Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Pis lubi takich nie mają zdania, łykają kit i git.

A cóż ma zdanie do tego , nie odbijaj piłeczki ,bo nic nie jest w stanie przykryć tego jak was robi Tusek a wy mu jeszcze poklaskujecie .  Więcej można się dowiedzieć z mediów zagranicznych niż tych rządowych co wyprawia Tusek . To jest dopiero pelikanizm.😁

Tak tyle wam zostało ,usmiechajcie się , pelikany Tuskowe. Po wyborach będą nowe konkrety ,ale te przemilczane. 

Edytowane przez andrzej78
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Co przerosło ? 

banalnie proste pytanie. Ale nie martw się - jest tu kilku kolegów na twoim poziomie których też nie dają rady w takich sytuacjach.

20 minut temu, jarecki napisał(a):

Da się wysledzić , wszystko zależy jak UE  podejdzie do sprawy podejrzewam że na razie bedzie wjeżdzał rosyjski nawóz z nadzieją na zakonczenie wojny jak nie bedzię szans na rozejm na to embargo może zadziałać . a cła i tak są tylko eksportowe stosowane przez rosję 

No i co ci z wyśledzenia ? Wyśledzisz, oclisz zeby mieć drożej i będziesz się z tego cieszył? Te cła to tylko i wyłącznie kolejne drenowanie naszej kieszeni i obniżenie rentowności produkcji bo kierunek importu nie ulegnie zmianie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Sektę to macie w pise. Mentzen dzisiaj wyśmiał Nawrockiego bo po dwóch minutach zdanie w kwestii podatków zmienił. najpierw powiedział, że nie podpisze takiej ustawy potem coś tam dodał i zaczął na zasadzie - chyba, ze coś tam coś tam. Nawet Trzaskowski tak szybko zdania nie zmienia sekto pis.

Trzaskowski nie zmienia zdania bo on na każdy temat ma takie jaka opcja go pyta, a odpowiedzi to mu sztab szykuje bo z głowy samemu to lipa. 

Z reszta co szkodzi obiecać, nieprawdaż?😁 

BTW nie oglądałem, ale jak wypadł Obywatelski u Mentzena? Stanowski mówi, że go przekonał iż nadaje się na posadę kierownika gdańskiego MOSIR-u 🤣

Opublikowano

S Szynkowski vel Sęk

NIE UWIERZYCIE
Komisja ds. UE, która miała być poświęcona PAKTOWI MIGRACYJNEMU PRZENIESIONA  NA 4 CZERWCA  nagłą decyzją pilnie zwołanego dziś rano PREZYDIUM

Tak jak mówiliśmy, chcą ukryć prawdę i swoje intencje ws. Paktu w kampanii wyborczej, chcą uniknąć odpowiedzi na pytania dlaczego w dokumentach europejskich sankcjonują potwierdzanie jego wdrażania.

------------------------------------------------------------------------

Urszula Sikorska-Kelus

Szanowni  Państwo
Pisze ten list człowiek stary, osiemdziesięcioletnia kobieta, która większość swego życia przeżyła w komunie. Niektórzy mówią o takich  ludziach  „świadek  historii”.

Świadek historii dobrze pamięta komunistyczny terror. Pamięta też cenzurę w każdej dziedzinie życia. Ocenzurowane spektakle teatralne i telewizyjne, ocenzurowane książki i piosenki, ogłoszenia w gazetach i klepsydry na cmentarzach. Pamięta szum zagłuszaczki i rodzinę skupioną przy radiu,  która próbuje coś uchwycić z wiadomości podawanych przez Wolną Europę.

