Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

styl życia , a co to znaczy wegetacja ? Nie kupują tych fendów po 1 mln ? 

Wegetacja to znaczy że przychód z takich powiedzmy 4 tys mleka to często poniżej 8 tys zł a dochód może 40 procent z tego a obowiązek jak przy dużej hodowli . Trawy trzeba robić i tak dalej dla weterynarzy za ogon trzymać i babrać się w gównie a z takich pieniędzy ani nie będzie rozwoju ani jakiegoś cudownego życia bo byle jaki przedstawiciel który ciebie odwiedzi jeżdżąc firmowym samochodem na firmowym paliwie ma na rękę 10 tys i więcej plus pobory żonki a ty masz 8 tys na rodzinę i utrzymanie hodowli . Także to jest mniej więcej wegetacja bo co innego jak ktoś robi na etacie i te kilka ha po pracy obrobi i sprzeda zboże niech to mały dochód ale i praca odpowiednio mniejsza w stosunku do hodowli 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

To ile litrów trzeba aby nie wegetować ? Pytam poważnie  .Ogólnie w mojej mleczarni nie chca brać poniżej 500l/ dostawę (miesiecznie 7.5tys)  . Ogólnie znam jeszcze parę gospodarstw gdzie utrzymywane są opasy w ilości 5-10szt wprawdzie nie główne źródło utrzymania ale chodzic koło tego trzymać te 1 .5-2 lata aby dniówka wyszła w granicy 10zl na szt odjąć od tego weta jakieś zakupowe pasze to czysty zysk zostaje na płycie gnojowej.  Przy mleku jednak co miesiąc lepsza gorsza ale wypłata jest. I jest to styl życia może i gówniany ale swój . Sporo też takich do emerytury chce dociągnąć a nie wyobrażają sobie nie pracować . Oddam pole w dzierżawę/sprzeda i co dalej ma robić ?  Jak całe życie przy ogonach robił nic innego nie potrafi nie chce robić . Widzę po swoim ojcu kiedyś wywiązała się taka rozmowa ze gdybym nie przejął to sam wegetowałby . Inwestycji brak bo po co . Skasować zawsze można, ale co dalej gdzieś na dojarza/traktorzystę albo za stróża ale i to nie bardzo bo tam wola z orzeczeniem. Nie wszystko jest czarno-białe nie wszędzie płacą po 200tys/ha nie zawsze dzierżawa to 3tys 

Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał(a):

Ja to mówię u nas takim rolnikom co mają 3 4 czy 5 tys mleka na miesiąc że już dawno powinni kończyć i sprzedać pole po 200 tys bo jak w końcu coś jebnie to oni skończą jak już nie będzie komu dać 50 tys bo i tak może być . Poza tym to wegetacja przy takiej ilości cena za litr niska obowiązek jak cholera jak przy 100 sztukach a kasy mało co z tego jak korzyści brak.  Na spokojnie można teraz 1.5 2 tys dzierżawy wziąć to oddałby te 15 hektary miałby nawet 40 czystego grosza bez roboty a z tego mleka tyle nie zostanie . Bardzo mnie ciekawi co to wyjdzie z tym mlekiem z jego cena . Najgorzej będzie miało Giżycko zobaczymy jak reszta . A nasi chłopi gonia tego króliczka i dostawiają zobaczymy co z tego wyjdzie. A może to właśnie jest szansa te nowe obory na 150 200 300 sztuk ale znów patrząc na ceny ziemi i dzierżaw to tej szansy już nie widać i najgorszy ten 15 letni czas spłaty.  W ogóle jest straszne parcie na te maszyny na wyrost itp tylko w tamtym tygodniu spotkałem 3 co dostali pozytywny odzew na ochronę środowiska i mało z wrażenia się nie osikali.  Dokąd to idzie jak Fendt za bańkę kupuje gość który wpłaca 50 tysięcy i spłaci 1.5 mln w 7 czy 8 lat bo i tacy są . A te wszystkie maszyny nowe to im więcej tego jest to więcej do jebania a jak się jebie to trzeba bulic na naprawy i serwisy przeglądy a grat po 5 latach połowy nie wart . Co się robi żeby rolnik w 6 lat kupował 2 beczki na unie sprzedał pierwsza kupił druga . No widać jest ten dobrobyt nie ma co . Przyglądam się temu od dłuższego czasu i muszę powiedzieć że ten chlop dojarz to coraz głupszy co by grosza nie odłożyl to leci bierze dofinansowanie kredyt i w graty ładuje.  Osobiście przeraża mnie jak widzę że zaczynają przyprowadzać ciągniki 300 koni na 30 hektary jaki tu sens jaka ekonomia i te teksty że to rozwój i gospodarstwo zyskuje na wartości . Jaki to rozwój dasz za dziada bańkę w serwisy utopisz dziesiątki tysięcy odsetek setki a grat za 10 lat wart połowę a godzin zrobione 2 tysiące . My się chyba sami zaoramy

Ten jak zawsze napisał tyle mądrości, a właściwie 🙂↔️ to nie napisał mądrego nic , masz mało to oddaj dużemu bo ci się nie opłaca tylko wegetujesz , potem pisze ze jak masz dużo to też źle bo się rozwija bo sprzęt kupuje , weź chłopie ogarnij się trochę .

