Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, saszeta napisał(a):

Ja nic nie chce od państwa i państwo ode mnie też niech nic nie chce

państwo to ani istota rozumna ani w ogóle jakakolwiek istota i nie licz na racjonalne poczynania państwa a tym bardziej uczciwość. Jeśli nie wydrzesz z państwa ile się da to później to samo państwo Cię zniszczy za to że nie masz na haracze i wcale nikt pamiętał nie będzie czy szanowałeś to państwo czy łupiłeś ile się dało.

Obecnie mamy już przekroczony próg opresyjności państwa ponad jakąkolwiek równość praw międzyludzkich i tak czy inaczej państwo nas zniszczy zanim upadnie; w sumie to dlatego upadnie bo - jak każdy pasożyt - jeśli żarłoczność pasożyta przekroczy wydolność regeneracyjną żywiciela giną obaj a przeżyją tylko drapieżniki które nie mają żadnych i wobec nikogo skrupułów i sobie zbudowały rezerwy - nieistotne czy z pożarcia państwowego czy ... wszelkiego innego.

Nie ma gorszej opcji niż liczyć na uczciwość czyjąkolwiek a zwłaszcza państwa. Co najwyżej na państwa głupotę

pierwszy z akurat aktualnych przykładów
https://wiadomosci.onet.pl/lubuskie/kontrole-obywatelskie-na-granicy-z-niemcami-prokuratura-wkracza-do-akcji/48q7bz9

Niemcy pozbywają się ludzkich śmieci i kontrole obywatelskie są naturalnym odruchem instynktu samozachowawczego obywatelskiego Polaków, to co na to państwo? a no prokuratorem straszy i jeszcze wywyższa swych aparatczyków w prawach względem reszty  - przecież - takich samych obywateli jak owi siepacze państwowi zwani "funkcjonariuszami"
Powyższy przypadek jawnie udowadnia że Polską na dzień dzisiejszy rządzą zdrajcy interesów polskich i Ty liczysz na uczciwość tak zarządzanego państwa?

""Tam, gdzie osoba bez uprawnień wchodzi w rolę funkcjonariusza państwowego albo godzi w jego godność lub bezpieczeństwo, musi liczyć się z reakcją" — napisał minister sprawiedliwości Adam Bodnar,"

zatem Panie - za przeproszeniem - Bodnar; uważasz siebie i swoich siepaczy za kogoś lepszego od reszty Polaków tylko dlatego że siedzisz na urzędniczej posadzie? i to Ty będzoesz mówił czego i przed czym mamy bronić bo Ty wiesz lepiej?  co jeśli się mylisz? i to obecny aparat państwa jest organizacją przestępczą przeciwko interesom tego państwa a oddolny ruch obywatelski jest zdrowym odruchem? Nadawanie siepaczowi państwowemu prawa siły wobec reszty to już jest synonim totalitaryzmu

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 2
Opublikowano

zarówno rząd jak i administracja państwowa na każdym szczeblu to zbieranina nieudaczników, którym umiejętności życiowe (ogólnie) nie pozwalają żyć normalnie i utrzymywac się z pracy swoich rąk

takie osoby będa kierować się tam, gdzie kasa płynie strumieniem i "są możliwości dorobić"

takie osoby też nie będą się kierowac żadnym sumieniem czy rozsądkiem, bo go po prostu nie mają, za łatwe pieniądze i pewną posadę są w stanie zrobić dosłownie wszystko i to widac już na każdym kroku

dopóki nie dojdzie do powszechnego nieposłuszeństwa obywateli wobec władz, nie będzie żadnego otrzeźwienia, a na stołki będą kierowani kolejni aparatczycy

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Gra się tak, jak przeciwnik pozwala. Jeśli dany osobnik był na terytorium RP a potem znalazł się w innym państwie, to jest identyfikowalny dla polskich służb. Jeśli nie są w stanie go zidentyfikować, to z dozą prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością, nie był wcześniej na terytorium RP

