Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MF będzie problem z częściami. Też rozważałem.W lexionie pękają któreś blachy. Chłopaki jak szukali kombajnu na usługi to byli bardzo za claasem. Gość pokazał im na placu lexy i jd. Wzięli jelenia ze względu, że bardziej ukuty. Swojego wyciągałem  utopionego za zaczep z pełnym zbiornikiem qq. 

Opublikowano

Nie wiem jak tam te starsze ale oglądałem MFa Cerea to dostęp do tych pasków itp z prawej strony to delikatnie mówiąc taki sobie.

Mnie to zaskoczyło że do NH TX są problemy z częściami. Znajomy urwał wał na młócarni to sprowadzenie zajeło 2 tygodnie. Na szrocie nie mógł znaleźć, brał usługe na żniwa.

Teraz producenci mają wyjebane na serwis i części do starych rempli. Masz brać nowe i tyle 🤷‍♂️

Opublikowano

Właśnie MF to będzie problem z częściami, bo kombajny fajne są nawet, te po lifcie to z tego co piszą ludzie to nawet udane, ale wiadomo , to kombajn, zawsze coś może wyjść. 

Nh jakoś mi się nie podoba, jeszcze te txy z wyglądu ujdą ale kolor mi nie pasuje ten żółty. 

Opublikowano

Dużo zależy też od rejonu kraju. W jednych mają Claasy w drugich Jelenie.

U mnie w okolicy usługowcy biznesmeni i bogaci obszarnicy to tylko Claasy. Biedni obszarnicy to NH, gdzieś tam czasami jakiś Johndeer się przewinie ewentualnie MF.

W Śniadowie prężnie działa serwis Deutza to kilku wcisneli kombajny ale raczej zadowoleni to z nich nie byli. Jeszcze widziałem stoi jakiś nowy na placu do sprzedania. Nowszych już nie będzie bo na drzwiach fabryki wisi kłódka.

Opublikowano
7 godzin temu, PRIMO napisał(a):

Kwestia upodobania. 

Jednemu lepiej pracuje się NH drugiemu Classem trzeciemu Jon Deerem a czwartemu Bizonem.🤷‍♂️

Mam znajomego  który handluję sprzętami to powiedział najlepsze maszyny to kombajn jd traktor jd i prasa jd . Ładowarka to niewypał tak mi powiedział 

Opublikowano

Niech zgadne na placu stały JD? 😂 Ja jak kupowałem Claasa to handlarz powiedział że on ściąga tylko Claasy i ciągniki Fendta a Johndeer to szrot a największy to Deutz😂. Oczywiście kłamał bo jak patrzyłem później w jego ogłoszenia to ma wszystko od A do Z. 

Co do maszyn i które są najlepsze to handlarze to najsłabszy autotytet.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niech zgadne na placu stały JD? 😂 Ja jak kupowałem Claasa to handlarz powiedział że on ściąga tylko Claasy i ciągniki Fendta a Johndeer to szrot a największy to Deutz😂. Oczywiście kłamał bo jak patrzyłem później w jego ogłoszenia to ma wszystko od A do Z. 

Co do maszyn i które są najlepsze to handlarze to najsłabszy autotytet.

Na pewno zależy co się trafi ale po mechanikach najmniej maszyny tej marki  są w naprawie a jest ich sporo w okolicy. 

Co do handlarza to mówil mi tak Irek 

Opublikowano

Byłem u niego to ciężko powiedzieć. Wszędzie pełno farby plaku i wosku. Chuk wie czy to pomalowany trup czy po prostu zadbany ale troche pryśnięte farbą 🤷‍♂️To nie po mojemu, wole w naturalnym stanie od rolnika. 

Teraz, pawelmf napisał(a):

Na pewno zależy co się trafi ale po mechanikach najmniej maszyny tej marki  są w naprawie a jest ich sporo w okolicy. 

Co do handlarza to mówil mi tak Irek 

Jaki Irek?

Opublikowano
4 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Szmergiel (niektórzy może go pamiętają tu z forum, on handluje maszynami) tłumaczył kiedyś że jak ciągnik to jd jak kombajn to claas.

I dalej to w jego ogłoszeniach widać 

Przede wszystkim laleczki 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Byłem u niego to ciężko powiedzieć. Wszędzie pełno farby plaku i wosku. Chuk wie czy to pomalowany trup czy po prostu zadbany ale troche pryśnięte farbą 🤷‍♂️To nie po mojemu, wole w naturalnym stanie od rolnika. 

Jaki Irek?

Izdebki wąsy ok. Siedlec on wszystkim handluję najięcej Claas 

Jest ma olx przyczepa samozbierająca claas sprint facet z miejscowości Toszkowo tylko przyczepa jest w Belgii i mówi że może mi ja przywieśc z Belgii odrazu zna ktoś faceta 

Opublikowano

Byłem kiedyś.

Handlarz to handlarz, jak w komisie samochodowym, sprzeda wszystko bo zysk z Claasa jest taki sam jak z Johndeera czy NH.

Może po prostu niektórej firmy są bardziej chodliwe ale to raczej związane z dostępnością części, serwisem czy po prostu upodobań.

Podobnie jak z samochodem. Jeden ma Mercedesa i uważa że jest najlepszy a drugi że Skoda.

Opublikowano

Byłem kiedyś.

Handlarz to handlarz, jak w komisie samochodowym, sprzeda wszystko bo zysk z Claasa jest taki sam jak z Johndeera czy NH.

Kupiłem od niego dwa kombajny z drugiego jestem lepiej zadowolony. 

Opublikowano
31 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Szmergiel (niektórzy może go pamiętają tu z forum, on handluje maszynami) tłumaczył kiedyś że jak ciągnik to jd jak kombajn to claas.

Bo takie schodzą mu najlepiej, a i marża pewnie niezła

Opublikowano
34 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Bardzo trafny nick, miał dobrego szmergla.

• Haha 3
Opublikowano
49 minut temu, pawelmf napisał(a):

Mam znajomego  który handluję sprzętami to powiedział najlepsze maszyny to kombajn jd traktor jd i prasa jd . Ładowarka to niewypał tak mi powiedział 

Tak jak pisałem że to kwestia upodobania. 🤷‍♂️

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał(a):

Bardzo trafny nick, miał dobrego szmergla.

Pytam się do przez telefon czy cena za kombajn jest podana netto czy brutto a on - a jak myślisz?😂

Na żywo zwykły handlarz nawija makaron na uszy i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Na żywo zwykły handlarz nawija makaron na uszy i tyle.

Przecież po tych opisach było widać, że to typowy "niemiec płakał jak sprzedawał" xD Plak i Karcher podstawa przygotowania maszyny do sprzedaży xD Nie lubię kupować od takich, chcesz sobie na spokojnie sam obejrzeć, a on lata za Tobą i nawija te swoje bajeczki ... Jak będę chciał się czegoś dowiedzieć to się spytam ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

To pisałem wyżej. Karcher to pikuś, ale plaku i wosku nawalono na grubo. Dobrze że ja nie pale ale strach podchodzić z papierosem bo jeszcze opary wybuchną.  Do tego jeszcze malowane. 

Mówie że tu malowane a on, może Niemiec coś mazał bo on się w takie rzeczy nie bawi. 😂

Po prostu życie. Chcesz zarobić musisz mieć dobrą bajere i tyle.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v