Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, mate12345 napisał(a):

Co tu sie oszukiwać, 2zl w dzisiejszych czasach to raczej wegetacja a nie życie. Koszta produkcji z roku na rok sa wyższe. Zboże tanie, ale żadne dodatki typu bufory, tluszcze,  witaminy  nie tanieje a raczej po nowym roku znowu w górę.  

a koszty weterynaryjne? sławek zara powie ze do niego nie przyjeżdża weterynarz 😂  ale wystarczy ze raz przyjedzie i 500 ni ma 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, Akardin napisał(a):

Ludzie jakie 40% mleka więcej czy was pojebało wszystkich ? Mlekovita w porównaniu z rokiem poprzednim ma 104% skup względem roku ubiegłego , natomiast w Holandii i Belgii spadek mleka sięgnął 8-9% , Dajecie się ruchać i jeszcze powtarzacie te brednie o nadmiarze mleka ... Tak jak niby te pieprzenie o nadwyzkach z Ukrainy , do Ukrainy więcej sprzedajemy mleka niż przywozimy przerzutu, jakbyście nie znali sytuacji na wschodzie . Przykład 100 krów a 3 cielęta w ciągu roku , bo resztę na plecach wynieśli .... k**wa Panowie i Panie nie dajcie się ponosić propagandzie . To tak jak wychodzi Stefan i mówi że jest rekordowy rok a debile zapatrzeni w debili wierzą w każde słowo....

Widzę użytkownicy forum ktoś głupotę trzaśnie i reszta klaszcze tutaj kolega popisał się danymi z AI lub kompletnie z d*py wziętymi. W pierwszym zdaniu piszesz " 40% mleka więcej czy was pojebało wszystkich, mlekovita w prównaniu z poprzednim rokiem ma 104% skupu wzgledem ubiegłego roku" Tutaj sam stwierdziłeś w tym zdaniu, że skup wzrósł nie 40% a 104% No ale raczej myślę, że chodziło ci nie o wzorst 104% a raczej o 4% względem ubiegłego roku. A czy to prawda to ciężko zweryfikować bo nie ma dokładnych danych, ale mamy dane z 2023 gdzie melkovita za pierwsze 10 miesięcy 2023 roku skupiła 2,14 mld l mleka czyli prawdpodobnie do końca roku 2,6 mld l mleka . W jednym z najnowszych danych prezes pochwalił się, że dzienny skup mleka przekroczył już 9mln l mleka czyli w skali roku około 3,3mld l mleka. To daje na przestrzeni 2 lat tylko w mlekovicie większą produkcje o 27% i teraz trzeba się zdecydować albo artykuły pseudo rolniczych stron albo dane z mleczarni, co jest prawdą ?. Dalej napisałeś, że " w belgii i holandii spadek mleka sięgnął 8-9%" ale wg danych z ich zamienników GUS w holandii spadek wyniósł 2,2% a w belgii 2,5% ale wzrostu to też nie wiem skąd masz takie dane. Dalej wg ciebie do ukrainy "więcej sprzedajemy niż przywozimy" i to jest prawda a po części nie bo wg danych eksport przetworów mleczarskich do ukrainy to zaledwie 3% wartości całego eksportu krajowego a import stanowi wartość gdzieś połowy eksportu przetworów do ukrainy .  I dlaczego po części nie prawda ? bo zazwyczaj importujemy surowiec lub pół przetworzony surowiec który no po prostu jest tańszy od produktu finalnego który idzie na eksport , więc realnie jakbyśmy liczyli na litry lub kg to ta wymiana z ukrainą wyszłaby na 0.  A i dodam jeszcze o co chodzi z tą 40% nadprodukcją melka, otóż nasz sektor w 60% opiera się na spożyciu krajowym a  40% opiera się na eksporcie który teraz co roku rośnie z tempem 3-4%, i o ile taką nadwyżkę zboża czy mięsa można zagospodarować bo zboże gospodarz przytrzyma rok czy nawet dwa , byka tak samo miesiąc dwa przetrzyma dłużej a potem po uboju  można zamrozić mięsko o tyle tego z mlekiem nie da się realnie zrobić , bo ponad 60% przetworów wymaga dość szybkiego spożycia i wykorzystania a wg norm jakościowym sproszkowanego mleka czy mrożonych przetworów nie powinno się eksportować które przechowuje się dłużej niż 6-12 msc . Więc kto tu jest debilem to chyba ja ... 