Zamiast bić pianę o uchodźców, bo i tak każdy pozostanie przy swoim poglądzie, z różnych względów, może by się ktoś wypowiedział na temat zdań odrębnych z wczorajszego posiedzenia IKNiSP SN w przedmiocie ważności wyborów. Wysłuchałem jednego z tej trójki sędziów, czyli Pana Sędziego Leszka Boska. Pozostalych dwóch stanowisk nie znam. Obejrzałem też wypowiedź Pana mec. Kalisza. I ciekawi mnie, co Wy na to

Nie znam zdania Boska ani Kalisza. Moje jest nastepujace: o waznosci wyborow decyduje SN a nie jakas izba. Niestety mamy co mamy. Policzyc wszystkie glosy na nowo. Wszedzie tam gdzie byly nieprawidlowosci, nie wazne w ktora strone, zwrot kasy za zasiadanie w komisji, dozywotni zakaz zasiadania w jakiejkolwiek komisji, dozywotnia utrata biernego prawa wyborczego. Izba klepie wynik wyborow. Likwidacja owej izby.

Opublikowano

nie mozna policzyc glosow ponownie, byloby t9 zlamaniem prawa ustawowego, z automatu uniewazniajacego wybory. najdziewniejsze jest to, ze te pomylki byly tam gdzie nie zasiadal nikt z pisu. wydaje mi sie ,ze to zwykla ustawka, droga awaryjna KO jesliby rafal przegral. wymyślili sobie,ze w przypadku porazki podwaza wybory, bo w kilku komisjach udowodnia,ze zle policzono glosy. skad wladza wiedziala, ze akurat w tych komisjach zle policzono? jakim imbecylem trzeba byc by nie umiec dodawac? taki nieudolny sabotaż, bo nawet to spieprzyli 😂

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał(a):

Nooooo dobra. A jak odpowiem że nie wiem? To ta odpowiedź też będzie głupia? 

Kiedy przyznajesz się że czegoś nie wiesz. Znaczy to że potrafisz przyznać się że nie  jesteś osobą wszechwiedząca i nie mówisz głupot tylko dlatego aby coś powiedzieć lub zadowolić publikę. 

Świadczy to o tym że masz do siebie dystans i nie przejmujerz się tym co ludzie o tobie pomyślą w momencie kiedy powiesz że na czymś się nie znasz lub czegoś nie wiesz 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał(a):

Nie znam zdania Boska ani Kalisza. Moje jest nastepujace: o waznosci wyborow decyduje SN a nie jakas izba. Niestety mamy co mamy. Policzyc wszystkie glosy na nowo. Wszedzie tam gdzie byly nieprawidlowosci, nie wazne w ktora strone, zwrot kasy za zasiadanie w komisji, dozywotni zakaz zasiadania w jakiejkolwiek komisji, dozywotnia utrata biernego prawa wyborczego. Izba klepie wynik wyborow. Likwidacja owej izby.

Króciutko Ci opiszę. Obaj panowie nie mają zastrzeżeń co do materii zagadnienia, czyli tego, że nieprawidłowości nie miały wpływu na wynik, a tym samym oczywiste jest uznanie ważności wyborów. Jednak obaj mają zastrzeżenia w zakresie formy tego uznania. Pan sędzia w sposób bardziej dystyngowany to prezentuje. Natomiast Pan mecenas czyni to niemal prymitywnie. Ale to mniej ważne, być może taki mają styl. Ważne, że żaden nie robi tego obiektywnie. Obaj wybierają sobie wygodne przepisy z konstytucji, wspierają je orzeczeniami TSUE i w ten sposób dowodzą, że IKNiSP nie jest sądem. Pan mecenas Kalisz nawet, w tym wywiadzie nie wskazywał przepisów na których się opiera, a poprzestał na zdaniu, że ta Izba nie jest sądem, że jest to grono osób. Pan sędzia natomiast wywiódł swoje zdanie z treści art.9 Konstytucji, odniósł go do stosownych przepisów Kodeksu Wyborczego oraz orzeczeń trybunału, konkludując tożsamie z Panem mecenasem. No i to, moim zdaniem, jest nieobiektywne. Bo nie można oprzeć się na treści art. 9 Konstytucji pomijając art. 8, który literalnie traktuje o rzeczy ważniejszej. Nie można też oprzeć się na prawie międzynarodowym, pomijając jego przeznaczenie. Nie można wreszcie zapomnieć o hierarchii źródeł prawa. A o tym wszystkim Pan sędzia nie wspomniał nawet jednym słowem. Wydaje się, że nie wspomniał dlatego, że gdyby to zrobił cała konstrukcja jego stanowiska stałaby się nielogiczna i niespójna, a finalnie końcowa konkluzja byłaby fałszywa. 

