Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic takiego nie ma, to co mówisz to głupoty które wmówiły media ...

Dzisiaj pieszy idzie i się nie zatrzymuje bo wie że kierowca ma ustapić mu pierwszeństwa.

Wcześniej dochodził do przejścia i się zatrzymywał, rozglądał i jak było wolne to przechodził .

Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Dzisiaj pieszy idzie i się nie zatrzymuje bo wie że kierowca ma ustapić mu pierwszeństwa.

Wcześniej dochodził do przejścia i się zatrzymywał, rozglądał i jak było wolne to przechodził .

Ale to nie wina samej zmiany przepisów, a głupot które opowiadano w telewizji ...

Opublikowano (edytowane)

Tak to wygląda pieszy idzie z marszu na jezdnie a ty się zastanawiasz czy wejdzie na przejście czy nie

Jak TY chcesz inaczej zachować szczególną ostrożność ? Masz się zatrzymać przed przejściem i tyle widząc pieszego 1-2m od przejścia

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, racyl napisał(a):

Dzisiaj to kierujący zbliżając się do przejścia dla pieszych ma rozpoznać czy pieszy chcę przejść czy tylko stoi koło przejścia

Nic takiego nie ma, to co mówisz to głupoty które wmówiły media ...

Jest. Nikt nie napisze definicji "wchodzącego na przejście". Zgodnie z prawem i konwencją pieszy może przechodzić przez niewyznaczone miejsce w oddaleniu od tego wyznaczonego - co wówczas? Tam mirrowe wyroki śmierci są usprawiedliwione czy nie? Młody był.. Jak zamykasz skrzynkę z kumplem to szkoda. Ale każdego jest szkoda - zwykliśmy mówić. Dlatego też zakaz prowadzenia nie przesądza o winie - ale o wpierd...lu już tak.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@racyl to tak, ale same przepisy nie zmieniły się jakoś znacząco. Tak na prawdę delikatnie przesunięto moment gdy pieszy nabywa pierwszeństwo na przejściu. Najwięcej bałaganu w tej sprawie narobiły media ... Powinni dołożyć że pieszy wchodzący na przejście bez sygnalizacji ma obowiązek podnieść lewą rękę. To by wiele ułatwiło ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jak nie zmieniły znacząco ? .Wcześniej chciałeś to się zatrzymałeś przed przejściem i przespuściłeś pieszego a dzisiaj jak się nie zatrzymasz to 2,5 tys płacisz

Nie mówimy o sytuacji kiedy ten pieszy już jest na przejściu

Opublikowano
racyl napisał:

Tak to wygląda pieszy idzie z marszu na jezdnie a ty się zastanawiasz czy wejdzie na przejście czy nie

Jak TY chcesz inaczej zachować szczególną ostrożność ? Masz się zatrzymać przed przejściem i tyle widząc pieszego 1-2m od przejścia

Niema takiego obowiązku. Jest w razie potrzeby. Idziesz po bandzie jak zwykle. Kierowca ma prawo niezauważyć takiego ludka, szczególnie jak powozi czymś powyżej 12 ton. Ludek ma te same obowiązki bo to uczestnik tej zabawy. To zaś w mózgach wybełtała na odwrót dyskutowana zmiana w przepisach.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przepisy były praktycznie takie same ... To media wcisnęły kit ... I nic nie zapłacisz jak stoi obok przejścia ... @racyl nie wierz w te głupoty co podawali w mediach. Z dwa razy już tak miałem, że widziała policja jak przejechałem jak pieszy stał przy przejściu, ani razu nie zapłaciłem ... Jeżeli masz kamerkę i będą chcieli cię za takie coś karać to nie ma co się zastanawiać i trzeba iść do sądu ...

