Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przez 3 lata tylko za zbiór pierwszego pokosu sieczkarnią zapłaciłem ponad 100tyś zł. 

I też jak trawa ładna i widzą że dużo towaru to liczą od przyczepy ale jak słaba to liczą na hektary

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rrolniik napisał(a):

Sprawozdanie jest za 23r nie zeszły, zobowiązania krótkoterminowe 23mln i towaru niby za 22mln, dzisiaj była telewizja to tylko przewodniczący był a reszta radnych wyparowała.

Chodzą płoty że syn jednego radnego kupi transport z Łap i dla mlekovity będzie świadczył usługi

Nie było z kim tam dymu robić, radnych nie było, tych największych bambrów tak samo co mieli lepsze ceny i wodę od nich kupowała mleczarnia

Prezesa też nie było, telewizja miała go gdzieś w sądzie szukać bo na jakąś rozprawę pojechał

Czyli chłopcy się poukładają i rozejdzie się po kościach . 

Jak wygląda sytuacja z udziałami? Macie wpłacone 100% deklarowanych? 

Godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

@Rolniiik To którego syn taki bogaty , żeby całą flotę kupić , tego z G.O co jd ma na handel ?

A jaki tam transport ze 3 beczki do mleka. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

kupiłeś przyczepę to co masz pisać. Może napisz ile osób wołasz do pomocy jak robisz kopiec

Ciekawe 4m wysokości hm to z ilu hektarów i dla ilu sztuk taka pryzma 4m wysokości? 

75ha na pokos wtedy było. Zebrane ok 90przyczep Krone RX400. Ok 250 krowy plus młodzież 

Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

przez 3 lata tylko za zbiór pierwszego pokosu sieczkarnią zapłaciłem ponad 100tyś zł. 

I też jak trawa ładna i widzą że dużo towaru to liczą od przyczepy ale jak słaba to liczą na hektary

Ja sieczkarnie zawsze za ha płaciłem. Potem jak każdy za przyczepe liczył wróciłem na samozbierające 

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

W tym roku pryzmy po 50-60m będę robić, lepiej ubije. 1-2 pokos zawsze wychodzi bardzo dobrze. Największe problemy są z 3 pokosem, gdzie jakoś traw jest słaba. Co do lucerny, zakisza się lepiej niż trawy torfowe. 

Lucerna samą w czystym siewie zakisza się ch*jowo bo ma mało cukrów, jeżeli robi się ją w bele powinno być chociaż 10 % trawy  w mieszance

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Czyli chłopcy się poukładają i rozejdzie się po kościach . 

Jak wygląda sytuacja z udziałami? Macie wpłacone 100% deklarowanych? 

A jaki tam transport ze 3 beczki do mleka. 

Beczek jest bodajże 4 i jeszcze 2 czy 3 ciężarówki.

W łapach nie ma deklarowanej kwoty, jest tylko bodajże minimalna i z każdej wypłaty potrącane 2% na udziały

Jutro radzyń ma przyjechać bo potrzebuje mocy przerobowych bo za dużo mleka ma i łapy idealnie by pasowały tak jak i jeszcze jedna mleczarnia z którą już się dogadali

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
czareczek85 napisał:

To z ilu hektarów zbierasz trawę? 60-70?

Opublikowano
49 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tak się czyta o tych łapach jakie tam zakłady  były to szkoda tego wszystkiego. Doprowadzić do upadłości to wszystko i winnych nie ma. 

Bo jak cos jest spoldzielcze to traktuja jak kiedys panstwowe czyli niczyje, zadnej odpowiedzialnosci za decyzje itd

Opublikowano

Dziwię się ludziom którzy się pchają na te wszystkie stanowiska w radzie ze jeszcze nie przegłosowali odpowiedzialności za decyzje. Ale z drugiej strony jak można na siebie bat kręcić 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Rrolniik napisał(a):

Beczek jest bodajże 4 i jeszcze 2 czy 3 ciężarówki.

W łapach nie ma deklarowanej kwoty, jest tylko bodajże minimalna i z każdej wypłaty potrącane 2% na udziały

Jutro radzyń ma przyjechać bo potrzebuje mocy przerobowych bo za dużo mleka ma i łapy idealnie by pasowały tak jak i jeszcze jedna mleczarnia z którą już się dogadali

No Radzyń by tu pasował mają w okolicy swoich dostawców.  

• Like 1
Opublikowano

Ja tam płacę od przyczepy. Najbardziej sprawiedliwa forma zapłaty. Dlaczego usługodawca ma mniej zarobić jeśli wykonał więcej roboty. Nie jego wina, że dobra trwa urosła, a rolnik powinien się tylko cieszyć bo nie wiadomo jaki będzie następny pokos 

Oczywiście cena za przyczepe też nie może być jakaś odrealniona. 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał(a):

No Radzyń by tu pasował mają w okolicy swoich dostawców.  

