Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, robi57362 napisał(a):

Panowie siać już saletre na tuzy?

znajomy posiał ponad dwa tygodnie temu saletre w deszcz trawa intensywie zielona u niego jedna z lepszych w okolicy jak nie najlepsza. ja osobiście czekam a mam saletrzak poszło tylko nawożenie azotem na gorzowskie

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

taka cena jest od 15tys( przy parametrach 4,7 3,7, u mnie pieniądze zawsze do 15. na udział kurde nie pamiętam bo zmieniali to nie chce skłamać 1% chyba próby dwie w miesiącu  

Tera cena dobra, ale żeby nie było tak Różowo to za tamten rok średnia cena wyszła parę groszy niższa niż w mlekovicie

To jako mleczarnia macie najlepsza cenę w okolicy 👍

Opublikowano
4 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Dzisiaj się dowiedziałem że w sąsiedniej gminie sprowadził gość bydło że Słowacji w tamtym tygodniu. I to ostrzegał znikomego lekarz powiatowy że by uważał co kupuje

Sam tego nie sprowadził, handlarzyki poczuły zarobek na jałówki to ściągają na pomstę a drugie głupie chłopki kupują jakby krajowego towaru nie było. 

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano

Właśnie ja jak pięć lat temu kupowałem jałówki hodowlane to szukałem tylko z  polskich hodowli chociaż mam blisko do jedno handlarza , co sprowadza od szkopów  i drugi z Danii to nie chciałem  

Opublikowano
Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

znajomy posiał ponad dwa tygodnie temu saletre w deszcz trawa intensywie zielona u niego jedna z lepszych w okolicy jak nie najlepsza. ja osobiście czekam a mam saletrzak poszło tylko nawożenie azotem na gorzowskie

Trochę lipa bo u mnie wszystko się pozmieniało i większe opady nadają dopiero w połowie kwietnia 

Opublikowano

Słyszę, że w Szczekocinach ładne cyrki po przejęciu przez polmlek. Obiecywali złote góry a wyszło jak zawsze. 

Wypłatę udziałów uzależniają od podpisania umowy. 

Cena 30gr mniejsza w stosunku do Włoszczowy 

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał(a):

Coś mam przeczucie ze wyjdzie za nie długo w Polsce. 

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/pryszczyca-dotarla-do-polski-glowny-lekarz-weterynarii-wyjasnia-sa-jednak-i-zle-wiesci,159203.html

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38343-bydlo-zarazone-pryszczyca-jest-utylizowane-zaledwie-godzine-jazdy-od-polskiej-granicy-skandaliczne-warunki-transportu-martwych-zwierzat

Opublikowano

Trzeba natychmiastowo objąć pełna kwarantanna wszystkie te gospodarstwa co ściągnęły bydło , wylewać mleko przez pół roku i mięsa zakaz sprzedaży i się ch*je nauczą 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Piątnica wprowadziła zakaz zakupu materiału hodowlanego z zagranicy pod rygorem natychmiastowej wykonalności, konsekwencą nie dostosowania się do wyżej wymienionej uchwały wypowiedzenie umowy kontraktacji mleka w trybie natychmiastowym.

Edytowane przez czareczek85
  • Like 4
Opublikowano

Na jakiej podstawie obali ? Przyjęte decyzją większości i jak się nie podoba to wypad. Każda mleczarnia tak powinna zrobić i to już miesiąc temu a teraz to już może jesteśmy z ręką w nocniku

• Like 7
Opublikowano

To niech obala. 

Piatnica rozwiąże umowę z kilkoma rolnikami w trybie natychmiastowym i reszta zacznie robić pod siebie. Nawet jak zapłaci im odszkodowanie za zerwanie umowy to i tak im się to opłaci bo odejść z Piątnicy to jak zjeść kurę znoszącą złote jaja

• Like 5