Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Następny celebryta pcha się do koryta

https://wiadomosci.wp.pl/zaczyna-sie-protest-rolnikow-traktory-sparalizuja-caly-region-a-pozniej-moze-cala-polske-7214306667465312a

Ta polityka to jednak dobre koryto, skoro tak się ostro do niej garną.

Iiiiii już widać kto sponsoruje protest. John Deere widać nakręca całe przedsięwzięcie. Ale żeby tak jawnie z logo lobbysty prowadzić lud na barykady?🤣

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Iiiiii już widać kto sponsoruje protest. John Deere widać nakręca całe przedsięwzięcie. Ale żeby tak jawnie z logo lobbysty prowadzić lud na barykady?🤣

Efekt będzie taki, że w wyborach za 2 lata bedzie na liscie jakies partii, a ci inni jak stado baranów idzie za takim jednym czy drugim Kołodziejczakiem i mysli że cos ugrają, chyba że też liczą na jakieś miejsce przy korycie.

Opublikowano (edytowane)

oj tam; protesty rolnicze to rodzaj folkloru, spada liczba uczęszczających do kościoła i miast procesji i odpustów musi mieć lud jakąś rozrywkę to se wymyślił parady traktorowe, procesje się zmechanizowały i tylko kwiatków nie sypią a różne nawozy organiczne no ale coś tam sypią czyli tradycja kontynuowana :P

czy jeszcze ktoś wierzy że te protesty coś zmienią?

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

czy jeszcze ktoś wierzy że te protesty coś zmienią?

Widać tak. A niektórzy nawet że wypłyną na ich fali.🤣

Aaaa co raz wychodzi jakiś ciul i obiecuje rolnikom że ich uratuje. A chłopy tyl;ko na to czekają i witają jak zbawcę.😂

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
Opublikowano

kiedyś było powiedzenie - "płyń z falami gnojówy" i patrz; potraktowali to dosłownie

4 minuty temu, mirro napisał(a):

Aaaa co raz wychodzi jakiś ciul i obiecuje rolnikom że ich uratuje. A chłopy tyl;ko na to czekają i witają jak zbawcę.😂

tylko czekać jak życie wieczne zaczną obiecywać za poparcie i obecność na tych zadymach i też sporo się znajdzie co takim uwierzy

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, mirro napisał(a):

Czyli, siedzieć na d*pie, czekać końca.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Takeda napisał(a):

no faktycznie 100% centuś z ciebie i moralny i intelektualny, a sądząc po kierunkach twoich wycieczek z których tak ochoczo wrzucałeś zdjęcia, jak i zdjęć co to wrzucał bodajże @Bogdan_ja także materialnym. Jednym słowem typowa galicyjska bieda i to z każdej strony. O duchowej nie warto wspominać bo to i ameba czy inszy pantofelek może być bogatszy niż twa tfu...persona

a ty potomku kalmukow gdzie mieszkasz w polsce  ?? wstyd przyznac ?? zwyczaje dalekowschodnie przeniesione na wies zabita dechami ??

takie asy sa najepsze -niedojda konfederacka , nawet nie kucyk tylko konik morski 🤣

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Następny celebryta pcha się do koryta

https://wiadomosci.wp.pl/zaczyna-sie-protest-rolnikow-traktory-sparalizuja-caly-region-a-pozniej-moze-cala-polske-7214306667465312a

Ta polityka to jednak dobre koryto, skoro tak się ostro do niej garną.

jesli na byde miesnym nie zarobi czy mleku to niech zmieni zawod..

