Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

A jaka większość doradców ma praktykę  ? Jest kilka % co coś wiedzą a reszta to co kilka lat zmienia pracę 

Akurat w truskawce to grono jest dosyć wąskie i bardzo dobrze znane, tak na prawdę związane mniej lub bardziej oficjalnie z kilkoma największymi firmami nawozowymi w branży. Takich "niezależnych" doradców brak ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Ten minister jest coraż bardziej śmieszny w swoich tłumaczeniach. Co kogo obchodzi "kto jest winien". Zamiast dyskusji o tym, co minister może realnie zrobić i jak rolnikom pomóc, w pierwszej kolejności jest zrzucanie winy za obecną sytuację na kogoś innego. To jest żałosne. Takie klasyczne "panie, a kto to panu tak spierdolił?". A o tym, że kształtowanie kosztów w rolnictwie to zasługa rządu, a wlaściwie - wszytskich kolejnych rządów, to już cicho sza, że producenci nawozów to spółki pańtswowe, ze monopolista na rynku paliw to spłka państwowa, to się nawet nie zająknął. O wszelkich durnych przepisach, dobrostanach, wymaganiach i kontrolach. Może wystarczy troszkę poluzowac kaganiec i rolnictwo sobie samo poradzi.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Takich "niezależnych" doradców brak

Mam takiego niezależnego znajomego. Co roku nowe cudowne bakteryjne środki spredaje. Mnie już nie próbuje.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Co roku nowe cudowne bakteryjne środki spredaje. Mnie już nie próbuje.

Trochę tych bakteryjnych stosuję, ale to raczej preparaty już sprawdzone i kilka lat na rynku istniejące, żadne cudowne nowości ...

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Ten minister jest coraż bardziej śmieszny w swoich tłumaczeniach. Co kogo obchodzi "kto jest winien". Zamiast dyskusji o tym, co minister może realnie zrobić i jak rolnikom pomóc, w pierwszej kolejności jest zrzucanie winy za obecną sytuację na kogoś innego. To jest żałosne. Takie klasyczne "panie, a kto to panu tak spierdolił?". A o tym, że kształtowanie kosztów w rolnictwie to zasługa rządu, a wlaściwie - wszytskich kolejnych rządów, to już cicho sza, że producenci nawozów to spółki pańtswowe, ze monopolista na rynku paliw to spłka państwowa, to się nawet nie zająknął. O wszelkich durnych przepisach, dobrostanach, wymaganiach i kontrolach. Może wystarczy troszkę poluzowac kaganiec i rolnictwo sobie samo poradzi.

Że co zrobić poluzować :D

ETS 1 i ETS 2 to dwa różne europejskie systemy handlu uprawnieniami do emisji CO2. ETS 1 obejmuje duże instalacje przemysłowe, energetyczne i lotnictwo, podczas gdy ETS 2, wprowadzany od 2027 roku, będzie obejmował dodatkowe sektory, takie jak transport drogowy i ogrzewanie budynków, co oznacza nowy podatek klimatyczny dla gospodarstw domowych i firm. 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ty się ośmieszasz ... Kto był na tych spotkaniach z tymi "doradcami" to wie doskonale jak to wygląda. Takie spotkanie jak dla emerytów z tymi garnkami tylko wersja rolnicza ...

Doradcy to mają popodpisywane umowy z firmami, i doradzają to za co im płacą ... Można sobie z tego coś fajnego wyłapać, ale prawdziwą technologię budujesz sam, nikt za darmo Ci tego nie sprzeda ...

Bajki piszesz i tyle.

Zechce uprawiać np  truskawki, ide do kolegi co ma kilka hektarów od jakiś 30 lat, pytam się co i jak, stawiam flaszke, sadze z 2 hektary na próbe. Do tego czytam jakąś książke, internet , YT. W czasie wegetacji proszę kumpla żeby zerknął i doradził, do tego kogoś z jakieś firmy i jestem hodowca truskawek. Pierwszy drugi rok jakotako, na minusie czy na plusie, później zwiększam areał i jestem wioskowym królem truskawki🤣🤣🤣.