Świadek historii dość wcześnie zrozumiał, że tylko nieograniczony dostęp do informacji pozwala człowiekowi czuć się wolnym obywatelem. Zrozumiał też, że o to dobro, które powinno być dostępne każdemu człowiekowi - trzeba walczyć. W każdy możliwy sposób. Organizował więc - z podobnie myślącymi jak on - przerzut książek Kultury Paryskiej przez Tatry, za co odsiedział swoje w więzieniu na Rakowieckiej. Pomagał nagrywać i kolportować nieocenzurowane i notorycznie konfiskowane przez bezpiekę piosenki swego ówczesnego partnera, a obecnie męża, Jana Krzysztofa  Kelusa.
Przez lata siedemdziesiąte i osiemdziesiąte, wspólnie z grupą młodzieży szkolnej i studentami, organizował i prowadził podziemną wypożyczalnię nieposiadających  imprimatur cenzury książek. I jak wielu takich jak on świadków historii, pomagał w drukowaniu, przechowywaniu, kolportowaniu ulotek, książek, kaset i wszelkiego rodzaju wydawnictw podziemnych, aby współobywatele mieli dostęp do prawdziwej, rzetelnej, niezakłamanej informacji.
Zaowocowało to tym, że nas - świadomych i coraz bardziej zdeterminowanych obywateli - było coraz więcej i więcej. I miała szansę powstać Solidarność.

Po 1989 roku zachłysnęliśmy się wolnością. Przełknęliśmy jakoś postanowienia Okrągłego Stołu. Nie od razu i nie wszyscy zdali sobie sprawę z oszustwa, jakim było porozumienie elit z komunistami - ponad głowami większości społeczeństwa. Zmęczeni latami życia w Komunie chcieliśmy normalności - tego, czym żyli wtedy ludzie na tzw. Zachodzie. 
A poza tym - byliśmy wreszcie u siebie.
I znów nie od razu i nie wszyscy, uświadomili sobie do jakiego stopnia reformy Balcerowicza zniszczyły kraj. Rozkradziono co się dało, sprzedając „swoim” za symboliczną złotówkę. Zniszczono także Wspólnotę powstałą w czasie Solidarności.
Pocieszaliśmy się, że tak samo wyglądało to w innych demoludach. Uznaliśmy, że tak niestety muszą wyglądać wielkie przemiany polityczne.

Szanowni Państwo - jak wspomniałam - jestem już starą kobietą i wydawało mi się, że szczęśliwie doczekałam końca komunistycznej historii w naszym kraju, że nikt już nigdy nie będzie próbował ograniczać obywatelom wolnego dostępu do informacji.
Myliłam się.
Wybraliśmy w demokratycznych wyborach rząd, którego premier publicznie ogłasza, że będzie łamał zasady demokracji, a jego urzędnicy jawnie kombinują, jak ograniczyć obywatelom dostęp do mediów społecznościowych. Rząd, który zamierza zlikwidować, utrzymywaną w dużym stopniu przez obywateli, prywatną stację telewizyjną i wprowadzić cenzurę jak w PRL.
Dokąd myśmy zawędrowali?
Dlaczego my, obywatele, którzy przeżyli z trudem opresję komuny, ciągle jeszcze siedzimy cicho? Czy czujemy się bezradni, od czasu, kiedy Donald Tusk starający się o prezydenturę w 2005 roku wepchnął nas, seniorów do kąta?
Przypomnę Państwu - jeśli ktoś wymazał sobie z pamięci - tę obrzydliwą sztuczkę.  Pomysł, który miał na celu nas obywateli, podzielić. Na młodych, uśmiechniętych i wykształconych - a także dokonujących zawsze słusznych politycznych wyborów oraz tych drugich, niewykształconych, prymitywnych seniorów - nierozumiejących współczesnego świata i niechętnych nowemu europejskiemu ładowi.
Tych drugich trzeba było ośmieszyć i poniżyć.
„Zabierz babci dowód” - urocze hasło, skierowane do młodych, nieznających jeszcze sposobów manipulacji.
Przypomnijcie sobie Państwo te dziesiątki plakatów promujących kandydata na prezydenta, wesoło nawołujących do wykluczenia części społeczeństwa. Tej właśnie części, która doskonale pamiętała czasy komunistycznej cenzury i nie tak łatwo było ją zmanipulować czerwonymi serduszkami.
Dowodów co prawda nie udało się odebrać, bo niby jak - to był przecież tylko żarcik.
Ale tych starych, zbyt wiele pamiętających, wpędziło się do przysłowiowego kąta. Odebrało poczucie bycia obywatelami, szansę na stanie się autorytetami dla młodych.
Przypominam to Państwu i nawołuję - wyjdźmy z tego kąta!
To my, starzy ludzie, którzy na własnej skórze odczuli ciężar komunizmu, nie tak łatwo dajemy się oszukiwać słodkimi słówkami i uśmiechami władzy, która rozrzuca wokół siebie serduszka, a jednocześnie z żelazną konsekwencją niszczy reguły demokracji.
My wiemy, jak ważna jest wolność słowa i możliwość wyboru.
Ale żeby móc dokonywać wyborów, trzeba mieć rzetelną wiedzę. I do tego są niezbędne różnorakie media, które pokażą nam różne oglądy świata. Wybór - co będziemy czytać i oglądać, czego będziemy słuchać, gdzie będziemy szukać informacji - musi należeć do nas. Do każdego z nas z osobna.  Nie do tych, którzy w imię przez nich wymyślonego raju, będą nas zmuszać do uznania ich pomysłów jako jedynie słusznych.
Nie ma zgody na społeczeństwo orwellowskich niewolników!
Świadkowie historii nauczyli się przez lata jak zwalczać komunistyczny reżim i nie pozwolą na ograniczenie w jakikolwiek sposób ich wolności.

