Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, hubertuss napisał(a):

Czegoś ty się znowu naćpał czy nachlał?

znalazłeś kobietę już ? 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

...nawzajem...

niewygodne nie odpowiesz pytam ponowie siedzi ? 

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo to dzban łakomy na kase jest. A jak chciał zmienić zasady to dostał opierdol od ursuli i tyle z tego było.

Mam wrażenie że większość tam, to są pionki, które mają na celu wykonywanie poleceń i branie za to dużej kasy.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30771584,wojciechowski-twierdzi-ze-zielony-lad-trafi-do-kosza-komisja.html

Z drugiej strony powiedział też coś mądrego- nie chcesz zielonego ładu i ekoschematów to nie składaj wniosku o dopłaty. Ludzie połasili się na euro z brukseli, przyzwyczaili się za branie kasy za nic, a tu nie spodzianka, bo nie ma nic za darmo. I tych płapek i wymogów będzie coraz więcej - tuzy, które zgłaszali wszyscy jak leci bo wiecej kasy dawali a teraz nie można ich wyorać ani przesiać, nawet rowu nie możesz koparką wyczyścić. Natura 2000 i inne takie. Ludzie rzucili się na kase a kasy co raz mniej a wymagania co raz większe i dojdą następne. Już nikt nie odpuści ugorowania, poplonów, różnorodności czy jak tam się zwie i innego gówna z brukseli.

Finał będzie taki że za maks 10 lat dopłat nie będzie wcale a zostaną tylko wymogi i kary. 

12 minut temu, Roman176 napisał(a):

zastanawiam się czemu wyborcy rudego często się rozwodzą  i jak hubercik 

On przecież w Choroszczy siedzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

On przecież w Choroszczy siedzi.

czyli ? 

7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kaczyńskiej się spytaj, może Ci odpowie ?? xD 

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zapytaj może Kurskiego...🤭

to dlatego jesteście za imigrantami ze jakaś czarna mamba się znajdzie ? 

Opublikowano

z ta wycinka lasow, bylo troszke inaczej. rozmawialem z nadlesniczym i z lesniczym. powiedzieli mi ,ze plany wycinki ustalane sa na 10 lat. ostatni plan ,ktory realizowali byl z 2015 roku, ktory opracowali jeszcze poprzednicy. plan wycinki tej okropnej, nadmiernej ,krytykowanej przez PO, opracowalo PO!!! oprócz tego niuansu, w polsce mamy bardzo duze opoznienia w wycinkach. mowil mi lesniczy ,ze tak ok 20% jestesmy do tylu. las to uprawa, a jesli ktos uwaza ze jest inaczej, to niech nie kosi np. pszenicy!

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Rozmawiał w ogóle ktoś z leśniczym? Z kimś kto się zna? Na czym to polega? Ja rozmawiałem. 

A bijecie pianę jak ci lewicowi aktywiszcza🤭 

Plan jest taki żeby jak najwięcej narobić parków i innego gówna. Nawet u mnie narobili jakiś stref ochrony czy jak to się zwie. W nadleśnictwie zapowiedzieli zwolnienia w przeciągu kilku lat. Drewno będzie można pozyskiwać w Niemczech a u nas będzie eko. A może to i dobrze. Żeby tylko rudy ch*j nie sprywatyzował tzn nie rozkradł wszystkiego.

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

z ta wycinka lasow, bylo troszke inaczej. rozmawialem z nadlesniczym i z lesniczym. powiedzieli mi ,ze plany wycinki ustalane sa na 10 lat. ostatni plan ,ktory realizowali byl z 2015 roku, ktory opracowali jeszcze poprzednicy. plan wycinki tej okropnej, nadmiernej ,krytykowanej przez PO, opracowalo PO!!! oprócz tego niuansu, w polsce mamy bardzo duze opoznienia w wycinkach. mowil mi lesniczy ,ze tak ok 20% jestesmy do tylu. las to uprawa, a jesli ktos uwaza ze jest inaczej, to niech nie kosi np. pszenicy!

