Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Tomek baze już ma- mocarna 

Niech wsadzi w nią te 30 tys i będzie bajka traktor😎

A w życiu . Panie siuntka za 50tys.😆😆😆

• Like 1
Opublikowano

MF 3050 czy tam 3060 przeskok w komforcie będzie, będzie szybszy, spalanie będzie niskie, kabina szczelna z ogrzewaniem a może i nawet z klima były, ceny ich są spoko, tylko jak się trafi z padnięta skrzynia to być może trzeba będzie włożyć kolejne 20tys...

Ja bym w to szedł, ewentualnie starsza seria ta 6xx. To pancerne maszyny 

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał(a):

I tylko 4x4 

Odkąd sieje i pryskam 4x4 wszystko na czas zrobione , a nie czekanie do czerwca aż dołki obeschna i da się wjechać 

nie mam żadnego dołku, wszędzie płasko jak na stole, wszędzie meliorowane. odkąd pryskam 4x2 wszystko zrobione na czas 

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

nie mam żadnego dołku, wszędzie płasko jak na stole, wszędzie meliorowane. odkąd pryskam 4x2 wszystko zrobione na czas 

To masz szczęście, ja tak dobrze nie mam. 

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Jak kupisz coś ruskiego zamiast c360 to sobie zjebiesz życie a nie poprawisz. 

Pitolisz, nie rozumiem dlaczego mialby sobie MTZem zj***ć życie. Moze trafiłeś na kiepski egzemplarz ale wiekszość posiadaczy Mtz chwali go sobie.

- Mtz w dużej kabinie dużo wygodniejszy ciągnik, w kabinie da się słuchać radia,

-szybki(ja swoim wyciągałem nawet 38km/h),

-niezależna hydrauliką,

-wom bez sprzęgła,

-wysoki prześwit, wysoko się siedzi wszystko widać, 

-dużo większy udźwig,

-c360 z dwiema przyczepami d46 stęka pod górę Mtz ciągnie bez problemu.

-Czesci dostępne i tanie, 

- mało pali nawet z moją ciężką nogą, być może nawet mniej jak c360.

Warunkiem jest znalezienie zadbanego.

4 godziny temu, 6465 napisał(a):

Na 4 traktory jakie posiadałem to najgorzej mi przypadła do gustu siuntka. 

A jakie jeszcze masz?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

I tu jest pies pogrzebany, znalezienie zadbanego 30 letniego MTZ, gdzie one w latach swojej świetności to nie stygły. 

Druga sprawa że te części to sobie możesz 90% od razu do kosza wywalić albo na złom wywieść, taka to jakość. 

Wieczne wycieki, słaba hydraulika, regulatory, rozdzielacze, wuje muje. 

Skrzynia biegów... Tutaj nawet komentować nie będę. Precyzja przerzucania biegów Wielka jak sama Rosja. 

Palenie w zimę porażka, bez grzałki nie podchodź, jest jeszcze ta wspaniała świeca, ale ona tyle pomaga co nic. 

Chwalą Ci co nigdy nie popracowali czymś cywilizowanym, tak jak te wszelkie małolaty fanboje c360 i c330 którzy uważają te traktory za jakieś polne tytany i niewiadomo co. 

Edytowane przez Uziu92
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Naprawde masz jakas traume. To ze lata swietnosci juz za nim to można powiedzieć o każdym ciągniku. Mam mtz 90r od nowości i uważam że to naprawde dobry sprzęt. Myślę że da się znaleźć ładny egzemplarz, ale osobiście szukałbym typowo wschodniej produkcji a nie licencji pronara. 

• Like 3
Opublikowano

@6465 ja też mam zamiar już wysłać siuntke na emeryturę o ile dożyje ona 

Myślałem też coś nisko budzetowego,ale po rozmowach ,pogaduchach stwierdziłem że jakoś się rok przebiduje i dołożę i pomyśle nad czymś konkretniejszym

Opublikowano
16 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Naprawde masz jakas traume. To ze lata swietnosci juz za nim to można powiedzieć o każdym ciągniku. Mam mtz 90r od nowości i uważam że to naprawde dobry sprzęt. Myślę że da się znaleźć ładny egzemplarz, ale osobiście szukałbym typowo wschodniej produkcji a nie licencji pronara. 

Od nowości to od nowości, a jak Ci się trafi z lasu picowany bo tego w opór w lesie robilo, albo z jakiegoś PGR jak pisał kolega to tym nie narobi. 

Ktoś jak będzie sprzedawał z prywatnego gospodarstwa ładnego to i zaraz cena będzie ładna. 

Najtańsze będą na szybko picowane trupy. 

