Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Dokładnie. Są bardzo pomocni podczas wypadków do kierowania ruchem, ściągania kotów czy przewalania pogorzelisk. Najgorzej jest jak uwierzą, że są prawdziwymi strażakami i wtedy są niestety tragedie.

Druga sprawa. Za dużo ich jest.

nigdy nie jest za dużo - kwestia, żeby umieć to wykorzystać, a po to są szkolenia, aby woda sodowa do głowy nie uderzyła

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

oni nawet pił i sekatorów nie mają po co zabierać, bo w dokumentach mogą tylko siedziec na d....

u mnie mieli małego mana z autopompą i zbiornikiem 2 tys l - do lokalnych działań wystarczający, niestety - nie wolno im się nigdzie ruszyć, nawet ogniska zagasić, bo od kilkunastu lat gmina, jako władza zwierzchnia nie zorganizowała żadnego szkolenia dla członków OSP, ostatnio drzewo na drodze to po prostu załatwiliśmy po cichu jak przeszła wichura, bo na zawodowych trzeba by czekac kilka godzin

U nas szkolenia są regularnie, co chwila wójt wrzuca jakieś fotki z tych szkoleń, ale co z tego, jak tych zdarzeń jest na tyle mało, że te OSP spoza systemu wyjeżdżają maksymalnie 5 razy w roku ...

Aż sprawdziłem, gmina z tych mniejszych, jednostek OSP jest 6, z czego 3 w KSRG, jednostki oddalone od siebie maksymalnie 3km ...

W tych mniejszych jednostkach młodych chłopaków mało, w większości chłopy w wieku blisko emerytalnym i emerytalnym ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

wyjeżdżają maksymalnie 5 razy w roku ...

Wielkanoc, Boże Ciało, odpust, dożynki  nooooo nie przesadzaj ja już 4 naliczyłem.

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas szkolenia są regularnie, co chwila wójt wrzuca jakieś fotki z tych szkoleń, ale co z tego, jak tych zdarzeń jest na tyle mało, że te OSP spoza systemu wyjeżdżają maksymalnie 5 razy w roku ...

Aż sprawdziłem, gmina z tych mniejszych, jednostek OSP jest 6, z czego 3 w KSRG, jednostki oddalone od siebie maksymalnie 3km ...

lepiej mieć taki zapas, jak czekać za długo na zawodowych, niestety, bezpieczeństwo musi kosztować

u nas kasa z gminy jest tylko na kiełbasę i organizację zawodów raz do roku

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Wielkanoc, Boże Ciało, odpust, dożynki  nooooo nie przesadzaj ja już 4 naliczyłem.

No i kot na drzewie albo złamana galąż, i masz 5 wyjazdów xD

Teraz, jahooo napisał(a):

lepiej mieć taki zapas, jak czekać za długo na zawodowych, niestety, bezpieczeństwo musi kosztować

Zawodowi w najdalszy zakątek gminy dojeżdżają w 15 min, OSP zanim się zbiegną itp itd będą może 2-3 min wcześniej ...

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

nigdy nie jest za dużo - kwestia, żeby umieć to wykorzystać, a po to są szkolenia, aby woda sodowa do głowy nie uderzyła

Moim zdaniem za wiele ich jest. Przy dzisiejszej komunimacji, drogach itp to bez sensu. Lepiej mniej a lepiej wyszkolonych. Jak widze u siebie w promieniu 3km 5 jednostek OSP w tym dwie gdzie same wąsate Janusze około 50. Raz jak był pożar stogu słomy w swojej  wiosce to nawet nie przyjechali  bo wszyscy byli najebani. Jedna jest bardzo dobra ale tam jest 4 zawodowych strażaków.

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

Jest za dużo byle wypadek wszystko poblokowane zwłaszcza w dużych miastach po kilka wozów jedzie. Bo statystyki trzeba nabijać, że jest dużo wyjazdów i duże potrzeby kadrowe i sprzętowe. A to wiąże się z kasą  Kiedyś emerytowany strażak szycha w dużym mieście wojewódzkim powiedział mi sam osobiście, że to najbardziej przeinwestowana służba. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i kot na drzewie

Nowy sąsiad ma kota. Kot przestraszył się psa i wlazł na starą lipę co została po starych właścicielach. Kot siedział na drzewie i darł ryja. Sąsiad zadzwonił do firmy co pracuje na wysokościach żeby kota uratowali. Facet przyjechał wlazł do połowy lipy , kot sie go przestraszył i spirdolił do chałupy. Facet zlazł skasował 800 PLN i pojechał .