Tak jest tylko że służy to do celów politycznych. Cieli pisowcy było bee. Tną peowcy jest dobrze.  Na tą chwile największym problemem w lasach, przynajmniej w moich stronach jest kornik co wpierdala wszystko jak leci. 60% pozyskanego  drewna nadaje się tylko na byle jaki opał.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

7 minut temu, Takeda napisał(a):

ee a też robiłeś klasycznie na podkładce szklanej z oświetleniem by było łatwiej? bo to na początku standard był

Nic takiego nie robiliśmy. Dostawałeś do łapy wałek, tuleje, płytę itp przedmioty. Do tego suwmiarka i masz narysować ten przedmiot tak aby tokarz czy frezer czy tam ktoś inny mógł go bez problemu wykonać. Tylko tyle i aż tyle. Musiałeś najpierw pomyśleć z jakiego rzutu zacząć. Bo każdy niepotrzebny rzut to ocena w dół, zrobiłeś 3 rzuty za dużo i dwója, choćby było perfekcyjnie narysowane i zwymiarowane.

Nawet rzut izometryczny raz robiliśmy, ale to sam prowadzący mówił że to bez sensu, bo w moich czasach wchodziły już programy 3D i tam to były dwa kliknięcia zamiast kilku godzin nad kartką.

Hyhy. Przychodzi gość z rysunkiem z bazą wymiarów gdzieś ze środka płyty. Trochę tego do powiercenia jest. Stoi chłop i patrzy w rysunki. Widzę co jest pięć i mówię do gościa: lepij spietalaj. Ten zdziwiony. Najpierw im cady narysują na camy a potem lezą z tymi rysunkami do klasycznego frezera tokarza bo taniej takie pojedyńcze gluty zrobi. Dla zwykłego wału na silnik indukcyjny gdzie są dwa łożyska ze trzy uszczelnienia jakis gwint i wpust powyższa umiejętność jest nieoceniona.

• Like 1
Opublikowano

byl czas usowac zakazone drzewa, ale peło darlo morde, ze pis jest antyekologiczny. teraz tna, ale jest za pozno. jesli ktos ma watpliwosci, czy peło wycina na potege, to prosze obejrzec sobie najnowsze zdjecia puszczy noteckiej, chyba bo moglem lokalizacje pomylic. tym razem lesnictwo apeluje, ze nie mozna tak wycinac lasu. nadmierne usuniecie drzew, spowoduje,ze las bedzie jednorodny wiekowo. nie jest to korzystne dla drzewostanu. niestety, rzadzacy nie sluchaja i robia czystke.

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

W plany się wyebały też wycinki pod drogi. A znów wycinanie dęba w celu zagłodzenia kornika to raczej już modyfikacja tegoż planu. W każdym razie aby las był uprawą trzeba by go na powrót sadzić a tu się rozmaitości odbywały. Generalnie jest jak mówisz i wystarczy wywołać dym aby za nim schować niewielki ogień. Zapytaj gajowego jak im idzie odtwarzanie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał(a):

Hyhy. Przychodzi gość z rysunkiem z bazą wymiarów gdzieś ze środka płyty. Trochę tego do powiercenia jest. Stoi chłop i patrzy w rysunki. Widzę co jest pięć i mówię do gościa: lepij spietalaj. Ten zdziwiony. Najpierw im cady narysują na camy a potem lezą z tymi rysunkami do klasycznego frezera tokarza bo taniej takie pojedyńcze gluty zrobi. Dla zwykłego wału na silnik indukcyjny gdzie są dwa łożyska ze trzy uszczelnienia jakis gwint i wpust powyższa umiejętność jest nieoceniona.

