Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał(a):

poczytajcie komentarze 

a ludzie ślepo zapatrzeni śmietany Piątnica ma fatalne serek wiejski przeciętny, te skyry smakowe to cukru 6 łyżeczek w opakowaniu ale no mają chory PR 

• Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

To się nazywa marketing pracowali na to wiele lat aby zbudować podświadomość klienta który będzie wstanie zapłacić więcej za produkt z ich logo. Można by zrobić badania kupić ilka szt ich np skyru i zamienić etykiety  na inne zakłady Koło Łowicz Danon Gostyń i Piątnica I zadać  ankietowanym dwa pytania. Za który z tych skyrow są w stanie zapłacić najwięcej, i jeśli każdy z nich kosztowałby taka sama cenę który by wybrali. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, grzesiu napisał(a):

To się nazywa marketing pracowali na to wiele lat aby zbudować podświadomość klienta który będzie wstanie zapłacić więcej za produkt z ich logo. Można by zrobić badania kupić ilka szt ich np skyru i zamienić etykiety  na inne zakłady Koło Łowicz Danon Gostyń i Piątnica I zadać  ankietowanym dwa pytania. Za który z tych skyrow są w stanie zapłacić najwięcej, i jeśli każdy z nich kosztowałby taka sama cenę który by wybrali. 

Tylko ich produkty zazwyczaj są tańsze niż konukurencji. 
Ich po prostu sieci nie robią w uja i nie nakładają nie wiadomo jakich marży . Nie muszą prosić aby wejść na półkę czy się o nią bić z kimś, albo produkować pod marką własną sieci. Nie mają problemu ze zbytem bo nie mają nadprodukcji. Dwa zakłady im wystarczają. Wyrobiona marka i tyle. Jak i u konsumentów tak i u rolników. Pamiętam ten kwik dostawców jak przejęli Ostrołękę. ,,Przeciez łoni mają wymagania z kosmosu, na jakieś bakterie czy somatykę badają, chcą bielenia ścian itd”. Inne mniejsze zakłady też mogłyby iść tą drogą ale to trzeba by było dostawców ogarnąć. Nie wszystkich ale jest znaczna część która doi aby było. Tak jak dla przerzutowcow. Nie ważne jakie parametry czy somatyka albo bakterie. Aby bez antybiotyku. 
A molochy jak to molochy muszą cały czas szukać rynku zbytu i schodzić z ceny żeby upłynniać towar. A dodatkowo dobierać cały czas nowych dostawców żeby zakłady działały praktycznie cały czas na 100% obrotów żeby jednostkowy koszt obróbki litra był jak najniższy. I potem przejęcie kolejnego zakładu i dobieranie kolejnych dostawców. I takie błędne koło.

Chociaz mlekpol w miarę się ostatnimi czasy ogarnął patrząc na to co oferuje mlekowita czy polmlek. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, mr1997 napisał(a):

Niestety chodzą słuchy że 20 gr poleci w mlekpolu jutro rada 

no ja słyszałem o 17gr

W Piatnicy premia jutro sie szykuje za dostawy listopadowa zobaczymy ile bedzie tego w realu bo chodzą różne przecieki,

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

A dawno za tyle albo jeszcze mniej wszyscy doili , żeby nie ceny budowy , nawozów i maszyn rolniczych  to ta cena była by ok , ale że to co wymieniem poleciało w kosmos to jest jak jest .

Zobacz ile się teraz wszędzie zarabia. Są zupełnie inne czasy. Pamiętam jak pielęgniarki zarabiały 1500zl, teraz wyciągają po 10k a nawet więcej, nie żebym miał coś do pielęgniarek. To tylko przykład. Wszędzie zarobki poszly wielokrotnie w górę a tu się wszystko cofa i będziesz zadowolony jak nawóz będzie trochę tańszy? Spoko, ja nie będę zadowolony. To już nie te same czasy.

Mam jakieś stare faktury to 1.8 zdarzało się nawet w okolicy 2008roku jak dobrze pamiętam.