Edytowane przez mirro
  • Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i kot na drzewie albo złamana galąż, i masz 5 wyjazdów xD

Zawodowi w najdalszy zakątek gminy dojeżdżają w 15 min, OSP zanim się zbiegną itp itd będą może 2-3 min wcześniej ...

zrozum, że jak ci zawodowi przyjadą do połamanych drzew, to zabraknie ich być może przy poważniejszym wypadku na drodze - tu trzeba stopniować wymagania do zadań

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Raz jak był pożar stogu słomy w swojej  wiosce to nawet nie przyjechali  bo wszyscy byli najebani. Jedna jest bardzo dobra ale tam jest 4 zawodowych strażaków.

To u nas było lepiej. Na wsi paliło się ściernisko za kombajnem, OSP 700m od tego pola, syreny wyły w tej OSP i takiej 2km dalej co jest w KSRG. KSRG ugasili ściernisko, już wyjeżdżają z pola, a Ci co mieli 700 m dopiero znaleźli kierowcę z kat C i dojechali na to pole xD

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

zrozum, że jak ci zawodowi przyjadą do połamanych drzew, to zabraknie ich być może przy poważniejszym wypadku na drodze - tu trzeba stopniować wymagania do zadań

No i do tych gałęzi wystarczą w mojej gminie 3 porządne jednostki, nie trzeba więcej, po co inwestować w te małe OSP co niby przeszkolone a pojadą do jednego kotka, a reszta wyjazdów to obstawa imprez u kiecoka czy robienie za Security przy dożynkach ...

Buduje się w tych małych OSP nowe garaże, kupuje nowe wozy, i aby marnuje się miliony w skali tylko gminy które przydały by się na coś innego ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To u nas było lepiej. Na wsi paliło się ściernisko za kombajnem, OSP 700m od tego pola, syreny wyły w tej OSP i takiej 2km dalej co jest w KSRG. KSRG ugasili ściernisko, już wyjeżdżają z pola, a Ci co mieli 700 m dopiero znaleźli kierowcę z kat C i dojechali na to pole xD

No i do tych gałęzi wystarczą w mojej gminie 3 porządne jednostki, nie trzeba więcej, po co inwestować w te małe OSP co niby przeszkolone a pojadą do jednego kotka, a reszta wyjazdów to obstawa imprez u kiecoka czy robienie za Security przy dożynkach ...

widzę, że ty z takich, co wszytsko zaorać i zlikwidować, szkoły - polikwidować, bo się nie opłaca, OSP zlikwidować, szpitale małe - polikwidować, niech ludzie umierają o giną, ale będzie taniej

mam nadzieję, że kiedyś będzie w potrzebie i nie dojadą, bo zlikwidowali

Opublikowano (edytowane)

widzę, że ty z takich, co wszytsko zaorać i zlikwidować, szkoły - polikwidować, bo się nie opłaca, OSP zlikwidować, szpitale małe - polikwidować, niech ludzie umierają o giną, ale będzie taniej

Ja nie jestem za likwidacją wszystkich OSP, są w okolicy duże gminy, tam potrzeba tych OSP więcej, ale u mnie gmina malutka, i tych OSP nie potrzeba tak dużo ... Lepiej 3 porządne jednostki, gdzie jest pewność że obstawa jest na wszystkie wozy, niż nowy wóz w garażu i brak kierowcy żeby tym wozem wyjechać... To nie czasy że OSP jechało wozem konnym do pożaru, teraz te kilka kilometrów nie jest problemem ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ja nie jestem za likwidacją wszystkich OSP, są w okolicy duże gminy, tam potrzeba tych OSP więcej, ale u mnie gmina malutka, i tych OSP nie potrzeba tak dużo ...

jeśli ludzie chcą nieodpłatnie poświęcać swój prywatny czas i zdrowie, a gmina dokłada tylko na sprzet i szkolenia - to po co likwidować ? niektórzy tu na forum mają po 10 pilarek, a ręce tylko dwie - i nie płaczą z tego powodu

pamiętaj, że likwiduje się zawsze bardzo łatwo, ciach, i nie ma, a to są organizacje społeczne, zakładane zazwyczaj oddolnie przez mieszkańców

