Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Jak alfa napisał. Daj z 8’tys na rękę. I 24-26 dni pracujące w miesiącu i pracownik będzie. No i tylko obsługa stada plus karmienie. 
A jak każdy chce niewolnika który najlepiej żeby nawet nie miał czasu zjeść czy iść na kibel i zarabiał 4 tys to co się dziwić. Jak ktoś dobrze zapłaci i nie traktuje jak niewolnika to pracownik jest. A mając te 100-140 sztuk to bez problemu stać żeby takich pracowników ogarnąć.  
Ja mam osobę która zajmuje się tylko dojem i od paru lat robi nie narzeka. Potrzebuje to ma wolne bez żadnego stękania że mi nie na rękę. 
Ale jak się nieraz było u większych gospodarzy z pracownikami to wystarczyło że chlop usiadl a rolnik już mu jakaś tam robotę wymyślał. To Co się dziwić że u takich nie chca robić. Duży rolnik na okolicy wpadł na pomysł że płaci premie dojarzom jak krowy nie mają zapaleń i nie trzeba ich leczyć. I nagle się okazało że zapalania prawie zostały wyeliminowane bo ludzie zaczęli się przykładać do doju. Dojarze zadowoleni bo mają lepszą kasę a rolnik też bo zamiast wylewać mleko do gnojowicy to ma zdrowe stado i większą wypłatę . Więc każdy ma tym zyskał . 
Z niewolnika nie będzie pracownika 

Widać tam kierat dobry jest. Może cały dzień trzeba chodzić i to oporządzać zamiast 1.5-2 godziny rano. W dzień z 1-1.5 h i wieczorem to samo. 

To co chcial zarabiac 6tys za 4godz pracy i w tym miec wyżywienie i nocleg w dobrych warunkach gdzie oplaty go nie obchodza za wode i prad??? 😂😂😂 Jak mi zalatwisz taka robote to jestem chetny.

Opublikowano

W większych oborach bez problemu. Tylko trzeba też coś umieć i się inicjatywą wykazać jakąś. Poród odebrać itd. Mowa o oborach 150-200 +. Tam nie ma rotacji w pracownikach bo są konkretni ludzie i konkretne warunki. Jak ktoś lubi pracę przy bydle to w mobilnego dojarza powinien iść . Już co niektórzy kasują 20 zł od sztuki. Zapisywać trzeba się minimum pół roku do przodu. Jechać do stada 60-80 krów na weekend. To już się robi 4800-6400. Plus pojenie cieląt , rozrobienie paszowozu to kolejne kilka stówek. Dwa weekendy i kasa taka jak w Warszawie na dobrym etacie. A tylko 4 dni pracy. Większe stado większą kasa ale i trzeba drugą osobę wtedy do pomocy. Ale i tak można ładnie zarobić 

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to ty żyjesz w jakimś naprawdę idealnym świecie , stado 150-200 krów nie ma rotacji pracowników , pogadaj najpierw z tymi gospodarzami to ci powiedzą jak z nimi jest czy mu dasz 3 tys czy 12 tyś te same podejście , dziś jest jutro go nie ma , jak to powiedział mi ostatnio jeden gospodarz 260 w doju , masz liczyć tylko na siebie , ludzie dziś są rano wstaniesz i nie ma nikogo . 

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 2
Opublikowano

Akurat jest gospodarstwo nie daleko. Jak wspomniałem wcześniej premie mają od tego gdy nie ma zapaleń i coś tam jeszcze. Te same osoby już kilka lat doją . U mnie też już będzie parę lat. Nikt nie narzeka ani nikogo nie zmusza. A w części gospodarstw co chwila jest rotacja pracowników. Ale nie ma  tam kasy dobrej . Więc pracownicy żyją do wyplaty i następuje zluzowanie hamulców i zaczyna się zabawa 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, grzesiu napisał(a):

O jakiej Wy nadprodukcji mówicie. Nie słuchajcie tych mistrow I prezesów bo co niektórzy z nich jawnie przed swoimi właścicielami przyznają się ze ściągają śmietanę z zachodu bo tania po czyms takim taki mierny prezesina powinien wyleciec na kopach. Ten wzrost produkcji ktory mamy w kraju to kropelka która przy  inwestycjach w ostatnich latach przez największych graczy w branży jest do połknięcia. Problemem są spadki cen produktów eksportowych.   Sieci ściągają z zachodu tanie produkty gotowe a ministry pieprzą o nadrodukcji bo kilku AMBITNYCH CHŁOPÓW chcąc się rozwijać zaryzykowało i postawiło obory w kredyt. Analiza wsteczna zawsze skuteczna. Zachodowi o to chodzi aby w Polsce rozpieprzyć ostatnią branże z rodzimym kapitałem.  Łopatologiczne jest to że im więcej Wy wyprodukujecie tym więcej Wasze zakłady przetworzą sprzedadzą wyeksportują i tym więcej spłynie do Was pieniędzy wtedy jest więcej kasy na inwestycje i kasy w obiegu więcej ludzi z Was żyje i ma pracę.  Zachodniemu lobby o to chodzi żeby to rozpieprzyć. 

Jak nie  ma nadprodukcji jak nasz Sławek zwiększył ostro

Edytowane przez Marcin133
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Dla mnie to ty żyjesz w jakimś naprawdę idealnym świecie , stado 150-200 krów nie ma rotacji pracowników , pogadaj najpierw z tymi gospodarzami to ci powiedzą jak z nimi jest czy mu dasz 3 tys czy 12 tyś te same podejście , dziś jest jutro go nie ma , jak to powiedział mi ostatnio jeden gospodarz 260 w doju , masz liczyć tylko na siebie , ludzie dziś są rano wstaniesz i nie ma nikogo . 

Sama prawda po co im się starać jak ogłoszeń multum tylko stawki podnoszą rolnicy sami to wędrują po kraju z gospodarki na gospodarkę parę złotych zgarnie i już go nie ma. Zdecydowana większość to nałogowi alkoholicy gdzie jeszcze musisz go pilnować jak dziecko bo nie wiadomo kiedy i pijany i co ci z takiego pożytku jak z kota gnoju. Jest jeszcze jedna grupa gdzie trafiają się ogarnięci czyli ci co chowają się przed wyrokami ale taki też długo nie zabawi. Ile razy było tak że na gospodarkę przyszedł do roboty a nocami chodził po wsiach i kradł. Sam tylko w tym roku dwóch takich agentów ująłem u siebie. Właśnie ci więksi w okolicy robią sami i idą w mechanizację a najwięcej szukają tacy 40-50 krów. 

Dzisiaj ktoś kto ma głowę na karku i nawet tylko trochę rozumu to nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem pracy i w każdej branży się odnajdzie to po co mu się w gnoju grzebać. Nie ma co się łudzić że ktoś przyjdzie i będzie za ciebie robił 

• Like 2
Opublikowano

Mońki 3,5 4,5 40 tys 2,12 netto . Pisałem że bez zmian na grudzień taki był SMS w piątek ale w niedzielę rano jednak minus 10 groszy. Irytuje mnie to popatrzyli na sąsiadów że opuścili to i my też. Czyli rady, wlasne wyliczenia to pic na wodę, 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Byla Dzisiaj u mnie kobitka z mlekpolu papiery posprawdzać i niby jak na razie maja zapewnienie ze poniżej 2zl nie zejdą z ceny 

Ja gadałem z dwoma radnymi z mlekpolu to kręcą głową że w dół jeszcze raz napewno 

• Like 1