Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na usługach zawsze jechało się z sufitu. Najpierw mnie to wqwiało a potem se zacząłem w kulki jak zorro lecieć ja... Bo ostatecznie to ja decyzję podejmuję i ja płacę.

Opublikowano (edytowane)

Tak ale kilka ostatnich lat to już hamulce całkiem puściły. Tak naprawdę gdybyśmy kilka lat temu przyjęli Euro i wtedy na tym stracili to przez te ostatnie kilka lat straty już dawno zostały by odrobione.

"Przekaz dnia" PiS. Tak chcą wybrnąć "z pułapki Tuska"

Tak się miesza w głowach dzisiejszej polskiej targowicy. Polska może dostać kasę na umocnienie obrony a onuce są przeciw.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Często jeżdże ptzez Orzysz - takie pseudomiasto zabite dechami

Ku.wa, jak ja nie cierpię Orzysza. Przez te j**ane zimowe poligony. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, hubertuss napisał(a):

ak ale kilka ostatnich lat to już hamulce całkiem puściły. Tak naprawdę gdybyśmy kilka lat temu przyjęli Euro i wtedy na tym stracili to przez te ostatnie kilka lat straty już dawno zostały by odrobione.

niby jak? współfinansując niemiecką mamrę gospodarczą która sama staczając się w dół gospodarczo jako największa gospodarka waluty xujro siłą rzeczy będzie ciągnąć w dół i tę walutę?

jeśli niemcy będą tak gospodarzyć jak do tej pory pasożytując tylko na słabszych współxujniarzach to oczywistym jest że własna waluta któregoś z nich tylko ułatwi obronę przed bodaj częścią niemieckiego pasożytnictwa.

z resztą xujnia i tak dąży ku nieuchronnemu rozpadowi to może już teraz poczekajmy na bieg nieuchronnych wypadków lub cud i jeśli się ew ten cud wydarzy to się nad xujro ew pomyśli

póki co to złotówka odrobiła popisowski dołek notowań wobec xujro i przynajmniej mamy nieco tańszy produkt i surowiec z importu i to właśnie dlatego że mamy własną walutę to teraz jesteśmy na plus równiez i z tego powodu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Ku.wa, jak ja nie cierpię Orzysza. Przez te j**ane zimowe poligony. 

Jak zacząłem czytać, ze nie cierpisz to pomyślałem - w karnej był hehehehe. Ale myślę, że chyba jednak nie.

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

niby jak? współfinansując niemiecką mamrę gospodarczą która sama staczając się w dół gospodarczo jako największa gospodarka waluty xujro siłą rzeczy będzie ciągnąć w dół i tę walutę

jeśli niemcy będą tak gospodarzyć jak do tej pory pasożytując tylko na słabszych współxujniarzach to oczywistym jest że własna waluta któregoś z nich tylko ułatwi obronę przed bodaj częścią niemieckiego pasożytnictwa.

z resztą xujnia i tak dąży ku nieuchronnemu rozpadowi to może już teraz poczekajmy na bieg nieuchronnych wypadków lub cud

Co wy macie z tymi Niemcami? Jak by powstały jakieś instalacje umocnienia to chyba na naszej ziemi. Najlepsze jest to, że nikt nie widział żadnych planów a z tego co się mówi inwestycje były by w nasze umocnienia choćby na granicy. Ale najważniejsze bo Niemcy. Nawet niech by to Niemcy budowali z niemieckich materiałów czy coś tam instalowali to i tak korzyść dla nas. Ale nie bo Niemcy.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czytał. To jest dokładnie to co w mediach pis mówi. Za te kasę powstaną instalacje obronne w PL ale pis chce wmówić ludziom, ze to Niemcy będą o czymś tam decydowali. Błaszczak kupił himarsy bez kodów f 35 byz systemu dowodzenia fa 50 bez uzbrojenia a teraz chcą nam wmówić że naszymi zasiekami na granicy Niemcy będą dowidzieć 

Opublikowano
Teraz, hubertuss napisał(a):

Czytał. To jest dokładnie to co w mediach pis mówi.

na temat xujro w Polsce teraz pis w mediach mówi?

nie wierzę
teraz to oni jakieś głosowanie w xujniozamencie pewnie opluwają

z resztą nie wiem co teraz pis mówi w mediach bo jeszcze tych mediów nie przejrzałem

Opublikowano (edytowane)

To mówi co ci wyżej napisałem po tym jak kupili fa 50 bez uzbrojenia hi marsy bez kodów f 35 bez systemu dowodzenia chcą wmówić ludziom, że Niemcy będą decydować o naszych zasiekach na granicy. 