Szanowni Państwo, pierwszy krok, jaki mamy do wykonania, to zagłosowanie w wyborach prezydenckich na kandydata, dla którego wolność słowa jest równie ważna, jak dla nas.
Na obywatelskiego kandydata Karola Nawrockiego!
To pierwsze, ale nie jedyne nasze działanie przeciw złu, kłamstwu i manipulacji, które zaczęły nam zagrażać.

Urszula Sikorska - Kelus
Opozycjonistka i więzień polityczny w PRL.
Jedna z tysięcy współobywateli, którzy nigdy
nie zezwolą na powrót cenzury i ograniczenie
wolności słowa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Ulman napisał(a):

banalnie proste pytanie. Ale nie martw się - jest tu kilku kolegów na twoim poziomie których też nie dają rady w takich sytuacjach.

Ponawiam pytanie " co przerosło " ? Czy tak trudno doprecyzować o jaką kwestię chodzi ? Wystarczy odnośnik zapodać albo linka ,czy nie umiesz takich rzeczy?  A i mam drugie pytanie i tu liczę też  na odpowiedź " kiedy przestaniesz zachowywać się jak kretyn ? 

Opublikowano

Pytanie o zasadność wprowadzenia ceł na ruskie nawozy. Popierasz to ?

A co do kretynów to jest tu kilku takich których przerasta odpowiedź na pytanie które jest podstawowe i najbardziej banalne dla danej sprawy. Przywykłem do tego że po jednym pytaniu albo odcina wam prąd albo zaczyna się jakiś słowotok mający na celu obrażenie , na przykład 

9 minut temu, andrzej78 napisał(a):

" kiedy przestaniesz zachowywać się jak kretyn ? 

lub

2 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." .😁

O jedno możesz być spokojny - jeszcze nie raz zadam ci proste pytanie któremu nie podołasz. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

A ty to popierasz? 

To proste pytanie i chyba cie nie przerośnie 

Ale właśnie czy napisałeś co?

A Ty dalej swoje  ( jak człowiek ograniczony ) .

Godzinę temu, Ulman napisał(a):

Czyli jednak cię przerosło🤣

A  dalej swoje ( jak ....