Jaka była wtedy średnia krajowa a jaka obecnie?

Edytowane przez Nintendo
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

A ci co nawet nie próbowali coś zmienić 🤔 co z nimi 🤔🤭

Ci co nie próbowali poprostu chcą dociągnąć aby do emerytury zazwyczaj rok dwa , albo są już na emeryturze i czują się na siłach to doją jeszcze chwilę, albo tacy jak ja wiedzieli że zakończą produkcję mleka tylko troszkę przeciągnęli w czasie, chyba 4 grupy nie ma 🤔

I cała ta grupa 1,2,3 ma wyjebane co będzie dalej 🙂

Edytowane przez Nieustraszony1044
  • Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Nintendo napisał(a):

Mam jakieś stare faktury to 1.8 zdarzało się nawet w okolicy 2008roku jak dobrze pamiętam.

Rozmawiałem niedawno z byłym dostawca Hochland to mówił że przy wejściu do UE w2004 r miał około 1,5 zł za litr mleka , tylko to był inny czas qq sieli tylko nie liczni , ojciec w  2002  kupił prasę rolkę pierwsza taka maszyna była w gminie , wydajność krów też nie powalała siano było pracochłonne powiedział 

Opublikowano

Nie trzeba dostawcy Hochland, sam pamiętam koło 2006 roku miałem około 1.50 i to w Łowiczu. O czym my tu panowie gadamy. Jak ktoś pisze że da rade za to doić to aż żal się robi

• Like 5
Opublikowano
45 minut temu, Nintendo napisał(a):

Zobacz ile się teraz wszędzie zarabia. Są zupełnie inne czasy. Pamiętam jak pielęgniarki zarabiały 1500zl, teraz wyciągają po 10k a nawet więcej, nie żebym miał coś do pielęgniarek. To tylko przykład. Wszędzie zarobki poszly wielokrotnie w górę a tu się wszystko cofa i będziesz zadowolony jak nawóz będzie trochę tańszy? Spoko, ja nie będę zadowolony. To już nie te same czasy.

Jesień 2007 mogło być od lutego 1.45 z tego co pamiętam bo przeszłem ... 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Nintendo napisał(a):

Ale zdarzało się 10 lat później dużo mniej...Kurcze musiałbym sprawdzić ale wydaje mi się że około 2017 roku to było gdzieś u mnie w dawnej mleczarni coś poniżej 1 zł chyba 0.97 brutto ale pewny nie jestem także gdzie tam 1.80.

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

Ale zdarzało się 10 lat później dużo mniej...Kurcze musiałbym sprawdzić ale wydaje mi się że około 2017 roku to było gdzieś u mnie w dawnej mleczarni coś poniżej 1 zł chyba 0.97 brutto ale pewny nie jestem także gdzie tam 1.80.

w 2015 tak samo poniżej 1, 2022-2025 to było eldorado

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ci co nie próbowali poprostu chcą dociągnąć aby do emerytury zazwyczaj rok dwa , albo są już na emeryturze i czują się na siłach to doją jeszcze chwilę, albo tacy jak ja wiedzieli że zakończą produkcję mleka tylko troszkę przeciągnęli w czasie, chyba 4 grupy nie ma 🤔

I cała ta grupa 1,2,3 ma wyjebane co będzie dalej 🙂

To ja 3grupa😉

Tylko tutaj jest maly problem bo piszą niektórzy że da się inwestować....no może i się da tylko ile poszła praca minimalna. Jak ja mam oddać 20-30tys litrow i odłożyć z tego 10/15 tys i podzielić to na min dwie osoby i liczbę godzin pracujących w miesiącu to wielki UJ z tego.Szkoda zdrowia i życia 

• Like 4
Opublikowano

Na co więcej ? I tego nie ma kiedy wydać 😝, a poważnie to każdy liczy mleko ale nikt nie dolicza krów wybrakowanych , cielaków , dopłat to jest cały system i najlepiej liczyć zysk na rok co udało się zakupic , co pozostało na koncie