Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ubogiwladek napisał(a):

Do polmleku dzwonila z tego co kojarzę wcześniejsze posty :D

Dokładnie. 60% faktury to premie i dodatki 40% za jednostkę białka i tłuszczu z tym , że za tłuszcz 4 grosze do 4 % płatne , a białko 12 groszy do 3,5 % płatne 

Opublikowano
Krowiarka napisał:

Nie ma szczepionek na pryszczycę, chociaż  ja się spotkałam z artykułem, że na Słowacji główny lekarz vet nakazał  prewencyjne szczepienie stad sąsiadujących z wybijanymi 🙄

w Holandi i chyba w Wielkiej Brytanii szczepili jak tam była pryszczyca ... szczepionki są tylko nie zarejestrowane w pl

Opublikowano

A może właśnie ma u nas nie być bo ktoś więcej zarobi na utylizacji niż na szczepiące? Już chyba niczego nie można być pewnym i niczego nie można wykluczyć 

Opublikowano

No ale przecież jest szczepionka i jest stosowana w niektóych miejscach na świecie. Ale to nie u nas bo nami rządzą debile, o zamknięciu granicy na import pomyślą za rok jak już będą ogniska a o szczepieniach to przed następnymi wyborami będą pier**lić w ramach kampanii i rozliczeń. Ręce opadają.

Indonezja

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/indonesia-launches-livestock-vaccinations-foot-mouth-disease-spreads-2025-01-14

Kazachstan

https://otarbiopharm.kz/en/production-of-foot-and-mouth-disease-vaccine-started/

Mozambik

https://aimnews.org/2023/10/20/second-phase-of-vaccination-against-foot-and-mouth-disease-under-way/

Brazylia

https://conafer.org.br/en/Brazil-livestock-2nd-stage-of-foot-and-mouth-disease-vaccination-begins-tomorrow.-Forecast-is-to-vaccinate-161-million-cattle-and-buffaloes/

Opublikowano (edytowane)

A nie jest tak że jak się szczepi to kraj traci status kraju wolnego ? Bo we krwi już są przeciwciała wtedy. Pewności nie mam ale coś takiego jest. Na pewno nie zaczepisz raz na całe życie tylko trzeba powtarzać po jakimś czasie jak wszystkie inne szczepienia 

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano (edytowane)

Ja tego dokładnie nie wiem, po prostu piszę że są bo tu ktoś wcześniej pisał jakieś fejk informacje że nie ma. To trzeba powtarzać co pół roku i wiadomo że są różne typy np na węgrzech jest szczep O a są różne. O, A, Asia1, Sat2 itd i różne szczepionki są na rózne szczepy. Widać taka jest strategia, nie szczepić prewencyjnie, najwyzej zakopie sie pare tysiecy padłych sztuk w ziemi

Nazwa szczepionki Producent Uwagi
Aftovaxpur Merial (obecnie Boehringer Ingelheim) Dostępna w wersjach mono- i poliwalentnych; stosowana w Azji, Afryce
FMD-Asia Agrovet (Indie) Produkowana lokalnie w Indiach, zawiera serotypy występujące w Azji
Bioaftogen Biogénesis Bagó (Argentyna) Używana szeroko w Ameryce Południowej
Valbovac FMD Indian Immunologicals Popularna w Indiach, zawiera typy O, A, Asia1
Footvax Intervet (MSD Animal Health) Stosowana głównie w krajach, gdzie choroba występuje endemicznie
Zagazig FMD vaccine VACSERA (Egipt)

Zawiera typy A, O, SAT-2; dla regionów Afryki i Bliskiego Wschodu

Instytucja Nazwa (jeśli znana) Kraj Uwagi
OtarBioPharm brak nazwy handlowej Kazachstan Produkcja lokalna rozpoczęta w 2024
Lembaga Biologi Molekular Eijkman (program rządowy) Indonezja Szczepionki importowane z Brazylii i lokalna produkcja w planach
Institute for Foot and Mouth Disease brak Iran Własna produkcja dopasowana do lokalnych serotypów
National Veterinary Institute (NAVETCO) NAVETCO FMD Wietnam Zawiera serotypy O, A, Asia1
Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, tumiwisizm napisał(a):

