Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

Jedyne wyjście w takiej sytuacji, to "na granicy polsko-chińskiej spokój"

a najbardziej prawdopodobne rozwiązanie to spokój na granicy, ale niemiecko-rosyjskiej

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Takeda napisał(a):

a najbardziej prawdopodobne rozwiązanie to spokój na granicy, ale niemiecko-rosyjskiej

chyba nie wierzysz w takie rozwiązanie, sami niemcy przyznają, że przegrali rozgrywkę

Opublikowano

jeśli ukraina podpisze umowę z usa to amerykańce będą nadzorcą ukrainy, wszystkie decyzje polityczne, gospodarcze będą podejmowane po uzgodnieniach z usa, oddanie części suwerenności za ochronę

usa będą u bram rosji, wprowadzą us navy na morze czarne (rosja i turcja nie będą zadowolone), przejmą strefę wpływów rosji i ich interesy na ukrainie, będą mieli wpływ na eksport surowców i produktów rolnych (co uderzy w rosję i niemcy) oraz wpływ na szlak kolejowy z chin do europy (co nie spodoba się chińczykom)

dla usa to interes stulecia (metale ziem rzadkich to humbug)

pytanie czy rosja (podjudzana zapewne przez niemców i chińczyków) podpisze taki rozejm

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał(a):

tak piszecie o tym Macierewiczu naraz z umowami amerykańsko ukraińskimi, Trump daje cytatami z putina, w organizacji narodów zagubionych tak samo jak kacapy i jankesy głosują a teraz to'

" W piątek 28 lutego Zełenski uda się do Waszyngtonu, aby przeprowadzić dalsze negocjacje i podpisać dokument."

tam u tych Amerykanów to rosną jakieś brzozy? ;)

Sekwoje :ph34r:.

2 godziny temu, DTaras napisał(a):

Ciekawie to napisane. Znaczy już wie co podpisze czy podpisze co mu podadzą?

Ty masz na te miliardy jakiś monitoring? Czy tak uwierzyłeś na słowo?

Onetowi nie wierzysz 🙃 ? Wolnym i niezależnym mediom :ph34r:. Biden trochę kasy tam wpakował, nie wiadomo ile przed wojną USA tam ulokowała. Także być może pewna suma się uzbierała.

21 minut temu, nie napisał(a):

jeśli ukraina podpisze umowę z usa to amerykańce będą nadzorcą ukrainy, wszystkie decyzje polityczne, gospodarcze będą podejmowane po uzgodnieniach z usa, oddanie części suwerenności za ochronę

usa będą u bram rosji, wprowadzą us navy na morze czarne (rosja i turcja nie będą zadowolone), przejmą strefę wpływów rosji i ich interesy na ukrainie, będą mieli wpływ na eksport surowców i produktów rolnych (co uderzy w rosję i niemcy) oraz wpływ na szlak kolejowy z chin do europy (co nie spodoba się chińczykom)

dla usa to interes stulecia (metale ziem rzadkich to humbug)

pytanie czy rosja (podjudzana zapewne przez niemców i chińczyków) podpisze taki rozejm

Rosja sobie ot tak weszła na Ukrainę czy po to aby mieć z tego korzyść ? Może być ciekawie. Jeżeli USA i UA podpiszą porozumienie to moglibyśmy skorzystać na tym jako kraj tranzytowy. Potrzebujemy tylko portów i autostrad. Tusku to załatwi :ph34r:.

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jaki kraj tranzytowy. Oni to przez m Czarne wywiozą.

Pod warunkiem że im Rosja i Turcja na to pozwoli. To po pierwsze a po drugie, węgiel i gaz z USA do nas się nie opłaca bo za drogi tranzyt a Amerykanom się opłacił by transport okrężną drogą ? Poza tym najpierw niech podpiszą a potem zobaczymy co za kabaret z tego wyniknie.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Amerykanom się opłacił by transport okrężną drogą ? 

Wiesz, wozić 200kg żelaza przez pół Europy się nie opłaca, ale jeżeli jest to srebro czy złoto to już inna sprawa ... Więc tak samo to że nie opłaca się wozić gazu nie oznacza że nie opłaca się transportować miedzi czy litu ...

