Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

A tęsknota za krajem? Za mazowiecką niziną z wierzbami cicho szumiącymi wzdłuż drogi wijącej sie pośród pól? 

nie ma takiej tęsknoty, liczy się tylko tu i teraz, może jest jakis minimalny sentyment, ale nim gęby nie wykarmisz

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Taka prawda i mów sobie co chcesz, chyba jeszcze kłopotów nie miałeś od nowych sąsiadów z miasta, tak potrafią życie zatruć jak nikt inny. 

Daj se luz, bo to jednak forum publiczne a i wpisy potem do jakiej brudnej propagandy użyte być mogą.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ty tępy. To były czasy że o ORMO nikt jeszcze nie słyszał ... "Uczynna" sąsiadka wydała sąsiada pod NKWD że działał w AK ... Taka to jedność i siła w narodzie ...

Ty jesteś tępy, widzisz napisałem tzw. taka przenośnia,

A naskarzyla bo jej pewnie kurę ukradł, byli różni szmalcownicy. Na jednym przypadku nie ma co oceniac.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Przyznasz rację  "Polska nie jest krajem niepodległym, a bezpańskim". Ławrowa powiedzenie .

Więc jak to ująć @jahooo albo Ameryka lub Onuca wybieraj ?.

Ani jedni ani drudzy, obecnie mamy szansę wyskoczyć z tego szamba stopień wyżej , tylko ja nie widze teraz żadnego polityka, który by był w stanie to dokonać. Kaczyński jest za stary i za dużo rzeczy mu umyka. Na pewno nikt z KO, bo to pwartia wasali, oni bez silnego sponsora nie są w stanie funkcjonować.

Opublikowano

Premier Grabski mi Tuska przypomina. Miał dobrych generałów ot sukces. 

4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Piłsudski zrobił z siebie wielkiego bohatera i zbawcę narodu, przywłaszczając sobie zasługi wszystkich dookoła.  Nie można mu odmówić chwilami pewnego sprytu politycznego, ale trochę przypomina to sytuację z Potopu Sienkiewicza "jak już się wszyscy od szwedów odwrócili, to i on się od nich odwrócił, ale czy można mu to przypisać jako zasługę i grzechy zmazać ?"

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

A naskarzyla bo jej pewnie kurę ukradł,

Tak się zastanawiam. Bo jakby gościu przyznał się do służby w AK czyli Afrika Korps , a nie AK czyli Armii Krajowej, to chyba miałby większe szanse na przeżycie i lepiej byłby traktowany? Ale moge się mylić.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał(a):

A tęsknota za krajem? Za mazowiecką niziną z wierzbami cicho szumiącymi wzdłuż drogi wijącej sie pośród pól? 

a kto im broni wracać? Polska (jeszcze :P ) wiz dla jankesów nie wprowadziła
My tam poznamy kto swój a kto się tylko podszywa; kolorymetrem się skórę pomierzy, poziomicą skos oczu no z ruskimi problem bo podobni ale też by dało rady np zapytać co wolą; KO czy Konfederację? ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Ani jedni ani drudzy, obecnie mamy szansę wyskoczyć z tego szamba stopień wyżej , tylko ja nie widze teraz żadnego polityka, który by był w stanie to dokonać. Kaczyński jest za stary i za dużo rzeczy mu umyka. Na pewno nikt z KO, bo to pwartia wasali, oni bez silnego sponsora nie są w stanie funkcjonować.

Jest taki jeden ma wielkie marzenia .

Viktor Orban daje do zrozumienia, że Wielkie Węgry są możliwe do uzyskania. Ale żeby tak się stało, potrzeba dużej zawieruchy międzynarodowej.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/tajemnica-viktora-orbana-gra-na-rozwalke-ue-oraz-na-zmiane-granic/ndrxvw7,79cfc278

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

My tam poznamy kto swój a kto się tylko podszywa kolorymetrem się skórę pomierzy,

Myślisz że Polonia mało "biała" się zrobiła?