Za to to akurat nas ganiali. Nawet na CAD przedmiot miał być wymiarowany zgodnie ze sztuką ;)

Te całe autowymiarowania i tak najczęściej trzeba było poprawiać, a to dodać jakąś tolerancję itp.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

byl czas usowac zakazone drzewa, ale peło darlo morde, ze pis jest antyekologiczny. teraz tna, ale jest za pozno. jesli ktos ma watpliwosci, czy peło wycina na potege, to prosze obejrzec sobie najnowsze zdjecia puszczy noteckiej, chyba bo moglem lokalizacje pomylic. tym razem lesnictwo apeluje, ze nie mozna tak wycinac lasu. nadmierne usuniecie drzew, spowoduje,ze las bedzie jednorodny wiekowo. nie jest to korzystne dla drzewostanu. niestety, rzadzacy nie sluchaja i robia czystke.

Ty. Ale to nie jest do wykonania bo nikt po drzewach nie łazi i nie pyta czy jest tu kornik. To trzeba wyebać jak raka - trzy ha z widocznym zakażeniem plus dwadzieścia ha marginesu. Do 2015 roku miałem co rusz zakaz włażenia i zbierania ze względu na oprysk. Potem hulaj dusza. Obecnie niestety temat jest kontynuowany czyli albo pryskają jakimś eko albo wcale.

Opublikowano

lasy by ograniczyc nasadzenia zostawiaja pojedyncze drzewa, np. sosny, by sie rozsiewaly. u nas ladnie to wyglada, bo tak tutaj robia. za kilka lat az gęsto od samosiewek. nie przecze,ze cos tam mogli urwac, przy tym wszystkim. zle nie robili, sprzedawali drogie drzewo chinom. teraz pelo stara sie urwac ten kierunek, by zaspokoic potrzeby zachodnich elektrowni. ciekawe jak zmienia sie kierunek exportu drewna?

Opublikowano
34 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Plan jest taki żeby jak najwięcej narobić parków i innego gówna. Nawet u mnie narobili jakiś stref ochrony czy jak to się zwie. W nadleśnictwie zapowiedzieli zwolnienia w przeciągu kilku lat. Drewno będzie można pozyskiwać w Niemczech a u nas będzie eko. A może to i dobrze. Żeby tylko rudy ch*j nie sprywatyzował tzn nie rozkradł wszystkiego.

Lasów więcej sadzą niż wycinają. 

Ptaki po ochrona np bociany czarne i nawet nie wolno przejść. Wiem że dużo nie zgłaszają żeby "kłopotu" nie było.

Opublikowano

Też widziałem gajowym mi pokazywał. Nory wilków też pokazywał, równy chłop z niego. 

3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bociany czarne były kiedyś u mnie na bagnie. Jakieś z 15 lat temu. Nawet udało mi się je zobaczyć.

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał(a):

"Poza tym nie stać mnie, żeby zostać prezydentem. Prezydent za mało zarabia — powiedział wówczas w swoim orędziu."

znaczy - Stanowski tak powiedział

czyli każdy który tym prezydentem zostaje musi albo kraść albo zostać polityczną qrwą służącą tym którzy dadzą najwięcej łapówek

no i z tego samego powodu do polityki nie pcha się nikt kto cokolwiek potrafi tak że może wybierajmy tych elektorów nie po tym kim są a po tym komu obiecują się sprzedać już niekoniecznie z podaniem za ile

Stanowskiemu po prostu lepiej się opłaca być dziennikarzem czy biznesmenem niż politykiem.

A teraz sobie wyobraźmy Nawrockiego u Trzaskowskiego :ph34r:.

6 godzin temu, hubertuss napisał(a):

pis spieprzył a teraz tusku popraw.

Odsunąć Pis od władzy, pamiętasz to hasło ? Na czym miało polegać ?

6 godzin temu, hubertuss napisał(a):

NO i się żyje lepiej. Chociaż pis robił wiele by żyło się gorzej. 

W sklepach drogo, rachunki w górę. Poprawy nie widzę. Jest jak było. A przepraszam. Zmieniła się obsada koryta.

2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Jak by pis nie ciął w parkach to by dymu takiego nie było. Teraz tną ale z głową czy na potęgę czy więcej jak pis nie wiem trzeba by statystyki przejrzeć. U nas jak leśniczy był drzewa odbijać z rok czy dwa temu to mówił, że las lubi 😄.

To skąd wiesz jak jest skoro nie wiesz 🤔?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v