11 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

placek to potomek kalmucych ... nie moze z tym sie pogodzic i temu innym wciska ....sam odpowiadał jak dziadek wrócił z wygnania i byl juz w sedziwym wieku   a tu syn sie urodzil 🤣

baraczniku a kiedy u nas armia czerwona stacjonowala ??

swoja historie rodzinna wplotles ..

kiedy nie-posuwalsczyzna sie rozwijala  ?? gdy stacjonowala w niej armia carska a potem czerwona a teraz kazdy madrzejszy ucieka .w tym twoje rodzenstwo 🤣

11 godzin temu, dysydent napisał(a):

czołobitny czciciel jakiegoś austriackiego smroda niejakiego farnca józefa (tfu! za przeproszeniem) który był zdechł łaskawie już ponad wiek temu a pochodził z rodu habsburgów który to ród jak żaden inny germanizował i wynaradawiał Polaków; i Ty wyznawco takiego czegoś mienisz się Polakiem? masz za złe "kucykowanie" neofeudalnej konfie gdy czcisz jednego z największych i najpóźniej zdechłych feudałów w Historii Europy?

Twoja polskość jest tylko Twoim zwidem i tylko nieco Cię usprawiedliwia żeś w tym zwidzie niejedyny; nie żebym ja sobie uzurpował coś więcej w tej kwestii no ale tu i teraz nie o mnie ta ... kwestia

ot i wyzdrowiałem :D

typowy poddany carski... 

germanizowali polakow ??? z kim ich pomyliles ?? slyszales o jakis stuhrach ?? czy innch hallerach ??

slabo znasz historie .. pewnie w zylach habsburgow plynie wiecej polskiej krwi niz u wchodniopolakow.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Habsburgowie

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)

czy medycyna a właściwiej - genetyka zna jakieś pojęcie

23 minuty temu, jacus napisał(a):

polskiej krwi

?

akurat o polskości nie decyduje genetyka a socjologia bo genetycznie nie da się odróżnić współczesnych; Niemca, Polaka, Czecha, Słowaka nno może nieco Ukraińca by się dało ale Białorusina już nie bardzo bo tam też pomieszane geny słowiańskie, germańskie a wszędzie żydowskie austriackie również (bo zapomniałem :D ).
Wymyślasz sobie kryteria które nie istnieją i przez to najczęściej gorszym dla Polaków jest zgermanizowany czy zrusyfikowany Polak niż autentyczny z pokoleń szkop lub kacap
O odrębności obecnie w tym regionie decyduje tylko i wyłącznie język, nieco ale coraz mniej religia i właśnie owo poczucie na które już brak mi czasu by w słowa ująć a to nełatwe
Może spróbuję w ten sposób - Polak liczy przede wszystkim na innych Polaków którzy z jednakowym dystansem podchodzą do eks zaborców Polski a Ty starasz się jak możesz aby do takich nie zostać zaliczonym

więcej w innym czasie bo pogoda i ważniejsze rzeczy teraz do zrobienia niż takie pierdoły

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał(a):

a ty potomku kalmukow gdzie mieszkasz w polsce  ?? wstyd przyznac ?? zwyczaje dalekowschodnie przeniesione na wies zabita dechami ??

takie asy sa najepsze -niedojda konfederacka , nawet nie kucyk tylko konik morski 🤣

jesli na byde miesnym nie zarobi czy mleku to niech zmieni zawod..

baraczniku a kiedy u nas armia czerwona stacjonowala ??

swoja historie rodzinna wplotles ..

kiedy nie-posuwalsczyzna sie rozwijala  ?? gdy stacjonowala w niej armia carska a potem czerwona a teraz kazdy madrzejszy ucieka .w tym twoje rodzenstwo 🤣

typowy poddany carski... 

germanizowali polakow ??? z kim ich pomyliles ?? slyszales o jakis stuhrach ?? czy innch hallerach ??