51 minut temu, Ulman napisał(a):

To czego oczekujesz po swoim zachowaniu ,skoro obrażasz innych - nie  oczekuj ,szacunku 

Opublikowano

Może czas pokazać pani namiestnik, że te ETS, ETS2, ETS3 i inne "tak zwane ekologiczne" podatki to bzdura

W cenach nawozów, na których nie oszukujmy się, pośrednicy ekstra zarabiają, widac wyraźnie, ile kosztuje nas podatników lobbning ekoterrorystów i rządy oszołomów.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Ulman napisał(a):

Pytanie o zasadność wprowadzenia ceł na ruskie nawozy. Popierasz to ?

A widzisz można zachować się normalnie ? 😁

Jeżeli ma cię to uszczęśliwić ,to tak popieram wprowadzenie ceł na nawozy ruskie i białoruskie,ale nie nazbyt wysokie bo zaraz nasi producenci podniosą ceny . Ponadto i tak Polski rolnik za to musi zapłacić pewne minerały i tak trzeba stamtąd importować . 

A co z moim drugim pytaniem  , ono jest naprawdę proste , czy potrzebujesz podpowiedzi? 😁

Opublikowano
4 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Ale właśnie czy napisałeś co?

A Ty dalej swoje  ( jak człowiek ograniczony ) .

A  dalej swoje ( jak ....

To czego oczekujesz po swoim zachowaniu ,skoro obrażasz innych - nie  oczekuj ,szacunku 

Skoro zabierasz głos gdy jest dyskusja o zasadności wprowadzenia ceł to o czym jest mowa? O lądowaniu na księżycu czy kocie Jarosława? Jeśli ci synapsy słabo łączą to będę od tej pory pisał w kazdym poście o co cie pytam, bo widzę że się gubisz. 

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał(a):

Może czas pokazać pani namiestnik, że te ETS, ETS2, ETS3 i inne "tak zwane ekologiczne" podatki to bzdura

Tyle że transformację energetyczna trzeba z czegoś finansować.

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał(a):

Tyle że transformację energetyczna trzeba z czegoś finansować.

wystarczy robić ewolucję, zamiast rewolucji

Opublikowano

a co zostawić kolejnym pokoleniom , powoli dostępne pokłady będą się kończyły o ile gaz i ropę da się zastąpić prądem to złóż fosforu i potasu się nie zastąpi , azotu bez gazu też nie da rady produkować masowo 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał(a):

Skoro zabierasz głos gdy jest dyskusja o zasadności wprowadzenia ceł to o czym jest mowa? O lądowaniu na księżycu czy kocie Jarosława? Jeśli ci synapsy słabo łączą to będę od tej pory pisał w kazdym poście o co cie pytam, bo widzę że się gubisz. 

Wiesz ,specjalnie przejrzałem kilka  wpisów na poprzedniej stronie i dotyczą np ingerencji zagranicznej w wybory , obszerny post dotyczący cen paliw , . Może nie zauważyłeś,ald sytuacja na forum jest bardzo dynamiczna niżeli się tobie wydaje.😁 Znalazłem, to był twój link o nawozach ,jedyne 9 godzin temu zapodany , później przewinęło się wiele innych tematów,a Ty mówisz o trwającej dyskusji. No niezła interpretacja faktów.😁

Opublikowano
7 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Jeżeli ma cię to uszczęśliwić ,to tak popieram wprowadzenie ceł na nawozy ruskie i białoruskie,ale nie nazbyt wysokie bo zaraz nasi producenci podniosą ceny . Ponadto i tak Polski rolnik za to musi zapłacić pewne minerały i tak trzeba stamtąd importować . 

A co z moim drugim pytaniem  , ono jest naprawdę proste , czy potrzebujesz podpowiedzi? 😁

Popierasz żeby płacić więcej, zarabiać mniej i być mniej konkurencyjny? Jaki widzisz w tym sens i pożytek.