Kilkanaście lat temu posadziłem u siebie około 50 drzewek, nie mając zielonego pojęcia o sadownictwie. Teraz doradzam kuzynowi jak i co ma robić.

Nie róbmy z takich rzeczy technologii kosmicznych.

To nie wymaga wiedzy tajemniej i milionów inwestycji. A jeżeli tak jest to cena będzie brykać góra dół.

Oczywiście dochodzą teraz inne problemy typu geopolityka czy w przypadku hodowli zwierząt horoby i ta pier**lona ekologia.

Tylko że w przypadku zwierząt problemem jest to że jest to nkesamowicie ciężka i absorbująca praca w porównaniu do roslin.(Dlatego też taki rozwój rynku drobiu ostatnimi czasu - jest to najprostrza gałąź hodowli z możliwą i wymuszoną przerwą).

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@Krzysztof81 za przeproszeniem pier**lisz jak potłuczony xD 50 drzewek w ogródku i wielki ekspert xD Prawdziwy sadownik pewnie by wyśmiał tą twoją "technologię" ... Taka jest prawda ...

2 ha truskawki na próbę xD dobry jesteś pajac xD 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kilkanaście lat temu posadziłem u siebie około 50 drzewek,

Ja też posadziłem. Tylko zajęcy nie wziąłem pod uwagę. taki błąd w technologii uprawy.

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

@Krzysztof81 za przeproszeniem pier**lisz jak potłuczony xD 50 drzewek w ogródku i wielki ekspert xD Prawdziwy sadownik pewnie by wyśmiał tą twoją "technologię" ... Taka jest prawda ...

Oczywiście że tak. Przecież napisałem że 50 drzewek.Sad przydomowy. Ty naprawde jakiś ograniczony jesteś.

Teraz, mirro napisał(a):

Ja też posadziłem. Tylko zajęcy nie wziąłem pod uwagę. taki błąd w technologii uprawy.

U mnie ogrodzone🤣🤣. Zajace nie dojdą. Za to przez siatke kilka razy sarny przeskoczyly i wpierdalały.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty naprawde jakiś ograniczony jesteś.

To ty jesteś ograniczony. Obecne sadownictwo czy choćby ta głupia truskawka to zupełnie coś innego niż 25 lat temu ... Te nowe odmiany są bardzo wydajne, ale 2-3 błędy i zamiast 40t/ha masz 15t/ha i zamiast być 100tys na plusie jesteś tyle samo, ale na minusie ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

To ty jesteś ograniczony. Obecne sadownictwo czy choćby ta głupia truskawka to zupełnie coś innego niż 25 lat temu ...

Ty chyba jakiś stary chłop jestes bo masz taką gatke jak te stare rolniki do tego kawalery.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie ogrodzone🤣🤣.

I co z tego kiedy zajęczyca miała dwa młode między skrzyniopaletami za magazynem? Jakby mogły, to by wlazły do chałupy po schodach. Nikogo się bały.

Opublikowano (edytowane)

Ty chyba jakiś stary chłop jestes bo masz taką gatke jak te stare rolniki do tego kawalery.

Nie, to ty masz taką gadkę. Wielkie gówno się znasz na tych sektorach ale grasz ekpserta ...

Myślisz, że ktoś za flaszkę Ci sprzeda technologię którą opracowywał kilka dobrych lat xD Niezły pajac jesteś xD Wiedza która kosztowała kilka lat pracy, zmarnowanego plonu za być może kilkaset tysięcy złotych i ty chcesz to za flaszkę kupić xD Za flaszkę to się kilkadziesiąt lat temu takie rzeczy załatwiało ... Czasy się zmieniły ...

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

I co z tego kiedy zajęczyca miała dwa młode między skrzyniopaletami za magazynem? Jakby mogły, to by wlazły do chałupy po schodach. Nikogo się bały.