To są onuce i targowica wszystko na nie aby tylko przeciw Tuskowi i Niemcom.

To tak jak było w tym memie. Opozycja w Kanadzie łączy się z rządem po ataku słownym i ekonomicznym co prawda na ich kraj ze strony Trumpa. W Meksyku to samo. We Francji Le Pen popiera Makrona a u nas pis popiera Trumpa aby tylko nie rząd. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertuss napisał(a):

w karnej był hehehehe.

Podchorąży nie trafiał do karnej za jakiekolwiek numery, Na ZMECHU była wizyta u komendanta, ale większość jajec kończyła się opierdolem. 

Kiedyś podchorążowie wracając z imprezy postanowili wykąpać się w Odrze w okolicach Nadodrza. Ale wykonali skok z mostu a goście co łowili ryby myśleli że samobójcy. No to zaczęli ich ratować tylko coś się nie dogadali bo ratownicy dostali wpierdziel. Skarga do komendanta, ten nakazał przeprosić ratowników, Poszli przepraszać tylko zamiast suweniru wzięli wieniec pogrzebowy. Cyrk bo ci znowu przyszli na skargę. Nawet chcieli aby wywalić ich na zbity pysk ze szkoły. Komendant jednak wytłumaczył im aby odpuścili, bo gościom zostało 2 miesiące do promocji a ponieważ mieli trafić do jednostek liniowych, to już bardziej przejebane mieć nie mogą.😂

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał(a):

To mówi co ci wyżej napisałem po tym jak kupili fa 50 bez uzbrojenia hi marsy bez kodów f 35 bez systemu dowodzenia chcą wmówić ludziom, że Niemcy będą decydować o naszych zasiekach na granicy. 

To tak jak było w tym memie. Opozycja w Kanadzie łączy się z rządem po ataku słownym i ekonomicznym co prawda na ich kraj ze strony Trumpa. W Meksyku to samo. We Francji Le Pen popiera Makrona a u nas pis popiera Trumpa aby tylko nie rząd. 

ale ja Ci odpisałem tylko w kwestii euro w Polsce która od lat już wisi, żadnej innej z bieżących co tam teraz z tymi zbrojeniami czy czym bo na razie to pojęcia nie mam o co chodzi, co, kto i po co głosował i co z tego wynika

Opublikowano
19 minut temu, hubertuss napisał(a):

tak pisze kłamca i zdrajca

Donald Tusk
Robimy wszystko, żeby Polska była bezpieczna, żeby Tarcza Wschód była wspólnym zadaniem dla całej Europy. W Parlamencie Europejskim  tylko poplecznicy Rosji zagłosowali przeciw. W tym… PiS! Koniec złudzeń

Zdrajcy z PO zagłosowali dziś za pozbawieniem Polski veta w polityce zagranicznej👇
1.Całe PiS  zagłosowało za Tarczą Wschód. Po prostu PO potrafi czytać karty do głosowania tak samo jak czytali dokumenty ws. NordStreamu
2. Zagłosowaliśmy przeciwko “Białej Księdze” ponieważ znalazły się tam zapisy dot. zniesienia jednomyślności ws. polityki zagranicznej i obronnej. 
3. To oznacza, że można by było dokonać kolejnego resetu z Rosją czy wysłać Wojsko Polskie na Ukrainę bez zgody naszego kraju wplątując nas w wojnę. 
4. Dokument też uderza w USA(patrz również NATO) prowokując ich do wyjścia z Europy. A PiS popiera sojusz z USA i uznaje, że nie ma sensu uderzać w NATO. 

Jednym słowem kolejny raz osłabili bezpieczeństwo Polski i jeszcze się tym chwalą.

Chcecie oddać decyzyjność w sprawie bezpieczeństwa… Brukseli!

Jak to zwykle bywa w waszym przypadku— jest dokładnie odwrotnie, niż mówicie. Każdy, komu naprawdę zależy na bezpieczeństwie Polski i całej Europy, powinien być przeciw tej rezolucji. Bo jeśli ktoś uważa, że oddanie kluczowych decyzji o naszej obronności w ręce brukselskiej biurokracji, kosztem narodowego bezpieczeństwa i NATO, to dobry pomysł — nie rozumie rzeczywistości.

