Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, Roman176 napisał(a):

mam na myśli samych polityków 

ja wyraźnie napisałem chyba ? pochodzenie ukraińskie !! nie ziem byłych  

masz tu kotlecie na dobranoc 

Ukraińcy w Polsce w latach 1944­–1956 - Archiwum Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Rzeszowie

OBUiAD Rzeszów

Nazwa jednostki
OBUiAD Rzeszów
Aktotwórca
Wojskowy Sąd GO Wisła
Sygnatura
IPN Rz 107/178
Dawna sygnatura
Sr 8/47/GOW
Tytuł teczki
Akta sprawy przeciwko Michał Bodnar s. Iwana
Opis zawartości
Bodnar Michał s. Iwana: skazany za dostarczanie żywności, udzielanie informacji UPA
Daty skrajne
1947
Uwagi

Roman czy ty nie potrafisz w swoim ciasnym móżdżku pojąć, że tam Polska wtedy byłą?? Jak może być pochodzenie ukraińskie jak tam Polska była?

Opublikowano
Masz kominek w domu? Pożegnaj się z dotacjami z "Czystego Powietrza"! Nowe przepisy programu "Czyste Powietrze", które Ministerstwo Klimatu i Środowiska planuje wprowadzić już w marcu tego roku, zawierają zapis obligujący beneficjentów programu do likwidacji miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń, czyli kominków, nawet tych nowych, spełniających wyśrubowane normy!
W nowym regulaminie programu zapisano, że w zmodernizowanym lokalu/budynku mieszkalnym nie może się znajdować miejscowy ogrzewacz pomieszczeń na paliwo stałe, dotyczy to również kominków wykorzystywanych na cele rekreacyjne. Czyli już nawet drewno przestaje być dla rządzących ekologiczne?
Co się stanie!
Należy pamiętać, że zima w Polsce bywa mroźna, a kominek to nie tylko ozdoba, ale też dodatkowe źródło ciepła, w którym można palić najekologiczniejszym paliwem, jakie przewiduje natura - drewnem🪵. Wiedzą o tym zwłaszcza posiadacze nabitych w drogie rachunki za prąd pomp ciepła. Dodatkowo pamiętajcie o jednym, zaniki prądu w sieci to nie mrzonki, ale przyszłość, gdy zamkniemy nasze elektrownie węglowe.
Próba pełnego uzależnienia nas od pomp ciepła może okazać się tragiczna w skutkach. Wyobraźmy sobie wojnę, awarię w elektrowni czy zwyczajne zerwanie linii. We wszystkich tych sytuacjach właściciele pomp ciepła czy nawet obsługiwanych przez elektronikę pieców na pellet nie będą zdolni do zapewnienia sobie ciepła, bo rząd im zabrał kominek.
Czyżby po wydrenowaniu nas z pieniędzy po grzejnikach na gaz, fotowoltaice, kolejnych kategoriach pieców, pompach ciepła, przyszedł czas na nowe, "zupełnie ekologiczne" źródło ciepła?
KORZUCH CZY KOŁDRA?🤪
image.png.c3b89c6afa38a2d946ff9fe1f91e1ccc.png
9 minut temu, jacus napisał(a):

halde  po ile mozna sprzedac ?? po tyle co dzialke budowana ??

kiedyś pisałem ze Niemcy wywozili maszyny za grosze  ale ty nie panimaju   myślisz ze jeździsz na wycieczki dla ubogich widzisz świat ?

11 minut temu, jacus napisał(a):

a jak ktos pochodzi z marklowitz ??  to niemiec..

pokaż mi takie tłumaczenie nigdy tak nie było 

Opublikowano

Polski rząd nie pozwolił, aby samolot delegacji słowackiego parlamentu, który leciał z wizytą do Federacji Rosyjskiej, przeleciał przez jej przestrzeń powietrzną, w związku z czym posłowie musieli lecieć do Moskwy przez Czechy i Niemcy. Słowacy mogli powiedzieć, że na pokładzie jest Netanjahu wtedy otrzymaliby zgody na wszystko.

idioci to mało powiedziane

------------------------

wolność słowa po po-lszewicku

anna wittenberg

🛑Ministerstwo Cyfryzacji chce, by prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydawał nakazy blokowania treści w internecie
🛑Decyzje te mają być stosowane bez udziału sądu
🛑Przepis dodano już po konsultacjach publicznych
🛑UKE będzie podejmować decyzje o blokowaniu treści w krótkim czasie (od 2 do 21 dni). Kim? 🙅‍♀️
🛑Decyzja będzie można zaskarżyć do sądu administracyjnego
🛑Osoby publikujące treści dowiedzą się o ich usunięciu dopiero po fakcie

Więcej Elżbieta Rutkowska w DG Prawna

-----------------------

Jaś Kapela będzie pisał musical o aborcji w Polsce za wasze pieniądze, bo dostał od Ministerstwa Kultury 12-miesięczne stypendium 5000zł/msc na ten cel.

zamiast na "wozy strażackie"

• Like 1
Opublikowano

zapytaj onkla -on do faterlandu wyjechal dawno ,znaczy madrzejszy..

masz w polsce jeszcze jakas rodzine ?? wiecej ludzi o twoim nazwisku w reichu mieszka ?

ty naprawde nie wiesz jak sie twoja wies przez wieki nazywala ??