Ja tego dokładnie nie wiem, po prostu piszę że są bo tu ktoś wcześniej pisał jakieś fejk informacje że nie ma. To trzeba powtarzać co pół roku i wiadomo że są różne typy np na węgrzech jest szczep O a są różne. O, A, Asia1, Sat2 itd i różne szczepionki są na rózne szczepy. Widać taka jest strategia, nie szczepić prewencyjnie, najwyzej zakopie sie pare tysiecy padłych sztuk w ziemi

Aftovaxpur Merial (obecnie Boehringer Ingelheim) Dostępna w wersjach mono- i poliwalentnych; stosowana w Azji, Afryce
FMD-Asia Agrovet (Indie) Produkowana lokalnie w Indiach, zawiera serotypy występujące w Azji
Valbovac FMD Indian Immunologicals Popularna w Indiach, zawiera typy O, A, Asia1
Footvax Intervet (MSD Animal Health) Stosowana głównie w krajach, gdzie choroba występuje endemicznie

OtarBioPharm brak nazwy handlowej Kazachstan Produkcja lokalna rozpoczęta w 2024
Lembaga Biologi Molekular Eijkman (program rządowy) Indonezja Szczepionki importowane z Brazylii i lokalna produkcja w planach
Institute for Foot and Mouth Disease brak Iran Własna produkcja dopasowana do lokalnych serotypów
National Veterinary Institute (NAVETCO) NAVETCO FMD Wietnam Zawiera serotypy O, A, Asia1

szczepiąc tracisz status kraju wolnego od przyszczycy i koniec eksportu

• Like 1
Opublikowano

Tylko trzeba pamiętać o jednym, szczepionka nie zabija wirusa. Nawet jeżeli dane stado będzie zaszczepione, to może być siedliskiem wirusa. W takim przypadku stado będzie trzeba utylizować, ponieważ stanowi zagrożenie dla innych gospodarstw, które prowadzą hodowle zwierząt parzystokopytnych. 

Nawet jakby wszystkie stada w Polsce były zaszczepione. To i tak wirus ,może bytować na dzikich zwierzętach. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

W marcu 2025 ceny detaliczne mleka w Polsce wynosiły średnio około 3,50 zł za litr. W porównaniu z poprzednimi miesiącami, odnotowano niewielki wzrost, co może wynikać z rosnącego popytu na produkty mleczne oraz wyższych kosztów produkcji. 

Warto zauważyć, że ceny mleka mogą różnić się w zależności od regionu, sklepu czy marki produktu. Dlatego zaleca się regularne porównywanie ofert różnych punktów sprzedaży, aby znaleźć najkorzystniejsze ceny.  :)

Edytowane przez Elektrix932
Opublikowano
2 godziny temu, tumiwisizm napisał(a):

Razem z zakredytowanymi właścicielami....

Opublikowano

Kiedyś gdzieś czytałem że jest szczepionka ale w unii się nie szczepi bo działa tylko na kilka typów pryszczycy a jest ich bardzo wiele czyli podobnie jak z HPV to że ktoś się zaszczepił nie znaczy że nie będzie chory. Bo szczepionka działa tylko na 2-8 typów a wszystkich jest ponad 100

Opublikowano
5 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

Kiedyś gdzieś czytałem że jest szczepionka ale w unii się nie szczepi bo działa tylko na kilka typów pryszczycy a jest ich bardzo wiele czyli podobnie jak z HPV to że ktoś się zaszczepił nie znaczy że nie będzie chory. Bo szczepionka działa tylko na 2-8 typów a wszystkich jest ponad 100

