Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

pszenicy po 600 ? 

Panie...z moich paru ha to by mi na dwa miesiące temu życia nie wystarczyło za zboża...

...a jęczmień po 100 meter dziś sprzedawałem.

Niewiele, ale tak odnośnie cen.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

a saletrę za 2k ?   a kiedy taki drogi jęczmień i przeżyto ? 

Saletrę jakoś 1550 czy 1600 kupowałem, nie pamiętam, pszenżyto i jęczmień w grudniu 2024 sprzedawałem. 

Szczerze Romuś, dla mnie zboża czy kukurydza to tylko dodatkowe źródło dochodu, coś tam z tego zostaje, ale nie nastawiam się z tego na jakieś duże zyski, zyski mam z innych upraw, gdzie to czy saletra jest po 1500 czy po 2200 jest mi praktycznie obojętne, bo to jest może 1% różnicy w kosztach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

qurwa milioner się znalazł 🤣

Nie milioner, tylko kupiłem nawozy wcześniej a nie na wiosnę na ostatnią chwilę ... Teraz cena 5,55 za litro ON B0 wydawała mi się całkiem fajna, to kupiłem żeby starczyło gdzieś do listopada. A czy dobrze zrobiłem to :

• Haha 1
Opublikowano

z tych 6ha ? 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie milioner, tylko kupiłem nawozy wcześniej a nie na wiosnę na ostatnią chwilę ... Teraz cena 5,55 za litro ON B0 wydawała mi się całkiem fajna, to kupiłem żeby starczyło gdzieś do listopada.

gdzie u Janusza na stacji ? 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

z tych 6ha ? 

gdzie u Janusza na stacji ? 

Cysterna na podwórko przyjechała, ta sama firma mi już kilka lat dowozi.

A że 6ha, wiesz, dla mnie 6 ha pod szkłem warte więcej niż 60ha pola IV klasy ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz cena 5,55 za litro ON B0 wydawała mi się całkiem fajna, to

Chyba już tańsze nie będzie...

Cza będzie w poniedziałek zamówić...no ale nie do listopada...😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chyba już tańsze nie będzie...

Nie wiem czy będzie tańsze, w hurcie na stronie Orlenu przez ostatnie 2 dni +10gr poszło. Ale tego co będzie za 2, 3 czy 5 miesięcy to nikt nie wie.

• Like 1
Opublikowano

Średnie ceny paliw hurcie w Polsce

2025-03-20 fl_95.png fl_98.png fl_on.png fl_lpg.png
  PLN / litr
Średnia krajowa 5.99 6.77 6.12 3.14
Dolnośląskie 5.9 6.74 6.11 3.2
Kujawsko - Pomorskie 6.02 6.92 6.12 3.19
Lubelskie 6.15 6.82 6.21 3.15
Lubuskie 5.96 6.74 6.03 3.2
Mazowieckie 6.19 7 6.28 3.24
Małopolskie 5.93 6.77 6.12 3.09
Opolskie 6.02 6.87 6.12 3.13
Podkarpackie 5.85 6.68 5.97 3.15
Podlaskie 6.11 6.92 6.19 3.23
Pomorskie 5.93 6.71 6.16 3.09
Śląskie 5.95 6.75 6.14 3.06
Świętokrzyskie 6.01 6.75 6.23 3.11
Warmińsko - Mazurskie 5.97 6.63 6.1 3.08
Wielkopolskie 5.96 6.73 6.09 3.11
Zachodniopomorskie 5.95 6.74 6.04 3.21
Łódzkie 5.9 6.64 6.02 3.06
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

...a górnicy?

wyżowych 

Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

Średnie ceny paliw hurcie w Polsce

2025-03-20 fl_95.png fl_98.png fl_on.png fl_lpg.png
  PLN / litr
Średnia krajowa 5.99 6.77 6.12 3.14
Dolnośląskie 5.9 6.74 6.11 3.2
Kujawsko - Pomorskie 6.02 6.92 6.12 3.19
Lubelskie 6.15 6.82 6.21 3.15
Lubuskie 5.96 6.74 6.03 3.2
Mazowieckie 6.19 7 6.28 3.24
Małopolskie 5.93 6.77 6.12 3.09
Opolskie 6.02 6.87 6.12 3.13
Podkarpackie 5.85 6.68 5.97 3.15
Podlaskie 6.11 6.92 6.19 3.23
Pomorskie 5.93 6.71 6.16 3.09
Śląskie 5.95 6.75 6.14 3.06
Świętokrzyskie 6.01 6.75 6.23 3.11
Warmińsko - Mazurskie 5.97 6.63 6.1 3.08
Wielkopolskie 5.96 6.73 6.09 3.11
Zachodniopomorskie 5.95 6.74 6.04 3.21
Łódzkie 5.9 6.64 6.02 3.06

A co mnie obchodzą te twoje tabelki z cenami na stacjach ??

