Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Mi to tylko utrudniłoby...

No nie wiem.

Dziadek miał kiedyś rozdrobnione łąki...coś chyba że trzydzieści działek...

Pomyśl ile to więcej roboty, i jak kłopotliwe...

Granice, dojazd...

Po komasacji miał cztery działki.

To mu uprościło ...

Opublikowano
29 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

bogacz, paszowoz ma

Noo

A razem ze Sławkiem zbiornik zmieniali

Od tego czasu 

Ładowarka jcb

Przyczepa strautmann 

Rozrzutnik i beczka Jeantil

Siewnik, rozsiewacz i opryskiwacz amazone 

Kosiarka czołowa i zgrabiarka dwukaruzelowa krone

A tym roku ciągnik df ponad 200 koni

Chyba jedyny chłop co się go boją dilerzy, bierze wszystkie dostepne opcje

A Sławek?

10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ja biedniejszy od @Karol6130

Nie możliwe 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No nie wiem.

Dziadek miał kiedyś rozdrobnione łąki...coś chyba że trzydzieści działek...

Pomyśl ile to więcej roboty, i jak kłopotliwe...

Granice, dojazd...

Po komasacji miał cztery działki.

To mu uprościło ...

No to wiesz ile to by roboty było jakby zrobiony był jeden kawałek? Rób przycoki żeby zawrócić na końcach, jak długie by było to jeszcze przycok na połowie... Rozmierzaj za każdym razem albo by musiał znów na 4-5 stajań dzielić... Już lepiej niech jest jak jest...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No to wiesz ile to by roboty było jakby zrobiony był jeden kawałek? Rób przycoki żeby zawrócić na końcach, jak długie by było to jeszcze przycok na połowie... Rozmierzaj za każdym razem albo by musiał znów na 4-5 stajań dzielić... Już lepiej niech jest jak jest...

Po co te ....przycoki?

Podzielić np na trzy...i już..

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żeby mieć gdzie zawrócić i nie wjeżdżać na czyjeś albo na drogę.

Się w pole cofa jak trzeba..

Ciężko mi zrozumieć Twoje podejście..a to ja starszy i z Polski b...☺️

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

GS dawno padł 😁 to i części brak mus do ,,miasta,, jechać 🙋‍♂️ do zachodnich kramp we wsi 😁 nawet pioter się cieszy 🤭😁

U nas w GS zresztą nigdy części do traktorów nie było 🤭

Biedny wschód 🤦

Ale wsadziłem kij w mrowisko 😁 ogólnie to był sarkazm i ironia z tym GS ale coś w tym jest w rozumowaniu niektórych rolników ( mówię z doświadczenia) idzie do sklepu po część i mówią że za 3 dni będzie i jest ok ale z internetu zamówić bez marży sklepu i poczekać dzień czy dwa to już bee. Niestety nie rozumiem myślenia niektórych rolników a co najgorsze nie ważne czy młody czy stary to po prostu mentalność.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to to wjeżdżam se z jednego końca w zboże, a z drugiej mam taką drogę własną....przeważnie..

Jeden jedyny raz zrobiłem u jednego, bo sobie zażyczył, obsiać z 5m od końca jęczmieniem i potem ziemniaki... Jęczmienia i tak nie było bo zmereszony kołami... Już tam u siebie trawę wolę i se wysuszę...

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z twojego "szczęścia"... Co to za wieś bez GS, u nas dwa są... Koło sklepu z częściami do zachodnich przejeżdżam jak jadę do roboty to nigdy aut nie ma a pod sklepem z częściami do staroci nie ma gdzie zaparkować...

Nawet we Wieprzu kolejek i dużego wyboru nie mają.

do Zetora części niewiele.

Gdzie kupujesz do 30 ?

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...to nie współgra z opisem bogatej Małopolski , która przedstawia Jacuś...

U nas ludzie biedne..ich dzieci do Warszawy nie uciekają bo nawet na bilety kasy nie mają.

28 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Się w pole cofa jak trzeba..

Ciężko mi zrozumieć Twoje podejście..a to ja starszy i z Polski b...☺️

To jest ewenement na skalę powiatu🤣

Takie są skutki emigracji a Polski c.

22 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Ale wsadziłem kij w mrowisko 😁 ogólnie to był sarkazm i ironia z tym GS ale coś w tym jest w rozumowaniu niektórych rolników ( mówię z doświadczenia) idzie do sklepu po część i mówią że za 3 dni będzie i jest ok ale z internetu zamówić bez marży sklepu i poczekać dzień czy dwa to już bee. Niestety nie rozumiem myślenia niektórych rolników a co najgorsze nie ważne czy młody czy stary to po prostu mentalność.

Znam takiego mechanika..nieraz 70 km po części kogoś wysyła. A potem i tak musi oddawać.

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

Nawet we Wieprzu kolejek i dużego wyboru nie mają.

do Zetora części niewiele.

Gdzie kupujesz do 30 ?

Jak nie mają? Wszystko co do starocia potrzeba. Tylko tam jeżdżę o ile coś potrzebuję. Tak samo po filtry, olej. Cały opryskiwacz robiłem na częściach od nich. 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

Takie są skutki emigracji a Polski c.

Nie pierdziel....Pioter jest tam z dziada pradziada...i to co opisuje tam od zawsze....a nie naplywowe...

Tak że nie kłam ...

4 minuty temu, jacus napisał(a):

Znam takiego mechanika..nieraz 70 km po części kogoś wysyła. A potem i tak musi oddawać.

U was nie ma kurierów, wysyłek?🤔

Opublikowano

Zetorki coś z pamięcią słabo.

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak nie mają? Wszystko co do starocia potrzeba. Tylko tam jeżdżę o ile coś potrzebuję. Tak samo po filtry, olej. Cały opryskiwacz robiłem na częściach od nich. 

Chciałem kupić parę części do skrzyni biegów Zetora. 

Opublikowano
29 minut temu, Janeczko napisał(a):

Ja myślałem kiedyś o sztywnej ale na zasadzie magazynu czyli z 10t min a tak lopatowac w żniwa albo po 4t wozić na skup z kołyska to średni pomysł 

9 pszenicy na niej miałem 

Teraz, ZetorMisio napisał(a):

Transport do mnie wyniesie tyle co cena przyczepy? Czy dasz radę dowieść?

Niżej 3 zł będzie ciężko 

Nie po drodze kierunek dla tych co znam 🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v