Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał(a):

Nie pozwolimy, by inni dysponowali polskim uzbrojeniem

Rezolucja nie nakłada żadnych twardych wymagań na kraje, które do tej pory nie spełniają zobowiązań NATO w zakresie wydatków na obronność. Jednocześnie chce, by decyzje o naszym sprzęcie zapadały centralnie w Brukseli. To my — Polacy — ogromnym wysiłkiem budujemy silną armię, inwestujemy miliardy, uzupełniamy sprzęt, pomagamy Ukrainie. Nie zgodzimy się, żeby ktoś inny rozporządzał naszym potencjałem.

Ja tylko przypominam iż w razie wojny, po bodaj paru tygodniach siły polskie i tak przechodzą pod Dowództwo Operacji Połączonych  NATO. Od tego dnia możecie se apelować ewentualnie o uczestnictwo w defiladzie.🤣 Koniec i kropa. JUż żeście se podowodzili.🤣 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Ja tylko przypominam iż w razie wojny, po bodaj paru tygodniach siły polskie i tak przechodzą pod Dowództwo Operacji Połączonych  NATO.

Ale jak to, przecież to podobno Anżej jest zwierzchnikiem sił zbrojnych RP a nie może jakiś asfalt z NATO 🤭

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

NO ale suwerenność oddali. Pisowski lud jest ciemny łapie się na takie hasła jam muchy na lep. Onuce z pisu i konfy zagłosowały przeciwko umocnieniu polskiej obrony przeciwko kasie na nią a teraz musza jakoś tłumaczyć swoją głupotę. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

suwerenność - pełna kontrola przez podmiot określonej przestrzeni

nic mniej nic więcej dla określenia pełnej suwerenności
i czy to

13 minut temu, DTaras napisał(a):

idealistyczne pierdoły

?

idealistyczne pierdoły zaczynają się gdy mamy niepełną suwerenność bo gdy chcemy zdefiniować brak suwerenności to znów - pełna zależność od nadrzędnego podmiotu w decyzyjności wobec określonej przestrzeni

reszta to już prościutka logika na przypadek rozpatrywany
dopóki państwa miały prawo weta to nikt nie mógł im narzucić niekorzystnych dla żadnego z nich decyzji w kwestiach (przestrzeniach) których dana decyzja dotyczy
teraz już może jednemu państwu większość z pozostałych narzucić wszystko.

i teraz uważaj i nie pier..olnij podobnej głupoty jak "Hubertuss"

jeśli xujnia większością zdecyduje że Polska czy Litwa ma oddać jakiś pasek terytorium kacapom by sobie mogły zbudować autostradę czy linię kolejowa do Królewca bo inaczej zbombardują ... a niech będzie - Berlin? czy dowolny inny argument ultymatywny czy nawet biznesowy przedstawią xujni jako całości to nadal nazwiesz to idealistycznymi pierdołami czy i logicznie ale i prawnie możliwym prawdopodobieństwem wynikającym z tego głosowania?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertuss napisał(a):

Ty piszesz o teorii ja o praktyce. Państwem suwerennym w historii najnowszej nie byliśmy  lub byliśmy momentami i teraz nim nie jesteśmy. Wytłumaczyłem jak ta suwerenność jest ograniczana i jak może być ograniczana nawet gdy nie mamy podpisanych żadnych traktatów umów ograniczających ja na przykładzie UA i USA.

zaraz
noż q.. nie połączyło postów a myślałem że zdążę
no nic

tam wyżej napisałem rozróżnienie między suwerennością pełną oraz żadną i oczywiście że są stany pośrednie jak to w życiu gdzie "nothing is perfect" tak i suwerenność
Dotychczas xujnia była niewolnikiem wszystkich swoich państw i każdego z osobna
teraz 180 stopni odwrotnie no może za wyjątkiem tego "każdego z osobna"
zaprzeczysz?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

jeśli xujnia większością zdecyduje że Polska czy Litwa ma oddać jakiś pasek terytorium kacapom by sobie mogły zbudować autostradę czy linię kolejowa do Królewca bo inaczej zbombardują ... a niech będzie - Berlin? czy dowolny inny argument ultymatywny czy nawet biznesowy przedstawią xujni jako całości to nadal nazwiesz to idealistycznymi pierdołami czy i logicznie ale i prawnie możliwym prawdopodobieństwem wynikającym z tego głosowania?

Akurat przy obecnej sytuacji na świecie słowo xujnia zmieniłbym na Trump ...