Opublikowano
18 minut temu, 6465 napisał(a):

Kurde MTZ Wielki traktor opryskiwacz 1000l to będzie z nim komicznie wyglądał 🫣

Jak nie dołożysz z 300kg na przód, to jazda może być trudna. Co do hydrauliki w MTZ- gorąco polecam wyrzucenie tej ruskiej technologii i włożenie najprostszego "bługara"- sucho, działa, zapominasz o problemach z hydrauliką tylko cieszysz się wydzielonym zbiornikiem na olej

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

A w życiu . Panie siuntka za 50tys.😆😆😆

To sprzedaj ją za 20 i szukaj ciągnika za 50 tys 

Wtedy już będzie w czym wybierać 

Do 30 nic konkretnego się nie kupi 

30 minut temu, MF675ursus napisał(a):

Jak nie dołożysz z 300kg na przód, to jazda może być trudna. 

1000l ale ciągane 

Opublikowano
Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

4512 to za wiele różnicy względem C-360 nie odczuje ... Hydraulika + podnośnik bez modyfikacji to nieporozumienie... Kolumna kierownicza w takim wieku ciągnika też już będzie wyrobiona, trzeba na start liczyć z 5 tysięcy aby poprawić podnośnik i założyć wspomaganie. Z zalet to chyba wszystkie te z "łamaną" maską były z angielskim Perkinsem a nie naszą krajową podróbką ...

Nie no trzeba szukać od razu ze wspomaganiem, co do hydrauliki to może tylko podnośnika będzie używał 🤔, ma lepszy ciągnik to ten pewnie w koło komina . Ale jest i taki 

https://m.olx.pl/d/oferta/ursus-4512-od-rolnika-CID757-ID18GJvI.html

Ale chyba lepiej coś nowszego

https://m.olx.pl/d/oferta/ursus-4512-wspomaganie-1998rok-CID757-ID18OIgC.html

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie no trzeba szukać od razu ze wspomaganiem, co do hydrauliki to może tylko podnośnika będzie używał 🤔, ma lepszy ciągnik to ten pewnie w koło komina . Ale jest i taki 

https://m.olx.pl/d/oferta/ursus-4512-od-rolnika-CID757-ID18GJvI.html

Ale chyba lepiej coś nowszego

https://m.olx.pl/d/oferta/ursus-4512-wspomaganie-1998rok-CID757-ID18OIgC.html

Tylko ten z łamaną maską, bo tam powinien siedzieć oryginalny Perkins. Ten drugi to ma na 99,9% naszą krajową podróbkę, to nie warto tego brać. Miałem 5314 na podróbce Perkinsa i mam 4512 na oryginalnym angielskim silniku to jest różnica w wykonaniu. Jeżeli już to tylko ten pierwszy, a podnośnik trzeba przerobić, bo np jazda z takim rozsiewaczem otwieranym hydraulicznie bez modyfikacji to będzie dramat ... Ogólnie to silnik angielski jest w nich fajny, ale to co robili i nas w kraju to już dramat, jak np ta hydraulika ... Była opcja w fabryce to poprawić to nasze papudroki tego nie zrobiły, a potem zdziwienie bo rolnicy woleli zachodnie ciągniki czy nawet Zetora ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Wielu użytkowników tego forum kupiło MTZ z rynku wtórnego i są zadowoleni. Czy kupuję się tak czy inny ciągnik to najważniejsze żeby nie brać pierwszego lepszego tylko parę obejrzeć. A ciągniki z lasu to wiadomo że żaden laleczka nie będzie. 

• Like 1
Opublikowano

Rusek idealny nie był, nie jest i nie będzie. Ale komfort między nim a mocarną siątką to jak między syrenką a golfem 2. Biegów ma dużo, wałek bez sprzęgła, osobny olej hydrauliczny, działająca bez wom hydraulika, dużo wyjść hydraulicznych, pół bieg, kabina w miarę duża i całkiem wygodna.... Aaaa i może mieć napęd załączany automatycznie. Jak ktoś ma 100-200- czy 1000 hektarow to na niego nie spojrzy ale na małe gospodarstwo może być. Przy zakupie ruska główny kryterium zakup jest CCC- cena czyni cuda🤷 No i co by nie mówić pali bardzo mało,i cały silnik to jego najmocniejsza strona. 

Opublikowano

Za siuntke to szukaj mf z serii 600.Pancerne i wdzięczne ciągniki. Tylko ze skrzynią na 3 wajchy bo jest prosta, mechaniczna. U mnie 675 dzielnie służy już z 8 lat. Targa agro masza 3m pełnego bez problemowo. Gdzie do 3512 jak zaczepiłem pustego to pompa tarabani i sterowność jak ze wspomaganiem którego nie ma. Ciągnik mimo wieku bezawaryjny, prosty, normalna hydraulika, skrzynia 12+4 synchronizowana, zbiornik paliwa pod kabiną, wom bez sprzęgła. 

Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

dołożyć wspomaganie do siuntki i jest to samo co Zetor a 20tys w kieszeni

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v