Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze ze 2 zniżki to gospodarstwa do 40 szt powinny zastanowić się czy nie lepiej na etapie niż we 2-3 przez 365 dni robić . Wczoraj dzwonił jeden czy nie mam bydła na sprzedaż bo za krowę może dać po 13,80 to dzisiaj 2 najgorsze sztuki zabiera . Zawsze mniej roboty hehe , nie no ale ogólnie już wcześniej miałem w planach zredukować stado a teraz cena żywca i cena mleka mnie o tym przekonuje mocniej aby zejść te 10 szt 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.11.2025 o 16:47, alfa napisał(a):

skąd Polacy to biorą że budżet landu im dopłaca?

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/niemcy-wespra-producentow-mleka-2371734

To jest z poprzedniego kryzysu, ale mechanizm jest taki sam zawsze. Także niech nikt nie ma wątpliwości. Im się będzie opłacać wysyłać do nas mleko i produkty. Oni zawsze znajdą sposób żeby swoich ratować. Podczas gdy nasze rządowe gałgany postawiły krzyż na polskim rolnictwie 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, komizmo napisał(a):

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/niemcy-wespra-producentow-mleka-2371734

To jest z poprzedniego kryzysu, ale mechanizm jest taki sam zawsze. Także niech nikt nie ma wątpliwości. Im się będzie opłacać wysyłać do nas mleko i produkty. Oni zawsze znajdą sposób żeby swoich ratować. Podczas gdy nasze rządowe gałgany postawiły krzyż na polskim rolnictwie 

1,5 grosza do litra, szał

Opublikowano (edytowane)

No niedużo ale chodzi o to że przez ten mechanizm trafiało więcej pieniędzy, nie mogę teraz znaleźć źródła ale  pamiętam, że był szum o to że jakieś kraje związkowe nielegalnie dopłacają jeszcze do produkcji, jak znajdę to wrzucę. 

Ale przede wszystkim chodzi mi o mechanizm, jak będzie trzeba to znajdą sposób żeby swoim producentom pomóc. 

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

@Zefir nikt nie każe ci doić. Sugerowanie komuś likwidacji, bo spada cena mleka, nie przystoi Dżentelmenowi 😁

Ale ja nikomu nie sugeruje , tylko mówie jak jest . Najszybciej ze wszystkich to zlikwiduje JA sam . Nie wiem po prostu widzę, że już mając 38 lat mi tylko życie na tym mija a ja z tego nic nie mam . 365 dni w roku pracy , wakacje to 2 dni w roku i średnio wtedy 5 telefonów dziennie z domu . Jakaś impreza rodzinna to jesteś po dojeniu albo uciekasz bo dojenie itd. Coraz bardziej wole wybrać działalność  i tyle, robisz ile chcesz i nic ciebie nie obchodzi , sobota i niedziela cała twoja , święta też wolne . 

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał(a):

Dodam że taka sama pomoc była u nas wtedy także ....  Ogólnie u nas też często rolnicy dostaja od państwa pieniądze tylko nikt o tym nie mówi . 

3 godziny temu, komizmo napisał(a):

No niedużo ale chodzi o to że przez ten mechanizm trafiało więcej pieniędzy, nie mogę teraz znaleźć źródła ale  pamiętam, że był szum o to że jakieś kraje związkowe nielegalnie dopłacają jeszcze do produkcji, jak znajdę to wrzucę. 

Ale przede wszystkim chodzi mi o mechanizm, jak będzie trzeba to znajdą sposób żeby swoim producentom pomóc. 

Słuchaj coś słyszałeś ale nie wiesz gdzie . Niemieckie kraje związkowe wypłacają rolnikom pieniądze unijne i w każdym z tych landów mogą iść na coś innego u nas np walną na Polskę ochrona środowiska czy rolnictwo 4.0 a tam w jednym może być to w innym tamto a w jeszcze innym powiedzmy dopłaty do hektara większe . I z takiej zasady dzielenia funduszy unijnych często u nas się mówi że landy rozdają pieniądze itp. onw u nas to pomoc z funduszy krajowych to też o tym powinniśmy mówic . Producenci zbóż też dostali u nas gromadę kasy w tym i ja ze środków krajowych . Widzimy wszelkie pomoce u innych ale już że sami dostajemy to nikt nie widzi . A powiem ci jeszcze tak że w Niemczech jestem w miarę często i wcale tak różowo to oni nie mają jak się i nas myśli 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zefir napisał(a):