Na stacji to tylko benzynę do osobówki i Yamahy tankuję ...

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Powiedz mi czy do czegoś przydała Ci się budowa pantofelka czy pochodna funkcji x^3-5x^2 ??

Aaaaaa właśnie, to są moje ulubione tematy podczas konsumpcji alkoholu.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Co ty bredzisz w jakiej polskiej szkole uczą, że obozy koncentracyjne były polskie?

Jeszcze nie uczą ...

Ale minister edukacji coś już na ten temat rzekła ....

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacus napisał(a):

ale wy towarzysze jestescie ze wsi zabitych dechami, gdzie rozwoj sie zakonczyl wraz z upadkiem jedynie slusznego ustroju..od tego czasu minelo sporo i sporo sie zmienilo ..pewnie w waszych wsiach tez. tylko gorzej ze w glowach nie..

z prl-owskich szkol wychodzliy takie same matoly jak z dzisiejszych..

tepemu chocbys co wbijaj do glowy to i tak makowka pusta zostanie-wy jestescie tego najlepszym przykladem ..

w Tobie więcej jadu jak rozumu (a za głupka Cię nigdy nie uważałem)
bzdury wypisujesz bo najuniwersalniejsze jednostki czy to w biznesie czy Nauce nie z miast się wywodzą a co najwyżej podmiejskich wsi czy wsi w ogóle. Środowisko wielkomiejskie jest ze wszech miar nienaturalne, oderwane od jakichkolwiek wzorców mogących uczyć przeżywalności w różnorodnych warunkach i obecne pokolenie z tych tzw "mieszczuchów" to szczep dewiantów niezdolnych do przeżycia tygodnia polegając tylko na sobie; no może ten tzw margines i wielkomiejski by sobie poradził w razie kolapsu tej tzw "cywilizacji" bo tresowany przez samo życie i przynajmniej adaptatywnego szybkiego myślenia się musiał nauczyć a jak któren nie zdołał to już go nie ma.

a komuna choć sama z założenia była durnym systemem to wykształciła jednak takich którzy się na niej poznali bo ją rozmontowali gdy teraz mamy trend odwrotny i spowrotem do komuny zmierza pokolenie wykształcone ostatnio.

dużo by jeszcze pisać o tym czego potrzebnie a czego nie uczą współczesne szkoły ale ten wątek poruszali tu inni i już Ciebie nie będę przeciążał nazbyt dużą dawką do czytania bo do reszty zamkniesz się w swoim światku który z rzeczywistym coraz mniej ma wspólnego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

gdybys pil alkohol a nie konsumowal to bys sobie glowy nie zajmowal bzdurami 🤣

5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

masz racje hubertus, ale czy tak samo twierdzisz w stosunku do swoich dzieci lub wnukow? oni sa tak samo pusci? powiesz swoim dziecia, ze nie warto im poswiecac 2 h lekcyjnych na biologie? czy swo8ch najblizszych uwazasz za madrzejszych od innych? czy osoby ,ktore chca sie uczyc maja zostac poswieceni, bo inni nie chca? czy wy obrazajac wszystkich ,uwazacie ze jesli sie nie uczyliscie, inni tez sie nie uczyli? na wlasnym przykladzie twierdzicie ,ze wam budowa komorki, fotosynteza,.chlorofil ,fotosystem, mitochondrium, populacja, tkanka,.narzad nie sa do niczego potrzebne? jesli sami sie tego nie daliscie rady nauczyc, nie znaczy ze reszta nie dala!

jakiemu procentowi czy promilowi ludzi to jest potrzebne ??

za duzo szczegolow a za malo ogolnego ogladu.

5 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Wiesz ile dziś osób które nawet ukończyły 18 rok życia nie potrafi odczytać godziny z zegara analogowego ? 

Byś się zdziwił ...

