Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry w nowym roku i w nowym temacie. Niech wszystkim tu obecnym się w tym roku darzy, krowy doją dobrze, nie chorują wcale, mleczarnie płacą jak Piątnica i pogoda dopisuje😊

A co do tematu, to

OSM Koło tł 4,1 i 3,96; bi 3,48 i 3,46 ilość 6,7 tys; cena 2,28 brutto RR

Pozdrowionka dla wszystkich🙋

Tragedia ta cena, czyli koło za grudzień obniżka. Znów między kołem a Łowiczem przepaść 30-40 gr 😅

Opublikowano (edytowane)

Za grudzień miałem 12 gr mniej względem listopada. Sąsiad w Łowiczu przy podobnej ilości i parametrach miał względem mnie różnicę 17 gr za listopad. Znaczy miał mniej. Jak u niego styczeń to się dowiem, jak będę z nim się widział. Szwagier w Polmleku, też przy podobnej ilości, miał za listopad 20 gr mniej

Edytowane przez Qwazi
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, grzesiu napisał(a):

To jest piękne jedni płacą premie po 50gr cena kręci okolice 3zl inni działający na tym samym rynku obniżają i płacą okolice 2zl. Szok. 

Według mnie każda mleczarnia ma taki sam zysk z tego mleka . Tylko nie wszyscy chcą równo płacić 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, grzesiu napisał(a):

To jest piękne jedni płacą premie po 50gr cena kręci okolice 3zl inni działający na tym samym rynku obniżają i płacą okolice 2zl. Szok. 

Powiem więcej. W grudniu był u mnie chłopak, który odstawiał do Turku. Od nowego roku musiał zmienić mleczarnie, bo, jak pewnie wiecie, Turek wypowiedział umowy wszystkim dostawcom spoza Wielkopolski. Pytał jak jest w Kole i ostatecznie do Koła przeszedł (zresztą nie tylko on). Pokazałem mu swoją fakturę z listopada. On pokazał też swoją. Przy 8,5 tys litrów miał 10 gr mniej już ja przy 6 tys

1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

chcemy 

Odpowiadaj za siebie Radosław

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Radek nie pokaże fv 

Jeszcze by wyszło ile ma mleka

2 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Według mnie każda mleczarnia ma taki sam zysk z tego mleka . Tylko nie wszyscy chcą równo płacić 

Nie taki sam

Edytowane przez Karol6130
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Somi extra i rozród możesz śmiało zastąpić WRC 

Koncentrat zamiast soi i rzepaku?

Mi się kukurydza kończy i własny energetyk może zastąpię gotowcem

Tak , bo to jest soja/rzepak 50/50

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Qwazi napisał(a):

Za grudzień miałem 12 gr mniej względem listopada. Sąsiad w Łowiczu przy podobnej ilości i parametrach miał względem mnie różnicę 17 gr za listopad. Znaczy miał mniej. Jak u niego styczeń to się dowiem, jak będę z nim się widział. Szwagier w Polmleku, też przy podobnej ilości, miał za listopad 20 gr mniej

To sąsiad coś nie halo bo w listopadzie podobna cena w Łowiczu i w Kole. W grudniu w kole obniżka około 10 gr a w Łowiczu podwyżka i wyszło mi 2.65 w Kole dzisiaj faktura będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Przecież żywieniowiec z twoich stron jest dosyć konkretny, z tego co wiem to prowadzi tą innowacyjną obore kolegi z af

Nawet jeśli u niego żywieniowiec jest kiepski, to trudni odradzać ludziom w całej Polsce firmę, bo jeden żywieniowiec jest kiepski. W konkurencji to pewnie wszyscy są wspaniali i merytoryczni.

Żywieniowiec to zwykły przedstawiciel handlowy. Żyje ze sprzedaży więc nie zawsze doradza tak żeby rolnikowi było dobrze 

Opublikowano
10 minut temu, robertrolnik27 napisał(a):

To sąsiad coś nie halo bo w listopadzie podobna cena w Łowiczu i w Kole. W grudniu w kole obniżka około 10 gr a w Łowiczu podwyżka i wyszło mi 2.65 w Kole dzisiaj faktura będzie. 

