kurde tak Teraz myślę to jak by mlekowita utrzymała te 2/1.90 zł i jak bym przeszedł tam z Polmleku to mnie by obniżki nie dotknęły 🤭😂 bo u mnie 2.10.wychodzilo przed obniżkami to tyle to idzie przeżyć 😂

dobrze kombinujesz młody 😛

Opublikowano
23 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Co tu sie oszukiwać, 2zl w dzisiejszych czasach to raczej wegetacja a nie życie. Koszta produkcji z roku na rok sa wyższe. Zboże tanie, ale żadne dodatki typu bufory, tluszcze,  witaminy  nie tanieje a raczej po nowym roku znowu w górę.