Ale ja nikomu nie sugeruje , tylko mówie jak jest . Najszybciej ze wszystkich to zlikwiduje JA sam . Nie wiem po prostu widzę, że już mając 38 lat mi tylko życie na tym mija a ja z tego nic nie mam . 365 dni w roku pracy , wakacje to 2 dni w roku i średnio wtedy 5 telefonów dziennie z domu . Jakaś impreza rodzinna to jesteś po dojeniu albo uciekasz bo dojenie itd. Coraz bardziej wole wybrać działalność  i tyle, robisz ile chcesz i nic ciebie nie obchodzi , sobota i niedziela cała twoja , święta też wolne . 

Idź na etat popracuj zanim zlikwidujesz bo może się okazać że będzie gorzej niż jest  teraz .

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.11.2025 o 21:37, Gołąbek999 napisał(a):

Mi powiedzieli źe na wysokomazowieckim powiecie mają tylko 2 dostawców i to na styku z zambrowskim i nie planują wchodzić na ten teren dalej 

Dziwne bo od stycznia dwóch dostawców z mlekovity ma być w piątnicy w tym jeden około 60sztuk z gminy poświętne a drugi jakiś duży bamber z powiatu wysokomazowieckiego

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Dodam że taka sama pomoc była u nas wtedy także ....  Ogólnie u nas też często rolnicy dostaja od państwa pieniądze tylko nikt o tym nie mówi . 

Słuchaj coś słyszałeś ale nie wiesz gdzie . Niemieckie kraje związkowe wypłacają rolnikom pieniądze unijne i w każdym z tych landów mogą iść na coś innego u nas np walną na Polskę ochrona środowiska czy rolnictwo 4.0 a tam w jednym może być to w innym tamto a w jeszcze innym powiedzmy dopłaty do hektara większe . I z takiej zasady dzielenia funduszy unijnych często u nas się mówi że landy rozdają pieniądze itp. onw u nas to pomoc z funduszy krajowych to też o tym powinniśmy mówic . Producenci zbóż też dostali u nas gromadę kasy w tym i ja ze środków krajowych . Widzimy wszelkie pomoce u innych ale już że sami dostajemy to nikt nie widzi . A powiem ci jeszcze tak że w Niemczech jestem w miarę często i wcale tak różowo to oni nie mają jak się i nas myśli 

Aż mi oczy łzami zaszły od tej niemieckiej krzywdy. 

Ale coś mam wrażenie, że ta niemiecka niedola może być lepsza, bardziej dochodowa od polskiego dobrobytu...

Edytowane przez komizmo
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rrolniik napisał(a):

Dziwne bo od stycznia dwóch dostawców z mlekovity ma być w piątnicy w tym jeden około 60sztuk z gminy poświętne a drugi jakiś duży bamber z powiatu wysokomazowieckiego

Tam też chyba trochę znajomości działają 

Opublikowano
Godzinę temu, komizmo napisał(a):

Aż mi oczy łzami zaszły od tej niemieckiej krzywdy. 

Ale coś mam wrażenie, że ta niemiecka niedola może być lepsza, bardziej dochodowa od polskiego dobrobytu...

Wy ciągle nie rozumiecie. Ich rolnicy tzn na zachodzie to się od 20 lat nie rozwijają. Dlatego żyją jeszcze na w miarę ok poziomie bo kiedy my oralismy c360 i trzymali po 5 świń to oni już mieli duże wolnostanowiskoee obory i po 100ha. I oni z tym zostali. odcinali kupony a my gonilismy. Nadal jesteśmy w tyle. Ale u nas ciągle jesteśmy w stanie przeżyć na 30ha i 30djp. Tam juz tak od dawna się nie dalo

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

nie 60 a 600

Opublikowano
5 godzin temu, Zefir napisał(a):

To my z jednego rocznika. Tylko chyba ja szybciej skończę bo już tylko do końca roku doje.

Opublikowano

Takie gadanie to jak wróżenie z fusów , byłem w Piątnicy , pytałem ,  powiedziała Pani dyrektor skupu , że na gminę Poświętne nie będą jeździć po mleko bo nie mają tu dostawców i to dla nich za daleko , a jak kogoś biorą to tak żeby był samochód z przyczepą od dwóch trzech dostawców .