Tylko pewnie i tak będzie upadłość bo z nikim się nie dogadają, było tylu chętnych i nic

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, strumian napisał(a):

To ile płaciłeś za sieczkarnie za hektar ?

Sieczkarnia za ha nie pamiętam w tamtym sezonie przyczepa 40m3 spod sieczkarni 400 a samozbierajaca 40m3 450 i nikt mi nie wmówi że to tyle samo towaru

23 minuty temu, plati napisał(a):

Ja tam płacę od przyczepy. Najbardziej sprawiedliwa forma zapłaty. Dlaczego usługodawca ma mniej zarobić jeśli wykonał więcej roboty. Nie jego wina, że dobra trwa urosła, a rolnik powinien się tylko cieszyć bo nie wiadomo jaki będzie następny pokos 

Oczywiście cena za przyczepe też nie może być jakaś odrealniona. 

Najlepiej zysk z mleka oddać uslugodawcy i płakać że nic nie zostaje. 

Jak to jest że jeden z tę samą stawkę robi i zadowolony a drugi ciągle narzeka że mało. Jak im za tanio to nikt nie karze ciągnąć tych usług

Edytowane przez MKrajes
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MKrajes napisał(a):

Nie w innym odcieniu zieleni gustuję 

A to nie do ciebie przyjechała ostatnio zielona valtra  od tafił ?

Tzn taka oliwkowa 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
1 minutę temu, greg1985 napisał(a):

A to nie do ciebie przyjechała ostatnio zielona valtra  od tafił ?

Nie to akurat brat naszego viceministra

Opublikowano
29 minut temu, MKrajes napisał(a):

Sieczkarnia za ha nie pamiętam w tamtym sezonie przyczepa 40m3 spod sieczkarni 400 a samozbierajaca 40m3 450 i nikt mi nie wmówi że to tyle samo towaru

Najlepiej zysk z mleka oddać uslugodawcy i płakać że nic nie zostaje. 

Jak to jest że jeden z tę samą stawkę robi i zadowolony a drugi ciągle narzeka że mało. Jak im za tanio to nikt nie karze ciągnąć tych usług

Tzn o co Ci teraz chodzi? Naturalnie, że jak ktoś wykonał więcej pracy to należy mu się odpowiednia zapłata.

Jeśli zamawiasz usługę to znaczy, że godzisz się na stawkę. Nikt Ci na siłę nie każe brac przyczepy do zbioru. Zawsze możesz zbierać luzem 

Opublikowano
3 godziny temu, bronek napisał(a):

To z ilu hektarów zbierasz trawę? 60-70?

Z ponad 40

17 minut temu, MKrajes napisał(a):

Nie to akurat brat naszego viceministra

Musi Krajewski ze szwagra bierze przykład. 

Godzinę temu, strumian napisał(a):

To ile płaciłeś za sieczkarnie za hektar ?

Ja płaciłem z gnieceniem 750 zł od hektara wozili na 3 lub na 4 taczki. Wchodzi znacznie mniej jak na samozbierajaca

Opublikowano
3 minuty temu, plati napisał(a):

Tzn o co Ci teraz chodzi? Naturalnie, że jak ktoś wykonał więcej pracy to należy mu się odpowiednia zapłata.

Jeśli zamawiasz usługę to znaczy, że godzisz się na stawkę. Nikt Ci na siłę nie każe brac przyczepy do zbioru. Zawsze możesz zbierać luzem 

Sugeruję tylko że rozliczenie na przyczepy przy zbiorze z sieczkarni jest najgorsze dla rolnika. Trawa z sieczkarni jest nastroszona nie ubita jak w samozbierającej to raz dwa nie dosypie na każdej po trochę i już przyczepa czy dwie na ogóle więcej. W mojej okolicy liczą praktycznie tyle samo sieczkarnia co samozbierająca to za zbiór tego samego areału wychodzi prawie 1,5 raza więcej. Raz zbierałem w rozliczeniu na przyczepy to faktura była wysoka, przyczep na pryzmie jak przy rekordowym plonie a towaru w pryzmie mniej jak w poprzednich latach. 

Dlaczego kukurydzy nie koszą na przyczepy tylko od ha i im się opłaca? Przecież też jest wyższa i niższa

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

to u was sieczkarnia nie bierze od godziny? 1000 od godziny pracy bębna jaguar 950, przejazdy i postoje odliczane, jak ładne pole to 4ha na godzinę spokojnie, odbiór we własnym zakresie