Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, jacus napisał(a):

juz kolejny raz betonowe zmieniaja.

Pierwsze za ,,cysorza" stawiali?

Widać morowe powietrze tam u was , skoro nawet betonowe słupy próchnieją.

Edytowane przez witejus
  • Haha 3
Opublikowano

raz sie trafio walnac -nic sie nie stalo ,choc i tak to linia bezuzyteczna . lacznik miedzy systemami dwoch elektrowni.. rozlaczonestyki 

8 godzin temu, witejus napisał(a):

Pierwsze za ,,cysorza" stawiali?

Widać morowe powietrze tam u was , skoro nawet betonowe słupy próchnieją.

wyjdz z piwnicy bo mikolaj II juz dawno nie zyje.. 

Opublikowano

Jakie zabezpieczenie na dwie świece płomieniowe i spirale w kolektorze? Nie znalazłem nigdzie na necie nic - jak robiłem próbę, to świece zaczynały dawać płomień po podobnym czasie, po jakim spirala robiła się czerwona, także chciałbym to zrobić na jednym włączniku i przekazniku

Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 07:33, MF675ursus napisał(a):

Jesteś pewien że na kablach miedzianych? Zgodnie z normami aluminium można stosować powyżej przekroju żyły 10 mm2, i tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach stosuje się miedź w takich przekrojach 

miedź kładzie się tylko w domu i na instalacjach przemysłowych, praktycznie wszystko co idzie od przyłącza na domu do elektrowni w alu, 

W dniu 19.02.2025 o 10:02, KlimekPL napisał(a):

Tak. A co, za dużo cenię? :D 

ja chcę gmd66 się pozbyć bo już się kończy, trza do żyda oddać w fajnej kasie i na sezon wlatuje smasz 3m 

W dniu 20.02.2025 o 10:36, jacus napisał(a):

drewniane slupy ??? za mlody jestem. juz kolejny raz betonowe zmieniaja.

zreszta drewniane sa lepsze niz betonowe-tylko problem z impregnacja jest ..ochrona srodowiska.

no to jeszcze j pamiętam, u mnie w 2010 wymieniali na północnej opolszyźnie, a 2 wioski dalej w zeszłym roku robili ale tam to pół roku siedzieli

Opublikowano

Pytanie do wszystkich którzy gdzieś tam się obracają jeżeli chodzi o materiał siewny to znajomy poszukuje materiału siewnego bobiku odmianach nisko taninowych. Jedna z central nasiennych zrobiła go na szaro i brakło kwalifikatu. Najlepsza by była opcja z wysyłką albo coś gdzieś w Wielkopolsce no ewentualnie możliwość dojazdu też ma. Jakby ktoś coś wiedział albo miał jakieś namiary to chętnie przyjmę.

Opublikowano

Gdzie takie małe gówno będzie miało 6kW??? Może przez sekundę dać w peaku ale nie jako obciążenie ciągłe. Najlepiej podłączyć jakąś spawarkę i zobaczyć czy daje radę przy spawaniu ale bardzo wątpię

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol445 napisał(a):

Gdzie takie małe gówno będzie miało 6kW??? Może przez sekundę dać w peaku ale nie jako obciążenie ciągłe. Najlepiej podłączyć jakąś spawarkę i zobaczyć czy daje radę przy spawaniu ale bardzo wątpię

Bo to chwyt marketingowy, 2 kW na fazę, a że fazy 3 to włoski chińczyk łatwo pomnożył i wyszło 🙆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v