Ja właśnie dzisiaj fakturę dostałem. Dziwnie nazywasz podwyżkę w cenniku. Niższa cena wynika z tego, że za listopad premia wynosiła 30 gr a za grudzień 15. Natomiast w cenniku za grudzień jest właśnie podwyżka o 5gr

Ty przypadkiem nie jesteś z tej ekipy z Babiaka?

Opublikowano
17 minut temu, plati napisał(a):

Nawet jeśli u niego żywieniowiec jest kiepski, to trudni odradzać ludziom w całej Polsce firmę, bo jeden żywieniowiec jest kiepski. W konkurencji to pewnie wszyscy są wspaniali i merytoryczni.

Żywieniowiec to zwykły przedstawiciel handlowy. Żyje ze sprzedaży więc nie zawsze doradza tak żeby rolnikowi było dobrze 

Nie wiem kto u nich tam doradza 

Ale z jego okolicy facet jak u mnie był to bardzo dużo pozmieniał na niejozyść firmy 

Bardzo fajna rozmowa na argumenty, rzeczowy gość 

Ja jestem trudnym człowiekiem w rozmowie handlowej, dla mnie się liczą suche fakty

Tamten gość obalił wcześniejszej żywienie, zaczęło się zmieniać na plus, finansowo też się poprawiło

Później było jak było, nie ich wina

Obecny ma zapędy handlowe, ale nigdy nie może zrobić takiej oferty na energetyk żeby było taniej kupić gotowy

Biofed się nie pokazuje 

Stw był ostatnio, no i powiedział parę cen na granulki, i nic po za tym 

Był jeden rok temu co mi chciał sprzedać turbo drożdże, działały na wszystko, dlatego były drogie 

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ja właśnie dzisiaj fakturę dostałem. Dziwnie nazywasz podwyżkę w cenniku. Niższa cena wynika z tego, że za listopad premia wynosiła 30 gr a za grudzień 15. Natomiast w cenniku za grudzień jest właśnie podwyżka o 5gr

Ty przypadkiem nie jesteś z tej ekipy z Babiaka?

Dla mnie każdy grosz do góry to podwyżka każdy na dół to obniżka a jak to mleczarnia nazywa to już ich sprawa. W Łowiczu ciągle cena jest ruchoma za pomocą premi. 🤷‍♂️ 

Co z tego że podwyżka jak cena mniejsza? 😁

Nie nie jestem z tej ekipy ale znam ich. 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nie wiem kto u nich tam doradza 

Ale z jego okolicy facet jak u mnie był to bardzo dużo pozmieniał na niejozyść firmy 

Bardzo fajna rozmowa na argumenty, rzeczowy gość 

Ja jestem trudnym człowiekiem w rozmowie handlowej, dla mnie się liczą suche fakty

Tamten gość obalił wcześniejszej żywienie, zaczęło się zmieniać na plus, finansowo też się poprawiło

Później było jak było, nie ich wina

Obecny ma zapędy handlowe, ale nigdy nie może zrobić takiej oferty na energetyk żeby było taniej kupić gotowy

Biofed się nie pokazuje 

Stw był ostatnio, no i powiedział parę cen na granulki, i nic po za tym 

Był jeden rok temu co mi chciał sprzedać turbo drożdże, działały na wszystko, dlatego były drogie 

i tacy wylatują z firmy, u mnie było to samo. Teraz był inny to w sumie on sam już nie wiedział co dać co zmienić xD

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

a mówiłeś że będziesz miał wyższą cenę ode mnie 😛

Pokaż fakturę 🤔 jeden duży dostawca z okolic węgrowa ma pewnie nie wiele mniej na odbiór niz Ty na miesiąc dzwonił do Ryk bo szuka odbiorcy 🤭😁

Opublikowano

Z tymi przedstawicielami,zywieniowcami to temat rzeka. Ostatnio był taki z rozmowy konkretny samo najpierw pobrał próbki o myślę spokoo. Ale liczył liczył i wyliczył że mam od niego dokupić pelnoporcjowki 21%po 1800i po sześć kg na głowę. 

• Haha 1