Co do SN, to działa on poprzez swoje izby i każda z nich jest Sądem Najwyższym. Tak samo jest w sądach rejonowych. Sędziowie też mają specjalizacje. Jedni są karnistami, inni cywilistami, jeszcze inni orzekają w sprawach z zakresu prawa rodzinnego i opiekuńczego. Jak idziesz do sądu i masz sprawę z zakresu ksiąg wieczystych, to lepiej żeby tą sprawę rozpatrywał Wydział Ksiąg Wieczystych niż Wydział Karny. Nagłówek wyroku czy postanowienia zawsze brzmi np "Sąd Rejonowy w .... XX Wydział Karny ". Tak samo z SN "Sąd Najwyższy", a pod spodem "Izba...."

Nie można zarządzić ponownego przeliczenia wszystkich głosów z prostego powodu. Mamy zasadę legalizmu zawartą w art. 7 Konstytucji, która dotyczy wszystkich organów państwa, także SN. Oznacza ona, że do każdego działania, jakie organ państwowy podejmuje, musi być przepis pozwalający mu i uprawniający do podjęcia tego działania. A nie ma przepisu, który dopuszcza ponowne przeliczenie wszystkich głosów. Pan Minister Bodnar, na tym posiedzeniu, starał się zastawić na sąd kilka pułapek, ale sędziowie w żadną nie wpadli. 

Zaznaczam teraz wyraźnie, nie jestem prawnikiem i to co wyżej napisałem jest tylko i wyłącznie moją opinią, którą wyrażam na podstawie własnych obserwacji i własnego pojmowania obserwowanych wypowiedzi

49 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

wydaje mi sie ,ze to zwykla ustawka, droga awaryjna KO jesliby rafal przegral. wymyślili sobie,ze w przypadku porazki podwaza wybory

Zestawiając to z pułapkami Pana Ministra na posiedzeniu w przedmiocie ważności wyborów, to tak to się jawi. Przykład jednej z tych pułapek: Pan Minister wnosił o wydłużenie terminu, w którym sąd ma orzec o ważności wyborów. Ten termin jest 30 dniowy i zawity. Gdyby sąd na to przystał, prawdopodobnie, 31 dnia usłyszelibyśmy, że sąd w terminie nie uznał wyborów i wymagają one powtórnego przeprowadzenia

• Like 2
Opublikowano

patrzac na cala polityke KO, oraz nieudolna probe przekrecenia wyborów, ten rzad jest jakis taki - nieudolny! jesli holownia rozpoczyna proces rozwodu z PO, zaczyna sie powolne toniecie statku. tusku myślał, ze da sie klamac bez konca, ze jego twardy elektorat uwierzy we wszystko, byle postraszyc ich kaczynskim. pis nie moze sie od tego kaczora uwolnic, a to jest odstraszacz dla mlodszych wyborców, bo PO zrobilo z niego takiego klauna, ktorym straszy sie dzieci. szkoda, bo jarek dziala mi na nerwy, tak jak donek. obaj powinni odejsc, ale chyba sa uzaleznieni od wladzy, a efekt odstawienia bylby dla nich wysokoszkidliwy 😂

Opublikowano (edytowane)

kolejny niemiecki kundel 🤮

minister Mroczek: "Obywatelski Ruch Obrony Granic to jest większe zagrożenie dla mieszkańców, niż nielegalna migracja."

polacy są groźniejsi niż przestępcy, których pozbywają się niemcy

pogarda dla polski i polaków to ich natura 🤮

tusk powinien gnić w więzieniu, ale może by tak wymienić go na moście w gubinie (jak to robią niemcy obecnie) za zrabowane polsce, przez niemców, dzieła sztuki lub za część odszkodowań za zniszczenia wojenne?