Widzę w okolicy jak ci co mieli i sprzedali to teraz nie mogą sobie miejsca znaleźć błąkają się rowerami po drogach bo brak zajęcia a d*pa różnie od siedzenia .

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
57 minut temu, alfa napisał(a):

Wegetacja to znaczy że przychód z takich powiedzmy 4 tys mleka to często poniżej 8 tys zł a dochód może 40 procent z tego a obowiązek jak przy dużej hodowli . Trawy trzeba robić i tak dalej dla weterynarzy za ogon trzymać i babrać się w gównie a z takich pieniędzy ani nie będzie rozwoju ani jakiegoś cudownego życia bo byle jaki przedstawiciel który ciebie odwiedzi jeżdżąc firmowym samochodem na firmowym paliwie ma na rękę 10 tys i więcej plus pobory żonki a ty masz 8 tys na rodzinę i utrzymanie hodowli . Także to jest mniej więcej wegetacja bo co innego jak ktoś robi na etacie i te kilka ha po pracy obrobi i sprzeda zboże niech to mały dochód ale i praca odpowiednio mniejsza w stosunku do hodowli 

Byś podrzucił jakieś namiary na ten etat za DYCHĘ NA ŁAPĘ ze służbowym autem!!!

Jak to się łatwo liczy czyjeś pieniądze,  jak to się łatwo ocenia, jak to wszędzie dobrze. Dobrze jest wszędzie gdzie nas nie ma. Także alfik dajesz ten namiar na robotę a dole Ci odpalę. 😝

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Jak to się łatwo liczy czyjeś pieniądze,  jak to się łatwo ocenia, jak to wszędzie dobrze. Dobrze jest wszędzie gdzie nas nie ma. Także alfik dajesz ten namiar na robotę a dole Ci odpalę. 😝

jak masz dobre gospodarstwa pod "opieką" z Piątnicy jako sprzedawca maszyn to na luzie 10 do wyciągnięcia 

• Like 1
Opublikowano

nie kazdy ma piątnice a i sami przedstawiciele często się zmieniają mają podstawe + % od sprzedazy i na tą  10 to trzeba sporo sprzedać .              natomiast ja nie muszę trzymać bydła kilka lat temu zaprzestałem produkcji mleka skasowałem bydło i ciężko było bez pracy, do pracy na etat nie pójdę a tak sie nudzilem żę kupiłem cielaków i tak mam do 20 sztuk obecnie , mam co robić rano i wieczorem i jest OK .

• Like 5
Opublikowano
45 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak masz dobre gospodarstwa pod "opieką" z Piątnicy jako sprzedawca maszyn to na luzie 10 do wyciągnięcia 

Uwierz że nie tak to wygląda jak pokazują youtuberzy. Śmiem twierdzić że w takich rejonach handluje się najgorzej. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Przedstawiciel w każdej firmie związanej z rolnictwem i spożywka . Niedawno sytuacja z firmą sprzedająca nasiona kukurydzy. Pracownicy odchodzili to szef po 20 tys oferował . Tych chałup po 3 latach pracy nie zaczynaja stawiać z poborów gościa z linii czy kasy fiskalnej . To samo z kierowcami spółdzielni mleczarskiej na m zresztą i mojej chwilowo też w rejonie Ostrołęki . Jak znasz jakiegoś przedstawiciela i mówi że zarabia mało czy tam 5 tysięcy to tak ale podstawy 

Wiesz fajne jest też biadolenie handlarzy jak to mało zarabiają na częściach i tak dalej . A 2 znajomych jest właścicielami handlu artykułami rolniczymi to trochę wiem jakie są marże. 

Opublikowano

Piszesz o firmie na E i nikt im tyle nie oferował. Dostali kase u konkurencji która kiedyś była ich bratnią firmą współpracowali a teraz są najgorszą konkurencją.  Przekupić zespół sprzedażowy to takie triki robi się aby wykończyć konkurencję.  Fakt dziewczyny i chłopaki dostali lepsze pieniądze niż mieli tylko pytanie jak długo nowy pracodawca będzie mógł im takie stawki płacić.  Te 20 tys to wsadź se między bajki bo nikt takich pieniędzy nie płaci bo kasa nie bierze się znikąd. Matematyka jest jedna i na swoją wypłatę musisz zarobić/ w zębach przynieść wynik. 

• Like 1
Opublikowano

ja wiem ile w agroloku , bez dobrych wyników sprzedażowych raczej  najniższa krajowa , jak jest dobry region to i konkurencja spora , młodzi rolnicy dziś mają internet i nie tak łatwo sprzedać z dobrą marżą 

• Like 2
Opublikowano

Mam znajomą w deheuse to 10 wyciągnąć trzeba na prawdę się na skakać kilka silosów sprzedać wyjdzie tak raz lub dwa razy w roku a przychodzi np styczeń gdzie każdy miał zapas na święta i 5 tylko 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak u was u mnie to przedstawiciel załóżmy z agro centrum ma swoich klientów i nie jeździ i nie sprzedaje tylko zajeżdża nieraz na kawę a klient sam dzwoni żeby zamówić bo się kończy i to leci na jego konto . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To Pietrucha już dawno by się go pozbył.  Nawet nie wiesz jaka jest presja. A Szyba tam dobrze pilnuje. 