a i dodam, że moim zdaniem skakanie teraz po mleczarniach to nie ma sensu bo mlekovita , piątnica czy mlekpol są graczami którzy jako pierwsi po obniżkach się pozbierają i nikogo nie zostawią z ręką w nocniku.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

a koszty weterynaryjne? sławek zara powie ze do niego nie przyjeżdża weterynarz 😂  ale wystarczy ze raz przyjedzie i 500 ni ma 

U mnie weterynarz sporo zdrożał w ostatnim czasie, to samo inseminacja.

Samego leczenia nie ma dużo, ale jak już się zdarzy to z 50% drożej niż jeszcze nie dawno, jak ktoś ma jakiś większy problem w stadzie to może zabrać duża część dochodu 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 4
Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał(a):

dobrze kombinujesz młody 😛

A na koniec przejdzie do Piątnicy i dalej będzie na 2.10. także hehe. 

Tutaj macie dane dotyczące produkcji

https://www.clal.it/en/?section=produzioni_popolazione

Ja z tych wykresów widzę że najwięksi producenci mieli wybitna 2 połowę roku i skokowy wzrost wydajności. O 5-10 %. Więcej niż w tym samym miesiącu rok temu. Pewnie to kwestia wyjątkowych zbiorów. Także spokojnie. To tyle okresowe. Czekajmy na słaba wiosnę. Jak nie i nas to chociaż u Niemców. I wszystko wróci. W tej chwilę jedynie mamy 10% nadwyżki bo roczna produkcja mleka jest od wielu lat prawie jednakową w europie

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał(a):

A co ma uśmiechanie do ceny mleka . Tusk ma ci dołożyć ? Bardzo dobrze że spada cena trochę chłopy ochłoną a poza tym sami sobie dołki pod sobą kopiemy . Chociaż politykę mam w d*pie to dodam że w 2014 za uśmiechających średnia cena była 1.5 zł a za nie uśmiechających w 2016 0.98 groszy. Także takie pisanie z d*py o uśmiechaniu to tyle warte co nic . 

W 4 literach mam kto rządzi, byleby minister odpowiedzialny za dana branże chociaż wiedział co sie na rynku dzieje i choć próbował pomoc. 

Mam obawy, że cena sprawi wybijanie stad, tylko na zachodzie rządy do tego dopłacą, a my zostaniemy z ręką w nocniku i dużo tańszą wołowiną niż dziś. 

Ktoś kiedyś źle mówił o kwotowaniu mleka, teraz za taki mechanizm byśmy dali sie pokroic. 

• Like 1
Opublikowano

Na wiosnę już krowy będą szły na rzeź pół darmo jeśli mleko będzie lecieć na łeb. Dodatkowo zachwieje to ceną wołowiny i całkiem już będziemy w d*pie jak ktoś ma mieszaną hodowlę 

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj handlarz brał ode mnie byczka 2 tygodniowego za 1600 zł i dawaj jeszcze bo tak ludzie chcą kupować a zwłaszcza wozi na kujawsko-pomorskie. Mleka w mleczarni też nie za dużo bo składałem ostatnio o codzienny odbiór i nie było problemu .