slabo znasz historie .. pewnie w zylach habsburgow plynie wiecej polskiej krwi niz u wchodniopolakow.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Habsburgowie

no wiadomo ty i twoja gowno prawda 🤣🤣🤪

Jednak i w dużych miastach sytuacja była dramatyczna. Jak przypominał Andrzej Chwalba – mówiąc o wkraczającej do Krakowa Armii Czerwonej – „O nieobliczalności tej armii świadczyły kradzieże, rekwirowanie mieszkań, wywózki na wschód oraz zbiorowe gwałty na kobietach i dziewczynkach, m.in. na Dworcu Głównym w Krakowie, gdzie interweniujący Polacy zostali ostrzelani. Tych gwałtów i rabunków było tak wiele, że polskie władze komunistyczne przygotowały list do samego towarzysza Józefa Stalina, w którym zaprotestowano przeciwko zbrodniom, jakich dopuszczała się przecież nie tylko w Krakowie »armia wyzwolicieli«. List jednak nie został wysłany, bo jego autorzy zaczęli obawiać się o własne głowy. Czarny scenariusz zaczął się sprawdzać”. (Okupowany Kraków – z prorektorem Andrzejem Chwalbą rozmawia Rita Pagacz-Moczarska, „Alma Mater”, nr 64: 2004).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.money.pl/gospodarka/uwaga-zmiana-czasu-w-nocy-przestawimy-zegarki-7214571378621088a.html

qwa! znowu? ile to już lat temu mieli to kretyństwo znieść i co?

a i pojawił się nowy wzorzec/rodzaj pustaka
langpl-1024px-Logo_Koalicja_Obywatelska_

z "polskiego serca" pozostać ma tylko mięso w którym próżno szukać

Godzinę temu, jacus napisał(a):

polskiej krwi

o dupolo zwykłem mawiać - "Buraki Polskie"
no to teraz mam następnych - "pustaki..." (tu z małej bo mam wątpliwości czy polskie)
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-rewolucja-w-platformie-obywatelskiej-zacznie-sie-od-konwencj,nId,22435286

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jesina byde iesnym nie zarobi czy mleku to niech zmieni zawod..

Tak po polsku coś potrafisz napisać czy trzeba się domyślać ?

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

co nie zmienia faktu że pisowcy to większe rusofoby od tej oranżerii która obecnie przy korycie i wzajemne oskarżanie się o ruskie trollowanie to objaw ... jak by tu grzecznie...? - bezsilności umysłowej jednych i drugich ale żeby sam Tusk? z polskimi elitami jest jeszcze gorzej niż myślałem

kiedyś miałem nadzieję na zniknięcie podstaw dla stosowania mojej tu ksywy a tu qwa widzę że; no dożywocie

nie poradzą sobie jeśli tej władzy na zbyt dużo pozwolą; klasyczny przykład to dynastia kim dzongów w korei północnej czy serii kolejnych po sobie durni co następny to durniejszy w wenezueli. Pojedź do któregoś z takich krajów i tam sobie poradź, dasz radę? a najbliżej to taka weźmy białoruś
debil co pono był kołchoźnikiem tak zarządza krajem że nawet kartofli im tam zabrakło gdy w Polsce .... no tak - w drugą stronę i jeszcze ryzyko wojny między
czy wszyscy politycy to debile?

Sądzisz że ludzie są na tyle głupi aby wierzyć władzy w każde słowo wypowiedziane przez nich do nich? .

Polityk nie jest debilem on jest mądry potrafi tak lawirować aby na swoje wyjść tylko że zapomniał że są ludzie którzy przestali w ich kłamstwa wierzyć. Teraz są pod ścianą z której tak naprawdę nie widzą wyjścia. Pójdą w prawo to będą mieli UE na głowie pójdą w lewo wybory przed terminowe lub walkę na noże będą siedzieć po środku to uważają że nic ich nie ruszy w tu jednak powoli powoli dobierają się do nich. Polityk jest w miarę dobrym strategiem tylko że strategia aby działała trzeba mieć plan a tego planu nikt jeszcze nie stworzył. Jak na razie każde wyjście wydaje się nie zbyt idealne bo burza goni burzę a to w polityce jest pożar który może nie być do okiełznania. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

czy medycyna a właściwiej - genetyka zna jakieś pojęcie

?