Opublikowano (edytowane)

czystą miedż , srebro można eksportować tylko to wymaga znacznych nakładów , skoro Ukraina ma aspiracje do wejscia do UE to raczej nakłady bedą wymagały szanowania srodowiska , wykfalifikowanych pracowników a po zakończeniu działan wojennych mogą mieć problem z jakimi kolwiek pracownikam 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wiesz, wozić 200kg żelaza przez pół Europy się nie opłaca, ale jeżeli jest to srebro czy złoto to już inna sprawa ... Więc tak samo to że nie opłaca się wozić gazu nie oznacza że nie opłaca się transportować miedzi czy litu ...

To podniosło by cenę końcowego towaru a po co iść w koszta, skoro można taniej kupić a drożej sprzedać ? Wystarczy że Trump pofatyguje się do PL, poklepie Tuska po plecach, zapewni o wielkiej przyjaźni i gotowe :P. Polscy geniusze polityczni ogłoszą wielki sukces :ph34r:.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał(a):

skoro Ukraina ma aspiracje do wjscia do UE to raczej nakłady bedą wymagały szanowania srodowiska ,

Te aspiracje to się skończą jak ich Trump wydoi z surowców naturalnych ... 

4 minuty temu, dsbh napisał(a):

To podniosło by cenę końcowego towaru a po co iść w koszta, skoro można taniej kupić a drożej sprzedać ? 

Koszt transportu miedzi, litu czy innych drogich surowców jest znikomy w koszcie końcowym produktu, co innego gdy surowiec jest stosunkowo tani a zajmuje dużo miejsca, jak np gaz, wtedy transport stanowi dużą składową ...

m3 LNG waży 430kg a m3 miedzi 9000kg ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Te aspiracje to się skończą jak ich Trump wydoi z surowców naturalnych ...

tylko żę i UE wie o znaczeniu surowcowym Ukrainy , raczej nowy rząd Niemiec też nic nie zaproponuje ciekawego Ukraincom , choć nic nie wiadomo 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Desperado napisał(a):

Taaa dołączy.

Jak się sprzeda samoopalaczowi to na pewno nie dołączy bo nie będzie potrzebna ... Jedyne co oni teraz mają to te surowce ...

Opublikowano
4 godziny temu, dsbh napisał(a):

Czyli co, te Caracale to nie były takie świetne ? To po co było bić piane w takim razie :ph34r:.

Ale bym se przeczołgał jakiegoś PiSowca, Może nawet poprześladował?

• Haha 1
Opublikowano

Zawsze się ktoś znajdzie że się nie zgodzi, a z resztą jakby nawet, to jeszcze pytanie czy wtedy unia będzie istnieć, ten twór w tej postaci nie ma racji bytu.

Teraz, mirro napisał(a):

Ale bym se przeczołgał jakiegoś PiSowca, Może nawet poprześladował?

Żeby Ciebie ktoś nie przeczołgał zaraz   :P  co odzywają się wojskowe nawyki?  xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

co odzywają się wojskowe nawyki?  xD 

Tak działa na mnie nazwisko Macierewicz,

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jedyne co oni teraz mają to te surowce ...

A wcześniej co mieli ? Na odbudowie jeszcze ktoś a na pewno banki dużo zarobią. Ponadto wejście UA do UE oznacza zwijanie polskiego rolnictwa.

A skoro jesteśmy przy surowcach mineralnych, jakie akumulatory byście polecili do ciągnika ? Obecne z Mielca wytrzymały 2 lata. Firma mnie interesuje.

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

A skoro jesteśmy przy surowcach mineralnych, jakie akumulatory byście polecili do ciągnika ? Obecne z Mielca wytrzymały 2 lata. Firma mnie interesuje.

Jakieś tanie ;) I tak te drogie dłużej nie wytrzymają ...

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakieś tanie ;) I tak te drogie dłużej nie wytrzymają ...

Czyli co 2 lata mam wymieniać ? Umiesz pocieszyć :P. Korci mnie powrót do Centry.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dsbh napisał(a):

Czyli co 2 lata mam wymieniać ? Umiesz pocieszyć :P. Korci mnie powrót do Centry.

Jak wystarczy Ci, że zamiast 2 lata wytrzyma 3 lata to bierz Centrę xD W tym tanim jest chociaż szansa, że się w czasie gwarancji popsuje xD A tak na serio, nie tyle marka ma znaczenie, to że nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ciągniki w zimę stoją nieużywane, raz na miesiąc podładuję i nawet tania marchew w C-330 piąty rok się nie chce rozlecieć. 