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał(a):

suwerenność - pełna kontrola przez podmiot określonej przestrzeni

Nooooo to złota rybka musi być w pełni suwerenna.😂

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Akurat przy obecnej sytuacji na świecie słowo xujnia zmieniłbym na Trump ...

w pierwszej chwili nie zrozumiałem a dopiero po przeczytaniu co cytujesz to Trumpowi byle Gawkowski nadal może wskazać drzewo a xujni od dzisiaj już nie

11 minut temu, mirro napisał(a):

Nooooo to złota rybka musi być w pełni suwerenna.😂

hodowlana w akwarium czy swobodnie żyjąca se ... no gdzieś tam?

z resztą; i "hodowlana" i "swobodnie" zarówno doprecyzowują i jednocześnie odpowiadają na to pytanie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

w pierwszej chwili nie zrozumiałem a dopiero po przeczytaniu co cytujesz to Trumpowi byle Gawkowski nadal może wskazać drzewo a xujni od dzisiaj już nie

Raczej od dawna już nie, suwerenną władzę to my może z kilkaset lat temu mieliśmy, od tego czasu jesteśmy pod mniejszym lub większym wpływem tych czy innych ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
21 minut temu, dysydent napisał(a):

zaraz
noż q.. nie połączyło postów a myślałem że zdążę
no nic

tam wyżej napisałem rozróżnienie między suwerennością pełną oraz żadną i oczywiście że są stany pośrednie jak to w życiu gdzie "nothing is perfect" tak i suwerenność
Dotychczas xujnia była niewolnikiem wszystkich swoich państw i każdego z osobna
teraz 180 stopni odwrotnie no może za wyjątkiem tego "każdego z osobna"
zaprzeczysz?

a czym jest unia ?  bo ja widze tendencję do utworzenia superpaństwa mimo oporu większości obywateli, pod zarządem powierniczmym niemiec, taki ostatni rzut na taśmę, zanim się te niemcy nie rozpadną same od srodka

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej od dawna już nie, suwerenną władzę to my może z kilkaset lat temu mieliśmy, od tego czasu jesteśmy pod mniejszym lub większym wpływem tych czy innych ...

no to od dzisiaj jesteśmy pod już pełnym wpływem xujni

"do końca naszego lub jej" (tu trochę za daleko idący ale jaki fajny cytat bo chyba możemy nadal tę xujnię z własnej woli opuścić (?))

a wpływy pozostałe i tak nadal bez zmian :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dysydent napisał(a):

chyba możemy nadal tę xujnię z własnej woli opuścić (?))

Opuścić możemy, NATO też możemy, ale jak nie zachód, to wschód zacznie nam mieszać w garnkach ... W naszym położeniu geograficznym niepodległe, wolne i suwerenne państwo to chyba tylko marzenie ... Nie xujnia to nas do jakiegoś RWPG czy jak to tam teraz się nazywa wpakują ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W naszym położeniu geograficznym niepodległe, wolne i suwerenne państwo to chyba tylko marzenie ...

no teraz już tak bo praworządnie i to zgodnie z prawem któreśmy sami pomogli przegłosować

tak to wygląda obiektywnie a subiektywizmy to odrębny temat.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

,,Czym różni się Tusk od Bidena? Trump powiedział, 
że wszystko, czego się dotknął Biden zamienia się w gówno.
W przypadku Tuska ta zamiana dzieje się cały czas.🤣"

Opublikowano

W naszym położeniu geograficznym niepodległe, wolne i suwerenne państwo to chyba tylko marzenie ...

San Escobar spełnia wszystkie te warunki.🤣

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał(a):

San Escobar spełnia wszystkie te warunki.🤣

No na pewno mają prościej, nie słyszałem o takim państwie, ale to pewnie jakaś mała wysepka, bez sąsiadów, bez surowców, daleko od większych mocarstw, to takie USA, Rosja czy Chiny się nimi nawet nie zainteresują xD 

5 minut temu, dysydent napisał(a):

no teraz już tak bo praworządnie i to zgodnie z prawem któreśmy sami pomogli przegłosować

Cały czas tak było i jest, i te głosowania w UE tego nie zmieniły ... Nizina pomiędzy dużymi graczami zawsze będzie strefą konfliktu, tak jak i ukraińskie stepy ...

Opublikowano (edytowane)

Michał Janczura
Dzień bez przekrętów w tym rządzie dniem straconym! Dajcie to dalej proszę, bo mnie szlag trafia!

Otóż w konkursie Ministra Kultury pt MUZYKA 2025 przyznano 150.000 tysięcy złotych w trybie "rezerwy ministra".

Słownie (sto pięćdziesiąt tysięcy złotych). Za co? Za 6 odcinków podcastu!! Czyli 6 rozmów z naukowcami, dziennikarzami, muzykami o słuchaniu muzyki w Polsce.

Policzmy 150:6 to jest... 25 tysięcy za odcinek! Za co ja się pytam?

dymać frajerów :D 

Edytowane przez nie