Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Zefir napisał(a):

Człowieku wyjdź z gnoju i jedź świata zobacz a nie krowie d*py oglądasz, malezja, algeria , ZAE, tunezja- byłem w tych krajach i tam mleko z mlekovity praktycznie w każdym większym sklepie znajdziesz. Nie było tam ani mlekpolu ani piątnicy ani innych firm. I się pytasz jak frajer po czym sądzę, że mlekovita jest bardziej rozpoznawalna za granicą ... A co do ceny to jak hektar ziemi po 200 dzierżawa po 3-4 i co roku u każdego nowe nabytki to jest dobra a może wręcz za dobra. 

A znów w Anglii czy Hiszpanii znajdziesz piatnice i zdarza się łaciate 

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

Co mam czytać 🤔 zarobiony jestem 🙋‍♂️ stół do kuchni nowy i krzesła kupione 🤪 i buty do obory 🤭

20251218_150005.jpg

Kurde Sławciu to jest wyzszy level mody  oborowej  😜 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

Co mam czytać 🤔 zarobiony jestem 🙋‍♂️ stół do kuchni nowy i krzesła kupione 🤪 i buty do obory 🤭

20251218_150005.jpg

Krowy będą w szoku jak cię zobaczą w takimi obuwiu 🤭😂

Opublikowano (edytowane)

A miejcie te swoje ucinane parametry. A na wypłacie 2.2 kiedy juz pół kraju robi za 1.70 na tę chwilę. 

Apropo mlekowity to kiedys mnie nie interesowały jakieś mlekopole Piątnice. To co mi się rzucalo w oczy to bardzo często Włoszczowa danone i mlekowita. A i do tej pory jakbym nie był rolnikiem to bym ani nie wiedział jakiej marki sery czy serki mam w domu kupione. Teraz jak się tego forum tyle naczytałem to się łapie na tym że po fakcie patrzę kto wyprodukował. I serio, tylko wy tutaj macie jakąś schizmę zawodowa że spinacie się kto co wyprodukował, jak jest popularny czy powszechny. A dlaczego mlekowita słabo placi to chyba nie jest zaskoczeniem. Już poruszali to nieraz. Nakupili zakładów. Podzielili produktywność na kilka małych nierentownych bzdur. No i najważniejsze mają takie ilości mleka że mogą wejść na każdy rynek i do każdego sklepu, tylko ze duże kontrakty to i marze małe. Więc muszą rolnika łoić. Sami wiecie jak to działa. Zamówisz tira soi to płacisz 1500. Pojedziesz do punktu po 2 worki to nie dość że wyjdzie na tonie 2000 to jeszcze sprzedawca nie robi kosztów transportu. 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

20251218_150005.jpg

Jak je założysz chodź jeden raz i wyjdziesz z obory to już takie ładne nie będą😁 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

żeby to było takie proste wszystko, jeśli Mlekovita eksportuje proporcjonalnie więcej niż mlekpol do skupu to trzeba podziękować bo co byśmy zrobili z tymi 40% które musi wyjechać?

Zależy ile importuje 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

Tylko byczki

Piątnica cena na styczeń bez zmiany, można patrzeć z nadzieją w przyszłość

Ja nie mam SMS czarek

Opublikowano

Mamy dyktat dużych sieci handlowych.  W mleku już lepiej nie będzie. Najwyżej jakieś małe wahania zależne od podaży. Ogólna perspektywa spadkowa.  -20 gr za grudzień. 

Opublikowano

Przecież już od kilku postów daje do zrozumienia że do Piątnicy odstawia

Ostatnio to chyba było Giżycko? Szybka rotacja u niego

18 godzin temu, alfa napisał(a):

U nas w Piątnicy bodajże jest ale muszę sprawdzić ta minimalna . Ale nie jest to 2 zł czy tp tylko mniej . Żadna mleczarnia nie zagwarantuje tego że powiedzmy poniżej 1.8 nie zapłaci bo może wyjść kilkaset milionów straty z tego w rok i jest trup

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v