🔎 Dlaczego ta rezolucja powinna zostać odrzucona? Oto fakty:

1️⃣ Zasada jednomyślności to fundament bezpieczeństwa Polski

Rezolucja chce odebrać państwom członkowskim prawo weta w sprawach bezpieczeństwa i obronności. To oznacza, że decyzje o wysyłaniu naszych żołnierzy, udostępnianiu sprzętu czy interwencjach zbrojnych będą podejmowane większością głosów, bez zgody Polski. Przy całkowicie różnym postrzeganiu zagrożeń przez Zachód i Wschód Europy, to prosta droga do tego, by interesy Polski zostały pominięte. My wiemy, czym jest realne zagrożenie — Zachód udowodnił, że często otwiera oczy zbyt późno.

2️⃣ Osłabienie NATO to prezent dla Moskwy

Gwarantem naszego bezpieczeństwa jest NATO, a nie jakieś „europejskie struktury obronne” tworzone od podstaw, bez doświadczenia, bez sprawdzonych procedur i bez wspólnoty interesów. Propozycja z rezolucji to de facto rozbijanie jedności sojuszu transatlantyckiego. Historia pokazuje jasno: silne NATO oznacza bezpieczną Polskę. Kto próbuje rozmiękczać Sojusz, działa dokładnie tak, jak chciałaby Moskwa.

3️⃣ Nie pozwolimy, by inni dysponowali polskim uzbrojeniem

Rezolucja nie nakłada żadnych twardych wymagań na kraje, które do tej pory nie spełniają zobowiązań NATO w zakresie wydatków na obronność. Jednocześnie chce, by decyzje o naszym sprzęcie zapadały centralnie w Brukseli. To my — Polacy — ogromnym wysiłkiem budujemy silną armię, inwestujemy miliardy, uzupełniamy sprzęt, pomagamy Ukrainie. Nie zgodzimy się, żeby ktoś inny rozporządzał naszym potencjałem.

4️⃣ Biurokracja nie obroni Europy

Tworzenie kolejnych europejskich urzędów i instytucji, które będą „zarządzać” bezpieczeństwem z poziomu unijnych gabinetów, nie zwiększy naszego bezpieczeństwa. To pozatraktatowe przejmowanie kompetencji, które zawsze powinny należeć do państw narodowych. Polska musi mieć wpływ na swoje bezpieczeństwo — nikt inny nie będzie walczył o Polskę tak, jak my sami.

5️⃣ Preferencje „tylko europejskie” to zagrożenie dla bezpieczeństwa

Ograniczenie zakupów do europejskiego sprzętu, przy obecnych brakach uzbrojenia i pilnej potrzebie uzupełnień, to nierealne mrzonki. Amerykańskie czy koreańskie technologie i dostawy były i są kluczowe dla bezpieczeństwa naszego regionu. Zamknięcie się na nie to ogromne ryzyko dla Polski.

6️⃣ Konfrontacja z USA? To absurd!

USA od dekad są gwarantem bezpieczeństwa Europy. Bez ich wsparcia Ukraina nie byłaby w stanie walczyć. Tymczasem rezolucja podważa również strategiczny sojusz z Amerykanami. To nieodpowiedzialne działanie, które może osłabić nasze bezpieczeństwo.

7️⃣ Ochrona polskiego przemysłu zbrojeniowego

Propozycja Jednolitego Europejskiego Rynku Obronnego może skończyć się fuzjami wymuszonymi przez największe koncerny zbrojeniowe, kosztem mniejszych, krajowych firm. Polska buduje własny przemysł zbrojeniowy — nie możemy dopuścić do jego przejęcia.

📢 Nasze głosy oddaliśmy za bezpieczeństwem, suwerennością i odpowiedzialnością.
Rezolucja w tej formie szkodzi NATO, osłabia nasze narodowe bezpieczeństwo i przenosi decyzje kluczowe dla naszego bezpieczeństwa do Brukseli.

Wrzutka o Tarczy Wschód ma być jedynie zasłoną dla innych celów. Chcecie konkretów? Niech @donaldtusk załatwi środki i dokument je zatwierdzający w osobnym głosowaniu — a nie w pakiecie z innymi, złymi rozwiązaniami.