Opublikowano

mam nadzieję, że kiedyś będzie w potrzebie i nie dojadą, bo zlikwidowali

nie likwidacja bo to brzydkie słowo a zreorganizować ja tez jestem za ale to bardziej wynika z czynników lokalnych a nie ogólnokrajowych bo w innych regionach może być za mało jednostek terenowych 

Opublikowano (edytowane)

jeśli ludzie chcą nieodpłatnie poświęcać swój prywatny czas i zdrowie, a gmina dokłada tylko na sprzet i szkolenia - to po co likwidować ? niektórzy tu na forum mają po 10 pilarek, a ręce tylko dwie - i nie płaczą z tego powodu

Tam nie ma tych ludzi nawet ... Same chłopy 55+, na zawody tak samo problem ekipę 8 młodych mężczyzn zebrać ... I biegają chłopy po 55lat, z okazałym mięśniem piwnym, to ma być ta gwarancja bezpieczeństwa ... Lepiej inwestować w jednostki gdzie jest 20 młodych chłopakow, gdzie jest problem, bo za dużo chętnych do wyjazdu, a nie w jednostki gdzie biegają od domu do domu szukając kierowcy ...

Opublikowano

zakładane zazwyczaj oddolnie przez mieszkańców

Jakby nasze ojce nie zakładali, to by w latach 80-90 człowiek nie miał gdzie imprezować. A tak było gdzie, na baniak się nie lało i panny tez były. o!

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

pamiętaj, że likwiduje się zawsze bardzo łatwo, ciach, i nie ma, a to są organizacje społeczne, zakładane zazwyczaj oddolnie przez mieszkańców

Oni kase biorą za każdą godzine. U mnie w gminie wójt ostatnio beczał że kupa kasy na to idzie, opierdalał, że pojadą do pożaru trawy i stoją tam 4 godziny żeby zarobic. Też jest zdania, że trzeba połowe tych OSP zlikwidować bo za dużo tego jest.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał(a):

Nowy sąsiad ma kota. Kot przestraszył się psa i wlazł na starą lipę co została po starych właścicielach. Kot siedział na drzewie i darł ryja. Sąsiad zadzwonił do firmy co pracuje na wysokościach żeby kota uratowali. Facet przyjechał wlazł do połowy lipy , kot sie go przestraszył i spirdolił do chałupy. Facet zlazł skasował 800 PLN i pojechał .

Jeśli chodzi o zdejmowanie kota z drzewa to Akademia Policyjna nie pamiętam która część Huckleberry i Magnum 44. 😄

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Oni kase biorą za każdą godzine. U mnie w gminie wójt ostatnio beczał że kupa kasy na to idzie, opierdalał, że pojadą do pożaru trawy i stoją tam 4 godziny żeby zarobic. Też jest zdania, że trzeba połowe tych OSP zlikwidować bo za dużo tego jest.

a jak zawody strażackie albo nie daj co wyleje jakaś lokalna rzeczka, to jednak ci lokalnie idą pierwsi

to wszytsko jest tylko kwestia rozliczeń i statystyk, pewnie jakby nie pojechali, to straty byłyby większe niże te 4 godziny robocze wypłacone, ale tego wójt już nie widzi

niech w cholerę zlikwiduje i wtedy zobaczy, po co jest straż

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kupę kasy idzie ale w hodowlę świń ponad 20 miliardów w błoto wpakowane i po h..j się pytam ?.

Opublikowano

a jak zawody strażackie albo nie daj co wyleje jakaś lokalna rzeczka, to jednak ci lokalnie idą pierwsi

A jak mają 2 kilometry dalej to już sobie z tym nie poradzą ?? Zresztą, nikt nie mówi, że strażaków będzie mniej, tylko zreorganizować jednostki tak aby w jednej była pełna obstawa wozu zamiast w dwóch jednostkach po 2-3 strażaków na wyjazd ... Żeby było tych 6-7 chłopów z kategorią C w jednej jednostce zamiast po 3-4 w dwóch jednostkach ... 

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Pełna cywilizacja , sztachetą tylko pleckach 🤣

Oj, ale w ścianie był kran, to jak już się towarzystwo "wybawiło" to wstępnie można było się umyć xD