Opublikowano (edytowane)

że "syndrom Kargula?" że "zdziczała" nam ta Polonia?
chm

noż qwa z tymi rangami!
po tym poscie na stare lata "wschodzącą gwiazdą" mnie na tym af zrobiło :o

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Raczej tu sznur i tu sznur. Była niby amnestia ale wiesz propaganda. 

8 minut temu, mirro napisał(a):

Tak się zastanawiam. Bo jakby gościu przyznał się do służby w AK czyli Afrika Korps , a nie AK czyli Armii Krajowej, to chyba miałby większe szanse na przeżycie i lepiej byłby traktowany? Ale moge się mylić.

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

na stare lata "wschodzącą gwiazdą" mnie na tym af zrobiło :o

Wykorzystaj to. Być może to właśnie Twój czas.

Opublikowano

zawsze przypominam takiego jednego z banknotu 500 zl co walczyl pod czestochowa w czasie potopu..

wiekszosc polonii amerykanskiej to raczje szumu mazowieckich wierz nie wspomina-raczje sosen na gor szczytach.

miedzy ostatnimi spisami ubylo ze 2 miliony polonusow.

kazdy polak powinien przeklinac napoleona -szczegolnie ci z lodzkiego,mazowsza,kieleckiego i lubelskiego 

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

wiekszosc polonii amerykanskiej to raczje szumu mazowieckich wierz nie wspomina-raczje sosen na gor szczytach.

No to też.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

zawsze przypominam takiego jednego z banknotu 500 zl co walczyl pod czestochowa w czasie potopu..

miedzy ostatnimi spisami ubylo ze 2 miliony polonusow.

kazdy polak powinien przeklinac napoleona -szczegolnie ci z lodzkiego,mazowsza,kieleckiego i lubelskiego 

Kiedyś kobiety były płodne, i rodziny moment nadrobiły zmiany w populacji.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jacus napisał(a):

a rozumiem co masz na myśli

tam wyżej pisali jak to Ameryka pomogła odrodzić się państwu polskiemu
no właśnie z takich samych powodów z których napoleon

dla swojego świętego spokoju z wilkami rzucić barana między wilki niech się żrą o barana
dopóki będzie się baran bronił ... to dobrze a jak padnie? no to co? to tylko baran

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

w 20 lat konca XIX w ponad 400 tys wyjechalo z galicji-pewnie z polowa to byli polacy.

dziadkowie mieli po 6-8 rodzenstwa. rodzice juz mniej .

wiekszosc rodzenstwa dziadkow jeszcze pamietam ..kuzynow rodzicow chyba wszystkich znalem .

paderewski to najbardziej niedoceniany polski bohater..

Opublikowano (edytowane)

Obym zapomniał wkleić. Nasze wschodzące słońce Władysław kosiniak-kamysz ☀️

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

paderewski to najbardziej niedoceniany polski bohater..

Jak niedoceniany? Przecież jego fortepian okazyjnie nasi kupili?

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, dysydent napisał(a):

noż qwa z tymi rangami!
po tym poscie na stare lata "wschodzącą gwiazdą" mnie na tym af zrobiło :o

Wyoada pogratulować nowej wschodzącej gwieździe AF🤪

Edytowane przez witejus
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

To ty jesteś tym przypadkiem wile razy powiadałem że rozpadnie się twa partia i co ty na to teraz ROZPADA SIĘ .

Taaa? A kiedy się rozpadnie? 

11 minut temu, jacus napisał(a):

w 20 lat konca XIX w ponad 400 tys wyjechalo z galicji-pewnie z polowa to byli polacy.

ale jak to? Z takiego bogatego regionu wyjeżdzali? Źle im było?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał(a):

Wyoada pogratulować nowej wschodzącej gwieździe AF🤪

wypada?
a to wypad mi z tym

"rangi"
qwa :|

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

wypada?
a to wypad mi z tym:|

Te rangi to chyba w jakimś pakiecie z nowym AF były ..

Do niczego to raczej nie potrzebne...

...ja już sporo dalej....w rangach...🤭