Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, robi57362 napisał(a):

Panowie siać już saletre na tuzy?

znajomy posiał ponad dwa tygodnie temu saletre w deszcz trawa intensywie zielona u niego jedna z lepszych w okolicy jak nie najlepsza. ja osobiście czekam a mam saletrzak poszło tylko nawożenie azotem na gorzowskie

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

taka cena jest od 15tys( przy parametrach 4,7 3,7, u mnie pieniądze zawsze do 15. na udział kurde nie pamiętam bo zmieniali to nie chce skłamać 1% chyba próby dwie w miesiącu  

Tera cena dobra, ale żeby nie było tak Różowo to za tamten rok średnia cena wyszła parę groszy niższa niż w mlekovicie

To jako mleczarnia macie najlepsza cenę w okolicy 👍

Opublikowano
4 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Dzisiaj się dowiedziałem że w sąsiedniej gminie sprowadził gość bydło że Słowacji w tamtym tygodniu. I to ostrzegał znikomego lekarz powiatowy że by uważał co kupuje

Sam tego nie sprowadził, handlarzyki poczuły zarobek na jałówki to ściągają na pomstę a drugie głupie chłopki kupują jakby krajowego towaru nie było. 

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano

Właśnie ja jak pięć lat temu kupowałem jałówki hodowlane to szukałem tylko z  polskich hodowli chociaż mam blisko do jedno handlarza , co sprowadza od szkopów  i drugi z Danii to nie chciałem  

Opublikowano
Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

znajomy posiał ponad dwa tygodnie temu saletre w deszcz trawa intensywie zielona u niego jedna z lepszych w okolicy jak nie najlepsza. ja osobiście czekam a mam saletrzak poszło tylko nawożenie azotem na gorzowskie

Trochę lipa bo u mnie wszystko się pozmieniało i większe opady nadają dopiero w połowie kwietnia 

Opublikowano

Słyszę, że w Szczekocinach ładne cyrki po przejęciu przez polmlek. Obiecywali złote góry a wyszło jak zawsze. 

Wypłatę udziałów uzależniają od podpisania umowy. 

Cena 30gr mniejsza w stosunku do Włoszczowy 

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał(a):

Coś mam przeczucie ze wyjdzie za nie długo w Polsce. 

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/pryszczyca-dotarla-do-polski-glowny-lekarz-weterynarii-wyjasnia-sa-jednak-i-zle-wiesci,159203.html

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38343-bydlo-zarazone-pryszczyca-jest-utylizowane-zaledwie-godzine-jazdy-od-polskiej-granicy-skandaliczne-warunki-transportu-martwych-zwierzat

Opublikowano

Trzeba natychmiastowo objąć pełna kwarantanna wszystkie te gospodarstwa co ściągnęły bydło , wylewać mleko przez pół roku i mięsa zakaz sprzedaży i się ch*je nauczą 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Piątnica wprowadziła zakaz zakupu materiału hodowlanego z zagranicy pod rygorem natychmiastowej wykonalności, konsekwencą nie dostosowania się do wyżej wymienionej uchwały wypowiedzenie umowy kontraktacji mleka w trybie natychmiastowym.

Edytowane przez czareczek85
  • Like 4
Opublikowano

To niech obala. 

Piatnica rozwiąże umowę z kilkoma rolnikami w trybie natychmiastowym i reszta zacznie robić pod siebie. Nawet jak zapłaci im odszkodowanie za zerwanie umowy to i tak im się to opłaci bo odejść z Piątnicy to jak zjeść kurę znoszącą złote jaja

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v