Jak taki rarytas To rzuć tą gospodarkę i idź do tej "rarytas" roboty będziesz w domu siedział a adaś będzie Ci srebrniki na konto przelewał. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Już nie te czasy że przedstawiciel przyjechał , nawinal  makaron na uszy i kupowali. Teraz jak ktoś wspomniał wyżej , młodzi mają internet i wiedzą co i jak. Sam pamiętam jak kilkanaście lat do tyłu tata oczy nie raz postawił gdy mu przez neta sprawdziłem ile coś kosztuje, a ile chcą w okolicznym sklepie. I tak teraz ze wszystkim. Zarabiają teraz na naiwnych którzy myślą że przedstawiciel to caritas i dba o ich dobro. A prawda taka że każdy chce zedrzec ile się tylko da. 
Zresztą alfa sam wiesz ile chcieli zarobić na tobie na fendzie. Wtedy taki przedstawiciel może zarabiać po 10 czy 15 tys jak dla firmy na jednym takim ciągniku zarobi 40-50 tys ekstra. To mu odpala te 3-5% 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, grzesiu napisał(a):

To Pietrucha już dawno by się go pozbył.  Nawet nie wiesz jaka jest presja. A Szyba tam dobrze pilnuje. 

Jak taki rarytas To rzuć tą gospodarkę i idź do tej "rarytas" roboty będziesz w domu siedział a adaś będzie Ci srebrniki na konto przelewał. 

Mi nie potrzeba Grzesiu mnie stać na co chce w tym momencie. Lepiej patrz ile tam kierowcy Kradna mleka od chłopów w mlekpolu. 

1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

Już nie te czasy że przedstawiciel przyjechał , nawinal  makaron na uszy i kupowali. Teraz jak ktoś wspomniał wyżej , młodzi mają internet i wiedzą co i jak. Sam pamiętam jak kilkanaście lat do tyłu tata oczy nie raz postawił gdy mu przez neta sprawdziłem ile coś kosztuje, a ile chcą w okolicznym sklepie. I tak teraz ze wszystkim. Zarabiają teraz na naiwnych którzy myślą że przedstawiciel to caritas i dba o ich dobro. A prawda taka że każdy chce zedrzec ile się tylko da. 
Zresztą alfa sam wiesz ile chcieli zarobić na tobie na fendzie. Wtedy taki przedstawiciel może zarabiać po 10 czy 15 tys jak dla firmy na jednym takim ciągniku zarobi 40-50 tys ekstra. To mu odpala te 3-5% 

Zgadza się ale nie brakuje jeszcze ludzi którzy zapłaca bo w ogóle nie szukają czegoś takiego i wtedy i pensja się nazbiera sowita. 

Opublikowano
2 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Zabrakło argumentu to musiałeś bzdurę napisać. Tempy to ty jednak jesteś. 

Chyba ty . Przecież to twoja ukochana mleczarnia to powinieneś wiedzieć na ile się chłopów okrada . A ja argumentów to mam dość ale co ja z tobą będę dyskutował . Chłopaku siostra spotyka się z przedstawicielem handlowym z firmy z Podlasia także nie musisz mi mówić ile się zarabia a jak nie wierzysz to ty się zatrudnij i sprawdzisz jakie sa te zarobki 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Wiedząc o przestępstwie mając dowody również popełniasz przestępstwo nie informujac o tym odpowiednich  organów. 

Te opowieści dziwnej treści ile to kto gdzie nie zarabia to ja już nie raz słyszałem.  Żyje na tym świecie nie od dziś i znam realia. 

To nie wiesz że okres narzeczeństwa to największe w życiu kłamstwo jak to jedno przed drugim udaje bo chce lepiej wypaść. Twój przyszły Szwagier jako handlowiec pewno ma w genach koloryzowanie a ty łykasz to jak mlody pelikan . 

Edytowane przez grzesiu
  • Haha 8
Opublikowano
57 minut temu, alfa napisał(a):

Nie wiem jak u was u mnie to przedstawiciel załóżmy z agro centrum ma swoich klientów i nie jeździ i nie sprzedaje tylko zajeżdża nieraz na kawę a klient sam dzwoni żeby zamówić bo się kończy i to leci na jego konto . 

To jak ty tak to widzisz i rozumiesz to ty naprawdę jesteś bajkopisarz , a o realnym świecie bladego pojęcia nie masz .

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem gdzie ci przedstawiciele mają to eldorado bo u mnie co jakiś przyjedzie to gada że się już za nową robotą rozgląda poza rolnictwem bo chłopy nie mają pieniędzy i nic nie kupują. Świat nie kończy się na Śniadowie i Piątnicy 

Edytowane przez komizmo
  • Like 7
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v