Co do mojego zachowania to nie zamierzam go zmieniać tylko dlatego że ktoś kto ma problem z najprostszymi pytaniami uważa mnie za kretyna. Tak uważasz ty, górnik alkoholik, hospitalizowany paranoik, płaskoziemca czy kompulsywno obsesyjny pisowski manipulator, więc jakoś nie przywiązuje do tego większej wagi. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Co do mojego zachowania to nie zamierzam go zmieniać tylko dlatego że ktoś kto ma problem z najprostszymi pytaniami uważa mnie za kretyna. Tak uważasz ty, górnik alkoholik, hospitalizowany paranoik, płaskoziemca czy kompulsywno obsesyjny pisowski manipulator, więc jakoś nie przywiązuje do tego większej wagi. 

Mówisz o manipulacji , To ja zadam tobie pytanie . to jest to pytanie Co o tym sądzisz ? I oczekuję odpowiedzi.

A napisałem wcześniej i powtórzę, link o nawozach zamieściłeś 9 godzin temu ,po tym było wiele wątków poruszanych i nie kituj, że temat był obecnie poruszany .

Opublikowano
34 minuty temu, konteno napisał(a):

na 331 głosów w komisji w wiosce 196 nawrocki 17 trzaskowski

👍💪🚀👏 :D 

---------------------------------------

hitlerowskie pomioty włączają się w agitację za trzaskowskim 

Przyjaciółka „uwrażliwionego na problemy niemieckie” Tuska, Erika Steinbach ostrzegła dziś, że wybór domagającego się reparacji Nawrockiego uruchomi niemieckie roszczenia za wypędzenia.

Tusk o sobie:

"Trudno znaleźć pewnie bardziej pozytywnie uwrażliwionego na problem niemiecki w Polsce posła"

niemiecki sługus 🤮

Opublikowano
13 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Mówisz o manipulacji , To ja zadam tobie pytanie . to jest to pytanie Co o tym sądzisz ? I oczekuję odpowiedzi.

A napisałem wcześniej i powtórzę, link o nawozach zamieściłeś 9 godzin temu ,po tym było wiele wątków poruszanych i nie kituj, że temat był obecnie poruszany .

Napisałeś swój post pod moim w którym cytuje @witejus, i jasno widać o czym mowa. Komentujesz naszą wymianę zdań, temat znany więc czego to niby miało dotyczyć? 

Opublikowano

Ponad 120 miliardów długu za okres styczeń - kwiecień.

Pewnie da się to jakoś wytłumaczyć🤣

Znowu prezesa GUS wymienią?

Opublikowano

Może się to odbyć poprzez stworzenie możliwości dla rolników prowadzących gospodarstwa rolne np. do 10 ha, by – po wyłączeniu tzw. przydomowych gruntów – dobrowolnie uwolnili dla innych towarowych rolników pozostałe swe grunty. Mogliby je sprzedać lub zawrzeć pisemne umowy dzierżawy, koniecznie na dłuższy okres 20 – 30 lat. W zamian Rząd RP gwarantowałby im, a nie dzierżawcy gruntów otrzymanie dopłat bezpośrednich w dotychczasowej wysokości przez najbliższe 5 lat  spojrzcie, jakie pomysly maja bogaci w stosunku do biednych ,a wymyslili to Porozumienie Rolników – Zboża, Oleiste, Białkowe. mieli duzo ziemi, to poodawali zagranicznym i inwestorom. teraz by chcieli zabrac ludzia ziemie w zamian za doplaty przez 5 lat 😂😂😂 ktos tam zdrowo na leb upadl! az mi szkoda slow. glod ziemi w polsce jest ogromny, a rudy niektorym zagranicznym firma przedluzyl dzierzawy na kolejne 10 lat 🤮🤮🤮

• Like 1
Opublikowano

No wiesz 

6 minut temu, Ulman napisał(a):

Napisałeś swój post pod moim w którym cytuje @witejus, i jasno widać o czym mowa. Komentujesz naszą wymianę zdań, temat znany więc czego to niby miało dotyczyć? 

Rzeczywiście w treści pada słowo "nawozy" , no... rzeczywiście mogłem połączyć kropki , że 9 godzin temu był taki link.