Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ma być auto od dwóch dostawców.

13 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

nie 60 a 600

60

13 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Pań Ż z miejscowości wiktory? 

Nie, ten Pan to chodzą plotki że do spomleku na iść.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

Co trzeba mieć we łbie żeby taki chłam (mówię o wyliczeniach z tego,pożal się Boże, artykułu) upublicznić z własnej woli🤦🏻‍♂️

• Thanks 2
Opublikowano
W dniu 6.11.2025 o 12:40, krzychu121 napisał(a):

Napewno nie prawda z tym dostawca z wysokomazowieckiego . Oni mają mleka po trasie S8 . Może ewentualnie od Zambrowa w stronę Czyżewa ktoś się załapał cudem

Opublikowano
9 godzin temu, arosaw100 napisał(a):

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ile-trzeba-sprzedac-mleka-zeby-zarobic-najnizsza-krajowa-mamy-wyliczenia,168836.html

Ekonomisty z gusu 5tys dochodu z hektara wyliczyli 😁🙋‍♂️ ciekawe jak to patrzyć jak kolega mówi że do kukurydzy po tysiącu do hektara dołożył bo plon marny 9yo z i tu uwaga z 2ha 😁

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.11.2025 o 22:12, Supersebusiek napisał(a):

Takie gadanie to jak wróżenie z fusów , byłem w Piątnicy , pytałem ,  powiedziała Pani dyrektor skupu , że na gminę Poświętne nie będą jeździć po mleko bo nie mają tu dostawców i to dla nich za daleko , a jak kogoś biorą to tak żeby był samochód z przyczepą od dwóch trzech dostawców .

A co miała ci powiedzieć że gdzie się pchasz? U mnie to samo niby nie odbierają na terenie ,niby dalej jak za Zambrów nie jeżdżą a mają 3 czy 4 dostawców po sąsiednich wioskach. Piątnica przez cenę ma multum chętnych i może sobie przebierać wybierać jak im się podoba

Edytowane przez MKrajes
  • Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Ekonomisty z gusu 5tys dochodu z hektara wyliczyli 😁🙋‍♂️ ciekawe jak to patrzyć jak kolega mówi że do kukurydzy po tysiącu do hektara dołożył bo plon marny 9yo z i tu uwaga z 2ha 😁

znająć życie to ten Twój kolega na ten ha . przeliczeniowy to musi mieć z 5-6 ha zwykłych więc u niego to byo by - 5-6 tys w plecy zamiast 5 +  

Opublikowano
9 godzin temu, MKrajes napisał(a):

A co miała ci powiedzieć że gdzie się pchasz? U mnie to samo niby nie odbierają na terenie ,niby dalej jak za Zambrów nie jeżdżą a mają 3 czy 4 dostawców po sąsiednich wioskach. Piątnica przez cenę ma multum chętnych i może sobie przebierać wybierać jak im się podoba

Podobnie Włoszczowa, chcą dostawcy uciekać z polmleku to mogą stawiać swoje warunki 

Opublikowano

Sytuacja geopolityczna wpływa na rynek mleka

Istotnym zagrożeniem dla stabilności polskiego rynku mleka jest obecna polityka Stanów Zjednoczonych dotycząca kursu walutowego. Według przedstawiciela federacji, wartość dolara jest celowo zaniżana.

- Trump jest tego świadomy, że jeżeli dolar będzie słabszy, to towary amerykańskie będą się na świecie lepiej sprzedawały. Już tego doświadczamy. W krajach północnej Afryki czy w krajach azjatyckich, gdzie trafiały polskie produkty, teraz te amerykańskie produkty nabiałowe, ze względu na dużo niższą cenę, zaczynają nas wypierać. I towar, który był eksportowany na przykład do Algierii, zamiast dalej tam trafiać, zaczyna się  kumulować u nas. Dzisiaj kurs dolara jest bardzo niski. Mleko w skupie we wrześniu było na poziomie 1,60 zł, kiedy u nas było 2,20 zł/l. To jest różnica 60 groszy - przelicza Martin Ziaja. - Więc tutaj konkurencję cenową przegrywamy - dodaje.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Słyszałem że polmlek ma zrównać się cena z Piątnica 🤭😃

I tu się mylisz w polmleku są tacy że tak mają.

W dniu 19.11.2025 o 13:58, Takisobierolnik napisał(a):

Ja kupuję 20 białka  1080 vem za 1250 netto może jak kupujecie to warto się trochę potargować?

A może warto na skład tej paszy patrzeć nie tylko cenę im tańsza to więcej zapychaczy i innych śmieci .

Opublikowano

A jak teraz płaci Giżycko? Znajomy się chwalił, że ma po 2,50 netto przy 20 tyś? Możliwe to? Przecież oni obniżyli ponad 45 groszy…

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, radekz200 napisał(a):

za listopad nie którzy to i pewno ze 3 razy 

Możliwe jak ktoś odstawia po 200 l to może i tak być 

16 minut temu, damianek2019 napisał(a):

Spokojnie od 1 stycznie będą podwyżki paliwa alkoholu, nawozów a i soja mówią że będzie po 3 tyś 

Wcale bym się nie zdziwił jak teraz zboże pójdzie w górę . Krowiarze śmiali się z wulkow zbożowych to teraz wułki będą się śmiać 😂

Edytowane przez dantur96