Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A gdzie tam. Żyli rodzice dokładali emeryturę do gospodarki, jak zamarli ja dokładam etat 💪. Nie rzucim ziemi z kad nasz ród.  To tylko Polacy tacy zawzięci na gospodarstwa. W Niemczech, Francji czy Hiszpanii nikt by tak nie tyrał jak by był słaby zysk. 

• Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

73 tys za zetora 5320 2x4 nawet jak mi się podobają te traktory to bym tyle nie dał

To że Ty nie dasz nie oznacza że ktoś inny nie da 

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

A gdzie tam. Żyli rodzice dokładali emeryturę do gospodarki, jak zamarli ja dokładam etat 💪. Nie rzucim ziemi z kad nasz ród.  To tylko Polacy tacy zawzięci na gospodarstwa. W Niemczech, Francji czy Hiszpanii nikt by tak nie tyrał jak by był słaby zysk. 

Francja 300ha  i etat  ,w Niemcech dopłaty małoobszarowych ratują a nastepne pokolenie bank ziemi ( jeden zarzadza kilkoma tysiacami ha) Te traktory z przebiegiem kilku tysiecy motogodzin rocznie nie pracuja u 100hektarowca

Opublikowano

Wielu małych rolników nie utrzymuje się z rolnictwa bo są za mali i pracują na etatach czy we własnych małych biznesach, a gospodarstwa traktują jako odskocznie od całej reszty. Znam wielu takich. Żeby robić coś dobrze to trzeba lubieć to co się robi. A rolnik który swoją ziemię kocha to łatwo jej nie odda. A jak odda to dla niego ziemia nic nie znaczy. 

Opublikowano
2 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Wielu małych rolników nie utrzymuje się z rolnictwa bo są za mali i pracują na etatach czy we własnych małych biznesach, a gospodarstwa traktują jako odskocznie od całej reszty. Znam wielu takich. Żeby robić coś dobrze to trzeba lubieć to co się robi. A rolnik który swoją ziemię kocha to łatwo jej nie odda. A jak odda to dla niego ziemia nic nie znaczy. 

No, można na etacie, można książki pisać , ale ziemię uprawiac :D

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Grzechooo napisał(a):

A rolnik który swoją ziemię kocha to łatwo jej nie odda. A jak odda to dla niego ziemia nic nie znaczy. 

...jaka jest definicja ..kochania ziemi?...

..tak z ciekawości...

Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał(a):

Skończą się i kupcy na zetora. Powoli mali wylatują z rolnictwa, jeszcze kilka lat i duzi zaczną się wykruszać. 

Kto ma zostać to zostanie tylko jak ma kupić takiego Zetora to za te same pieniądze albo i mniejsze znajdzie ciągnik sporo mocniejszy 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Zapewniam Cię że Ty, ja i wielu innych to ostatnie pokolenie tak przywiązane do ziemi.

Mój syn może i przejmie gospodarstwo ale zamiłowania to ja u niego nie widzę. I to się obserwuje w całej okolicy. 

Jest jeszcze pokolenie YouTuba które całą gębą gospodarzy w momencie kręcenia filmu i raczej na tym się skupiają, bo zarządza, maszyny kupuje i serwisuje ojciec

29 minut temu, konteno napisał(a):

Aj czy takie ładne?

Zobacz 207, 208 z np 2006r. Te najpiękniejsze i cenione

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

Mój syn może i przejmie gospodarstwo ale zamiłowania to ja u niego nie widzę.

u znajomego tak samo , nastarszy ze śmykałką i drygiem do maszyn poszedł do miasta , młodszy został ale takiego entuzjazmu , samozaparcia i chciwości na robote nie ma 

13 minut temu, Agrest napisał(a):

no widze https://pl.agrionline.com/ciagnik-standardowy/fendt-207-s/a2407091 a z zetora sie śmieli że drogi 

Opublikowano
43 minuty temu, jahooo napisał(a):

24 gospodarstwa za komuny (szpinak,fasola,cebula,rabarbar ) ,ziemia od jesynki do trójki zostało nas dwa gospodarstwa z czego jedno z innym włascicielem . Rodzice dożyli swych lat ,wykrztałcili dzieci za badyle a dzieci teran prezesami w firmach a ziemia sprzedana . Tylko człowiek nie spełna rozumu nie chce poprawić sobie bytu

• Like 1
Opublikowano

A masz może porównanie do katecheta k5 czy k7 ? Dla mnie nowość mają serwis w Polsce ? Nie powiem cena ciekawa 

6 godzin temu, konteno napisał(a):

mam 1150 i powiem że kranzle to górna półka i karcher sie chowa , masz głowicę mosiężną i indukcyjny silnik tam gdzie karcher pchałby aluminium a chińczycy silniki szczotkowe dawaliby , to bedzie służyć 

w PL nówki sporo droższe i fajna cena widze 

Masz porównanie do katecheta k5 czy k7 ? Dla mnie nie znana marka mają serwisy w Polsce ? Wystarczy na gospodarkę ?

