Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Zefir napisał(a):

to ciężko jest powiedzieć oni mają tak to zrobione aby nie było że jadą na pałe 50 km do jednego odbiorcy , ale ponoć obsługują w promieniu 80 km od piątnicy

To mogę pomarzyć bo odległość ode mnie do nich to jakieś 200km 

Opublikowano
Godzinę temu, Nintendo napisał(a):

Stosuje ktoś pasze z cargilla? Szukam tańszej alternatywy dla agrocentrum finezja która stoi w cenie około 1800zl tona. Może ktoś coś poleci?

Znajomi stosują i jest ok, ale sprawdzałem skład gdy szukałem dla siebie i dominuje DDGS, słonecznik też lubią dołożyć. Na plus, że żywieniowiec ogarnięty. Póki co nie biorę od nich, ale w przyszłości różnie może być.

Opublikowano
31 minut temu, marcianjargit napisał(a):

Stosowałem pelnoporcjowke z cargila i agrocentrum nie było różnicy brałem która tansza

Zgoda pod warunkiem że ta z cargil to stary mastermilk pro nie wiem jak to dziś się nazywa i to ma skład produktowy trochę gorszy od finezji bo białko i energia podobnie 

Opublikowano
21 godzin temu, Gołąbek999 napisał(a):

Mi powiedzieli źe na wysokomazowieckim powiecie mają tylko 2 dostawców i to na styku z zambrowskim i nie planują wchodzić na ten teren dalej 

jeden na pewno Wnory Wiechy

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Tanio to psy mięso jedzą... 🤦 niektóre to nawet taniego nie ruszą 🙋‍♂️

Wiem. czesto branie tańszego źle się kończy , ale może akurat ma ktoś coś sprawdzonego a przy okazji w lepszej cenie.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Nintendo napisał(a):

Stosuje ktoś pasze z cargilla? Szukam tańszej alternatywy dla agrocentrum finezja która stoi w cenie około 1800zl tona. Może ktoś coś poleci?

Wszystkie H.....a warte tylko i wyłącznie robiona u siebie zboże i komponenty jest nie drogo i jest dobrze , w tym roku zabrakło mi zborza i poszedłem w pelnoporjową i nigdy już tego nie powtórze żadnej gotowej .

Edytowane przez robert1226
Błąd
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Też tak sądzę jak kolega wyżej , sam zrobisz wiesz co masz , a w granulce to ładnie wygląda a może być zboże porażone mocnym grzybem albo jakieś zaparzone , o śrucie rzepakowej z Ukrainy to już nie wspomnę .

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, robert1226 napisał(a):

Nie wiem z czego się ten naleśnik cieszy .

Może chodzi mu o zboże przez "rz"? 

Tak na poważnie to od dwóch lat jestem na paszy ze swojego zboża. Prócz w/w zboża jest tam śruta sojowa, rzepakowa, kreda, sól, tłuszcz chroniony, bufor i coś na rozród. Wcześniej była pełnoporcjowa z Cargilla. Nie wiem jak to rozumieć że tam 21 około 1500 a na moich komponentach 18 na gotowo z usługą mielenia 1800. Parametry skoczyły i znacznie poprawił się rozród. Nie jest idealnie bo na łańcuchu nigdy nie będzie ale jest dużo lepiej. Raczej już nie wrócę do granulatu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Wszystkie H.....a warte tylko i wyłącznie robiona u siebie zborze i komponenty jest nie drogo i jest dobrze , w tym roku zabrakło mi zborza i poszedłem w pelnoporjową i nigdy już tego nie powtórze żadnej gotowej .

Może kupiłeś jakaś tania to się nie sprawdziła. Chyba, że ja coś źle robiłem ze swoją.

U mnie się nie sprawdza sama moja, testowałem. Spadały mi parametry mimo, że robiłem ją na na bogato. Obecnie daje pół na pół swoją z pelnoporcja i tak jest najlepiej.

Białko 3.5+, tłuszcz 4.5 vs na mojej  białko 3.2-3.3 i tłuszcz 3.8-4.0.

Więc oszczędności były pozorne, jeszcze zboże trzeba było kupić bo mojego nie starcza w takim wypadku.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
28 minut temu, Grinch1 napisał(a):

Może chodzi mu o zboże przez "rz"? 

Tak na poważnie to od dwóch lat jestem na paszy ze swojego zboża. Prócz w/w zboża jest tam śruta sojowa, rzepakowa, kreda, sól, tłuszcz chroniony, bufor i coś na rozród. Wcześniej była pełnoporcjowa z Cargilla. Nie wiem jak to rozumieć że tam 21 około 1500 a na moich komponentach 18 na gotowo z usługą mielenia 1800. Parametry skoczyły i znacznie poprawił się rozród. Nie jest idealnie bo na łańcuchu nigdy nie będzie ale jest dużo lepiej. Raczej już nie wrócę do granulatu. 

Bez kukurydzy mielonej? Mi lokalna mieszalnia robi sypką 20% po 1450 za tonę i myślałem że mi ona somatykę podnosi, ale zacząłem inną pryzmę kuku i tam chyba był problem bo teraz jest ok. Nie każdy ma tyle pola żeby zboża mieć, a kupowanie zboża też różnie się kończy.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Nintendo napisał(a):

Może kupiłeś jakaś tania to się nie sprawdziła. Chyba, że ja coś źle robiłem ze swoją.

U mnie się nie sprawdza sama moja, testowałem. Spadały mi parametry mimo, że robiłem ją na na bogato. Obecnie daje pół na pół swoją z pelnoporcja i tak jest najlepiej.

Białko 3.5+, tłuszcz 4.5 vs na mojej  białko 3.2-3.3 i tłuszcz 3.8-4.0.

Więc oszczędności były pozorne, jeszcze zboże trzeba było kupić bo mojego nie starcza w takim wypadku.

Nie robię po taniości była brana z dehaus 21 z podwyższoną energią płaciłem za nią ok 1700 / t i ostatni miesiąc zmieniłem na agrocentrum 22 .

Opublikowano
32 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Nie robię po taniości była brana z dehaus 21 z podwyższoną energią płaciłem za nią ok 1700 / t i ostatni miesiąc zmieniłem na agrocentrum 22 .

Widocznie i każdego sprawdza się co innego. U mnie najlepiej wychodzi pół własnej i pół gotowej.

Opublikowano

Miałem to samo pisać. Nikt nie chce od nich brać bo tam sam syf. Na okolicy robi firmą granulaty z czego się chce. Minimum 5 ton trzeba zamówić. Ale jak za extra energię z agrocentrum płacę poniżej 1800 zł tak u nich musiałbym ponad 2 koła wyłożyć. Oszczędności nie widzę. A tym bardziej robiąc samemu. Magazyny , mieszalniki, śrutowniki, czas, prąd itd. Wolę gotowa 

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Miałem to samo pisać. Nikt nie chce od nich brać bo tam sam syf. Na okolicy robi firmą granulaty z czego się chce. Minimum 5 ton trzeba zamówić. Ale jak za extra energię z agrocentrum płacę poniżej 1800 zł tak u nich musiałbym ponad 2 koła wyłożyć. Oszczędności nie widzę. A tym bardziej robiąc samemu. Magazyny , mieszalniki, śrutowniki, czas, prąd itd. Wolę gotowa 

robiąc samemu to już raczej mobilna mieszalnia 

• Like 1