Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, grzesiu napisał(a):

I jakby jednak łapy zbankrutowały to prezes i rada powinni zostać pociągnięci do odpowiedzialności. Prezes za to że koloryzuje i twierdzi że jest super a rada i zarząd ze go nie odwołali w porę. Skończyło by się pajacowanie. 

9 minut temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki to jak już rozstrzygnięcie spór co lepsze bele czy pryzma 😂😂 to proponuję kolejny cola czy pepsi? 😂😂

I to i to ..ujostwo 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bronek napisał(a):

Okrywanie pryzmy z 25ha w 4 osoby trwa około 3-4h z naciągnięciem siatek i opon. W tym czasie nie zwieziesz 700 bel z takiego obszaru rozrzuconego w kilku kawalkach. Z tym śniegiem to teraz dałeś.... zamiecie to średnio 2 dni w roku, a nie codzienność. Nawet jeśli wyrzuciłbym do paszowozu te 2 czy nawet 10kg śniegu na 3t paszy to krowy od tego biegunki nie dostaną. Śnieg to woda, a nie pleśń... Na odkrywanie samej trawy w ciągu roku nie poświęcam więcej 15h. Więcej czasu tracił bym przy belach naieszanie wozu, nie mówiąc o paliwie

28 bel z hektara? To ty nie robisz sianokiszonki tylko słomę w pryzmę chyba 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak piszecie @krzychu121 i @Dream1990. Dlatego chodzi o upadłość. Dobrze zwiemy że takich kwiatków jest więcej. Tylko najgorsze jest to że te szambo wybija dopiero wtedy jak już w kasie sucho i nie ma kasy za mleko. Szkoda!!!

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Opinia biegłego z zastrzeżeniem, że nie było go na inwentaryzacji magazynu, i k**** nikt z radnych nie miał przemyśleń dlaczego tak było? Przecież to się odczytuję na walnym.

• Thanks 1
Opublikowano

W tym roku pryzmy po 50-60m będę robić, lepiej ubije. 1-2 pokos zawsze wychodzi bardzo dobrze. Największe problemy są z 3 pokosem, gdzie jakoś traw jest słaba. Co do lucerny, zakisza się lepiej niż trawy torfowe. 

• Like 1
Opublikowano

Jasny gwint, dzień mnie tu nie było a tu kolejna wojna światowa balociarzy z pryzmiarzami. Jak komuś się pryzmy ciągle psują a bele wychodzą to niech robi bele, a jak komuś pryzmy szybciej i się sprawdza to niech wali pryzmę ile mu pola wystarczy na nią. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wiadomo w belach nie ma takiej presji zboru że za sucha . W beli się nie zepsuje jak za sucha to wody można dolać do paszowozu choć sam nigdy nie dolewałem i tak zjadły .

Jak komu pasuje są plusy przy belach i pryzmach i tak samo minusy 

Sam mam chęć od kilku lat zrobić pryzmę ale jak patrzę po sąsiadach jak oni robią to mi się odechciewa . Gdzieś tam pleśń zawsze a to jak wybierają to aż dym idzie fakt szybki zbiór i jednorodny towar .

• Like 3
Opublikowano

A jeszcze jak się nie ma silosów na które trzeba położyć grubą kasę to uj nie robota. Czy to z gnieceniem czy później wybieraniem. Za nisko to piach się bierze , za wysoko to widełki do ręki . Wszystko ma plusy i minusy. Belka napewno dużo wygodniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu. Nie trzeba kombinować żeby dobrze ubić po prasa to za nas robi. Przyczepa jakby mieć swoją będzie tańsza jak belka jak się policzy z grubsza koszta. Ale policzyć wszystko dokładnie to nie wiem czy aż taka wielka oszczędność wychodzi. 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Ja się dziwię ze 120km z przyczepami lata chyba ze małymi. U nas pierwsza górka i by 1/3 na pryzmy wozil przyczepy.

Wydajności może to nie ma, ale dają radę 

Kolega największy pieniądz robił na valtrze n101 i małym strautmanie

2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

i co to tak lepiej jak się woda leje, lepiej jedzą ?. Też to przerabiałem, leje się woda z kopca i co to takie dobre, ja bym powiedział tak jak @leszek1000. Z drugiej strony jak suche zrobisz to wyrzucisz i też źle... Miałem rok temu 3 pokos 31% sm to 1/3 wywaliłem ( trochę za późno zebrałem ale nie miałem czym nawet skosić wcześniej :P ) 

Jak robicie kopce to przyczepa wywalacie raz wzdłuż całą ?. Ja musiałem sypać w tą i spowrotem bo nie mam placu ( 40m wzdłuż to max ) i mi się to nie podoba... 