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał(a):

Zapewniam Cię że Ty, ja i wielu innych to ostatnie pokolenie tak przywiązane do ziemi.

Mój syn może i przejmie gospodarstwo ale zamiłowania to ja u niego nie widzę. I to się obserwuje w całej okolicy. 

Jest jeszcze pokolenie YouTuba które całą gębą gospodarzy w momencie kręcenia filmu i raczej na tym się skupiają, bo zarządza, maszyny kupuje i serwisuje ojciec

Aj czy takie ładne?

Młodzi widzą, że można robić co innego, z czego jest większy/lżejszy/mniej ryzykowny pieniądz

Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Już się ludzie zetorami najedli

... ogólnie rynek ciagników w stagnacji a zwłaszcza ponizej 100km...

I jeszcze bez 4x4...🤦🤪

Chyba nie tylko zetorami, skoro JD nie można sprzedać przez ponad 2 lata🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

Młodzi widzą, że można robić co innego, z czego jest większy/lżejszy/mniej ryzykowny pieniądz

Czy większy to już zależy, bo można mie dużo, dużo więcej jak na etacie, , ale można mieć normowany czas pracy i mieć wyebane.

Iwestować miliony, być szefem , pracownikiem księgowym, mechanikiem, budowlańcem,  chemikiem weterynarzem,elektrykiem i hydraulikiem w jednym, a do tego garbatym.

Więcej masz, więcej państwo ci zabierze I za ryj trzyma

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

Dokładnie, to znaczy że masz zamiłowanie do ziemi i mimo braku czasu zawsze go znajdujesz na swoją pasję. Jak samopoczucie po występie przed publicznością?

Opublikowano

Pracuje na "etacie" w nieszablonowych godzinach plus gospodarka to warto spytać małżonki czy zadowolona...

Ale fakt z samej produkcji roślinnej to nie wiem czy 50ha wykarmi rodzinę lepiej jak etat w Biedronce 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Znam osobiście jeden wyjątek od tej reguły, taki chłopak ma aktualnie 17 lat i jest mocno nakręcony na rolnictwo. Jego ojciec oddał część ziemi w dzierżawę. Młody już gadał z sąsiadem że będzie chciał odbierać ale ojciec finalnie nie pozwolił na taki manewr i jeszcze dwa albo trzy lata ziemia będzie w dzierżawie. Młody strasznie ma ciśnienie żeby już zabrać się za robotę ale rodzice ograniczają, może mają rację bo jednak powinien mieć na początek jakieś stabilne dodatkowe źródło dochodu. Cały park maszynowy mają, odkąd ojciec zrezygnowal z gospodarzenia to ani jednego grata nie sprzedali, wszystko zadbane, wyszykowane, schowane pod dachem. 

Chłopak jest na tyle łebski że już potrafi sam rozpołowić ciągnik i zrobić skrzynię czy silnik. Ostatnie wakacje nie balował i nie bimbał tylko pracował a to u okolicznych gospodarzy albo sam u siebie naprawiając różne sprzęty ludziom, ja też dwa razy dałem mu zarobić 😁 

Zarobione pieniądze zainwestował w wyposażenie warsztatu, a to żuraw a to klucz udarowy, część kasy wydał na remont ciągnika a resztę rozwalił na nawozy bo zostawili sobie kawałek pola który nadal obrabiają hobbystycznie

Nie ma co się dziwić że coraz mniej młodych chce zostać na gospodarstwie i jest to raczej naturalna kolej rzeczy. Teraz jeden gospodarz bez problemu może całą wieś obrobić a reszta bez problemu znajdzie pracę poza rolnictwem. Ten młody przynajmniej będzie miał mniejszą konkurencję o dzierżawy 😅 

Z takich ciekawostek, to @soltys48 sprzedawał dla niego przystawkę pasową do ciapka 😁

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1
Opublikowano

Nie ma co się dziwić że coraz mniej młodych chce zostać na gospodarstwie i jest to raczej naturalna kolej rzeczy. Teraz jeden gospodarz bez problemu może całą wieś obrobić a reszta bez problemu znajdzie pracę poza rolnictwem. Ten młody przynajmniej będzie miał mniejszą konkurencję o dzierżawy 😅 

Mój sąsiad pod siedemdziesiatkę 210ha sam . W żniwa wynajmuje auto do zwożenia do hali ,więc myślę ,że przy obecnym sprzecie jeden rolnik bez problemu 1000  ha obrobi bez produkcji zwierzęcej

Opublikowano
30 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Dokładnie, to znaczy że masz zamiłowanie do ziemi i mimo braku czasu zawsze go znajdujesz na swoją pasję. Jak samopoczucie po występie przed publicznością?

Ja mam te prawie 30 lat doświadczenia z publicznością, to raczej problemów z tremą nie mam

Mam nadzieję, że cos tak ludziom w głowie zostało i że odbiór był pozytywny