U mnie lis kiedyś siedział w śmietniku, albo brama była otwarta i łoś przyszedł na podwórko. Teraz w opór wszystkiego jest - zające, lisy, sarny, łosie, wilki,bobry,dziki, borsuki a ostatnio szopy pracze.

Starzy myśliwi się powykańczali a nie ma młodych i jakos populacje dzikich zwierząt mocno się odbudowały w okolicy.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie, to ty masz taką gadkę. Wielkie gówno się znasz na tych sektorach ale grasz ekpserta ...

Myślisz, że ktoś za flaszkę Ci sprzeda technologię którą opracowywał kilka dobrych lat xD Niezły pajac jesteś xD Wiedza która kosztowała kilka lat pracy, zmarnowanego plonu za być może kilkaset tysięcy złotych i ty chcesz to za flaszkę kupić xD Za flaszkę to się kilkadziesiąt lat temu takie rzeczy załatwiało ... Czasy się zmieniły ...

Miałem racje. Typowy pierdziel. 

Ja akurat mam takich znajomych co chętnie mi doradzą jakby mi się zamarzyło ogrodnictwo czy inne specjalistyczne uprawy np tytoń czy inne tego typu, chociaż na tą chwile nie zamierzam. Nawet bez flaszki przyjedzie, pomoże i wytłumaczy co i jak.

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał(a):

sąsiad sobie ogrodził pole siatką leśną, tylko nie wziął pod uwagę, że głodna sarna siatkę przeskoczy, żeby się dostać do kukurydzy, a najedzona nie da rady, w ten sposób zamieszkało u niegostado sarem aż do końca sezonu, dodatkowo borsuk i kilka lisów, a o bażantach i kuropatwach nie wspomnę

w zasdzie siatka chroni tylko przed dzikami, bo jelenie też przechodziły górą , no, może łosia tam nie widziałem

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie zrobisz tak, bo jak cena będzie opłacalna to będzie rosła produkcja ... Muszą być te dołki cenowe aby odsiać część producentów ... Ktoś kto kilka lat siedzi w branży przeżyje taki dołek cenowy, gorzej mają ci nowi którzy napalili się bo coś w danym roku płaciło ...

Czemu zboża nie zastąpisz truskawką czy bobem ? Brak osób do zbierania czy więcej nie sprzedasz niż masz obecnie ?

58 minut temu, mirro napisał(a):

Nie mogę, bo polscy producenci zrobia wszystko abym nie mógł. A jak nie , to wyślą pracowników na ulice.

To se z importu tańszy możesz kupić.

34 minuty temu, mirro napisał(a):

Ustalmy jedno. W kwestii rozkładania tego tematu na łopatki w Polsce, to nie Merkel działa.tylko sami Polacy. Oprócz tej listy co zboże techniczne z Ukrainy ciągnęli, możnaby spokojnie taką listę w segmencie warzyw i owoców zrobić. Oj niektórzy by się zdziwili.

Ty byś taniej nie kupił towaru gdybyś miał taką możliwość i sprzedał produkt po normalnej cenie ? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dsbh napisał(a):

Czemu zboża nie zastąpisz truskawką czy bobem ? Brak osób do zbierania czy więcej nie sprzedasz niż masz obecnie ?

Żeby zrobić dobry towar trzeba odpowiednio tego pilnować, do tego musi być rotacja, bo choroby odglebowe cię zniszczą. Np w truskawce na danej działce uprawa trwa 2,5 roku, po tym kasujesz i przez 4-5 lat na tej działce uprawiasz coś innego. Na choroby odglebowe nie ma skutecznych środków... Pod nawadnianie mam tylko część gospodarstwa i tą częścią muszę odpowiednio gospodarować. Wejdą choroby odglebowe to wpakujesz nakładów i potem za darmo będziesz przy tym chodził ...

