Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, onRolnik napisał(a):

jak ktoś szuka perełki u handlarza co szrotem handluje i zaniża fakturę to sam jest sobie winny 

Ale dlaczego u takiego nie kupić, przecież zgodnie z prawem ma obowiązek naprawić wszelkie wady albo zwrócić pieniądze za te naprawy ?? To lepiej kupić u niego taniej i niech nam naprawia xD 

Opublikowano

Z doświadczenia :

1) Kupiony samochód od handlarza z fakturą 16 koła 10latek .Po dwóch miesiacach okazało się ,że licznik 200 koła w plecy ( kupiłem w życiu 200 aut i nic nie wskazywało na taki przebieg) . Telefon do gościa ,ze licznik robiony ,gość mnie wyśmiał . Wysłałem mu sms ,że albo ugoda albo rzeczoznawca odczyta dzień i godzinę ingerencji w licznik a ziobro już celę szykuje . Po dwóch dniach info ,że ma przygotowaną ugodę i 6 koła zwrócił.

2) Kupiłem z komisu mazdę klientowi z 2,0 dislem wadliwym i po dwóch tygodniach panewka obrócona . Wyrok sądu na korzyść komisu - auto 10latek z przebiegiem 200tys. ma prawo się zepsuć i nie była to wada ukryta.

3) Sprzedał sąsiad auto z zepsutym wskaźnikiem temperayury ( wpisał na umowie) .Po pół roku dostał fakturę do pokrycia kosztów remontu silnika . Sprawę w sądzie przegrał ,Uzasadnienie ,że pojazd z zepsutym wskaźnikiem nie nadawał się do użytkowania a on kupującej pozwolił na jazdę do domu 300km.

Opublikowano

W poniedziałek był u mnie kominiarz, pogadaliśmy chwilę - jego brat kupił merivę i "poleciała" mu uszczelka pod głowicą - handlarz zwrócił mu 2,5 tys. zł i to bez żadnego sądzenia się. Niektórzy nie zauważają że już od pewnego (wcale nie krótkiego czasu) prawo uległo zmianie i handlarz jako sprzedający profesjonalny odpowiada za wady ukryte...

• Haha 2
Opublikowano

Fogo jakąś renomę ma. Ciekawe gdzie pracował? Bo po wyglądzie można zaryzykować stwierdzenie, że na różnych budowach i wtedy, według mnie, nie byłaby to ciekawa opcja...

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Czy jeśli zamówiłem nowy rozsiewacz przez internet, to mogę odstąpić od umowy i zrezygnować?

A pĺacisz netto czy brutto 🤭🤔🤣

Nie smiechać 🤭😁

Edytowane przez slawek74
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, wlamaj1 napisał(a):

Fogo jakąś renomę ma. Ciekawe gdzie pracował? Bo po wyglądzie można zaryzykować stwierdzenie, że na różnych budowach i wtedy, według mnie, nie byłaby to ciekawa opcja...

Dzięki za podpowiedź. Chyba właśnie go odpuszczę...

Opublikowano
Godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Poleci ktoś dobry łącznik centralny do renówki 120Km? ciągam tym np. Pług obracany 4.

Popatrz od ciężkiej serii ursus/ Zetor tylko 3 kat. Ono jest z jednej strony 2kat a z drugiej strony 3kat.

• AgroTeam
Opublikowano
19 godzin temu, mzk napisał(a):

Z doświadczenia :

1) Kupiony samochód od handlarza z fakturą 16 koła 10latek .Po dwóch miesiacach okazało się ,że licznik 200 koła w plecy ( kupiłem w życiu 200 aut i nic nie wskazywało na taki przebieg) . Telefon do gościa ,ze licznik robiony ,gość mnie wyśmiał . Wysłałem mu sms ,że albo ugoda albo rzeczoznawca odczyta dzień i godzinę ingerencji w licznik a ziobro już celę szykuje . Po dwóch dniach info ,że ma przygotowaną ugodę i 6 koła zwrócił.

2) Kupiłem z komisu mazdę klientowi z 2,0 dislem wadliwym i po dwóch tygodniach panewka obrócona . Wyrok sądu na korzyść komisu - auto 10latek z przebiegiem 200tys. ma prawo się zepsuć i nie była to wada ukryta.

3) Sprzedał sąsiad auto z zepsutym wskaźnikiem temperayury ( wpisał na umowie) .Po pół roku dostał fakturę do pokrycia kosztów remontu silnika . Sprawę w sądzie przegrał ,Uzasadnienie ,że pojazd z zepsutym wskaźnikiem nie nadawał się do użytkowania a on kupującej pozwolił na jazdę do domu 300km.

Po wielu tematach w otoczeniu które oparły się o sprawy sądowe. W sądzie nie wygrywa ten co ma rację tylko ten który ma lepszego prawnika. A nawet jak masz 200% racji i na wszystko kwity możesz wygrać ale np w 50% a strona przegrana tak rozegra temat że gówno dostaniesz. Niestety to przerobiliśmy na własnej skórze.

• Like 2
Opublikowano
19 godzin temu, mzk napisał(a):

Z doświadczenia :

Ja wszystkie samochody złomuje i mam spokój, jeżdżę ile się da i na żyletki 🙂

• Confused 1
  • AgroTeam
Opublikowano

Wiele osób teraz aby się nie szarpać z oszołomami woli właśnie złomować albo puszcza handlarzowi "Mirkowi" za bezcen.

Ja sprzedawałem jedno z aut powidziałem gościowi że to złom i najchętniej bym go pociął i puścił na części. A on że to najlepsze auto jakie ogląda w tym budżecie i zabrał je zadowolony. Może po prostu ludziom brakuje zdrowego rozsądku, oczekują rzeczy niemożliwych a później płaczą bo ktoś ich oszukał. Tylko czy to on ich czy oni siebie?

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Czemu rezygnujesz 

Kurczę szukałem używki, nic nie mogłem znaleźć, potem decyzja że nowy, nie wiedziałem co kupić, po wielu przemyśleniach zamówiłem w czwartek, mieli przywieźć w poniedziałek, a dziś kolega przysłał zdjęcie że kupił nowy rozsiewacz i stary na sprzedaż 

14 minut temu, jajonasz napisał(a):

Co tam nowego chciałeś kupić?

Abra 2 unior

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Abra 2 unior

Też szukam używki z takich mniejszych, ale im więcej szukam to tym bardziej spoglądam na langrena. Kto w lubelskim szukał używki, ten się w cyrku nie śmieje 🙄

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v