W motocyklu mam chyba 9 letni akumulator, ale raz na miesiąc go podepnę pod prostownik, a nie jak niektórzy wstawią w październiku do garażu i sobie przypominają o motocyklu w kwietniu jak się ciepło zaczyna robić ...

Opublikowano

jest tu jakis inny poddany najjasniejszego,milosciwie nam panujacego franiszka jozefa ?? chyba brak ? to ledwo 7 % z terenow dzisiejszej polski ..

gdyby nie on polska bylaby inna a ukrainy by nie bylo wcale..  

ukrainskie organizacje narodowe powstawaly tak samo jak polskie.. to z galicja wyszla niepodlegla polska i ukraina..

gdyby nie zdrada pilsudskiego polska miedzywojenna by wygladala zupelnie inaczej. byc moze i to zmienilo by losy europy.

6 godzin temu, dysydent napisał(a):

@jacus skoro ten "koniu" tak udowadnia jacy to banderowcy Polski przyjaciele to kiedy spodziewać się dowodu że takimi byli i gestapowcy?

Polska i Ukraina to kiedyś rzeczywiście było jedno państwo a banderowcy to w prostej linii spadkobiercy tych którzy to rozwalili i kult tej akurat bandy nigdy do pojednania Polaków z Ukraińcami nie doprowadzi bo cel samego zaistnienia banderyzmu był zgoła przeciwny.

nie mniej dzięki za fatygę i przeklejenie tekstu którego w całości - rzeczywiście - nie znałem pisząc wszystko co wcześniej

gdybym znał jeszcze ostrzej bym ...
szkoda czasu i klawiatury na dalsze roztrząsanie wypocin bo jeszcze gorsze rzeczy w nich widzę, ale o tylko jakiś Giertych co sam nie wie z kim trzyma i równie dobrze będzie udowadniał jako to kacapy zbawcy Polski jeśli by wróciła dominacja moskwy
ten typ tak ma

gdzie to wyczytales ???

banderowcy rozwalili II rp  ?? interpretacja historii godna ciebie..

ciebie blizej do gestapwcow czy banderowcow ?? nie mam watpliwosci ze w alternatywnym swiecie bylbys jednym z 😂nich 

5 godzin temu, jarecki napisał(a):

Zawsze jest czas i miejsce na przedstawienie Ukraincom Polskiej strony dotyczącej ludobuójstwa której dokonali na Polskich obywatewlach , tylko co myslał Mentez tam jadąc że mer Lwowa potepi działania ukrainców w tamtym czasie ?

ci ukraincy tez byli polskimi obywatelami.. chodzili do polskich szkol ,uczyli ich polscy nauczyciele. w polskim wojsku byli w kamaszach...

5 godzin temu, DTaras napisał(a):

Zdaje się w 1920 była jakaś armia galicyjska co to przeszła do partyzantki. A wiesz kto to powiedział: "niedawno jeszcze mówiło się, że ukraińska republika i ukraińska narodowość – to pomysł Niemców. Jednak jasne jest, że ukraińska narodowość istnieje i rozwój jej kultury stanowi obowiązek komunistów. Nie wolno iść przeciwko historii. To jasne, że jeśli w miastach Ukrainy do tej pory jeszcze przeważają elementy rosyjskie, to z upływem czasu miasta te będą w nieunikniony sposób ukrainizowane”. Taki widzę początek tego gnoju.

No mówie: po jednych piniondzach.

pomysl niemcow ??  a nie kosmitow ??

4 godziny temu, dysydent napisał(a):

tak piszecie o tym Macierewiczu naraz z umowami amerykańsko ukraińskimi, Trump daje cytatami z putina, w organizacji narodów zagubionych tak samo jak kacapy i jankesy głosują a teraz to'

" W piątek 28 lutego Zełenski uda się do Waszyngtonu, aby przeprowadzić dalsze negocjacje i podpisać dokument."

tam u tych Amerykanów to rosną jakieś brzozy? ;)

a rosna one tam ?? kurna nigdy we filmach nie widzialem.

2 godziny temu, Takeda napisał(a):

moja wczorajsza diagnoza okazala sie sluszna...