Opublikowano

Według sądu, Nitras był członkiem komisji sejmowej, w której był rozpatrywany rządowy projekt tzw. ustawy kompensacyjnej, która niewątpliwie doprowadziła ostatecznie do postawienia stoczni w stan likwidacji, ale nie można uznać, że samo postawienie w stan likwidacji było czynnością, która doprowadziła do upadku stoczni.

Warszawa wprowadziła jakiś czas temu strefę czystego transportu. Do centrum miasta nie możesz wjechać Cinquecento, które pali 4L /100. Na fotce lotnisko Chopina, na którym dziennie jest 560 operacji lotniczych. Co 5 minut startuje tam samolot. Taki średni samolot spala tonę paliwa podczas startu. Tonę prawdziwej uśmiechniętej energii. CPK na zadupiu między Warszawą a Łodzią z dobrym połączeniem kolejowym jest lipa. Lotnisko Chopina jest git, ale małym fiatem do centrum nie wjedziesz bo zatruwasz środowisko👌
Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Paulina Heniek-Klęska

44 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Roman czy ty nie potrafisz w swoim ciasnym móżdżku pojąć, że tam Polska wtedy byłą?? Jak może być pochodzenie ukraińskie jak tam Polska była?

Tobie ciasny móżdżek się zaklinował, nie potrafisz pojąć że można być pochodzenia ukraińskiego, niemieckiego, żydowskiego i każdego innego mimo że tam była Polska?O obywatelstwie słyszał?

• Thanks 1
Opublikowano

Stanisław Lem urodził się we Lwowie (ówcześnie na terenie II Rzeczypospolitej) najprawdopodobniej 13 września 1921[a] w rodzinnym mieszkaniu przy ulicy Brajerowskiej 4[4], w zamożnej rodzinie żydowskiej[5], jako jedyne dziecko Samuela Lehma[b] (1879–1954), lwowskiego lekarza i Sabiny Wolner (1892–1979)[7]. Do aktu urodzenia wpisano jednak datę 12 września, aby zgodnie z przesądem uniknąć pecha[3]. Rodzice Lema pochodzili z rodzin spolonizowanych Żydów, matka była religijna, ojciec deklarował się jako agnostyk[8], niemniej wzięli ślub w synagodze, mały Stanisław został obrzezany po urodzeniu[5].

1 godzinę temu, witejus napisał(a):

nie potrafisz pojąć że można być pochodzenia ukraińskiego, niemieckiego, żydowskiego i każdego innego mimo że tam była Polska?O obywatelstwie słyszał?

ja nie mam siły czasem już jak dzieciom odpowiadać 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, witejus napisał(a):

Paulina Heniek-Klęska

Tobie ciasny móżdżek się zaklinował, nie potrafisz pojąć że można być pochodzenia ukraińskiego, niemieckiego, żydowskiego i każdego innego mimo że tam była Polska?O obywatelstwie słyszał?

CO nie zmienia faktu zaklinowany móżdżku, że te osoby nie ważne jakiego były pochodzenia miały obywatelstwo polskie czyli były Polakami.

Roman jak na niego przystało wkleił jakąś bzdurę. Nie mówiącą prawdy a mającą tylko ośmieszyć i zdyskredytować przeciwników politycznych lub osoby pisowi nie wygodne i tym podobne. A dzisiaj najlepiej przypisać im ukraińskość. Nawet z Żyda wypada dzisiaj Ukraińca zrobić by człowieka ośmieszyć. 

9 godzin temu, Roman176 napisał(a):

ja nie mam siły czasem już jak dzieciom odpowiadać 

Ty sam jesteś jak dzieciak a do tego głupi. Wklejasz bzdury piszesz bzdury Czego przykładem jest Lem. Z którego twoje bzdury próbowały zrobić Ukraińca jak to na poprzedniej stronie wkleiłeś.

10 godzin temu, dysydent napisał(a):

no wiem ale tm wyżej @Roman176 udowadniał że (Lem) nie był Polakiem a Ukraińcem
przynajmniej jakieś cytaty/przeklejanki wstawił

Takie czasy, że w pisowskiej szczujni lepiej dzisiaj nawet z Żyda Ukraińca zrobić by kogoś ośmieszyć. Jeszcze kilka lat temu pisowcy jeździli na Ukrainę i klękali przed nimi oferując pomoc. Dzisiaj w imię interesu politycznego Ukrainiec to wróg. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał(a):

CO nie zmienia faktu zaklinowany móżdżku, że te osoby nie ważne jakiego były pochodzenia miały obywatelstwo polskie czyli były Polakami

Co to ma być?przepisałeś to co do ciebie napisałem, słowo w słowo, co tu ma mnie ugryźć?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, witejus napisał(a):

Co to ma być?przepisałeś to co do ciebie napisałem, słowo w słowo, co tu ma mnie ugryźć?

