Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Znam bardzo dobrze i to dogłębnie. Pociąłem na złom z kilkanaście sztuk. Wtedy nie brali całych i było trzeba ciąć na kawałki. Trafiła się okazja zarobić to się rąbało flexem i palnikiem.

od poczatku produkcji aut fiata w Polsce występowała unifikacja części typu właczniki, przełaczniki, zegary, czujniki, gaźniki, pompy hamulcowe itp

częsyo nie było tego napierwszy rzut oka widac, ale w takiej nysce czy tarpanie z końca produkcji szły w zasadzie w większości te same części a nawet silniki co do poloneza

i tu dygresja fiat i polonez miały niby te same silniki, ale diabeł tkwił w szczegółach i detalach, tak samo jest z tym klonem F16

1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

lepiej prowokować jak to robi obecny rząd 

marzy ci się  kolejny sejm rozbiorowy, który z milczącą zgodą przyklepie likwidację naszego państwa ?

Roman, myślałem, że ty trochę patriota, a widzę, że mi się słowa pomyliły i ty idiota, w dodatku ruska onuca, a może niemiecka ??

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

Iskra to zabytek - a jednak wyszkolił z połowę naszych pilotów, tak samo iryda, po prostu minąl ich czas, a przez 30 lat kłótni politycznych podsycanych przez rosję i niemcy w kraju dokonaliśmy całkowitego unicestwienia przemysłu, a przemysł smaolotowy akurat mieliśmy całkiem niezły i słusznie oba te kraje się go obawiały

chyba mało znasz te auta

Iryda się na dobre nie zaczęła jak się skończyła lata 80 te potem lata przemian brak pieniędzy itd. Piloci na testy latali bez tlenu na 10 tys m w nie hermetyzowanej kabinie. Na yt jest kanał Henryk Bronowicki pilot doświadczalny ciekawe historie chłop opowiada. Gdyby się udało dzisiaj w zasadzie byśmy ją wycofywali jak te migi 29.

Opublikowano

lepiej prowokować jak to robi obecny rząd 

To chyba ich prezydent zrobił się taki ostry ostatnio  i każe walczyć wszystkim z ruskimi.(Oprócz nich oczywiście)

Poszukaj w google.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

marzy ci się  kolejny sejm rozbiorowy, który z milczącą zgodą przyklepie likwidację naszego państwa ?

a gdy nas zaatakują to jaki bd tusk chwyci karabin ?  albo Niemcy nas obronią 

czekaj nie przerabialiśmy tego w 39 ? 

Opublikowano (edytowane)

Przerabialiśmy coś podobnego do PiSuaru, który we wszystkich sąsiadach wroga widział ... A sojusznik gdzieś daleko który jak przyszło co do czego pokazał nam 4 litery ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

a gdy nas zaatakują to jaki bd tusk chwyci karabin ?  albo Niemcy nas obronią 

to czemu mieszkasz w Polsce, a nie we Francji ? tam jest taka tradycja - jak ktoś atakuje, to się rzuca karabin i kalesony na kij

u nas trakiej tradycji nie ma

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Przerabialiśmy coś podobnego do PiSuaru, który we wszystkich sąsiadach wroga widział ...

tu jest problem, że my nie prowadzimy żadnej własnej sensownej polityki - tylko politykę sterowaną z zewnątrz, nigdy ktoś z zewnątrz nie ma z nami zbieżnych interesów

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Roman, myślałem, że ty trochę patriota, a widzę, że mi się słowa pomyliły i ty idiota, w dodatku ruska onuca, a może niemiecka ??

a dziękuje , nie nasza wojna nie nasz sprawa ukrainna ... gdy w 2014 wybuchła wojna putnin chciał sie podzielić z nami Ukrainom ziemiami ... po atakach Tuska i    Sikorskiego ze jak Putin poleci nad polską to go zestrzelą  ... mamy co mamy 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przerabialiśmy coś podobnego do PiSuaru, który we wszystkich sąsiadach wroga widział ... A sojusznik gdzieś daleko który jak przyszło co do czego pokazał nam 4 litery ...

do doczytaj jeszcze raz i wróć ... chyba szkoła nie była twoją mocną strona 

rzed wybuchem II wojny światowej głównymi sojusznikami Polski były Francja i Wielka Brytania, z którymi Polska podpisała kluczowe umowy o wzajemnej pomocy wojskowej.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tylko obecny tak?🤔

zacytuj ze Kaczyński zestrzeli Putina albo go zaatakuje ? 

Opublikowano

a dziękuje , nie nasza wojna nie nasz sprawa ukrainna ... gdy w 2014 wybuchła wojna putnin chciał sie podzielić z nami Ukrainom ziemiami ... po atakach Tuska i    Sikorskiego ze jak Putin poleci nad polską to go zestrzelą  ... mamy co mamy 

ty rozumiesz to, co piszesz ? puknij się w czerep, czy echo nie idzie

to, co Putin niby mówił, to stek bredni pod publiczkę

a to, że dość duży kraj w centrum Europy, mający całkiem niezłą gospodarkę, na zmianęprowadzi politykę inspitrowaną przez Niemcy, Izrael albo USA, a nie własną, to nie tylko wstyd, ale i kuriozum

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał(a):

rzed wybuchem II wojny światowej głównymi sojusznikami Polski były Francja i Wielka Brytania, z którymi Polska podpisała kluczowe umowy o wzajemnej pomocy wojskowej.

