Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Każdy sobie przelicza jak mu odpowiada ,ale nie zaprzeczysz, że zarobki w Polsce tym sposobem zbliżyły się do poziomu Europejskiego. Już lekarze tak licznie nie wyjeżdżają za granicę, porządny samochód już nie jest dla elit , markowe buty już nie kosztują miesięcznej pensji itd.

Co w tym śmiesznego,tyle potrafisz .?

może gdybyś ruszył głową, to dostrzegł byś, że siła nabywcza obywatela odnośnie dóbr typu samochód czy mieszkanie niewiele się zmieniła, natomiast to, że stac go na koszyk żywności od rolnika wynika tylko z tego, że ten rolnik od 20 lat dostaję tę samą stawkę za swoje produkty a koszty produkcji mu proporconalnie do inflacji wzrosły

zawsze za ten "wzrost" ktoś musi zapłacić i tu akurat za cały "dobrobyt" w biedronkachczy lidlach zapłacili rolnicy

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał(a):

ale jak kundel dorabiasz niemców na których tak plujesz. Nie wstyd ci?

Lubię pieniądze  nie śmierdzą i nie jest wstyd . Niemiec to niemiec płaci bardzo dobrze . Ludzie pracują po całym świecie i w czym  masz problem . W Polsce też zatrudniają ludzi ze świata do zbiorów wiec jak odniesiesz się do tego ?.

7 minut temu, jahooo napisał(a):

od 20 lat dostaję tę samą stawkę za swoje produkty a koszty produkcji mu proporconalnie do inflacji wzrosły

@Tomasz0611 Powie że w tym roku truskawka na skupie jest po 10 zł wiec rolnik zarabia w h*j dobrze aż za dobrze .

Opublikowano

Ja się nie odnosze do ludzi ze świata bo nie wiem jakie maja poglądy . Ty plujesz codziennie na niemców a grzecznie zapieprzasz i ich dorabiasz. Nie czujesz się jak zakłamany kundel? 

Podasz ten adres pod którym mieszkam? Pewnie i inni by go chcieli poznać , więc wal śmiało

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Ja się nie odnosze do ludzi ze świata bo nie wiem jakie maja poglądy . Ty plujesz codziennie na niemców a grzecznie zapieprzasz i ich dorabiasz. Nie czujesz się jak zakłamany kundel? 

Podasz ten adres pod którym mieszkam? Pewnie i inni by go chcieli poznać , więc wal śmiało

Nie zapieprzam tylko pracuję praca leka przyjemna bardzo dobrze płatna . za***prza się w Polsce za marne grosze . Niemcy mają różne poglądy jak Polacy i Żydzi .  Ty też ulmanie masz złe poglądy do ludzi co posiadają kilka ha wiesz jak odnosisz się do nich nie trzeba ci przypominać .

RODO,  Ochronie Danych Osobowych .

więc wal śmiało       To sobie  możesz .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, galan99 napisał(a):

@Tomasz0611 Powie że w tym roku truskawka na skupie jest po 10 zł wiec rolnik zarabia w h*j dobrze aż za dobrze .

A w zeszłym roku było w h*j słabo po 4zl za kg, średnia z 2 lat wychodzi 7zl, więc nadal bez szału gdy pracownikowi za kg bez szypulki trzeba zapłacić 4.30-4.50.

A i w truskawce szybko rok takich cen się nie powtórzy. Za rok pewnie będzie taki średni, a za 2 lata dołek bo znowu wariaci nadadzą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
31 minut temu, jahooo napisał(a):

może gdybyś ruszył głową, to dostrzegł byś, że siła nabywcza obywatela odnośnie dóbr typu samochód czy mieszkanie niewiele się zmieniła, natomiast to, że stac go na koszyk żywności od rolnika wynika tylko z tego, że ten rolnik od 20 lat dostaję tę samą stawkę za swoje produkty a koszty produkcji mu proporconalnie do inflacji wzrosły

zawsze za ten "wzrost" ktoś musi zapłacić i tu akurat za cały "dobrobyt" w biedronkachczy lidlach zapłacili rolnicy

Oczywiście nie ma nic za darmo ,gospodarka to wielce złożony mechanizm , jednemu da w jednym miejscu ,tylko po to by zabrać w innym . Może warto też dostrzec że " opłacalności w w rolnictwie diametralnie spadła ,ale dalej rolnicy zamieniają stare Ursusy i Bizony na nowe sprzęty. To jest temat rzeka i można by mnożyć tego typu przykłady.

• Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, jahooo napisał(a):

Ja bym dodał wydajnosc pracy rolnika  która rośnie , mi się w ale nie żyje gorzej niż kilka czy kilkanaście lat temu 

Opublikowano
Teraz, andrzej78 napisał(a):

Oczywiście nie ma nic za darmo ,gospodarka to wielce złożony mechanizm , jednemu da w jednym miejscu ,tylko po to by zabrać w innym . Może warto też dostrzec że " opłacalności w w rolnictwie diametralnie spadła ,ale dalej rolnicy zamieniają stare Ursusy i Bizony na nowe sprzęty. To jest temat rzeka i można by mnożyć tego typu przykłady.

Opłacalność z ha bardzo spadła. Pomaga tylko efekt skali ...

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał(a):

w latach 30-tych tez zamieniali w USA masowo konie na nowoczesnę ciągniki

jak się to skończyło - wszyscy wiemy

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A w zeszłym roku było w h*j słabo po 4zl za kg, średnia z 2 lat wychodzi 7zl, więc nadal bez szału gdy pracownikowi za kg bez szypulki trzeba zapłacić 4.30-4.50.

A i w truskawce szybko rok takich cen się nie powtórzy. Za rok pewnie będzie taki średni, a za 2 lata dołek bo znowu wariaci nadadzą ...

Czemu liczysz średnią co ta średnia ma dać do następnego roku czy jest siłą nabywczą ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Czemu liczysz średnią co ta średnia ma dać do następnego roku czy jest siłą nabywczą ?.

Ja zawsze liczę średnią z 5 ostatnich lat aby obliczyć opłacalność danej uprawy, szczególnie wieloletniej ... Jeden wybitnie dobry czy beznadziejny rok nie oznacza czy dana uprawa się opłaca czy nie ...

W zeszłym roku na bobie zrobiłem kasę, w tym roku jak widzę ile jest zasiane to myślę że szału nie będzie. Zwrócą się koszty i może z 10.000 z ha zostanie i to będzie na tyle. I teraz powiedz mi czy bób się opłaca czy nie ?? W średniej kilkuletniej mi wychodzi że się opłaca nawet jak ten rok będzie słaby. Bo w okresie 2020-2025 ten się zanosi na słaby i 2021 był słaby, reszta była lat dobrych.

Opublikowano

To nie licz średniej z cena plus cena dzielone na dwa. Bez uwzględnienia plonu to nic nie warte

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja zawsze liczę średnią z 5 ostatnich lat aby obliczyć opłacalność danej uprawy, szczególnie wieloletniej ... Jeden wybitnie dobry czy beznadziejny rok nie oznacza czy dana uprawa się opłaca czy nie ...

Dziwne liczenie sam siebie okłamujesz .

W danym roku zarabiając 100 tyś kupisz pewną ilość dóbr zaś za rok za te 100 tyś możesz kupić tylko 70 % dóbr .

Liczy się zarobek w danym roku i siła nabywcza danego roku . Wiesz ile ludzie potracili w latach 90 .

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał(a):

Nie zapieprzam tylko pracuję praca leka przyjemna bardzo dobrze płatna . za***prza się w Polsce za marne grosze . Niemcy mają różne poglądy jak Polacy i Żydzi .  Ty też ulmanie masz złe poglądy do ludzi co posiadają kilka ha wiesz jak odnosisz się do nich nie trzeba ci przypominać .

RODO,  Ochronie Danych Osobowych .

więc wal śmiało       To sobie  możesz .

Dorabiając jednego niemca , dorabiasz cały ich kraj na który tak plujesz. Nie wydaje ci się że zachowujesz się jak kundel? 

RODO? fajna wymówka żebyś się nie zaorał ale to może łyknąć ktoś na twoim poziomie. To podaj może choć miejscowość? Wtedy RODO z pewnością nie złamiesz🤣

4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Tomek liczy bardzo dobrze. To ty jesteś nieuk. A o co ci chodzi z  tą siłą nabywczą? Ty w ogóle wiesz co to jest?

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

Dorabiając jednego niemca , dorabiasz cały ich kraj na który tak plujesz. Nie wydaje ci się że zachowujesz się jak kundel? 

