Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Kto wie czy te 10tys już by się mie zwtóciły z nawiązką...

Nie chce dywidendy wolę udziały jak będę odchodził na emeryturę... może  nawet wcześniej synowi oddam stery może jaką strukturalną znowu dadzą 🤔🤭

13 lat temu ludzie tak ciągniki kupowali, ojciec przepisywał na syna, za rok miał udziały i agrofarm 100 bądź nh t5060 na podwórku stał.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaloSypiam napisał(a):

Dokładnie tak

Cennik jest taki sam jak z Końskich a nawet gorszy bo zjechali z limitu białka i tłuszczu o jednostke

Czyli metoda liniowa ? Między 1 tyś a 25 tyś litrów jest 32 gr różnicy?

Czyli placa do tł 4,5 a białko 3,5 ?

Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Nie 50 a 70gr 🙋‍♂️ i normalnie jest 5gr potracane a tylko w grudniu 20gr spółdzielnia tak wlasnie działa że są udziały 🤷‍♂️ jak ktoś tego nie rozumie to trudno 🤷‍♂️🤦

Złodziejstwo to jak nic nie dadzą...

Musiał byś być w osm szczekociny, żeby poczuc co to złodziejstwo na udziałach  :D

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, luc93 napisał(a):

Ile w Radomsku 

Ja w Radomsku mam 1.98 i tl.4,85.bi.3,8.za grudzień jeszcze faktury nie ma to nie wiem czy coś dolozyli

Edytowane przez nikolas29
Opublikowano
19 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Te dodatkowe 15gr co wzieli to pieniądz który potrzebny jest na zakładzie i legalny sposób by nie płacić z tego podatku . Moja mleczarnia wypłaca udzialy po walnym czyli nie cały rok jak ktiś w grudniu zakończy 

Często to bywało 6/7 miesięcy najdłużej 9

Jeśli zmieniasz podmiot skupujący, mają 3 lata na wypłacenie udziałów. Jeśli z przekazania gospodarstwa, tak jak piszesz.

Opublikowano
36 minut temu, Dodi napisał(a):

Jeśli zmieniasz podmiot skupujący, mają 3 lata na wypłacenie udziałów. Jeśli z przekazania gospodarstwa, tak jak piszesz.

To Sierpc lepszy bo niezależnie czy zmieniasz mleczarnie/przekazujesz/likwidujesz, udział jest wypłacony w ciągu roku w dwóch ratach.

Opublikowano
5 godzin temu, nikolas29 napisał(a):

Ja w Radomsku mam 1.98 i tl.4,85.bi.3,8.za grudzień jeszcze faktury nie ma to nie wiem czy coś dolozyli

A to na koniec miesiąca nie informują jaka cena będzie?

Opublikowano
7 godzin temu, nikolas29 napisał(a):

Uważasz że rada doi za takie same pieniądze? 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Raz że nie doi za taką samą cenę jak inni a dwa że mają też inne profity z tego że są w radzie. Branie np dużo większych kredytów niż przysługują, na dużo dłuższy okres niż zwykły rolnik a i oprocentowanie też inne 

Opublikowano
Godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Uważasz że rada doi za takie same pieniądze? 

Nie wiem co masz na myśli 

2 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

A to na koniec miesiąca nie informują jaka cena będzie?

No nie

Opublikowano
4 godziny temu, vodz napisał(a):

To Sierpc lepszy bo niezależnie czy zmieniasz mleczarnie/przekazujesz/likwidujesz, udział jest wypłacony w ciągu roku w dwóch ratach.

Chyba Ryki są lepsze bo wypłacane są po walnym.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Syn chętny do tej roboty? Ile ma lat 

Bardzo. Wystarczająco.

Cały czas robi i jak trzeba zastąpi...

11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jak wszyscy młodzi oporowcy. Pojeździć nowymi sprzętami i tik toki ponagrywać. Tak mogą gospodarzyć 

Bez przesady... on już erę nagrywania ma za sobą i nie jest jakimś zwykłym oporowcem a sprzęt stary nie nowy i mu to tak nie przeszkadza... ważne żeby było zrobio e na czas i najlepiej jak możliwe...

Edytowane przez slawek74
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v