Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A słyszeliście o wywiadach z profesor Cichosz? Dużo dobrze gada, ale w jednym wywiadzie mówiła że karmienie systemem TMR jest złe. Co złego w pociętym żarciu? Ja rozumiem że przykładowo soja gmo może być dyskusyjna, ale mieszanie w wozie? 

Opublikowano

Moc to najlepsze rekomendacje ma agro Eco power , a DPF jak działa się nie psuje bym nie ruszył bo czort wie czy za rok czy dwa nie będą na przeglądzie sprawdzać .

3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

😆 Nie wyczekuje, spokojnie, wyście zaczęli wypisywać jak się cieszycie, że "wołki zbożowe" dostają po doopie i nie płacić im za qq więcej niż 2-4tys. 

Ja tylko powiedziałem zobaczymy jak będzie śpiewać jak wam zaczną obniżać. 

Karma wraca

Do ciebie  karma już  nie raz wróciła także wiesz co piszesz.

Opublikowano
2 godziny temu, timasz napisał(a):

To juz po obniżce ? czy jeszcze przed spadkiem cen ?

Za sierpień było 2.38 przed obniżka (zmniejszeniem premii o 12gr)

Teraz powinno wyjść 

za październik 2,29-2,3 bo parametry ciut lepsze 

Opublikowano
11 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Jaka firmę polecacie na podbicie mocy i wycięcie eko... Bo mam dwóch delikwentów i potężny rozstrzał cenowy. Ile trzeba liczyć na ciągnik DPF ad blue i moc Marka Kubota

729-365-530 dzwoń, często poprawia po Agro eco pałeeeer i bierze taniej jak oni 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Jaka firmę polecacie na podbicie mocy i wycięcie eko... Bo mam dwóch delikwentów i potężny rozstrzał cenowy. Ile trzeba liczyć na ciągnik DPF ad blue i moc Marka Kubota

U mnie Lukastronic ogarniał eco i w M5 wszystko hula jak trzeba a na serwisie polecali mi Agrotronic ale cena względem poprzedniego +2500zł ale spawają swój tłumik zamiast puszki DPF (do wszystkich modeli mają gotowce porobione) tak że praktycznie optycznie nie do poznania że coś grzebane przy ekologii było. Aaa i w obu firmach ewentualny powrót ekologii jakby trzeba było wliczony w cenę usługi

Edytowane przez kokoman0
  • Thanks 1
Opublikowano

Dla mnie też lukastronic robił Masseya 5612. Normalnie to on powinien mieć jakieś 120koni na silniku a lekko go trącił i wyszło 150 na wom i 700nm 🤣 ale trochę zeszliśmy z tonu i na 140koni na wom i coś tam ~650niuta. Prawie rok śmiga i nie ma problemu. Adblue nie wyłączałem bo cały czas dobrze pracuje a w razie problemów to nie daleko ma swoją firmę. Z resztą też jeździłem do niego na bazę zwiększać moc

• Thanks 1
Opublikowano

@kokoman0 moc też w m 5? Mi doradzają gościa od kuboty typowo ale drogi dość choć podobno robi b.dobrze 'jak każdy z kim się pogada' ok 10kola za ciągnik moc DPF ad blue, ten pan od kolegi Ursusa 6.5tys za ciągnik tu już sporo lepsza cena. Gość niby konkretny przez tel....mam jeszcze namiar od kolegi robił mu niuszka to niby najtaniej bo za 13tys jeszcze valtra by się zmieściła w tej cenie

Opublikowano
Godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

@kokoman0 moc też w m 5? Mi doradzają gościa od kuboty typowo ale drogi dość choć podobno robi b.dobrze 'jak każdy z kim się pogada' ok 10kola za ciągnik moc DPF ad blue, ten pan od kolegi Ursusa 6.5tys za ciągnik tu już sporo lepsza cena. Gość niby konkretny przez tel....mam jeszcze namiar od kolegi robił mu niuszka to niby najtaniej bo za 13tys jeszcze valtra by się zmieściła w tej cenie

Nie, mocy nie podnosiłem. 

Opublikowano
W dniu 5.11.2025 o 16:20, dantur96 napisał(a):

W następnym jeszcze więcej mleka będzie dobry rok na paszę objętościowe to i wydajności w górę pójdą. Widać dobre czasy na mleku się kończą 

W jakim rejonie dobry rok? Bo u mnie w okolicy to słaby rok po raz 3 nie dość że susza to jeszcze przymrozki w maju dowaliły pierwszemu pokojowi i było 50% tego co zawsze

Opublikowano

miałem zrobić fotke w sklepie Topaz , na półce tylko smietana Piątnica na szerokosci około 1 metr , sklep w łochowie , i w węgrowie to samo . zazwyczaj była mlekowity i OSM siedlce i jeszcze jakaś od tygodnia dwóch tylko piątnica 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rrolniik napisał(a):

W jakim rejonie dobry rok? Bo u mnie w okolicy to słaby rok po raz 3 nie dość że susza to jeszcze przymrozki w maju dowaliły pierwszemu pokojowi i było 50% tego co zawsze

Północne mazowsze rekordowy rok jeśli chodzi o paszę objętościowe.ale ogólnie i całe Podlasie w tym roku nie może narzekać na brak deszczu 

Edytowane przez dantur96
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 6.11.2025 o 14:57, dantur96 napisał(a):

A wszędzie trąbią że się gospodarstwa zwijają. Co z tego że 10 małych się zwinie po 20 krów co mają na odbiór z tego 600 l jak drugi postawi na 100 sztuk będzie miał pojęcie i dobrą wydajność i nadoi mleka dwa razy więcej od tych 10. Co raz więcej ludzi potrafi żywic krowy to nie kiedyś że jak komuś krowa dała 20 l na dzień to już latał zadowolony teraz ludzie to przy 20 l zaczynają zasuszac krowę 

U nas w rejonie tez sie kasuje sporo gospodarstw mniejszych, przejmuja to wieksze po 60 krow i nikt nie dostawia sztuk, kazdy albo kukurydza na ziarno rzepak i pszenica. To nie jest tak ze kazdy dostawia