Opublikowano
Teraz, DTaras napisał(a):

Niema takiego obowiązku. Jest w razie potrzeby. Idziesz po bandzie jak zwykle. Kierowca ma prawo niezauważyć takiego ludka, szczególnie jak powozi czymś powyżej 12 ton. Ludek ma te same obowiązki bo to uczestnik tej zabawy. To zaś w mózgach wybełtała na odwrót dyskutowana zmiana w przepisach.

Pieszy nie jest od oceniania czy ty jedziesz maluchem czy tirem .

Kierowca ma prawo nie zauważyć pieszego ? 🤣 Na oznaczonym przejściu ? 🤣

Będę miał ubaw do końca dnia 🤣

• Haha 2
Opublikowano
racyl napisał:

Jak nie zmieniły znacząco ? .Wcześniej chciałeś to się zatrzymałeś przed przejściem i przespuściłeś pieszego a dzisiaj jak się nie zatrzymasz to 2,5 tys płacisz

Nie mówimy o sytuacji kiedy ten pieszy już jest na przejściu

To już jest radosna interpretacja. Policjant musi być pewien że pieszy spelnił obowiązki zanim takie coś nałoży a zachowanie pieszego później musi mieć znamiona sytuacji opisanej jako "wymuszenie pierwszeństwa". To zaś może odbywać się w drugą stronę. Warto mieć jednak kamerkę.

• Like 2
Opublikowano

Ciężko ci przyjąć do wiadomości że to jest oznaczone przejście dla pieszych i tu nie ma przeproś .

Sporo obowiązków ciąży na kierowcy zbliżającego się do przejścia dla pieszych

Opublikowano
racyl napisał:

Pieszy nie jest od oceniania czy ty jedziesz maluchem czy tirem . Kierowca ma prawo nie zauważyć pieszego ? 🤣 Na oznaczonym przejściu ? 🤣 Będę miał ubaw do końca dnia 🤣

Pieszy właśnie jest od oceniania bezpieczeństwa własnego manewru. Pieszego obowiązuje zasada ograniczonego zaufania a kierowca moze akurat oceniać coś innego niż czy mu pieszy akurat pod naczepę nie włazi. Nadawanie nadludzkich mocy przepisami do durny pomysł bo pieszego można potrącić także jadąc z prędkością orki. Tym bardziej że jest to jednak durny zwierz i w sytuacji kolejowej wciąż się go prosi o odsunięcie od krawędzi peronu - w drogowej na odwrót.

racyl napisał:

Ciężko ci przyjąć do wiadomości że to jest oznaczone przejście dla pieszych i tu nie ma przeproś .

Sporo obowiązków ciąży na kierowcy zbliżającego się do przejścia dla pieszych

Są też nieoznaczone i tam też niema przeproś. Chodzi o to, aby pieszy też to wiedział bez wymówek w postaci p 1a.

Tomasz0611 napisał:

Przepisy były praktycznie takie same ... To media wcisnęły kit ... I nic nie zapłacisz jak stoi obok przejścia ... @racyl nie wierz w te głupoty co podawali w mediach. Z dwa razy już tak miałem, że widziała policja jak przejechałem jak pieszy stał przy przejściu, ani razu nie zapłaciłem ... Jeżeli masz kamerkę i będą chcieli cię za takie coś karać to nie ma co się zastanawiać i trzeba iść do sądu ...

Niestety tu racyl ma rację - to jest znacząca zmiana. Moim zdaniem lepiej aby jej nie było.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic takiego nie ma, to co mówisz to głupoty które wmówiły media ... Przepisy się praktycznie nie zmieniły. To media wcisnęły do głów ludziom kit ...

zmiana jest zasadnicza

zgodnie z konwencją wiedeńską, którą przyjęliśmy:

kierujący pojazdem jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu dla pieszych a także pieszemu mającemu zamiar wejść na przejście dla pieszych

a w naszym prawie było

kierujący pojazdem jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu dla pieszych

a teraz jest

kierujący pojazdem dojeżdżający do przejścia dla pieszych jest zobowiązany zmniejszyć prędkość i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu dla pieszych oraz pieszemu wchodzącemu na przejście

dzięki tej zmianie mniej osób jest zabijanych na przejściach dla pieszych

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, racyl napisał(a):