Ta pryszczyca to jest tylko po to aby zamknąć hodowlę bydła  w Europie. Znajomy wet powiatowy mówił że to jest chore co w tej unii robią. 
Po pierwsze są szczepionki od tego. Ale wtedy nie będzie podczas badania wiadomo czy np krowa ma przeciwciała że szczepionki czy zachorowała. 
Druga sprawa to śmiertelność wynosi 2-3 % do max 5%. I normalnie bydło to przechoruje. Wychudnie i np będzie ostry zjazd z mlekiem na te 2, 3 czy 4 miesięce ale potem stado wraca do normalności i produkujemy mleko. Nie trzeba wybijać całych stad. A co najlepsze w promieniu kilku kilometrów. 
Jak sam powiedział stanowiska w weterynarii są na ten temat podzielone. Jedni chcą dać przechorowac lub szczepić a inni i co gorsza ci na najwyższych szczeblach chcą wszystko wybijać bo tak chce Unia i jej prawo. Nikt nie patrzy na to jakie są przepisy w kraju. Patrzą jakie są w unii bo mamy taki a nie inny rząd. 
Był ktoś na spotkaniu organizowanym na temat pryszczycy? Wygląda na to że będziemy mieli to w całej Polsce. Wprost mówili że w każdej gminie mają powstać spalarnie lub miejsca gdzie będzie się ,,utylizować” bydło , czytaj zakopywać. 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ta pryszczyca to jest tylko po to aby zamknąć hodowlę bydła  w Europie. Znajomy wet powiatowy mówił że to jest chore co w tej unii robią. 
Po pierwsze są szczepionki od tego. Ale wtedy nie będzie podczas badania wiadomo czy np krowa ma przeciwciała że szczepionki czy zachorowała. 
Druga sprawa to śmiertelność wynosi 2-3 % do max 5%. I normalnie bydło to przechoruje. Wychudnie i np będzie ostry zjazd z mlekiem na te 2, 3 czy 4 miesięce ale potem stado wraca do normalności i produkujemy mleko. Nie trzeba wybijać całych stad. A co najlepsze w promieniu kilku kilometrów. 
Jak sam powiedział stanowiska w weterynarii są na ten temat podzielone. Jedni chcą dać przechorowac lub szczepić a inni i co gorsza ci na najwyższych szczeblach chcą wszystko wybijać bo tak chce Unia i jej prawo. Nikt nie patrzy na to jakie są przepisy w kraju. Patrzą jakie są w unii bo mamy taki a nie inny rząd. 
Był ktoś na spotkaniu organizowanym na temat pryszczycy? Wygląda na to że będziemy mieli to w całej Polsce. Wprost mówili że w każdej gminie mają powstać spalarnie lub miejsca gdzie będzie się ,,utylizować” bydło , czytaj zakopywać. 

Widziałeś filmiki jak na Węgrzech "przechorowują" to zwierzęta? ty wszędzie spiski widzisz maskara tak żyć 

Opublikowano

Rozmawiałem z paroma osobami 80-90 lat co pamiętają jak była pryszczyca w kraju (50 lat temu)  i właśnie większość mówiła że przez pół roku był zakaz sprzedaży ( u tego u kogo wykryli a sąsiad normalnie mógł handlować )  a później bydło wyzdrowialo i normalnie nic się więcej nie działo.... 

• Like 4
Opublikowano

Ja nie widzę spisków tylko jak to mówi powiatowy to to chyba coś jednak tam wie. Nie Mietek po dwóch piwach pod sklepem. 
A co do filmików. Nie widziałem ale po tym co piszesz stwierdzam że są to filmiku pokroju zielonych albo animalsow. Czyli z rzeczywistości mają tyle wspólnego co nic. Albo żeby jaśniej napisać. To tak jak film holland o granicy. To co ona w tym filmie pokazała nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. 

9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Widziałeś filmiki jak na Węgrzech "przechorowują" to zwierzęta? ty wszędzie spiski widzisz maskara tak żyć 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Ja widziałem filmy z Węgier i Słowacji. No i o co chodzi ci dokładnie?

Opublikowano
6 minut temu, komizmo napisał(a):

Ja widziałem filmy z Węgier i Słowacji. No i o co chodzi ci dokładnie?

że te zwierzęta faktycznie cierpią mają rany, owrzodzenia a nie zjazd z mlekiem na te 2, 3 czy 4 miesięce ale potem stado wraca do normalności i produkujemy mleko