No i co z tego wyszło ??? Skąd pewność że teraz nas Trump tak nie wydyma ?? A widząc że to gość niestabilny emocjonalnie wszystkiego można się spodziewać ... Sprzeda nas Putinowi jak Chamberlain Czechy Hitlerowi ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O czym tu dyskutować.

Podręczniki historii Polski przejrzyj.

Przejrzałem i wyszło mi że polityka dwóch wrogów ma zawsze tragiczne konsekwencje. 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

zacytuj ze Kaczyński zestrzeli Putina albo go zaatakuje ? 

Roman, nie myśl, bomyślenie niejest twoją mocną stroną, a zanim coś zacytujesz, weź głęboki oddech i się zastanów, czy te umowy warte były chociaż tegi papieru, na którym zostały spisane

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Przejrzałem i wyszło mi że polityka dwóch wrogów ma zawsze tragiczne konsekwencje. 

Poczytaj dalej, a będzie tam, że z wschodu to do nas nigdy nic dobrego nie przyszło ...

Opublikowano

dlatego zbroić się i nie prowokować ani wychodzić przed szereg jak to zawsze robiliśmy 

podkreślam ze większość państw starej unii patrzyła biernie i czekała aż Rosja wygra z ukr  

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

od poczatku produkcji aut fiata w Polsce występowała unifikacja części typu właczniki, przełaczniki, zegary, czujniki, gaźniki, pompy hamulcowe itp

częsyo nie było tego napierwszy rzut oka widac, ale w takiej nysce czy tarpanie z końca produkcji szły w zasadzie w większości te same części a nawet silniki co do poloneza

i tu dygresja fiat i polonez miały niby te same silniki, ale diabeł tkwił w szczegółach i detalach, tak samo jest z tym klonem F16

Bo ty masz myślenie jeszcze z rodem z PRLu. 

Wiem że produkowaliśmy świetne samoloty zwłaszcza rolnicze, a ten odrzutowy opryskiwacz to był dopiero sztos. 

Z pilotami bylo podobnie. W każdym większym mieście byl areoklub i można było za nieduże w sumie pieniądze zrobić papiery na skoczka pilota itp.

Niedaleko w technimum w Katolewie uczyli pilotów samolotów do zabiegów agrotechnicznych.

Żony wujek zaczynał kariere lotnika pryskając pola w PGRach a później w Egipcie.

Teraz żeby zostać pilotem "wystarczy" dobre zdrowie, chęci i kuuuupa kasy.Kolega z liceum lata w Lufthanzie. Po prostu miał bogatych rodziców.

Ja też oglądam YT i wypowiedzi "ekspertów". System szkolenia w USA jest inny jak u nas czy innej poskomunie i mowi o tym wprost  polski pilot.

Tam biorą goscia robią badania, testy, zdaje, teoria, symulator i poleciał.

U nas najpierw setki godzin  teori później szybowiec, setki teorii- śmigło, tysiące teorii odrzutowiec. Więcej uczy się fizyki jak latania. 

Opublikowano

123 lata zaboru rosyjskiego zablokowały na znacznym terenie naszego kraju nie tylko rozwój przemysłowy, ale i społeczny, zakonserwowały ustrój społecznogospodarczy na poziomie XVIII wieku

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

U nas najpierw setki godzin  teori później szybowiec, setki teorii- śmigło, tysiące teorii odrzutowiec. Więcej uczy się fizyki jak latania. 

Każdy system szkolenia ma plusy i minusy - amerykanie licza się, i dopuszczają o wiele większe straty niż nasza armia i lotnictwo, ich na to stac, a nas nie, dlatego naszych pilotów szkoli się na skuteczność , a ich masowo

w sytuacjach kryzysowych nasi piloci radzą sobie lepiej, bez przewagi w powietrzu, ich piloci szkoleni sa, że będą mieli komfort przewagi powietrznej, co powoli staje się mitem, to tak, jakbyś grał w girkę z kodami i kontem premium

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

123 lata zaboru rosyjskiego zablokowały na znacznym terenie naszego kraju nie tylko rozwój przemysłowy, ale i społeczny, zakonserwowały ustrój społecznogospodarczy na poziomie XVIII wieku

tylko te same kraje jak Szwedzi Czechy i reszta jakoś lepiej skoczyła ? pgr w Czechach do dzisiaj istnieją 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Roman176 napisał(a):

tylko te same kraje jak Szwedzi Czechy i reszta jakoś lepiej skoczyła ? pgr w Czechach do dzisiaj istnieją 

zechy to był zabór austriacki, część Austrii a potem Austro-Węgier, to było ich państwo, a społeczeństwo traktuje państwowe jak swoje, a nie jak u nas - jak niczyje

Edytowane przez jahooo