Edytowane przez nie
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

za niego nawet ramki z obrazu nie oddadza. obiecal im swojego czlowieka na prezydenta, a wyszlo jak wyszlo. na takim szczeblu klamstwa nie przejda. glupi narod mozna oklamywac, ale nie bruksele.

• Like 1
Opublikowano

W tym samym czasie Tusk, Siemoniak, Sikorski i Bodnar pomawiają i kłamią, że #RuchObronyGranic to „paramilitarne bojówki”, że „łamiemy prawo”, że „podszywamy się pod Straż Graniczną”, a oni rzekomo mają wszystko „pod kontrolą”…

Prawda jest taka, że kiedy te zdradzieckie mordy śpią – to Obrońcy Granic strzegą Polski. Stoimy tam, gdzie trzeba.

Tym razem Niemcy będą musieli zabrać migranta z powrotem.

• Haha 1
Opublikowano

Na szybko przejrzałem neta i Rokita chyba podał diagnozę że Ruch Obrony Granic to działanie anty rządowe bardziej niż obraną granic i coś w tym jest ale jak to mówią ,, kto mieczem wojuje ....." 

Opublikowano

Marcin Gortat bardzo mocno wspierał w kampanii wyborczej 
@trzaskowski_
, teraz jego fundacja otrzymała 850 tys. zł z Ministerstwa Sportu

teraz willa + już nie przeszkadza???

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

Niemcy pozbywają się ludzkich śmieci i kontrole obywatelskie są naturalnym odruchem instynktu samozachowaczego obywatelskiego Polaków to co na to państwo? a no prokuratorem straszy i jeszcze wywyższa swych aparatczyków w prawach względem reszty  - przecież - takich amych obyateli jak owi siepacze państwowi zwani "fukcjonariuszami"

Wszelkie ruchy w tym zakresie i wszelkie lokalne milicje są pojebane. Jak sie rozpędzą to Ci będą łazić i patrzeć czy wyjeżdżasz kombajnem z odpiętym hederem. Trafią w końcu na gościa co będzie innego koloru, może mieć nawet polskie obywatelstwo ale zaczepki go na tyle wk***ią że stanie się tragedia. Póki co legitymować mogą określone służby i to w okreslonych przypadkach.Jak w tym kraju każdy zacznie żadać od każdego kwitów  to się dopiero porobi.

• Like 1
Opublikowano

jesli rzadowe organizacje olewaja temat, to ludzie robia to za nich. gdyby staneli na wysokosci zadania, takie organizacje nie musialyby powstawac. komu by sie chcialo. jak swiat swiatem, jesli panstwo zawodzi, potrzebne jest pospolite ruszenie.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał(a):

Póki co legitymować mogą określone służby i to w okreslonych przypadkach.Jak w tym kraju każdy zacznie żadać od każdego kwitów  to się dopiero porobi.

Tutaj mogę napisać jedynie AMEN

Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

jesli panstwo zawodzi, potrzebne jest pospolite ruszenie.

To niech ruszą d*py i kopną się na białoruska granicę, Tam choć będą mieli kogo legitymować.  

Opublikowano

dane Eurostatu (2023), łatwo zrozumieć, czemu Niemcy tak bardzo chcą nam przysyłać swoich "lekarzy i inżynierów":

♦Napaści (na 100 tys. mieszkańców):
Polska - 17
Niemcy - 165

♦Kradzieże:
Polska - 260
Niemcy - 1307

♦Gwałty:
Polska - 1.99
Niemcy - 10.91

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

jesli rzadowe organizacje olewaja temat, to ludzie robia to za nich. gdyby staneli na wysokosci zadania, takie organizacje nie musialyby powstawac. komu by sie chcialo. jak swiat swiatem, jesli panstwo zawodzi, potrzebne jest pospolite ruszenie.