Kto ma kredytów po uszy może się martwić że może być ciężko . Trzeba zaciskać zęby i po prostu będzie mniej inwestycji 😟😟

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

Zaraz ci zliczę faktury ostatnie to że 2tys będzie 🤣🤣🤣 ale co tam stać mnie 🤭🤣

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

A dlaczego uważasz że politycy są niemądrzy? Jak myślisz komu wypada sprzyjać? 5% rolników wolisz zadowolić czy 95% konsumentów? Oni wiedzą co zrobić by rolnictwo miało się lepiej. Ale czy inni (czyli te 95%) tego chca? Nie. Nikt z własnej woli nie pójdzie do sklepu i kupi mleko po 10zl bo rolników wypadałoby wesprzec

A gdzie ja napisałem że mam  tylko wspierać rolnictwo  . Należy wspierać całą gospodarkę. Ja pisałem tylko czy polityka i politycy mają wpływ na a nasze życie i gospodarkę i czy to nas dotyka. I głupocie polityków ,o czym świadczą ich wypowiedzi i czyny i tak lewej strony jak i prawej 

Opublikowano
53 minuty temu, komizmo napisał(a):

Na wiosnę już krowy będą szły na rzeź pół darmo jeśli mleko będzie lecieć na łeb. Dodatkowo zachwieje to ceną wołowiny i całkiem już będziemy w d*pie jak ktoś ma mieszaną hodowlę 

Na forum mlekowity patrzyłem to dużo ludzi już wystawia jałówki a powód to likwidacja stada. 

• Haha 1
Opublikowano

Nic się nie zmniejszy mleka a zwiększy bez obaw . Podobno w Piątnicy likwiduje w tym roku 50 jednego spod wizny pognali też dopiero 50 sztuk a nowe obory mają robić za to wszystko i jeszcze dużo nadrobić to samo w mlekpolu 

Opublikowano
38 minut temu, dantur96 napisał(a):

Na forum mlekowity patrzyłem to dużo ludzi już wystawia jałówki a powód to likwidacja stada. 

Obserwuje ogłoszenia, w tym tygodniu widzialem 2 różne ogłoszenia  likwidacja stada około 50 sztuk . W promieniu 50km od Wysokiego mazowiecka. Kto kilka lat juz mówił ze likwiduje, ale jeszcze  jako taki pieniądz był, to teraz to zrobi . 

Opublikowano

U mnie w okolicy ostatnio też dwóch się zwinelo. A żeby ktoś stawiał albo planował oborę w okolicy to nie słychać nic. Jedynie chlewnie i kurniki to pakują oporowo a chlewnie to pod kontrakty.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, mate12345 napisał(a):

Obserwuje ogłoszenia, w tym tygodniu widzialem 2 różne ogłoszenia  likwidacja stada około 50 sztuk . W promieniu 50km od Wysokiego mazowiecka. Kto kilka lat juz mówił ze likwiduje, ale jeszcze  jako taki pieniądz był, to teraz to zrobi . 

ty do Krotoszyna oddawałeś czy mylę użytkownika? jak płacili za listopad

Opublikowano
2 godziny temu, Dream1990 napisał(a):

Ktoś kiedyś źle mówił o kwotowaniu mleka, teraz za taki mechanizm byśmy dali sie pokroic. 

Mów za siebie, chyba nie pamiętasz kryzysu w 2008r albo 2009. Też wcześniej była górka cenowa. 

A po drugie produkcja mleka nie odbywa się tylko w Europie żeby ograniczyć globalną podaż.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

Te wzrostu produkcji mleka to przez wydajność bo pogłowie krów mlecznych spada od wielu lat także nie zachwieje rynkiem wołowiny 

Czyli mam rozumieć, że cena mleka poniżej godności człowieka nie spowoduje według ciebie zwiększonej podaży krów na rzeźnie? Ciekawa hipoteza. Ja myślę że ubojowe januszexy już zacierają ręce 

Opublikowano

w ubiegłym sezonie był kłopot z paszą to troche ubytek krów był i nawet gus odnotował to w raporcie o stanie pogłowie  , ten rok jest w miarę dobry jesli chodzi o zasoby objętosciówek więc według mnie nie będzie zwiekszonej podaży , jak ktoś  hoduje 50 krów i ma warunki to głupotą było by zmiejszyć stado a likwidacje to tylko przyspieszy podjecie decyzji bo ona już zapadła dawno 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem ci co likwidują to dobra cena tylko przedłuża produkcje a największe mleczarnie jeszcze cene pow. 2 zł utrzymują 

Edytowane przez jarecki