Cele są trzy: wywalenie USA z Europy, odbudowa niemieckiej gospodarki i zaproszenie Putina do podziału stref wpływów z Niemcami.

pis i konfederacja 👍

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Chamstwo i pogarda już zaczynają przynosić "zyski"

Europejski kraj rezygnuje z zakupu F-35. Wszystko przez Donalda Trumpa

"— Ostatnie stanowisko USA w kontekście NATO i innych kwestii międzynarodowych skłania nas do myślenia o najlepszych opcjach — powiedział Melo, wyjaśniając, że dla władz Portugalii liczy się przede wszystkim przewidywalność partnerów"

dobre i jak najbardziej a'propos xD

2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

@dysydent Ok to cię nie zrozumiałem.

a widzisz?

Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał(a):

za taki tekst powinieneś zostać nazwany fałszywym padalcem (to jest bardzo delikatnie)

kto napisał 45 rezolucji przeciwko polsce, które potępiały polskę i blokowały polsce pieniądze????????????

6 minut temu, hubertuss napisał(a):

@nie nie wklejaj tu ruskiej propagandy jesteście onucami które nie chcą pieniędzy na polską obronę

fakty cię miażdżą 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Fakty są takie że pis głosował przeciwko poprawie obronności Polski fałszywy padalcu. A kasy z KPO pis sam nie chciał. Nie chcieli spełnić warunków bez żadnych rezolucji.

Fakty tez są takie że w innych krajach opozycja popierała władze gdy Trump ich atakował w Polsce opozycja popierała Trumpa.

Nawet na ogarniętej wojną UA opozycja dostała od USA propozycję współpracy w celu zmiany Zalenskiego. Poroszenko i opozycja odmówili a w Polsce pis by nie odmówił wręcz skamlą do Trumpa i Muska. 

Opublikowano (edytowane)

spokojnie bo kij ma dwa końce.

jeśli xujnia jako całość ma przestać być xujnią a stać jednym państwem, to bez złamania "liberum veto" jest to niemożliwe i po to było to głosowanie

drugi koniec kija to te przegłosowane przepisy oznaczaja że de facto kraje członkowskie xujni tracą swoja suwerenność do reszty z samej definicji czym suwerenność jest a czym nie

no może tylko jeszcze jedno zostało z tej definicji - prawo wyjścia z xujni bez pytania o zgodę kogokolwiek innego z wewn tejże

no chyba że i to zastrzegli jakim szyfrowym bełkotem prawniczym w tym co przegłosowali

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Suwerenność to pojęcie względne już dawno nie mamy jej w wielu aspektach. Jeśli była by agresja to możemy nawet tego nie podpisywać i sami dowodzić a i tak zachód miał by na to wpływ jak teraz USA ma wpływ na UA. Czy UA oddało suwerenność USA? Nie a teraz kto tak na prawdę rządzi to wojną na UA?

Oddamy suwerenność nie oddamy to pic na wodę. Bo gdyby nas napadło RU to zachód czy USA bez oddawania im naszej suwerenności mieli by wpływ na nasze działania wojenne chyba rozumiesz jaki. 

Jest jeszcze jeden aspekt w przypadku tego tak zwanego oddania suwerenności w przypadku podjęcia jakiej kolwiek decyzji zapada ona na zachodzi a nie że my wojnę wywołaliśmy. Oczywiście to teoria ale tak to działa. 

Opublikowano (edytowane)

aż sreena zrobiłem na klasyczny przykład stanowisk; obiektywnego i stronniczego i nawet ten screen nie ku ocenie która opcja lepsza dla Europy bo tego nie wiem i wątpię czy wie to ktokolwiek a by zdemaskować kto ocenia sytuację - zgodnie z tytułem tematu - "własnym okiem" a kto jest kto wie czy nie najemnym lobbystą.

Screenshot 2025-03-14 at 17-09-55 Polityka okiem rolnika 2025 - strona 356 - Polityka - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza.png

27 minut temu, hubertuss napisał(a):

Suwerenność to pojęcie względne

nie! to pojęcie jednoznacznie zdefiniowane i ktoś kto zaczyna argumentację od takiego stwierdzenia pali wszystko co napisał później

nawet nie czytałem

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Służby w akcji 👮
‼️Sąd zdecydował o zwolnieniu z więzienia Macieja M., ps. "Maślak", który wcześniej otrzymał wyrok 15 lat pozbawienia wolności za poważne przestępstwa. Był oskarżony o zlecenie zabójstwa prokuratora, zlecenie podpalenia akt sprawy, posługiwanie się fałszywymi zwolnieniami lekarskimi w celu opóźnienia procesu oraz kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą, która na swoim koncie miała włamania, kradzieże, rozboje, bójki, handel środkami odurzającymi.

