Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Ja się dziwię. Jak ojciec budował oborę i stado miało wzrosnąć ponad 2 razy to już 3-4 lata wcześniej zostawiało się więcej cielaków. Nie tak dawno też było dobudówka na 15 stanowisk bo już się krowy nie mieściły. 
Jak ktoś buduje oborę na 100 czy 200 sztuk to powinien już te parę lat wcześniej odchowywac sobie młodzież. Plus dać sobie jeszcze rok czy dwa na jej zapełnienie po otwarciu. Chyba że ktoś z 20 krów chce wejść na 200 ale to według mnie tylko samobójcy, którzy widzą tylko liczby na papierku. 
U mnie młodzież jest odchowywana od paru lat praktycznie pod gołym niebem. Tylko wiatę mają do osłony. Pracy praktycznie zero. Jakbym miał postawić oborę za milion, dwa czy trzy i później jeszcze dokupić z 50 jałówek po 10 tys co daje pół miliona. I niech część wyleci jak to przy hodowli, później dokupić kolejne. To gdzie tu sens i logika? Każdy grosz przy takich inwestycjach powinien się liczyć a dla niektórych pół miliona w tą czy w tamtą nie robi różnicy 

Chłopie tu niektórym to nawet kura nie zdechnie a co mówić o krowie...ja jak postawiłem obore to też zapełniona była raz dwa jak posprowadzalo się luzy. Ale jak ktoś lubi ryzyko jeszcze w tych czasach niech stawia i kupuje sztuki😉mnie już długi nie trzymają, modernizacja zeszła grosza trochę jest przeżyje się z bydłem lub bez

5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ma ktoś pomysł co wpisać w uzasadnieniu po co mi dwie kosiarki ? Prowadzący chce uzasadnienia 

Lepsza wydajność, oszczędność paliwa itd

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tu się trzeba zastanowić czy z federacji na próbę wpuścić, a tu widzę niektórzy jeszcze wstawiają jałówki z importu 😂

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Mlekpol cena za litr mleka wzrasta o 15 gr w stosunku do ceny mleka za marzec o tych samych parametrach. Dodatkowo cennik "podwyższa poziom maksymalnej rozliczanej zawartości zapłaty za tłuszcz z 4,7% do 4,9% i białka z 3,7% do 3,9%"

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, DanielFarmer napisał(a):

Piatnica -20gr względem marca 😉

Jeżeli Piatnica zaczęła iść do dołu to aż strach myśleć o wiadomości z mlekpolu na koniec kwietnia.

Opublikowano (edytowane)

Polmlek rzuci premi coś czuję na zajączka ze 40 gr jak to było na Boże Narodzenie w końcu to solidna firma 🤭😂

Edytowane przez dantur96
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel29 napisał(a):

Jeżeli Piatnica zaczęła iść do dołu to aż strach myśleć o wiadomości z mlekpolu na koniec kwietnia.

Piątnica po prostu zabrała premię z marca. Tam nadal około 3 zł wychodzi 

Opublikowano
6 godzin temu, bronek napisał(a):

Mlekpol cena za litr mleka wzrasta o 15 gr w stosunku do ceny mleka za marzec o tych samych parametrach. Dodatkowo cennik "podwyższa poziom maksymalnej rozliczanej zawartości zapłaty za tłuszcz z 4,7% do 4,9% i białka z 3,7% do 3,9%"

To ile tam teraz wychodzi mniej więcej?

Opublikowano
Nintendo napisał:

6 godzin temu, bronek napisał(a):

To ile tam teraz wychodzi mniej więcej?

w lutym przy Bi 3,4 i Tł 4,7 wyszło 2,47zł/litr

• Like 1