akurat o polskości nie decyduje genetyka a socjologia bo genetycznie nie da się odróżnić współczesnych; Niemca, Polaka, Czecha, Słowaka nno może nieco Ukraińca by się dało ale Białorusina już nie bardzo bo tam też pomieszane geny słowiańskie, germańskie a wszędzie żydowskie austriackie również (bo zapomniałem :D ).
Wymyślasz sobie kryteria które nie istnieją i przez to najczęściej gorszym dla Polaków jest zgermanizowany czy zrusyfikowany Polak niż autentyczny z pokoleń szkop lub kacap
O odrębności obecnie w tym regionie decyduje tylko i wyłącznie język, nieco ale coraz mniej religia i właśnie owo poczucie na które już brak mi czasu by w słowa ująć a to nełatwe
Może spróbuję w ten sposób - Polak liczy przede wszystkim na innych Polaków którzy z jednakowym dystansem podchodzą do eks zaborców Polski a Ty starasz się jak możesz aby do takich nie zostać zaliczonym

więcej w innym czasie bo pogoda i ważniejsze rzeczy teraz do zrobienia niż takie pierdoły

nie masz zielonego pojecia o historii .

u nas uwlaszczenie bylo ponad 40 lat wczesniej niz u was- w sumie do dzsiaj te 2 pokolenia jestescie do tylu.

jeszcze w 1864 r chlopi podpisywai sie na aktach notarialnych - tylko jeden umial pisac - krzyzykami a w 83 juz imionami i nazwiskami...od konca XIX w kazdy rekrut najpierw uczyl sie pisac i czytac.. a u was ilu analfabetow bylo nawet po II wojnie ??

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

no wiadomo ty i twoja gowno prawda 🤣🤣🤪

Jednak i w dużych miastach sytuacja była dramatyczna. Jak przypominał Andrzej Chwalba – mówiąc o wkraczającej do Krakowa Armii Czerwonej – „O nieobliczalności tej armii świadczyły kradzieże, rekwirowanie mieszkań, wywózki na wschód oraz zbiorowe gwałty na kobietach i dziewczynkach, m.in. na Dworcu Głównym w Krakowie, gdzie interweniujący Polacy zostali ostrzelani. Tych gwałtów i rabunków było tak wiele, że polskie władze komunistyczne przygotowały list do samego towarzysza Józefa Stalina, w którym zaprotestowano przeciwko zbrodniom, jakich dopuszczała się przecież nie tylko w Krakowie »armia wyzwolicieli«. List jednak nie został wysłany, bo jego autorzy zaczęli obawiać się o własne głowy. Czarny scenariusz zaczął się sprawdzać”. (Okupowany Kraków – z prorektorem Andrzejem Chwalbą rozmawia Rita Pagacz-Moczarska, „Alma Mater”, nr 64: 2004).

u was nikt na to nie zwracal uwagi -to byl przez lata chleb powszechni waszych kobiet..

1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

Tak po polsku coś potrafisz napisać czy trzeba się domyślać ?

madrej glowie dosc dwie slowie ..l mi szwankuje..

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

jak by potrafił to by napisał

twoje madrosci to sa tylko w kategoria odlotowych ..

tesla urodzil sie w tym samym panstwie co moi dziadkowie .

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

po mongolsku pisze ,pochodzenie zobowiazuje 🤣

a wiesz ile lat nie-po-suwalsczyzna byla w granicach polski ??

wy nawet po polsku nie umiecie mowic - kazde suwalka pozna od razu po mowie..

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jacus napisał(a):

u na suwlaszczenei bylo ponad 40 lat wczesniej niz u was- w sumei do dzsiaj te 2 pokolenia jestescie do tylu.

No i co wam dało to uwłaszczenie ?? U nas wybudowane nowoczesne chlewnie, mocne płoty betonowo-metalowe a u was co ?? Gnój na środku podwórka i płoty z palet powiązanych sznurkiem od snopowiązałki ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał(a):

jeszcze w 1864 r chlopi podpisywai sie na aktach notarialnych - tylko jeden umial pisac - krzyzykami a w 83 juz imionami i nazwiskami...od konca XIX w kazdy rekrut najpierw uczyl sie pisac i czytac.. a u was ilu analfabetow bylo nawet po II wojnie ??