Teraz się trafiło zepsute, była dziura i zmokło, prawdopodobnie od samego początku 

Do tej pory było ok

3812258898187650847.jpg

42 minuty temu, DanielFarmer napisał(a):

dokładnie tak,dla każdego cos innego ,ale jak ktoś nie umie pryzmy zrobić to niech nie pieprzy ze pryzma to takie zło bo każdy żywieniowiec powie ze jest odwrotnie 🙂

To tylko krowa pokaże 

Robiliśmy pryzmy wysokie na 1.5m 

Nic odrzutu 

Najważniejsze to pobór 

Będzie za mały to się i zagrzeje 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Wydajności może to nie ma, ale dają radę 

Kolega największy pieniądz robił na valtrze n101 i małym strautmanie

Teraz się trafiło zepsute, była dziura i zmokło, prawdopodobnie od samego początku 

Do tej pory było ok

3812258898187650847.jpg

To tylko krowa pokaże 

Robiliśmy pryzmy wysokie na 1.5m 

Nic odrzutu 

Najważniejsze to pobór 

Będzie za mały to się i zagrzeje 

Pryzmy może i można robić, ale jak przyjadą mi tak jak z kukurydzą przyczepami bez wałków dozujących (lub bez umiejętności) to co mi z tej roboty jak muszę taką gromadę pchać przed sobą żeby wyrównać, to się rozłazi na boki zamiast pchać się do przodu, więc ubijasz grubszą warstwę żeby się całkiem nie rozlazło i g... a nie robota. Czasem nawet kukurydzę miałbym ochotę sam jednorzędówką robić gdyby nie zbyt duża ilość, jak popatrzę na te usługi. Może u tych co się pryzmy sprawdzają to firma robi ubijanie albo chociaż równo rozsypią że zostaje tylko ujeździć. 

U mnie od zbyt wolnego wybierania się nie psuje.

Opublikowano

Ja w tym roku opier... dwa razy swoich, raz że nie przyjechali w porę i grali na zwłokę żebym do konkurencji nie szedł, a drugi za jeżdżenie mi po lucernie jak u sąsiada robili usługę. Już nie mówiąc o jakości tego sypania na pryzmę, tu mam wrażenie że bez wałków dużo lepiej się nie da. Z resztą jak co roku inny skład to gdzie tu szukać wprawy w robocie....

Opublikowano

U nas jest wybór 

Ja sam ugniatam

A przyczepa jeździ raz koło razu, ostatnia na wierzch 

Wałki mają wszystkie, można wał wypożyczyć 

Ja tam jestem z usługi zadowolony, nie śpieszy się, nie pogania, miesza wałki trawy, nie jeździ za koleją na łąki, czyli towar kopcu jest zmieszany 

Bele robię z następnych pokosówm, pierwszy idzie w pryzmę 

• Like 1
Opublikowano

Kolega ma dwie przyczepy co chodzą po usługach, i tam nie ma czegoś takiego że na odwal się 

Nawet sypanie raz koło razu jest możliwe, pół przyczepy z prawej, pół z lewej 

Wtedy wiadomo że będzie na placu troche napruszone trawy, ale bez przesady 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Dream1990 napisał(a):

A widziałeś sprawozdanie za zeszły rok? Przy 86 mln zł sprzedaży w magazynie wyrobów gotowych stan 22 mln, to 3 miesiące mają mleka w zapasie? 8 mln kredytu. Będzie kolejny bielmlek. Może Romańczuk im doradzał 😀

Sprawozdanie jest za 23r nie zeszły, zobowiązania krótkoterminowe 23mln i towaru niby za 22mln, dzisiaj była telewizja to tylko przewodniczący był a reszta radnych wyparowała.

Chodzą płoty że syn jednego radnego kupi transport z Łap i dla mlekovity będzie świadczył usługi

2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

@Rrolniik dymisz pod zakładem?

Nie było z kim tam dymu robić, radnych nie było, tych największych bambrów tak samo co mieli lepsze ceny i wodę od nich kupowała mleczarnia

Prezesa też nie było, telewizja miała go gdzieś w sądzie szukać bo na jakąś rozprawę pojechał

Edytowane przez Rrolniik
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v