Tutaj też się zgodzę. To jest nic innego, jak efekt gry na emocjach i polaryzacji. To one spowodowały, że ludzie będą podejmować oddolne ruchy i inicjatywy. One zawsze prowadzą do tego, że narastają antagonizmy. Nie tylko wewnętrzne, ale także wobec tych z zewnątrz. Dlatego widzę coraz wyraźniej przepaść, w kierunku której zmierzamy jako kraj

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

To niech ruszą d*py i kopną się na białoruska granicę, Tam choć będą mieli kogo legitymować.  

taki mądry jesteś? to sam jedź

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Nie ruszą. Pójdą tam, gdzie są grzane emocje. Dlatego są tam gdzie są 

Opublikowano (edytowane)

ogólnie obecnie Tusk jest rozgrywany a nie  rozgrywajacy i w skali wewnątrz krajowej ale i przewodnictwo UE też bez wyrazu 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał(a):

taki mądry jesteś? to sam jedź

Jak k**wa ja jeżdziłem tam gdzie Polska mnie wysyłała, to nie miałczałem że na łeb lecą bomby. Tylko pytałem o której odlatuje samolot. To może teraz znajdzie się ktoś inny? 

Opublikowano

na bialoruskiej granicy jest wojsko, pas ochronny, nie ma po co tam jechac. na zachodzie sie przydadza bardziej. nie ma co demonizowac takich oddolnych ruchow. tak czytajac forum, to osoba popoerajacym ko nic nie pasuje, a juz takie ruchy spoleczne 🫣 jak chdza na zachodniej stronie , to wysylacie ich na wschodnia. twierdzicie, ze organy panstwa powinny to robic, no to robia na wschodzie, to chcecie ludzi tam wyslac. ehhh, az glowa boli od tych dzikich unikow 🤕

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, mirro napisał(a):

Wszelkie ruchy w tym zakresie i wszelkie lokalne milicje są pojebane. Jak sie rozpędzą to Ci będą łazić i patrzeć czy wyjeżdżasz kombajnem z odpiętym hederem. Trafią w końcu na gościa co będzie innego koloru, może mieć nawet polskie obywatelstwo ale zaczepki go na tyle wk***ią że stanie się tragedia. Póki co legitymować mogą określone służby i to w okreslonych przypadkach.Jak w tym kraju każdy zacznie żadać od każdego kwitów  to się dopiero porobi.

może właśnie lepiej jakaś jedna, kilka incydentalnych tragedii niż kiedyś w przyszłości zorganizowana eksterminacja z rodzaju holokaustu i to zorganizowana przez państwo w którym byle degenerat, nieudacznik czy innej maści kreatura ma większe prawa bo ma umowę o pracę z państwem?
Ty jesteś najczęściej popaprańskim klakierem (co zrozumiałe bo nie pluje się na łapę która karmi nawet jeśli jest szponiasta) a nie zauważyłeś że akurat tym razem popaprańcy zareagowali nad wyraz przytomnie jak na swe popapraństwo wprowadzając jednak te kontrole w formacie państwowym czyli de facto uznali ich potrzebę trafnie oceniając słuszność społecznego wzburzenia kiedy kolejny raz w Historii Niemcy zachowują się jak wprost świnie i jeszcze jakiś ryj ichni minister poucza Polków co winni traktować jako przestępstwo a co jako demokratyczną presję oddolną.
To że nosiłeś mundur nie czyni Cię mądrzejszym od Tych którzy tak samo uzurpują sobie prawo do obrony własnej przestrzeni i wcale nie oznacza że zrobią to gorzej od rozpijaczonego i odmóżdżonewgo żołdactwa czy scwaniaczonej i rozgnojaszonej nieróbstwem policji.
Może właśnie pora by cywilbanda wzięła więcej we własne ręce jeśli w obliczu wojny tuż za granicami żołdackie kacyki jedyne co potrafią to liczyć na pomoc "sojuszników"?

mam kontynuować czy wystarczy? bo dużo więcej i wyraziściej mogę wykazać degenerację aparatu państwa pod rządami pokomuszej swołoczy co się na demokratów przemianowała?
Szlachectwo się marzy? bo jak nazwać postawę - ja, państwowy aparatczyk wiem lepiej bo wy to bydło jesteście i macie mnie, nas aparatczyków słuchać

Nie bój się, w cywilnych oddolnych ruchach saoobronnych wcale nie ma więcej degeneratów niż gdziekolwiek indziej i częściej nieodpowiedzialności się boję u siepacza państwowego niż cywila
ot nastały czasy

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Confused 1