Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Kto wie czy te 10tys już by się mie zwtóciły z nawiązką...

Nie chce dywidendy wolę udziały jak będę odchodził na emeryturę... może  nawet wcześniej synowi oddam stery może jaką strukturalną znowu dadzą 🤔🤭

13 lat temu ludzie tak ciągniki kupowali, ojciec przepisywał na syna, za rok miał udziały i agrofarm 100 bądź nh t5060 na podwórku stał.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaloSypiam napisał(a):

Dokładnie tak

Cennik jest taki sam jak z Końskich a nawet gorszy bo zjechali z limitu białka i tłuszczu o jednostke

Czyli metoda liniowa ? Między 1 tyś a 25 tyś litrów jest 32 gr różnicy?

Czyli placa do tł 4,5 a białko 3,5 ?

Opublikowano
3 minuty temu, ubogiwladek napisał(a):

Czyli metoda liniowa ? Między 1 tyś a 25 tyś litrów jest 32 gr różnicy?

Czyli placa do tł 4,5 a białko 3,5 ?

Tak jak piszesz👍

Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Nie 50 a 70gr 🙋‍♂️ i normalnie jest 5gr potracane a tylko w grudniu 20gr spółdzielnia tak wlasnie działa że są udziały 🤷‍♂️ jak ktoś tego nie rozumie to trudno 🤷‍♂️🤦

Złodziejstwo to jak nic nie dadzą...

Musiał byś być w osm szczekociny, żeby poczuc co to złodziejstwo na udziałach  :D

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, luc93 napisał(a):

Ile w Radomsku 

Ja w Radomsku mam 1.98 i tl.4,85.bi.3,8.za grudzień jeszcze faktury nie ma to nie wiem czy coś dolozyli

Edytowane przez nikolas29
Opublikowano
19 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Te dodatkowe 15gr co wzieli to pieniądz który potrzebny jest na zakładzie i legalny sposób by nie płacić z tego podatku . Moja mleczarnia wypłaca udzialy po walnym czyli nie cały rok jak ktiś w grudniu zakończy 

Często to bywało 6/7 miesięcy najdłużej 9

Jeśli zmieniasz podmiot skupujący, mają 3 lata na wypłacenie udziałów. Jeśli z przekazania gospodarstwa, tak jak piszesz.

Opublikowano
3 godziny temu, nikolas29 napisał(a):

Ja w Radomsku mam 1.98 i tl.4,85.bi.3,8.za grudzień jeszcze faktury nie ma to nie wiem czy coś dolozyli

A przy ilu litrach? 

Opublikowano
36 minut temu, Dodi napisał(a):

Jeśli zmieniasz podmiot skupujący, mają 3 lata na wypłacenie udziałów. Jeśli z przekazania gospodarstwa, tak jak piszesz.

To Sierpc lepszy bo niezależnie czy zmieniasz mleczarnie/przekazujesz/likwidujesz, udział jest wypłacony w ciągu roku w dwóch ratach.

Opublikowano
43 minuty temu, Dodi napisał(a):

Od kiedy 🤔 chyba się mylisz 

Opublikowano
5 godzin temu, nikolas29 napisał(a):

A to na koniec miesiąca nie informują jaka cena będzie?

Opublikowano
7 godzin temu, nikolas29 napisał(a):

Uważasz że rada doi za takie same pieniądze? 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Raz że nie doi za taką samą cenę jak inni a dwa że mają też inne profity z tego że są w radzie. Branie np dużo większych kredytów niż przysługują, na dużo dłuższy okres niż zwykły rolnik a i oprocentowanie też inne 

Opublikowano
Godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Uważasz że rada doi za takie same pieniądze? 

Nie wiem co masz na myśli 

2 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

A to na koniec miesiąca nie informują jaka cena będzie?

No nie

Opublikowano
4 godziny temu, vodz napisał(a):

To Sierpc lepszy bo niezależnie czy zmieniasz mleczarnie/przekazujesz/likwidujesz, udział jest wypłacony w ciągu roku w dwóch ratach.

Chyba Ryki są lepsze bo wypłacane są po walnym.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Syn chętny do tej roboty? Ile ma lat 

Bardzo. Wystarczająco.

Cały czas robi i jak trzeba zastąpi...

11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jak wszyscy młodzi oporowcy. Pojeździć nowymi sprzętami i tik toki ponagrywać. Tak mogą gospodarzyć 

Bez przesady... on już erę nagrywania ma za sobą i nie jest jakimś zwykłym oporowcem a sprzęt stary nie nowy i mu to tak nie przeszkadza... ważne żeby było zrobio e na czas i najlepiej jak możliwe...

Edytowane przez slawek74
  • Like 1