Kiedyś nawet po szkole specjalnej większość potrafiła 

Podstawy z każdej dziedziny są potrzebne 

Czy to biologia , geografia ,  matematyka czy historia 

Potem będą jakieś pajace wmawiać dzieciom że chłop może rodzić dzieci albo że Tusk to Polak

znajoma nie potrafi a ledwo 47 lat ma..nieraz mamy z niej beke. w sklepie sprzedaje. liczyc umie a tego nie potrafi.

https://www.o2.pl/informacje/dziadek-tuska-nie-podal-reki-hitlerowi-kim-byl-franciszek-dawidowski-7024522612534176a

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dążę do tego że już w podstawówce uczą wielu bezużytecznych rzeczy. Potem w szkole średniej to samo ... Pantofelki, historia starożytnej Grecji i Rzymu przez pół roku, pochodne funkcji matematycznych itp itd ... A potem wypełnienie PIT czy policzenie kwoty netto znając brutto to dla wielu za dużo ...

OHP ?? Istnieje jeszcze coś takiego ??

oczywiscie ze tak..sam sie zdziwilem .w grodzisku mazowieckim czy lowiczu sa 

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

A chodź by po to, by wyśmiać Romka jak gada że Zełus to bóg z widłami...😆🤭

a czemu nie ?? nikt nigdy go nie widzial wiec wszystko jest mozliwe 🤣

2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Jesteś przykładem tej prlowskiej edukacji zwanej AU ( akademia umiejętności) co to na siłę po 8 klasach kierowali by coś ukończone było.

Koledzy poszli do przodu coś osiągnęli, a ty żyjesz  dzięki temu że żona działki rolne pod Krakowem miała. A że ludziom chów klatkowy się nudzi to płacą krocie za m2 by wyrwać się z miejskiego rynsztoka.

Przejedź się po wsiach, zajedź do tych co się rozwijają  spróbuj pogadać. Pewno po krótkiej rozmowie cię przeżują i wyplują. Tylko Ty postrzegasz wieś w kategorii swojej, vide Anżej z plutycz. Z autobusu zobaczysz ładne obejścia to myślisz że to inteligent z miasta. A tu zonk, inteligent, ale ze wsi. Osiągnął to bo mógł dzięki takim jak ty. A że was większość to było mu łatwiej.

Teraz żyjesz w miejscu gdzie rolnictwo zdechło , próbujesz się dowartościować jako rolnik a robisz jak najgorszy papudrok.

Uważasz się za człowieka  z wyżyn intelektualnych, tylko pomyliłeś się, bo miejsce zamieszkania czyli  wysokość nad poziom morza  nie świadczy o wyższości.

Przepraszam, bo miałem nie  prowokować. Ale nie mogę wypisać się z powiadomień,  bo jest jakiś błąd, a przejść obojętnie trudno.

nie nerwujsia..🤣 wiem od dawna , ze bolacy kregoslup to najmniejszy problem w stanie twojego zdrowia..

gdzie ty to wyczytales ?? jakie dzialki ???

u nas w jednej wsi tylu co u was w kilku wiec na pewno znam wiecej ludzi niz ty i z wieksza iloscia rozmawam.

wasz smieszny powiat to dwie gminy u nas . nawet jedna skawina za caly powiat i pare sasiednich gmin wystarczy.

dysydent a gdzie wyjechalo wiekszosc mlodych zdolnych z twojej okolicy ?? 

na wsi zalozyli start-upy lub  pracuja w centrach biznesowych ..

prawda jest taka ze w paru centrach biznesowych w krakowie czy warszawie pracuje wiecej ludzi niz odpasa swinie cy doi krowy  w calej polsce..

dysio -ja obracam sie w swiecie a ty  w fasoli...ot taka drobna roznica..pracuje w firmie ktora ma prawie 100 pracownikow..

Opublikowano

twojego sukcesu zyciowego nie przebije ..po roku nie zostane rogaczem..nigdy cie nie przescigne..

skonczyles studia i co ci z tego przyszlo ?? nie wytrzymales psychicznie wyscigu szczurow i malzenstwa ?

Opublikowano
50 minut temu, dysydent napisał(a):

za głupka Cię nigdy nie uważałem)

Ciekawym kiedy zmienisz zdanie😆

40 minut temu, jacus napisał(a):

ot taka drobna roznica..pracuje w firmie ktora ma prawie 100 pracownikow..

I to jest to twoje osiągnięcie, to cię napawa dumą?🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v