5 minut temu, jahooo napisał(a):

w zasdzie siatka chroni tylko przed dzikami, bo jelenie też przechodziły górą , no, może łosia tam nie widziałem

Taką siatką mają ogrodzone w okolicy sady jabłoniowe i wiśniowe, łoś przechodzi bez problemu przez to ...

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Miałem racje. Typowy pierdziel. 

To ty jesteś typowy stary pierdziel ... I gadkę masz właśnie jak u takiego starego pierdziela, co to na wszystkim się zna i wie najlepiej ...

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żeby zrobić dobry towar trzeba odpowiednio tego pilnować, do tego musi być rotacja, bo choroby odglebowe cię zniszczą. Np w truskawce na danej działce uprawa trwa 2,5 roku, po tym kasujesz i przez 4-5 lat na tej działce uprawiasz coś innego. Na choroby odglebowe nie ma skutecznych środków...

Taką siatką mają ogrodzone w okolicy sady jabłoniowe i wiśniowe, łoś przechodzi bez problemu przez to ...

To ty jesteś typowy stary pierdziel ... I gadkę masz właśnie jak u takiego starego pierdziela, co to na wszystkim się zna i wie najlepiej ...

O sobie piszesz. Posiadłeś wiedze tajemną na temat uprawy bobu i truskawki.🤣🤣🤣 Żal dupe sciska kiedy okazuje się, że inni też to potrafią i nie wpa.dają miliony🤷‍♂️.

Nie pisze że sie znam na tym, tylko że jak zechce i będzie taka potrzeba to się naucze i to wiedze tajemną posiąde🤣🤣🤣. I nie uważam tego za jakis problem i wielkie wyzwanie. Taka jest różnica. To nie budowa promu kosmicznego.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

O sobie piszesz. Posiadłeś wiedze tajemną na temat uprawy bobu i truskawki.🤣🤣🤣 Żal dupe sciska kiedy okazuje się, że inni też to potrafią i nie wpa.dają miliony🤷‍♂️.

Ale ty głupi Krzysiu jesteś ... To nie jest wiedza tajemna, ale jej zdobycie kosztuje lata i pieniądze zmarnowane przez różne choroby, szkodniki czy inne czynniki, kto w tym siedzi to doskonale o tym wie ... Nikt za darmo Ci tej wiedzy nie odda czy nie opisze jej w Internecie. Te filmiki o których mówisz to zwykłe materiały naganiaczy, jak będziesz się do nich stosował to zamiast wydać na chemię 20tys wydasz 50tys a efekt będzie dokładnie taki sam ... To jest właśnie ta wiedza tajemna, odpowiednie dobieranie środków do danej sytuacji, umiejętność obserwacji tego co się dzieje. Tego nie znajdziesz w żadnych książkach czy filmikach. Tego musisz się nauczyć, a nauka tego bywa nieraz dosyć kosztowna ... 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żeby zrobić dobry towar trzeba odpowiednio tego pilnować, do tego musi być rotacja, bo choroby odglebowe cię zniszczą. Np w truskawce na danej działce uprawa trwa 2,5 roku, po tym kasujesz i przez 4-5 lat na tej działce uprawiasz coś innego. Na choroby odglebowe nie ma skutecznych środków... Pod nawadnianie mam tylko część gospodarstwa i tą częścią muszę odpowiednio gospodarować. Wejdą choroby odglebowe to wpakujesz nakładów i potem za darmo będziesz przy tym chodził ...

Czyli gdybyś miał więcej ziemi do  zmianowania to byś coś dosadził ? Bo oto chodziło mi w pytaniu.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Odpadowe kupiłeś?

Po co pieprzysz takie bzdury?

Może mieć rację bo ja np nie mam swoich to kupowałem po 6 zł za worek 15 kg czyli po 40 gr za kg wiem że np w Łódzkiem są nawet tansze a tak w ogóle to wszystko w tym roku jebne.o pszenica 660,kapusta niektórzy nawet nie zbierają tylko wjeżdżają talerzowkami,papryka też za pół darmo itd...

Edytowane przez MariuszDe