Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem cen takich ciągników. Mając gospodarkę bez napędu o takiej mocy nie ma zadnego zastosowania, a według mnie (a oczywiście mogę się mylić) sprzęt o mocy 30km jest tylko do ogródka i do lasu bo dokładając niewiele więcej się dopłaca a ma się coś z napędem i o większej mocy.

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano

O a propos ciągników... ostatnio mam głupie myśli zakupu następnego ciągnika. Co polecacie moc 50-60KM, koniecznie 4x4 nie za miliony. Zawsze chciałem mieć Zetora taki np 5245 chętnie bym przygarnął, a co jeszcze w tym przedziale można szukać?

Opublikowano
49 minut temu, Grzechooo napisał(a):

O a propos ciągników... ostatnio mam głupie myśli zakupu następnego ciągnika. Co polecacie moc 50-60KM, koniecznie 4x4 nie za miliony. Zawsze chciałem mieć Zetora taki np 5245 chętnie bym przygarnął, a co jeszcze w tym przedziale można szukać?

kup starego fenda - te małe nie są takie drogie, Zetor fajny, ale cena x2

Opublikowano

To ma być zamiast trzydziestki rozsiewacz i opryskiwacz. Każdy pisze mf, fendt, case że połowa ceny ale chcieć coś znaleźć to nie ma nic... dajcie przykład bo ja nie widzę nic za połowę ceny.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Grzechooo napisał(a):

To ma być zamiast trzydziestki rozsiewacz i opryskiwacz. Każdy pisze mf, fendt, case że połowa ceny ale chcieć coś znaleźć to nie ma nic... dajcie przykład bo ja nie widzę nic za połowę ceny.

Zamiast ciapka:

https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-renault-751-CID757-ID17cme6.html

Fajne ciągniki, zwrotne, dość szybkie, w miare mało paką

Albo :

https://www.olx.pl/d/oferta/landini-6500-massey-ferguson-renault-john-deere-CID757-ID16TIRa.html

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
7 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Na ilu hektarach ma to pracować?

Opublikowano

@jahooo to siuntke przeskoczy , za ciapka to jakieś małe , ogrodnicze sadownicze 3 cylindrowe sprzęty 

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

kup starego fenda - te małe nie są takie drogie,

bez przodu i turbomatika

Opublikowano

Zgadza się wszystko tańsze od zetorów ale za duże. To wszystko nadawało by się zamiast mtz a nie zamiast c330. Dużo łatwiej jest znaleźć większy ciągnik niż mniejszy. Wszystkie linki to ciągniki praktycznie 2x większej mocy niż ten z mojego przykładu 5245.

Opublikowano

Obecnie mam renault 133.54, mtz (z turem) i c330. I chciałbym zamiast trzydziestki coś powiedzmy 3cylindrowego z napędem na przód i wspomaganiem. 

Każdy chwali same laser ale ceny też nie są niskie. Wogole takiej wielkości ciągniki nie są tanie. Fakt widziałem jakieś wynalazki z lat 70 w połowie ceny zetora ale gdzie ja potem dostane części do skrzyni do same z lat 70 czy nawet głupia szybę jak pęknie. 

I jeszcze jedna kwestia mam maszyny z którymi pracuje c330 które są w niskich garażach zmieniając na duży gabarytowo ciągnik robi się problem bo będą musiały stać pod chmurką.

Opublikowano

Takie gówienko jest mniejsze od trzydziestki. Napisałem jakiej wielkości chce i napisałem że wbrew temu co piszecie nic tej wielkości nie znajdę za połowęczy nawet 3/4 ceny zetora 5245, do którego de facto części jednak są dostępne.

• Like 1
Opublikowano

Widziałem te w Limanowej, pytanie czy jak zbije się szyba albo poleci tryb w skrzyni czy to dokupię. No i jak zetory z tych samych lat są wypracowane to czy na SAME rolnik się tylko przyglądał i jeździł nim do kościoła?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v