Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-bydlo/jest-kolejne-ognisko-pryszczycy-w-ogromnym-gospodarstwie-z-bydlem-mlecznym-2529271

Robi się nie ciekawie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Masakra weź patrz jak ci wybijają 1300 sztuk bydła a ty nie możesz nic z tym zrobić...ja to mały hodowca szkoda by było ale jakoś pewnie człowiek by przeżył ale niektórzy mają nowe obory na które mają mln kredyty na wiele lat i co wtedy? Pewnie nie jeden by się ,,rzucił na sznur,, https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38336-pracownik-inspekcji-weterynaryjnej-jeszcze-wczoraj-wegierskie-bydlo-jechalo-sobie-do-naszych-ubojni-pryszczyce-bedziemy-zwalczac-darciem-mordy. 

IMG_20250327_061818.jpg

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak to by było i lepiej żebyśmy się nie musieli przekonywać. Osobiście uważam że takie sytuacje należy brać pod uwagę przy inwestycjach ale jak jest wiemy. Sytuację np jak pryszczyca utrata zdrowia i tp. Nie wiem jakie są dokładnie procedury czy np banki by dały karencję na spłatę choć i ludzie by mieli problem i same odsetki płacić, czy prawda jest ze 2 lata nie można wstawić nic do obory. W każdym bądź razie byłoby na rynku w cholere taniej ziemi i maszyn a jak już można by odkupywać bydło to i ceny takich pierwiastek czy jałówek byłyby kosmiczne 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Nie wiem jak to by było i lepiej żebyśmy się nie musieli przekonywać. Osobiście uważam że takie sytuacje należy brać pod uwagę przy inwestycjach ale jak jest wiemy. Sytuację np jak pryszczyca utrata zdrowia i tp. Nie wiem jakie są dokładnie procedury czy np banki by dały karencję na spłatę choć i ludzie by mieli problem i same odsetki płacić, czy prawda jest ze 2 lata nie można wstawić nic do obory. W każdym bądź razie byłoby na rynku w cholere taniej ziemi i maszyn a jak już można by odkupywać bydło to i ceny takich pierwiastek czy jałówek byłyby kosmiczne 

Odsetki to umorzyć a nie spłacać a kapitał dalej trzymać. Ale w PKO Agricole czy innych zachodnich bankach to można zapomnieć. Nie wiem jak inne banki, ale u mnie spółdzielczy nawet chciał akt notarialny o dobrowolnym poddaniu się egzekucji przez komornika 

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

Panowie siać już saletre na tuzy?

Już azot poszedl nie ma co czekać , głupota było sianie 4 tygodnie temu a teraz azot nim będzie przyswojony to akurat ciepelko i wilgoć będzie . Także siać nie czekać.

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Jedni bankrutują drudzy wykorzystują ...

Opublikowano

Nie wiem czy będą wygrani, może tylko krótkoterminowo. Wydaje mi się że pół roku jest karencji na wstawianie bydła po wybiciu stada, ale to chyba nierealne będzie jeśli epidemia się rozprzestrzeni, zapaść potrwa lata, a później nie będzie co odbudowywać. To nie lata 70 te

Opublikowano
5 godzin temu, Akardin napisał(a):

Już azot poszedl nie ma co czekać , głupota było sianie 4 tygodnie temu a teraz azot nim będzie przyswojony to akurat ciepelko i wilgoć będzie . Także siać nie czekać.

Co ten azot da teraz jak się go rozsieje jak brak deszczu żeby poszło wszystko w ziemię 

Opublikowano

Dzisiaj się dowiedziałem że w sąsiedniej gminie sprowadził gość bydło że Słowacji w tamtym tygodniu. I to ostrzegał znikomego lekarz powiatowy że by uważał co kupuje

Opublikowano
4 godziny temu, kamilrolnik18 napisał(a):

Jaką cenę macie za luty w Kole? Jakie macie opinie na temat tej mleczarni.?

2,51 brutto ryczałtowiec, w marcu tyle samo parametry wysokie ilość średnia. pieniądze na czas, cena znana na miesiąc do przodu

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

2,51 brutto ryczałtowiec, w marcu tyle samo parametry wysokie ilość średnia. pieniądze na czas, cena znana na miesiąc do przodu

To już powyżej 20tys litrów miesięcznie? A jak z udziałem i próbami. ? Gadałem zlz facetem na młynie bo akurat był z pszenica i mówił że ma być jakaś obniżka ceny w Kole bo on jakoś wypłatę ma po 20. A nie wiem czy to jest prawda co mi opowiadał.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kamilrolnik18 napisał(a):

To już powyżej 20tys litrów miesięcznie? A jak z udziałem i próbami. ? Gadałem zlz facetem na młynie bo akurat był z pszenica i mówił że ma być jakaś obniżka ceny w Kole bo on jakoś wypłatę ma po 20. A nie wiem czy to jest prawda co mi opowiadał.

taka cena jest od 15tys( przy parametrach 4,7 3,7, u mnie pieniądze zawsze do 15. na udział kurde nie pamiętam bo zmieniali to nie chce skłamać 1% chyba próby dwie w miesiącu  

Tera cena dobra, ale żeby nie było tak Różowo to za tamten rok średnia cena wyszła parę groszy niższa niż w mlekovicie

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Dziwię się że unas w kraju trzeba sprowadzać jałówki z całej Europy . W swojej karierze kupiłem 15  jak postawiłem obore i były to sztuki krajowe. Wystarczy trochę poczytać zainteresować się odchowem cieląt i  materiału hodowlanego jest na remont stada i na sprzedaż . 420 transportów ze Słowacji w tym 280 na cele hodowlane . To jest tragedia 

• Like 3
Opublikowano

W każdym województwie oprócz pomorskiego jest bydło że Słowacji przywiezione w ciagu ostatnich 30 dni. Bardziej chodzi o odsadki do opasu niż typowo jałówki mleczne kolego. Tam same simy maja

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

taka cena jest od 15tys( przy parametrach 4,7 3,7, u mnie pieniądze zawsze do 15. na udział kurde nie pamiętam bo zmieniali to nie chce skłamać 1% chyba próby dwie w miesiącu  

Tera cena dobra, ale żeby nie było tak Różowo to za tamten rok średnia cena wyszła parę groszy niższa niż w mlekovicie

Potwierdzam.