Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chiny, Indie też idą ostro do przodu ... To lewaki ??

Yyyyy jeśli idzie o Indie, to chyba zależy od dobrostanu "Świętych Krów". 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No może i tak, zlecić. Tylko ciekawe gdzie my tzn PL będziemy. I czy będziemy, może już wtedy ZUE zjednoczona unia europejska.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

I czy będziemy, może już wtedy ZUE ziednoczona unia europejska.

Wtedy będziemy 53 stanem USA. Bo jak Grenlandia ma być przez US bazę wojskową, to Redzikowo może doprowadzić do tego samego.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Wtedy będziemy 53 stanem USA. Bo jak Grenlandia ma być przez US bazę wojskową, to Redzikowo może doprowadzić do tego samego.

Raczej nie, Polacy są im potrzebni w Europie. Nawet z historii wiadomo kim są Polacy jaki to naród dumny i nie sprzedajny, poza wyjątkami.

Opublikowano

Cb jako żołnierza to śmieszy? Ale tak jak mówiłem są wyjątki 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Nawet z historii wiadomo kim są Polacy jaki to naród dumny i nie sprzedajny, poza wyjątkami.

Tak, tak ... M.in. dzięki tej nie sprzedajności doszło do rozbiorów ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, tak ... M.in. dzięki tej nie sprzedajności doszło do rozbiorów ...

Teraz, mirro napisał(a):

Aż mi się zajady ze śmiechu robią.

Nie miałem na myśli szlachty czy polityków, sprzedajnych. Tylko zwykłych ludzi to oni zawsze walczą,pracują. Nie politycy. Ale widać krótkowzroczność u was. 

Posmaruj wazeliną 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Nie miałem na myśli szlachty czy polityków, sprzedajnych.

A ja całkiem nie o tym myślałem. W Twojej wypowiedzi jest wątek ważniejszy.  O ten niżej właśnie.

10 minut temu, Wpaw napisał(a):

Polacy są im potrzebni w Europie.

Ale potrzebni podmiotowo, czy przedmiotowo? 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Tylko zwykłych ludzi to oni zawsze walczą, pracują. 

Tak, tak, pełno ludzi walczyło, ostatnio obiła mi się o uszy pewna wiejska historia, jak to swój swojego "wydał" ...

Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

Raczej nie, Polacy są im potrzebni w Europie. Nawet z historii wiadomo kim są Polacy jaki to naród dumny i nie sprzedajny, poza wyjątkami.

Tak, nie sprzedajny, a poszli za Napoleonam jak za świętym, sprzedali się , a nic nie zyskali. Potem Pisudski poleciał za niemcami, gdyby nie USA i wpływ amerykańskiej polonii, guzik by sam ugrał, siedząc z więzieniu.

A my teraz wierzymy w USA jak w obrazek, tymczasem chodziło tylko o głosy amerykańskiej polonii.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał(a):

A ja całkiem nie o tym myślałem. W Twojej wypowiedzi jest wątek ważniejszy.  O ten niżej właśnie.

Ale potrzebni podmiotowo, czy przedmiotowo? 

A jedno i drugie pewnie.

7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, tak, pełno ludzi walczyło, ostatnio obiła mi się o uszy pewna wiejska historia, jak to swój swojego "wydał" ...

Tzw ORMO czuwa. Wszędzie się zdarza. Teraz więcej, bo dużo miastowych świń przyjeżdża na wieś i myślą sobie niewiadomo co. 

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

A my teraz wierzymy w USA jak w obrazek, tymczasem chodziło tylko o głosy amerykańskiej polonii.

I ta właśnie Polonia nie wyczuła o co kaman. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 21:20, DTaras napisał(a):

To on jedzie? Pozwolą mu na to służby? Już kuchnia nic niewiem. Z drugiej strony - Duda by go wypuścił aktem łaski jakimś. Wtedy już chu., by bombki strzelił całkiem ..

pono nie jedzie

a akt łaski? No niby kompetencje polskiego Prezydenta nie sięgają jurysdykcji MTK ale w tym trybunale też ludzie a niektórzy żonaci i "przymkli by oko" jako - a co miał chłopina zrobić? toż to prawie jak by teściowi nie chciał odpuścić i nie dość że Mu kadencja wygasa to jeszcze baba mogła by porzucić

Opublikowano

Teraz więcej, bo dużo miastowych świń przyjeżdża na wieś i myślą sobie niewiadomo co. 

Zwolnij jeśli łaska.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Tzw ORMO czuwa. Wszędzie się zdarza. Teraz więcej, bo dużo miastowych świń przyjeżdża na wieś i myślą sobie niewiadomo co. 

Ale ty tępy. To były czasy że o ORMO nikt jeszcze nie słyszał ... "Uczynna" sąsiadka wydała sąsiada pod NKWD że działał w AK ... Taka to jedność i siła w narodzie ...

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Tak, nie sprzedajny, a poszli za Napoleonam jak za świętym, sprzedali się , a nic nie zyskali. Potem Pisudski poleciał za niemcami, gdyby nie USA i wpływ amerykańskiej polonii, guzik by sam ugrał, siedząc z więzieniu.

Poszli bo nie mieli innego wyjścia.

Piłsudski grał jak mógł wiesz jakie były czasy, dla jednych jest zdrajcą dla innych bohaterem.

Tak się składa że Ameryka i Paderewski najwięcej pomogli

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

I ta właśnie Polonia nie wyczuła o co kaman. 

doskonale wyczuła i w 1918 roku łaską prezydenta USA udało się odzyskac niepodległość, tylko obecnie interesy polonii amerykańskiej nie są zbieżne z naszą racją stanu

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Zwolnij jeśli łaska.

Dużo, to nie znaczy że wszyscy. Taka prawda i mów sobie co chcesz, chyba jeszcze kłopotów nie miałeś od nowych sąsiadów z miasta, tak potrafią życie zatruć jak nikt inny. 

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

tylko obecnie interesy polonii amerykańskiej nie są zbieżne z naszą racją stanu

A tęsknota za krajem? Za mazowiecką niziną z wierzbami cicho szumiącymi wzdłuż drogi wijącej sie pośród pól? 

• Haha 3
Opublikowano

Poszli bo nie mieli innego wyjścia.

Piłsudski grał jak mógł wiesz jakie były czasy, dla jednych jest zdrajcą dla innych bohaterem.

Tak się składa że Ameryka i Paderewski najwięcej pomogli

Piłsudski zrobił z siebie wielkiego bohatera i zbawcę narodu, przywłaszczając sobie zasługi wszystkich dookoła.  Nie można mu odmówić chwilami pewnego sprytu politycznego, ale trochę przypomina to sytuację z Potopu Sienkiewicza "jak już się wszyscy od szwedów odwrócili, to i on się od nich odwrócił, ale czy można mu to przypisać jako zasługę i grzechy zmazać ?"

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Przyznasz rację  "Polska nie jest krajem niepodległym, a bezpańskim". Ławrowa powiedzenie .

Więc jak to ująć @jahooo albo Ameryka lub Onuca wybieraj ?.