Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał(a):

Mlekovita ilość do 20k 2.14 netto. Parametry ojebane w tym miesiącu ponadprzeciętne. Gratuluję, firma się rozwija jak widać 

U mnie Mlekovita ilosc ponad 20k     tluszcz 4,50   bialko 3,45    cena 2,49 brutto ryczalt

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, oniak napisał(a):

A widzial ktos zeby w tpr napisali cos negatywnego na jakas mleczarnie.. 

Na te co tej gazety nie dystrybuują.  I na nas tu nie których 🤣🤣🤣 ale ten dziadek mierny redaktorzyna już tam nie pracuje.  🤣🤣

Opublikowano
5 godzin temu, komizmo napisał(a):

Mlekovita ilość do 20k 2.14 netto. Parametry ojebane w tym miesiącu ponadprzeciętnie. Gratuluję, firma się rozwija jak widać 

Dokładnie, cena  na tle konkurencji nie ciekawa, to jeszcze na parametrach jadą. 

• Like 1
Opublikowano

Takie pytanie mam jeszcze na temat pryszczycy. Jeśli pojawi się pierwszy przypadek pryszczycy w Polsce co będziecie robić z weterynarzem. Normalnie jak stoi dacie wejść czy planujecie jakieś środki zapobiegawcze 

Opublikowano

Co to da ? może mu jeszcze kombinezon zakładać, kierowca po mleko też może znieść, pasze jak przywiozą to samo. Jeszcze maty na wjazd mam rozkładać pewnie, jak przypadkiem się to przypałęta i trzeba będzie zlikwidować to płakał nie będę. Nie rozumiem tego trząchania portkami, każdy mówi że się nie opłaca i mało za mleko płaca, rozwiązanie tego kłopotu może przyjść samo. Tylko zaraz jak się kawałek ziemi pojawi to mało się większość nie posra.

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano

Bedzie tak jak przy asfie przyjedzie powiatowy weterynarz na kontrol "sa swinie? -nie ma, ok, wierze na slowo. Bo wiesz pan ja powinienem sie ubrac w kombinezon i isc sprawdzić ale nie ma pieniedzy na to...dobra to bylem, sprawdzilem i piszemy ze nie ma." 

Opublikowano
15 minut temu, ThePerkins napisał(a):

Co to da ? może mu jeszcze kombinezon zakładać, kierowca po mleko też może znieść, pasze jak przywiozą to samo. Jeszcze maty na wjazd mam rozkładać pewnie, jak przypadkiem się to przypałęta i trzeba będzie zlikwidować to płakał nie będę. Nie rozumiem tego trząchania portkami, każdy mówi że się nie opłaca i mało za mleko płaca, rozwiązanie tego kłopotu może przyjść samo. Tylko zaraz jak się kawałek ziemi pojawi to mało się większość nie posra.

Jak ktoś ma plan rozłożony na kilka lat i włożył w to dużo kasy i wysiłku żeby chociaż trochę polepszyć sobie warunki roboty i do tego ma kredyt to dziwisz się że taki ktoś trzęsie portkami? Bo jeśli ciągnie się ten wózek już jakiś czas bez znaczącego wkładu to się trochę inaczej myśli i trochę mniej szkoda w razie likwidacji. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Takie pytanie mam jeszcze na temat pryszczycy. Jeśli pojawi się pierwszy przypadek pryszczycy w Polsce co będziecie robić z weterynarzem. Normalnie jak stoi dacie wejść czy planujecie jakieś środki zapobiegawcze 

Myślisz że jak się zamkniesz na wszystkich to wirus do ciebie nie dotrze ? 

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Żebyś się nie zdziwił jak to będzie dużo dalej na północ. 

Oby nie dotarlo do nas a jak juz dotrze to pewnie przewietrzy troche gospodarstw oby stlamsili w zarodku i sie bardzo nie rozwinelo. A jak bedzie zaawansowanie rozwiniete to ten kto przetrwa pewnie bedzie drogo mleko sprzedawal po chorobie. Bo raczej wiekszosc juz nie wroci do krow

Opublikowano (edytowane)

Wtedy powiedzą, że mleko nie może być droższe z uwagi na mały skup i wzrost kosztów jednostkowych przerobu litra 😂. Przecież nie urodziliśmy się wczoraj...

4 godziny temu, alfa napisał(a):

Wiem że dotrze. Za nie długo pewnie się pojawi pierwszy przypadek pewnie gdzieś na Krakowie 

Niby co by tam miała robić? Pojawi się , jeśli w ogóle to na Podlasiu, albo w Wielkopolsce. Musi być przecież efekt WOW

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

W sumie logicznie to Podlasie i wlkp ale dlaczego by nie Kraków. A może wogole nie przyjdzie choć to wątpliwe raczej będziemy mieli sajgon

Opublikowano

No o tym gadamy cały czas, albo nasi pójdą po rozum do głowy, albo jak jebnie to z przytupem. Największa ilość bydła jest w Wielkopolsce, masa ściąganego towaru z zagranicy, zresztą u nas też, a na Podlasiu to wiadomo, koncentracja mleczarstwa. Jak ma być to jestem przekonany że będzie jak trzeba, a nie tam na jakiejś drobnicy

Opublikowano

Mogli by gdzieś w zachodniopomorskim gdzie gospodarstwo od gospodarstwa jest oddalone o kilka czy kilkanaście kilometrów wynaleźć przypadek u jakiejś krówki i zakończyć temat tak jak w Niemczech. Wszędzie się wirus roznosi a u nich siedział cały czas w jednym miejscu. Nawet jak te bawoły z indii wieźli to nic się nie zaraziło po drodze. To jest dobrze wyszkolony wirus. Nie przenosił się na ludziach czy innych zwierzętach. A na Węgrzech czy Słowacji piszą że lata w powietrzu po 60 km. Cuda. Albo wirus tak się obawiał gniewu Niemiec 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Mogli by gdzieś w zachodniopomorskim gdzie gospodarstwo od gospodarstwa jest oddalone o kilka czy kilkanaście kilometrów wynaleźć przypadek u jakiejś krówki i zakończyć temat tak jak w Niemczech. Wszędzie się wirus roznosi a u nich siedział cały czas w jednym miejscu. Nawet jak te bawoły z indii wieźli to nic się nie zaraziło po drodze. To jest dobrze wyszkolony wirus. Nie przenosił się na ludziach czy innych zwierzętach. A na Węgrzech czy Słowacji piszą że lata w powietrzu po 60 km. Cuda. Albo wirus tak się obawiał gniewu Niemiec 

Słuchaj tam jest demokracja,praworządność i w ogóle uśmiechnięci wszyscy są i szczęśliwy wirus o tym wie i nie chce nikomu psuć humoru😅 co innego w tych niedemokratycznych państwach jak Słowacja czy Węgry,zobaczymy co u nas będzie miejmy nadzieję że nie będzie aż tak źle ...

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/mleko/mleczarnia/mlekovita-potrojnym-numerem-jeden-w-jakich-kategoriach-2529878

Edytowane przez MariuszDe
  • Thanks 1
Opublikowano

Mam rodzinkę w Niemczech i ostatnio się z nimi widziałem . Oglądali program  publicystyczny w telewizji nimieckiei była tam prowadzona  rozmowa między dziennikarzem i politykiem i ten polityk mówił że Tusk gada głupim Polakom że niczego nie podpisze i ten polityk pokazywał dokumenty że Tusk już wszystko podpisał . Czyli dopuki jesteśmy posłuszni to nie będzie wirusa

• Like 2
  • Haha 1