Patrząc na twoją pisownię to ta nauka do ciebie ma cały czas pod górę 😁.

Co ci szwankuje znowu ? Zresztą, szkoda pytać :ph34r:.

A wy ?

19 godzin temu, jacus napisał(a):

Ciebie nawet w dzień robić się nie chce.

Czy to zdanie ma sens ? 

Opublikowano
47 minut temu, jacus napisał(a):

u nas uwlaszczenie bylo ponad 40 lat wczesniej niz u was- w sumie do dzsiaj te 2 pokolenia jestescie do tylu.

u was nikt na to nie zwracal uwagi -to byl przez lata chleb powszechni waszych kobiet..

twoje madrosci to sa tylko w kategoria odlotowych ..

tesla urodzil sie w tym samym panstwie co moi dziadkowie .

U nas był spokój z kobietami u was trafia się sporo pół rusa ludzi . No i bieda silna u was na gospodarstwach z 50 lat do tylu jak Podlasie i Mazury . Syf na podwórkach i tak dalej 

Opublikowano (edytowane)

jeszcze w 1864 r chlopi podpisywai sie na aktach notarialnych - tylko jeden umial pisac - krzyzykami a w 83 juz imionami i nazwiskami...od konca XIX w kazdy rekrut najpierw uczyl sie pisac i czytac.. a u was ilu analfabetow bylo nawet po II wojnie ?

a parę tysięcy lat temu i "u was" i "u nas" były mamuty i ma to wpływ na to co dzisiaj taki uj jak tych mamutów trąby

jeśli masz jakieś pojęcie o Historii skoro tak utrzymujesz to wiesz że Polski tej przedrozbiorowej nie ma i nigdy nie będzie bo i populacji tamtej Polski już nie ma i większość z nas którzy dzisiaj mieszkamy na tym terytorium nijak spokrewniona z tamtymi już pomijając fakt że Lubelszczyzna była geograficznym centrum dawnej Polski a pas od Krakowa przez Ostrawę po Wiedeń to  było uj wie co ale na pewno nie Polska rdzenna a co najwyżej Kraków był wielonarodowym peryferium co i tak nadal pytanie - i co z tego na dzisiaj wynika? a no niewiele. Mamy i tutaj pożydowskie wpływy, poskandynawskie a i poniemieckich nieco; choć tych najmniej bo Niemcy dpo dziś raczej powinni bać się tak w pojedynkę tutaj zapuszczać wszak pamiętamy tu wysiedlenia z drugiej wojny jak i pamiętamy wywózki na sybir przez ruskich i akurat z ruskimi to może Wielkopolanie równe skutecznie sobie potrafili w tej Historii radzić jak rubieże obecnie wschodnie polskie

Historyk sie qwa znalazł ylko przegapił że tyle się zmieniło i ani austriackie wpływy do Polski nie wrócą a i skundlenie Niemców czy kacapów też czyni mało prawdopodobnym i prędzej Chińczyków na kacapach czy nawet ponad kacapami oddech czujemy i Ty i ja niż tych już wymarłych na których miejscu ze trzy razy się etnika zmieniła od czasów w których - widzę - nadal tkwisz mentalnie.

11 minut temu, mirro napisał(a):

Aaaaa jest jakaś szansa że koniec nie nadejdzie, bo będziesz chodził a nie siedział?🤣

no tak; zwrot - "pójść z torbami" ma w znaczeniu wysoką dozę mobilności :D a ile wolności i swobody to jak mało który

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A kupa gówna na środku podwórka to pamiątka po tym jak pan Cysorz zdjął gacie i nasrał pod oknem małopolskiego dziada xD 

To się wyjaśniło. Wartość historyczna 😁.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v