Powodem decyzji miały być problemy zdrowotne związane z jego biodrem. Prokuratura nie zgłosiła sprzeciwu wobec tej decyzji. 

W Polsce coraz częściej można dostrzec powrót realiów przypominających mroczne lata 90.

Przypomnijmy, że kilka dni temu Sąd Okręgowy w Warszawie uchylił areszt także wobec Andrzeja Z. ps. "Słowik", Janusza P. ps. "Parasol" oraz Leszeka D. ps. "Wańka", nie stosując żadnych środków zapobiegawczych ani poręczenia majątkowego. Oskarżeni będą odpowiadać z wolnej stopy. Byli oni bossami najgroźniejszych zorganizowanych grup przestępczych w Polsce lat 90.

spłacają dług swoim wyborcom

-------------------------------------------------

Służby w akcji 👮
No to wczoraj ruszyła maszyna w Eisenhüttenstadt. Jak informuje w materiale video niemiecka stacja telewizyjna RBB, głównym celem nowo powstałego centrum dla cudzoziemców, jest wysyłanie cudzoziemców do Polski.

Edytowane przez nie
  • Haha 1
Opublikowano
dysydent napisał:

nie! to pojęcie jednoznacznie

Pewien jesteś? Drugie takie pojęcie to wolność. Dopóki Twoja wolność się do mojej nie wpier...la to wszystko jest w porządku. Gdy jednak dochodzi do zgrzytu wszystko idzie w kibel. Suwerenność zawsze będzie powiązana z czymś indywidualnym. Nie za sta... doświadczeni my tu jesteśmy na idealistyczne pierdoły czasem?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nie napisał(a):

Służby w akcji 👮
‼️Sąd zdecydował o zwolnieniu z więzienia Macieja M., ps. "Maślak", który wcześniej otrzymał wyrok 15 lat pozbawienia wolności za poważne przestępstwa. Był oskarżony o zlecenie zabójstwa prokuratora, zlecenie podpalenia akt sprawy, posługiwanie się fałszywymi zwolnieniami lekarskimi w celu opóźnienia procesu oraz kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą, która na swoim koncie miała włamania, kradzieże, rozboje, bójki, handel środkami odurzającymi.

Powodem decyzji miały być problemy zdrowotne związane z jego biodrem. Prokuratura nie zgłosiła sprzeciwu wobec tej decyzji. 

W Polsce coraz częściej można dostrzec powrót realiów przypominających mroczne lata 90.

Przypomnijmy, że kilka dni temu Sąd Okręgowy w Warszawie uchylił areszt także wobec Andrzeja Z. ps. "Słowik", Janusza P. ps. "Parasol" oraz Leszeka D. ps. "Wańka", nie stosując żadnych środków zapobiegawczych ani poręczenia majątkowego. Oskarżeni będą odpowiadać z wolnej stopy. Byli oni bossami najgroźniejszych zorganizowanych grup przestępczych w Polsce lat 90.

spłacają dług swoim wyborcom

-------------------------------------------------

Służby w akcji 👮
No to wczoraj ruszyła maszyna w Eisenhüttenstadt. Jak informuje w materiale video niemiecka stacja telewizyjna RBB, głównym celem nowo powstałego centrum dla cudzoziemców, jest wysyłanie cudzoziemców do Polski.

Tak z ciekawości...

Sądzisz że kogoś to obchodzi?

Myślisz że ktoś wie o kim napisałeś, kto to i czy to nie od Tuska?🤭😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

nie! to pojęcie jednoznacznie zdefiniowane i ktoś kto zaczyna argumentację od takiego stwierdzenia pali wszystko co napisał później

nawet nie czytałem

Ty piszesz o teorii ja o praktyce. Państwem suwerennym w historii najnowszej nie byliśmy  lub byliśmy momentami i teraz nim nie jesteśmy. Wytłumaczyłem jak ta suwerenność jest ograniczana i jak może być ograniczana nawet gdy nie mamy podpisanych żadnych traktatów umów ograniczających ja na przykładzie UA i USA.