Dzisiaj to kierujący zbliżając się do przejścia dla pieszych ma rozpoznać czy pieszy chcę przejść czy tylko stoi koło przejścia

Idąc tym tokiem myślenia to identycne przepisy powinni zastosować na przejazdach kolejowych gdzie zbliżający pociąć powinien się zatrzymać przed tym przejazdem jeżeli jest samochód w pobliżu. 😛

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, nie napisał(a):

Dzięki tej zmianie mniej osób jest zabijanych na przejściach dla pieszych

No tutaj to różnie bywa, jak pieszy kumaty to może i mniej wypadków dzięki temu, ale jak "nieśmiertelna" ameba umysłowa ... W 2023r było wiecej wypadków z udziałem pieszych niż w 2022, rozumiem że to dzięki cudownej zmianie przepisów ??

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, PRIMO napisał(a):

Idąc tym tokiem myślenia to identycne przepisy powinni zastosować na przejazdach kolejowych gdzie zbliżający pociąg powinien się zatrzymać przed tym przejazdem jeżeli jest samochód w pobliżu. 😛

A od kiedy pociąg ma obowiązek zatrzymywania ?

Co w tym jest dziwnego , widzisz pieszego prawie że na krawędzi przejścia to się zatrzymujesz ?

Tak każdy robi bo nie chcę być na pasach kiedy pieszy postawi nogę na przejściu

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

No tutaj to różnie bywa, jak pieszy kumaty to może i mniej wypadków dzięki temu, ale jak "nieśmiertelna" ameba umysłowa ...

Chcesz czy nie ale ta zmiana spowodował że pieszy nie zwalnia nawet tępa i wchodzi na przejście

34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tego nigdy nie wiesz czy policiant akurat to widział i czy chciało mu się Cię gonić .

Opublikowano
45 minut temu, DTaras napisał(a):

Dlatego też zakaz prowadzenia nie przesądza o winie - ale o wpierd...lu już tak.

Zakaz prowadzenia nie jest orzekany z powodów błahych. Ma na celu wyeliminowanie zawodnika z ruchu jako kierowcę,w konkretnym celu. Cel ogólny to ochrona pozostałych przed debilem który jest realnym zagrożeniem. Zagrożenie może ustąpić. Ale też może być gościu niereformowalny, czyli dożywocie bez prawa do prowadzenia pojazdów.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W 2023r było wiecej wypadków z udziałem pieszych niż w 2022, rozumiem że to dzięki cudownej zmianie przepisów ??

normalny jesteś? od kiedy obowiązują nowe przepisy? co ty porównujesz?

Opublikowano
35 minut temu, nie napisał(a):

kierujący pojazdem dojeżdżający do przejścia dla pieszych jest zobowiązany zmniejszyć prędkość i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu dla pieszych oraz pieszemu wchodzącemu na przejście

dzięki tej zmianie mniej osób jest zabijanych na przejściach dla pieszych

Podejrzewam że tu bardziej chodziło o te stada wpatrzonych w telefony lezących jak lunatycy. Stwierdzono pewnie że jak się każe kierowcom bardziej uważać , to maja większą szansę na przeżycie. Dlatego u nas teraz to weszło.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Podejrzewam że tu bardziej chodziło o te stada wpatrzonych w telefony lezących jak lunatycy. Stwierdzono pewnie że jak się każe kierowcom bardziej uważać , to maja większą szansę na przeżycie. Dlatego u nas teraz to weszło.

to wynika z konwencji, na zachodzie już dawno to obowiązywało

u nas był wielki opór przed zmianą, ponieważ łatwiej było zrzucić winę na pieszego: wtargnięcie na jezdnię