RODO? fajna wymówka żebyś się nie zaorał ale to może łyknąć ktoś na twoim poziomie. To podaj może choć miejscowość? Wtedy RODO z pewnością nie złamiesz🤣

Tomek liczy bardzo dobrze. To ty jesteś nieuk. A o co ci chodzi z  tą siłą nabywczą? Ty w ogóle wiesz co to jest?

Ty to całkiem pojebany . Niby  jak twierdzą że Minister Kowalczyk nie kazał sprzedawać pszenicy i trzymali i sprzedali po 800 zł .

Można było sprzedać po 1700 zł wiec gdzie jest większa siła nabywcza z 1700 zł czy 800 zł . Tylko dureń będzie sobie tłumaczył i wyliczał średnią .

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Ty to całkiem pojebany . Niby  jak twierdzą że Minister Kowalczyk nie kazał sprzedawać pszenicy i trzymali i sprzedali po 800 zł .

Można było sprzedać po 1700 zł wiec gdzie jest większa siła nabywcza z 1700 zł czy 800 zł . Tylko dureń będzie sobie tłumaczył i wyliczał średnią .

a co ma tą siłę nabywczą , pszenica czy rolnik?

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Ja uważam że jak ktoś ma dobry pomysł i chęci do pracy to z rolnictwa można żyć dobrze obecnie 

Można i pewnie nadal będzie można tylko na zasadzie zmniejszania liczby gospodarstw a zwiększania powierzchni gospodarstwa.  Sama specjalizacja bez efektu skali już może nie wystarczyć

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

a co ma tą siłę nabywczą , pszenica czy rolnik?

Za sprzedaną pszenicę siła nabywcza Pieniądz  pachołku . 1700 zł  czy 800 zł kto lepiej wyszedł ten co sprzedał czy co trzymał . 

W tym roku jak będzie pszenica jak już płaczą po 600 zł w żniwa zaś grudzień może być po 1000 zł to kto na tym lepiej wyjdzie .

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Agrest napisał(a):

To nie licz średniej z cena plus cena dzielone na dwa. Bez uwzględnienia plonu to nic nie warte

To wiadomo, chodziło mi tylko o pokazanie tego że jeden dobry czy zły rok wiele nie znaczy. Wiadomo że liczy się plon x cena - koszty.

8 minut temu, Agrest napisał(a):

Sama specjalizacja bez efektu skali już może nie wystarczyć

I specjalizacja typu jakieś warzywa jak kapusta, brokuł, bób czy owoce jak jabłko, truskawka czy wiśnia z roku na rok wymagają coraz większego obszaru albo poprawiania plonu z obszaru aby jakoś z tego żyć. Zdarzają się lata wyjątkowe gdzie jest lepsza opłacalność, ale trzeba mieć z tyłu głowy że trzeba sobie z tego coś odłożyć na gorszy rok bo taki też się w kilku latach trafi ...

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Za sprzedaną pszenicę siła nabywcza Pieniądz  pachołku . 1700 zł  czy 800 zł kto lepiej wyszedł ten co sprzedał czy co trzymał . 

W tym roku jak będzie pszenica jak już płaczą po 600 zł w żniwa zaś grudzień może być po 1000 zł to kto na tym lepiej wyjdzie .

Pieniądz za pszenicę za 800 i za 1700 ma taka sama siłę nabywczą. Nie wiesz czy m jest siła nabywcza więc przestań używać tego terminu albo doucz się . 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Pieniądz za pszenicę za 800 i za 1700 ma taka sama siłę nabywczą. Nie wiesz czy m jest siła nabywcza więc przestań używać tego terminu albo doucz się . 

Taką samą tylko jeden więcej kupi drugi mniej za ta samą ilość sprzedanej  pszenicy  1 tony  .

Dla porównania 1 tona saletry 1700 zł i pszenica sprzedana po 1700 zł 

Jak cymbał trzymał i sprzedał po 800 zł to ile kupi nawozu ?. 

Opublikowano

Ale to nie zupełnie żadnego związku z siłą nabywczą wiec nie brnij dalej bo się zaorzesz. Wyliczenie średniej  to jedyne co ma sens. Każdy normalny człowiek tak robi. 

No to podasz w jakiej wiosce mieszkam czy znowu coś stoi na przeszkodzie?