Twoja głupota. Jak byś przeczytał te brednie które wkleił Roman to byś może zrozumiał, że w przypadku dużej grupy wymienionych przez w tej szczujni osób nawet nie udowodniono ukraińskiego pochodzenia. Tylko jest napisane przyjmuje się domniemania i inne dyrdymały. Oni byli i sa Polakami i tyle a ich na siłę wymyślane ukraińskie korzenie gdzie się pisze jak w przypadku Bodnara, ze się przyjmuje czy tam domniemuje to kit dla pisowskiej ciemnoty.

Ukrainiec z pochodzenia bo ojca wywieźli? Ty naprawdę jesteś taki głupi jak Romek?

Losy Adama Bodnara wiążą się z Ukrainą. W 1947 r. jego ojciec, mając wówczas zaledwie kilka lat, został wraz z rodziną wywieziony z niewielkiej miejscowości pod Sanokiem. Przyjmuje się więc, że Adam Bodnar urodził się jako syn Polki i Ukraińca.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Jak byś przeczytał te brednie które wkleił Roman

Brednie to ty wypisujesz, bo nie rozumiesz swoim ciasnym móżdżkiem o czym kto pisze i zawsze musi być twoja racja, a gdy nie masz racji to reagujesz histerią.

3 minuty temu, hubertuss napisał(a):

a ich na siłę wymyślane ukraińskie korzenie gdzie się pisze jak w przypadku Bodnara,

Bodnar się wcale nie wypiera swoich ukraińskich korzeni.

Większej ciemnoty od KOwskiej ciemnoty, motłochu niema. 

Opublikowano
13 godzin temu, Roman176 napisał(a):

gdyby to byli prawdziwy Polacy to może by tak zrobili ale platfusy mają korzenie ukraińskie i dlatego zadłużają nasze pastwo i dają im więcej    

Roman Lem był platfusem a może Walentynowicz? Co ty wklejasz? A kto jeździł do nich i klękał oferując pomoc nie Duda czasami nie Morawiecki? Kto kazał rolnikom nie sprzedawać zboża by było miejsce na te z Ukrainy? Nie pisowski minister czasem? Głupiego z siebie sam robisz nie wstyd ci?

Opublikowano

wicia, nie badz skromny- urban, volksdojcz i scyzoryk -tego nikt nie przebije. nawet chorzy typu galana.

we lwowie ukraincow praktycznie nie bylo. 1 czy 2 % . 

w przypadku pisowca wstyd nie istnieje .do tego potrzeba czegos wiecej ..jakiejs wiedzy,znajomosci swiata, ilorazu inteligencji wiekszej niz rozmiar buta.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, witejus napisał(a):

Brednie to ty wypisujesz, bo nie rozumiesz swoim ciasnym móżdżkiem o czym kto pisze i zawsze musi być twoja racja, a gdy nie masz racji to reagujesz histerią.

Bodnar się wcale nie wypiera swoich ukraińskich korzeni.

Większej ciemnoty od KOwskiej ciemnoty, motłochu niema. 

Ja dobrze rozumiem, że Romek z Żyda robi Ukraińca jak w przypadku Lema i wkleja jakieś dyrdymały, ze to platfusy. Ty chciałeś zabłysnąć i kapiszon ci wyszedł. 

Może i Bodnar się przyznaje do swoich ukraińskich korzeni nie obchodzi mnie to. Ale jeśli się przyznaje to tu powinno być napisane ,ze się sam przyznaje. A nie że jest Ukraińcem z pochodzenia bo ojca wywieźli. Nie prawda ciasny móżdżku?

Chciałeś błysnąć wyszedł kapiszon nie pierwszy raz u ciebie. 

16 minut temu, jacus napisał(a):

wicia, nie badz skromny- urban, volksdojcz i scyzoryk -tego nikt nie przebije. nawet chorzy typu galana.

we lwowie ukraincow praktycznie nie bylo. 1 czy 2 % . 

w przypadku pisowca wstyd nie istnieje .do tego potrzeba czegos wiecej ..jakiejs wiedzy,znajomosci swiata, ilorazu inteligencji wiekszej niz rozmiar buta.

Pewnie też Ukrainiec hehehe.

Dla mnie to jest fenomen. Jak po tym jak wybrańcy pisu jechali na Ukrainę na wyścigi i z pozycji na klęcząc oferowali pomoc jak Duda czy Morawiecki po tym jak pisowski minister mówił rolnikom by nie sprzedawali zboża bo pis ściągał zboże z Ukrainy. Dzisiaj tej pisowskiej ciemnocie przedstawiają wrogów politycznych i nie tylko jako Ukraińców. A ciemnota wyje z zachwytu  klaszcze, że to nie Polacy a Ukraińcy którym jeszcze nie dawno pisowcy tak pomagali.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v